Benzinska kosacica

Evo još jedno pitanje od početnika u košenju sa benzinskom kosačicom. :osmeh:

(Uzgred, bio sam u pravu za ulje i slanje kosačice poštom, nakon prvog paljenja celo dvorište je bilo u dimu, kasnije se dim polako smanjivao i sad ga nema više.)

Koliko je kritično košenje na nagibima? Nemam brdo već samo jendek, računam da kosačici neće biti ništa za manje od minuta rada na nagibu dok ne pokosim kosinu u jendeku. A mogu i npr. pokositi jedan prohod pa je gurnuti na ravno da se izbućka ulje pa onda još jedan prohod po kosini i jendek je gotov (bar ovaj sa slike, kod sesetre je veći jendek).

Svaki ozbiljniji proizvodjac motora je dao koliko max nagib motora moze da radi. Problem je kad zavuku lezajevi nema popravke , kako ti je receno u postu prije. Stare Honde su imale kuglagere na radilici vanjske ali razvod(podizaci ventila) je bio klizni lezaj u alu kucistu istokaren a i sama velika pesnica i mala su klizni lezajevi.
4T motori postoje i za nagibe ali koliko znam honda ih ugradjuje u trimere i puhace , imaju kuciste drugacije i unutra podmazivanje drugacije projektovano.

Za nagibe idu 2T motori , gledaj AS kosilice ali cijene su astronomske.

Problem sa velikom travom nije samo motor , problem je i remen , vecinom jace kosilice nemaju na radilici nozeve , remen odlazi dosta cesto jer preklizava i vise se grije. Na mojoj TV optibelt 17 sirine ne moze 2 sezone da sastavi a da ne pukne , na unutrasnjem dijelu prvo. Treba kositi cesce a ne cekati da kosilica baca sa strane travu kao silo kombajn:)

Šta može biti razlog da mehanizam za samohod i dalje radi kada se ručica pusti? Ne baš jako kao kad je povučena ali se oseti i smeta pri okretanju i kada se vuče unazad. Kosilica je womax kinezara, ali je nova, možda desetak puta korišćena.

Zaglavljena sajla ili nešto nije u redu sa polugicom na reduktoru.
Ako nije to, jedino što preostaje je da se otvori reduktor.

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Gledao sam danas i štelovao sajlu, malo je bolje ali i dalje se oseća otpor kada se točkovi pomeraju. Mislio sam da je nešto jednostavnije. Jos je u garanciji, moraću je odneti.

Simptomi loseg podmazivanja se vide na cilindru i klipnjaci :) , ovo se ne priznaje u garanciji kao greska proizvodjaca.

Imam kosilicu sa briks motorom,taj vrv jako slican kao clan Dukej sto ima,kosilica ima bar 15 godina sigurno ,uvek je kosilia kanal ispred kuce kod svakog kosenja trave,ulje se u pocetku nije ni menjalo,ne mojom voljom,tj prvih 6-7 godina sigurno nije menjano ulje...,vise joj je to doslo glave nego kosenje kanala.Sad je trenutno ta kosilica ostavljena samo kanal da kosi jer je laka,ali motor trosi ulja,dimi,lupa,ima lufta u motoru gde god je to moguce ...Ali opet je dogurala 15-ak godina starosti,a kosila je oko 3 puta vise skoro od prosecne kuce u selu,zbog povrsine.Stoga ako zelite da vam traje kosilica pitaj boga koliko ,a svejedno ce na njoj propasti ako ne motor,sasija ce se raspasti ,onda nemojte kositi kanale.Mene licno zabole jer 10 godina mi je vise nego dovoljno da mi traje kosilica,a kamoli vise od toga.E sad jel to nesto znaci ili ne,posto nije kanal ispred kuce iste dubine svugde,tu gde je plici kosim po duzini kanala,a gde je dublji ,ljuljam kosilicu gore dole ,i to je to.

