Balirana kukuruzovina

Ja sam kupio sa suncem mogu reci da je perfektno obavilo posao,bez kvarova.Balerinom sam cesto lomio vile a jos nije moja.Odem,vratim se i to je to.Baliram ujuto po rosi nema prasine,ja nisam primetio kod mene da je ima.Pikap pokupi do zadnjeg listica ostane samo jkedan neznacajan sloj na zemlji koji zalepi malo rosa malo vlaga u zemlji odozdole valjda.Njiva ostane lepa,jedva se vide redovi.Ovce jedu pa razbijaju.Jedino sam nasao jedan panj,valjda tarup iscupao ili sunce iz zemlje,panj od kukuruza inace zemlje nema bar za sada kod mene.Probajte da balirate rano ujutro

- - - - - - - - - -

Kod nas niko nece usluzno da balira kukuruznjak samo jedan lik po 50 dinara a seno islama 35 kod nas ove godine.Soje nema pa neznam
 
Probao sam rano ujutro pa ne mogu balu da pomerim od zemlje.Mora da se ograbi kada je upržena i suva zbog lakšeg utovara bala.
 
Dobro slazem se sa vama u pravu ste.Ja imam presu za polutvrde bale pa ne mogu tako lako da se ubudjaju-do sada nije ni seno ni kukuruz.Letos sam pokosio kukuruz bio zakrzljao jako djubrena zemlja a susa i sirak krenio i ja pokosim ujtro.Navece dobijem poziv da idem na teren u Kladovo sutra popodne i ja odmah ujutro izbaliram zelenu masi pokupim sa otkosa i kad sada pomirises to seno nema nista lepse na svetu.Ove godine kosim lucerku i trevu ujutru,popodne skupljam na redove i sutra pridvece baliram.Mnogo mi lepo odradi presa i necu da cekam da se osusi seno vec polusuvo da baliram.Ove sam godine balirao i drugom presom dok sebi ovu nisam uzeo fahr rivale 30 valjda i nije ni upola lepo seno kao moje.
 
Travu možda i možete na taj način balirati ali lucerku ne znam baš.Njoj treba dosta više vremena da se osuši jer na način koji ste vi opisali ona neće ni svenuti dovoljno odnosno biće sirova pa kada je upakujete u kamaru ili senjak ona neće imati vazduha da diše i suši se jer je zelena pa će se upaliti i ode mast u propast.
 
Ma ni slamu nemozes balirati kad je jaca rosa,nemozes dizati bale,ja jednom iz zezanja kumu baliro,po rosi on hteo da napusti njivu i da ostavi sve bale,kaze sta treba da umrem na njivi zbog slame.
 
Ovako mi radimo Skupljanje suncevim zracima po povrsini jer mase uvek ima previse ako nije dovoljno kod mene ima u komsije kome ne treba onda odstoji par dana / ako je moguce/ pa baliranje po zestokom suncu da se sve bugija i onda su bale lakse. Kod nas je trenutna cena 100 din na prikolicu a bice i vise izgleda. Pozdrav.
 
Mogli smo jesenas odmah sa njive prodavati baliranu kukuruzovinu po lepoj ceni.Bilo je dosta ponuda od kamiondžija ali jednostavno manjak radne snage a tegljenje bala nam nije bilo potrebno.
 
Ne kažem da je loše uvek imati.Viška nemam jer sam sve kapaciete popunio baliranom kukuruzovinom jer su treći i čevrti otkos lucerke totalno podbacili.
 
Ja sam balirao tako kako pisem.Meni odgovara imam sasiju od kamion na koju namestam plato za bale i tako prevozim,sesnaestice gume i nije visoko za utovar.Sto se tezine tice tu nema problema uvek podje neko da tovari zauzvrat ja izbaliram malo slame ili dvadeset bala lucerke i radnik je tu.Nisu to toliko teske bale da se nemogu tovariti nemojmo preterivati.Pogotovo rosna slama.A i u sustini na dan je neikad ne baliram vise od 200 bala sto trave ili bilo cega drugoga.Male parcele pa to lepo ide.Dvesta bala i ides da istovaris kuci.
 
Jesenas sam izbalirao 200 bala i nisam oduševljen, a nisu ni ovce, urađena je suva ali ipak ima malo plesni. Ovo je zadnja stavka na spisku kabastih hraniva, bolja je pšenična, zobna ili sojina slama a šarovina samo u slučaju nužde. A da ne pričam o čičku koji se nalepi po glavi ovcama...
 
Kod nas u Agrosemenu u jesen kad pocne dorada semenskog kukukuruza moze da se kupe balirane ljuske kukuruza. Suve, bez prasine. E sad da li su hranljivije od stabla i lista to ne znam.
 
kolege,ima li ko savet kako sacuvati baliranu kukuruzovinu od pacova?vec par godina kako je skladistimo u senjak,a pacovi pregrizu skoro sve kanape.
 
Nazad
Vrh