Bočna freza

Od bmw-a kockice mogu da se nadju razni diferencijali sa prenosnim odnosima:2,93:1 , 3,15:1 , 3,25:1 , 3,64:1 , 3,91:1 , 4,10:1 , 4,27:1. U zavisnosti koji motor je bio u tom autu, ali recimo da ovaj 2,93:1 je isao na modele 535, 3,15:1 na 325, 525, a 3,64:1 na 323i i tako dalje. Samo da se javi neko i da kaze koja brzina bi trebala da bude na frezi pa da vidimo sta najbolje odgovara.

Odlično, made me interesuje jedna stvar, ako recimo idem malo sporijom 2-3 sporom da li će se tada povećati obrtaji toliko da budu dovoljni za frezanje?
Upalim kardan direktno a samo smanjim brzinu da li se to može na tome rješiti?
Da li je bolje ići sa manji noževima od agrije recimo ili pravim od traktorske freze?

E pa nisam vidio ova dva posta tako da sada ovaj moj gubi smisao.
Da li bi moglo da se napravi tako da se ubaci lanac i lančanik na izlazu iz diferencijala, tako bi se freza spustima malo niže a mogao vi se i korigovati prenos kako želimo. Recimo lanac i lančanik isto od lade od motora i omjer je negdje oko 1:2 čini mi se (nisam baš siguran) i onda niti bi se diferencijal grijao niti bi trebalo da bude problema sa obrtajima?

nisam ja baš siguran za te lance.ne bi to radilo kako valja.
najbolje je naći reduktor 2:1 jer je te brzine i fabrička IMT freza recimo i to je to.ima i tabela mislim da je u onoj drugoj temi o frezama pa tamo mogu da se vide odnosi u reduktorima i broj okretaja u odnosu na kardan
http://www.fapliv.rs/images/product/rotaciona%20sitnilica.pdf
evo ovde recimo rade freze sa 180 i 260 o/min ovo je najverovatnije na onih 540 obrtaja kardana zako da dolazi u obzir 1:3 i 1:2.ali ja bih ipak ovu brzu varijantu jer su ove bočne freze voćarske uze od ovih velikih traktorskih

Bocna freza sa IMT tarktorom mora 1.spora,eventualno 2.spora kad je bas mekano za rad,ko kaze da moze brze,laze.
Kod mene je reduktor 2:1,zahvat je nepunih 1,2metra,traktor IMT 540,1.spora i traktoru uopste nije prijatno,zna da trza i zapinje zestoko.Zakacivali smo je za 539 i muci se nevidjeno,ali ide.Jedino ferguson nizbrdo nemoz da je tera,cim spusti ispali ga kao iz topa,gura ga dosta jer je ferga previse lagan.

Pa dobro ove su malo uze jer imaju zahvat oko 70cm i ne opterećuju traktor toliko.meni je cilj da idem bar 2 ili 3 sporom ali pod manjim gasom i da smanjim potrošnju
inače i ja sam do sada uvek 1 spora i pun gas

To je tacno,manji zahvat za pola metra,sigurno je mnogo lakse.Ja sam zdovoljan sa potrosnjom,sa 540 izfreziram pola hektara vocnjaka uzduz i popreko sa 7-8 ltara nafte.Meni je to potrosnja kao upaljac.Traktor lozim,ne stedim ga,na 1600-1700 obrtaja jer tad ima 540 obrtaja na kardanu.

005.jpg
007.jpg

Jos jedna freza u izradi sa reduktorom 2:1 i malo da pojasnim prenos ( kad kardan se okrece 1 put na osovinu odnosno na freza treba da se okrece 2 puta )

Treca spora nema sanse da frezira tj moze da se prode ali ucinak i efekat nikakav ,ja imam tu pravljenu od ladinog diferencijala i nema moticice nego onaj krug mi ga zovemo tulumbe,kad je tvrdo difrcijal izdrzi vrlo malo

Ja sam danas narucio nosace motika da pravim bocnu frezu. Diferencijal imam od vucne vadilice, cevi nesto imam a nesto cu kupiti i samo jos da negde kupim moticice.

Nije ovo diferencijal od BMW-a,nego od Mercedesa 123.Veoma dobar i jak diferencijal.
Diferencijal je iz bmw , u pravo si prijenos je 2:1 , diferencijal slabo grije zato so sam ga napunio sa ( tovatna mast ) obradim oko 4000 stabala jabuke mm 106 . 4 puta godisne i jos 3000 - 4000 za pare i skoro da svaka godina menjam moticice

- - - - - - - - - -

Kod mene je puna cev ( f 32 ) dugacka je 70 cm , nosace za nozeve su kockice 10 x 10 debjlina je 0,5 cm a nozeve su fabricki sa honda f 600

Jos jedna freza u izradi sa reduktorom 2:1 i malo da pojasnim prenos ( kad kardan se okrece 1 put na osovinu odnosno na freza treba da se okrece 2 puta )
Po pravilu kada kardan sa traktora okrene jedan krug,osovina freze okrene pola kruga.Znaci uvek se ide na usporavnje,kada se ide na ubrzavanje od zemlje ostaje samo mlevena grand kafa:osmeh:Ovo sam isprobao kada sam greskom zavrnuo reduktor na ubrzanje freze.

Jos ga nisam probao kako radi , ako imam problema odma cu ga zameniti sa mercedesovog diff nabavio sam iz albanije za 20 eu po komad kod njih su voema evtini mrecedesovi delovi

pozdrav,
da li je neko pravio frezu koja bi stajala iza traktora,znaci na ovaj način kao ova bočna preko diferencijala ali da ispod ima još jedna osovina na kojoj bi stajale motičice,od recimo IMT506-507?

@Tintoreti-cavalieredelsantabenedetodealtaadidje :) ...ima da se kupe i mnoge druge masine pa ih poneko pravi,a mene ce ovo da kosta daaaleko manje od tih 1000evrica a za ovo za sta meni treba ce da bude sasvim ok :ppozdrav:

Pa neznam bas dali je to isplativo praviti i da ispadne dobro kao fabricka, moje misljenje je da nije; e sad ako mislis da jeste ti samo napred i izbaci slike da vidimo kako je ispalo.
Bocne freze su od 2500e i vise, zato se i prave ove u kucnoj radinosti za manje od 500 a tu koju ti hoces ima za ispod 1000 fabricku i teze ju je napraviti od bocne freze jer mora prenos slicno kao sto ima malcer a to dok napravis, ima dosta rada na prenosima i reduktoru, sto rada, sto para za materijal i obradu.::namigivanje::

Dobar dan forumaši. Želeo bih vase misljenje u razlici izmedju pipalice freze i tanjirace tj. sta je po vama bolje.

Nazad
Vrh