Beli kukuruz

Prekino proizvodnju pre par godina. Uvek neka zajebancija sa cenom i nesiguran plasman su me naveli na to.
 
Ove godine nemam ni za sjeme, sve što sam imao, bilo je na klipovima i iz svakog zrna je izasao žižak...... Bio je tretiran sredstvom apron, prije sjetve......
 
Evo par slika mog ovogodišnjeg belog kukuruza. Sejao sam domaći beli "osmak", sad se malo suši u čardaku... Da li je ko sejao beli kukuruz, kako ide prodaja i po kojoj ceni?





 
Slavko, svake godine ti je sve bolji i bolji......

Ostavi mi par klipova, imam želju da ga opet posijem, jer imam parcelu iza kuće, dalje nesmijem staviti zbog divljih svinja, a ono što sam ostavio za sjeme, ubio žižak.....

Ovaj kukuruz mislim da nema veze sa bilo kojim hibridom.....
 
Meni je takav bijeli također potpuno uništio žižak. Jel to neka njegova karakteristika, ili su se jednostavno poklopile okolnosti?
Od tada ga nisam sijao, rađe u mlinu kupim bijelog kukuruznog brašna koliko trebam.
 
Izgleda da je neodoljiv za insekte i životinje samo smo mi, što bi trebali da smo najpametniji, ravnodušni prema njemu.
 
Jel može hibridni bijeli da prodje ako se prodaje brašno ? Jel kupci razlikuju i jel se ukus razlikuje mnogo ?
Jedan kolega što ima mlin kaže da ima razlike, njegova su iskustva da je ovaj domaći najbolji, pa NSSEME a da je pionirov na zadnjem mestu. Ja sam probao samo ovaj domaći.
Za kuvanje mi je bolji od šećerca, kuvao sam ga i iz čardaka...ali to je već sve šta ko voli.
 
Vjerojatno bi ga i svinje bolje pojele, bilo bi zanimljivo vidjeti razliku u tovu sa klasičnim i ovim kukuruzom.....
 
Vjerojatno bi ga i svinje bolje pojele, bilo bi zanimljivo vidjeti razliku u tovu sa klasičnim i ovim kukuruzom.....


Imenjače,
vjerujem da si u pravu. No, s obzirom na znatno manji prinos, teško da bi bilo isplativo. Osim toga, veliki je problem što nije otporan na vjetar pa hoće stabljika biti izlomljena. Hvala bogu, još nisam imao svinje, koje bi slabije jele kukuruz.

Možda zbog toga što je kod mene kukuruzno-pšenični šrot više dodatak nego glavno jelo. Cijelo ljeto jedu lucernu i krumpir a početkom 8 mjeseca počinju tamanit i bundeve. Obično krajem 3. ili početkom 4. mjeseca kupim odojke po 35 kg i do početka 12. mjeseca imaju po 180-230 kg.
 
U vegetaciji ga napada kukuruzni plamenac ,stabljika mu je skoro obavezno crvotočna pa otud ga vjetar lako lomi.
Inače,moje iskustvo sa osmakom je da ga svinje i živina slabije jedu od crvenog kukuruza.
 
Stabljika je kod mene pucala iznad klipa, a posijan je bio na 21 ili 23cm,tu negdje, sječam se, da se teško brao beračem....
 
Ove godine ga je oborio vetar, nije jako, manje je bilo oborenog nego u žutom kukuruzu, branje izgleda da može samo ručno. Za skidanje u zrnu bi trebalo da se dugo čeka da spusti vlagu, beračem kad se bere počne da se kruni i da lomi klipove već na 30% vlage. Ja sam ga brao sa zmajem 214, isključio sam komušaljku i prekrio oklagije sa limom, išlo je dosta sporo ali je išlo, tako obran, sa svom peruškom, sam istresao u šupu i po starinski polako perušao. Na 6t klipa sam imao 80 tvrdih bala peruške, izgubio sam puno vremena, jedino što sam imao svega 3 džaka ozrnice.
 
Bijeli kukuruz, danas posijan pod motiku, imao sam možda pola litre ispravnog sjemena, odmah je poliven, jer više vlage nema.....
 
Šta izabrati od hibrida za jednu baštu od oko 25 ari.
NS 609 b
ZP 552 b
Pioneer H-82
Brao bi se u klipu.
 
Nazad
Vrh