Balirana kukuruzovina

Posto je presa za tvrde bale malo specificna u tom poslu i treba malo vise zaleteti presu kad se presuje kukuruznjak samim tim i prasina je vise dignuta.Ja licno sa presom za polutvrde bale ne dizem prasinu prvo sto mogu sa manjim brojem obrtaja da presujem drugo vile na pikapu su iskrivljene pod nekim uglom od mozda 75 stepeni i kupe sve do lista a trsku ne lomi tako da je lisce kad se otvori bala savrseno.Idem sporije a ostane posle presovanja mozda 5 procenata bas ono sto je zalepljeno za zemlju.Mi smo ove godine na 1,5 hektar odlicnog kukuruza (zp 606) koji smo uzeli da baliramo sa JD CB 300 presom komsinom imali 160 bala .Bale su bile kamene,sa vrha prikolice pustao sam balu da padne pa je dizao kad sam istovarao nisam mogao da ih zadrzavam,ruke mi otpale.Nije to posao.Sada ima dosta stabrljika a lisce dosta sitno pa ispada iz jasala.A to se desilo zato sto sam ja sa Stajerom vukao sunce pred njim a on presu sa ferdzom.Da sam znao vratio bi se po moju presu 5 km kuci a ja reko ajde u jednom trosku.Sta je tu je.Bolje raspustiti presu da malo mekse balira kukuruzovinu jer imate vise iskoristljive mase

Druže,niti si ti kriv,ni sunce grablje,ni presa.Ove godine je tulaj pregoreo pa je zato isitnjen a marva ima vremena ceo dan da ga pokupi,zato nema jeda.
 
Znam,u pravu si naravno_Ove godine sam video sta znaci izraz LJUTA trska.Mnogo naroda nije imalo novaca za branje beracom a i nije se isplatilo pa su snopili trsku.Ruke kao da su hvatali u farmi mačke za klanje,daleko bilo_Ostra,ljuta kao brijac nedaj boze.A stoka je jede milina to je najbitnije
 
A počelo i jagnjenje ? Vojvodjanin, ovce su ti napolju u ovom oboru tokom cele zime tj tu ih hraniš, bude li mokra ta prostirka ispod njih ?
 
Ostaci od hrane(sojina slama) se izbacuju i svaki dan se raširi 10 bala žitne slame, tako da nema problema sa vlagom, a ima i oko 100 kvadrata pod krovom.
 
Kolege samo ranite,ako zafali robe ja sam spremio za vas.Rolo bala soje i kukuruzovine
 
Išto više donese slame više odnese staljnjaka,čije je čišćenje tvoje ili njegovo?
 
Možda poruka i nije bila najjasnije koncipirana.
Poznato je koliko prašina i zemlja mogu da štete preživarima.
Da li ste kukuruzovinu grabili pre samog baliranja ?
Bale detaljno istresamo jer u svakoj ima oko 1 kg prašine i zemlje.
 
Ako ćemo iskreno i u baliranoj lucerki,senu,slami i ostalom ima prašine i zemlje.Da bi se to istreslo treba celu balu raskupusati i redom deo po deo istresati a ko će to da radi!
?
 
Kolega Matic-u ima, ali ne toliko i kada bi istresli balu deteline sav list bi otpao sa stabljike.
Zanimaju me vaša iskustva, ove godine ću balirati više, ali mislim da je nećemo grabiti.
 
Ima malo prašine, ali prvo dobiju rezanac, pa onda kukuruzovinu tako da imaju vremena pa neka čeprkaju ionako ništa drugo ne rade.Što kaže Matić ko će raskupusavati svaku balu.
 
Kada grabite nije potrebno grabulje spustiti i skroz zabosti u zemlju nego tik od gore da kupi masu a ako nešto malo i ostane nije bitno.
 
Nazad
Vrh