Poslednja izmena:
Širina placa kod mene i sestre ukupno je 34m, a jendek je otprilike ta dužina minus dve rampe, ne znam kolike su al' nek' su 10m zajedno onda ispada da je dužina jendeka 24m u tri dela, npr 10+4+10 metara. Otprilike, da me ne hvata neko za metar dva...
Pokosio sam i jendeke benzinskom kosačicom, al' kako napravim prohod (na blažem delu strmine) tako je podignem da stoji na dva točka i izravna se, da se "podmaže" pre sledećeg prohoda. Na strmijem delu idem gore dole, ali tu mnogo kraće traje nagnutost (ali je zato veća nagnutost), takođe sa istom tehnikom izravnavanja kod svakog prohoda. E sad, to je jendek i tu je jasno šta je i kako je, ali ja i uz komšijsku kuću duž međe imam takođe bočni nagib, jer je njegovo dvorište višlje nego moje, ne znam kako ali je tako. Pa onda računam, nisu valda te kosačice pravili da kose bilijarske stolove, valda trpi i malo neravnina na generalno ravnom terenu... Ispada da su dvotaktne kosačice bolje, ali mi je jasno da je to zbog ekologije nametnuto. Samo ti što su nametnuli ekološke norme mnogo vole da putuju kruzerima i lete avionima, a tad im nije bitno koliko te mašine utiču na ekologiju...

Pa onda računam, nisu valda te kosačice pravili da kose bilijarske stolove, valda trpi i malo neravnina na generalno ravnom terenu...
Naravno da nisu. Pogotovo sa tom minimalnom vožnjom i naginjanjem što radiš sa vremena na vreme - ispraviš je kako bi dobila ulja kako valja, može da traje večno. Tj. dok ne ode nešto drugo što nije vezano sa podmazivanjem.

Mislm da ljudi malo preteruju sa tim prefekcionzmom ovde. Pa nisu te kosačice napravljene tako osetljive da se naprave oštećenja čak i prlikoma katkim prekidima sa lubrikacijom. Možda neki turbo koji se vrti 100 000+ rpm. Tu gubitak podmazivanja može biti fatalan. Kod kosačice, ne!
Pritom vožnja od minut - dva pod nagibom ne znači da će podmazivanje u potpunosti prestati. Treba razmisliti šta se u ovom slučaju dešava sa uljem u motoru.

Ja imam +- 120m bez cuprija/prilaza,stoga tebi ce kosilica trajati vecno,tj motor,sve ostalo ce se raspasti kao i na vecini kosilica.Ja sam poceo da praktikujem posle kosenja kompresorom izduvam detaljno sasiju ispod motora,tj svu travu skinem sa lima sto se nalepi i naprskam sa mesavinom ulja i nafte da ne rdja do sledeceg kosenja.

Ja imam +- 120m bez cuprija/prilaza,stoga tebi ce kosilica trajati vecno,tj motor,sve ostalo ce se raspasti kao i na vecini kosilica.Ja sam poceo da praktikujem posle kosenja kompresorom izduvam detaljno sasiju ispod motora,tj svu travu skinem sa lima sto se nalepi i naprskam sa mesavinom ulja i nafte da ne rdja do sledeceg kosenja.
Tako je. To čišćenje trave od dole je mnogo bitnije nego da je ne vouziš po nagibima. To prvo uništi kosačicu jer je trava izuzetno korzivna.
Dobro je kad možeš kompresorom da je očistiš. Kod mene mora džak od krompira, voda i dosta trljanja.

Prica se svodi na onu prije 10 godina na ovom forumu , da imt 533 moze da silira kukuruz , kakav kukuruz ;)

Tako ovdje prica o kanalu ili jarku kako to zovu tu , a sto je ovdje 2 metra sirine i 2 dubine(cak i dublje sa vecim nagibom) i tu 4T honda vecinom krepa(testirano) kad se to kosi jer joj je max 20-25% , nagib koji garantuje proizvodjac , postoje i tip vari motora koji trpi do 40% ali ti motori se ne ugradjuju u ove male kosilice.

Nazad
Vrh