Bočna freza

bfrh.jpg

Mislim na ovakve freze pipalice koje nemaju nikakvu hidrauliku.
Gumeni tocak ih odbija od stabla a opruga gura u red. Da li vredi praviti ovako nesto? Moze li da posluzi ?

Inace sam zvao na par mesta trazili bi mi preko 2000 e za hidraulicke freze pipalice. Malo su jeftinije hidraulicke pipalice tanjirace.

Upravo pravim istu takvu sa slike sa tockom,bice identicna sa dve glave i sa ovim planiram da kosim izmedju redova,a ne da freziram jer je ovo kosacica a ne freza.Ovo ko je pravio lepo je zamislio samo sto je namontirao pogresne nozeve za pogresnu funkciju.Ja stavljam klasicne klatece nozice i kosicu zatravljeni deo izmedju vocki u redu jer taj deo mi je problem.Imam bocnu frezu pa mi ostaje pola metra u redu ne obradjeno.

Mirko 015 idealno bi bilo osmisliti nesto ovako sa promenjivim donjim radnim telima. Da bude 2 u 1 i freza i kosa.
Kao freza gore na slici (za freziranje) i kao malcer sa letecim nozevima kao sto clan foruma Mikser odradio na svom roto tarupu(za kosenje):
slika034.jpg

pa nisam siguran da bi ova stvar sa gornje slike mogla da bude i jedno i drugo. najviše zbog toga što kosilica sa nožićima od klasične rotacione kosačice treba da ima bar 1500 obrtaja ada bi lepo kosila dok freza radi sa mnogo mnogo manjim brojem obrtaja, tako da nije stvar samo u promeni radnog tela već mora da se menjaju onda i remenice a mislim da je u tom slučaju lakše napraviti dva uređaja, ovo je i tako jako prosta izvedba. Inače kolega Mirko me je podstakao da možda iz istih potreba kao i on i ja napravim jednu, mislim ovo je prosta stvar neće puno da košta. Kad bude gotova očekujem par slika :osmeh:.

Zicaprom u pravu si za br obrtaja jedino da radi i dr remenice kako bi dobio na brzini .
Mirko od ceka si nabavio diferencijal za tvoju?

Bice slika naravno,sve ja slikam kad zavrsim radove.Sad mogu da pravim masine za vocarstvo,a kad dodje jesen i zima tu me ceka drugi zanimanje a to je remont plugova i tad nestizem ni u vocnjak da udjem a o necem drugom i ne razmisljam:osmeh:.

Ja sam kupio reduktor u rumi na vaseru,veoma slican kao i na ovoj sa slike gore.

pa nisam siguran da bi ova stvar sa gornje slike mogla da bude i jedno i drugo. najviše zbog toga što kosilica sa nožićima od klasične rotacione kosačice treba da ima bar 1500 obrtaja ada bi lepo kosila dok freza radi sa mnogo mnogo manjim brojem obrtaja, tako da nije stvar samo u promeni radnog tela već mora da se menjaju onda i remenice a mislim da je u tom slučaju lakše napraviti dva uređaja, ovo je i tako jako prosta izvedba. Inače kolega Mirko me je podstakao da možda iz istih potreba kao i on i ja napravim jednu, mislim ovo je prosta stvar neće puno da košta. Kad bude gotova očekujem par slika :osmeh:.

Jednostavno se na pogonsku osovinu od reduktora stave dve remenice jedna veca na koju se kosi i jedna manja na koju se frezira. Zamenom radnih tela i uz zatezac kajisa moze da obavlja i jednu i drugu operaciju.

A mene interesuje ko je pravio frezu sa pneumatskim cilindrom da mi pojasni sta mi sve treba da kupim za ubacivanje i izbacivanje freze iz reda i kako se sve to vezuje?
Znam da treba cilindar ali koji, jednosmerni ili dvosmerni i kakav razvodnik treba, creva?:sta:

radan , pedantno i " majstorski " uradjeno . Nego Druze koliko bi kostao samo radni deo ( mislim moticice osovina i tocak ) jer sve ostalo imam ?
Zainteresovan sam da kupim od tebe . Moze i na pp. :cao:

ovo baš liči na onu moju bočnu od pre par strana ::super::.odakle si uzimao merke?jesi li je probao?jesi li dif blokirao 2:1 ili 4:1

sad ti vidim lokaciju, da ti nije Zizi pravio?mada ne liči na njegov rad

Radan,
Ovde je samo kardanski prenos nepravilno odradjen, jer po teoriji ulazno i izlazno vratilo kardanskog prenosa moraju biti paralelna. Verovatno ce biti neravnomerno obrtanje ili neke vibracije.
Ako bi ugradio Homokineticki zglob, nebi bilo problema te vrste.

mirosti nisam potpuno siguran da sam razumeo na sta misliš ali pretpostavljam na to da osovina freze i poluosovina diferencijala nisu paralelni?!
ja nisam imao nikakvih problema niti vibracija a freza je baš ista kao ova Radanova isti uglovi isto sve.jedan krst zamenjen u 4 godine i to je to

Pa verovatno na frezu ne utice ta neravnomernost, tako da onda kardan vrsi posao. U svakom slucaju i dalje mislim da bi Homo-zglob bio bolje resenje.
Mada generalno, ovo je jako lepo uradjena masina.

Lepo izgleda mašina, ali se ovde može videti i pročitati svašta !
Još nešto bih zamolio da mi se odgovori kakav je to homo-zglob. :sta:

Po srpski Homokineticki zglob skraceno neki(pa i ja) zovu homo-zglob.
Inace CV joint(constant velocity joint). Nisi video nikad Homokineticki zglob?

Mnogo puta sam ga video, ali na automobilima gde prenosi obrtni momenat na prednje točkove.Za udarna oprerećenja u poljoprivredi on se ne koristi nego se koristi širokougaoni kardansi zglob.

Nazad
Vrh