Belgiski konj za vuču - Belgian draft horse

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.068
Lokacija
Apatin
O njima sam našao sledeći citat, mada koliko sam shvatio ima nekoliko rasa koje se svrstavaju u tu grupu konja

Belgijski hladnokrvnjak (Belgian Heavy Draught) - izvor agricola.kapelica.com.hr

Pasmine belgijskog hladnokrvnjaka razdvojila se na dva tipa: teži i veći tip ‘Brabant‘, te manji i lakši tip ‘Ardennes’. Ranije je postojao tip ‘Flanders ‘ koji je bio najveći i najteži, tjelesne mase do 1200 kg.
Brabant se uzgajao u istoimenoj belgijskoj pokrajini Brabant, a njegove vrsne odlike bile su poznate još u vrijeme Rimskog Carstva. U Srednjem vijeku se razvio u cijenjenog ratnog konja a u XVI. stoljeću pristupa se sustavnom konsolidiranju uzgoja. Krajem devetnaestog stoljeća ustanovljene su tri glavne krvne linije brabanta (Orange, Bavard i Jean) koje se čuvaju i održavaju i danas.
Konstitucijski gledano, belgijski konj ima tipične značajke hladnokrvne pasminske skupine. Brabant u grebenu doseže visinu do 175 cm i masu do 1100 kg, dok su ardenci nešto niži u grebenu (do 160 cm) i lakši.
...
Ovo su neke slikeI evo ih u akcijiMožda se na svim slikama i ne nalaze belhiski konji za vuču, ali su mi se te slike prikazale pri pretrazi.
 

Mladi IMT

Član
Učlanjen(a)
31 Jul 2014
Poruka
118
Lokacija
Jagodina
Moze li posavac biti neka zamena za njega :osmeh: Jer mi se mnogo svidjaju ovi konji njihova masa i snaga me odusevljavaju :bravo:
 

NecrovoX

Član
Učlanjen(a)
24 Avg 2012
Poruka
61
Lokacija
Vojvodina, Bačka, Subotica
Ja sam isto ljubitelj konja ovog tipa, ali kod nas nema ništa tako. Eventualno ako naiđeš na nekoga ko je pario posavce, muranske konje sa lipicanerima, preponašima i slično pa dobiješ malo višljeg konja od posavskog, a malo krupnijeg od prosečnog konja. Mada eto Nonius je nešto najbliže tome što se može naći kod nas.
 

pitanec

Član
Učlanjen(a)
4 Sep 2014
Poruka
40
Lokacija
SlOvEnIjA
Sto se tice vuce trupca ni jedan hladnokrvnjak (belgijski,poljski,...) ne moze prici jednom posavcu ili hrvatskom hladnokrvnjaku. Imate jako razvijen i posecen sport u R. Srpskoj,straparijade. Ovi burzuji dovlace mrcine sa svih strana a lokalni strapari koji rade sa konjima svaki dan ih nacisto zasjene kad izadju na megdan. Kazu veliki su,imaju kila al brale srca jok ! ;)
 
Vrh