Bakar u ishrani koza

Tar

Član
Učlanjen(a)
26 Apr 2008
Poruka
1.167
Lokacija
Beograd
Primetio sam da mnogi, verovatno iz nužde ili po logici da je reč o sličnim životinjama, kozama daju konc. za ovce. To nije dobro, jer su potrebe različite. Jedna od većih razlika je potreba koza za bakrom. Nedostatak bakra u ishrani može da dovede do značajnih poremećaja.

češće :
-usporen rast
-gubitak apetita
-poremećaji reprodukcije
-smanjena mlečnost
-slabokrvnost
-nepravilno kretanje

ređe :
-oronulost
-nastrani apetit
-krivljenje kostura
-spontan lom kosti
-mrtvorođena jarad
-ukočen hod

Svi ovi poremećaji mogu da budu izazvani i drugim uzrocima ali se redovno javljaju ako je bakar deficitaran. Takođe treba reći da je većina mikroelemenata toksična ako ih je u ishrani previše.
Mnogo više o tome na :
http://hrcak.srce.hr/file/3266
 

Tar

Član
Učlanjen(a)
26 Apr 2008
Poruka
1.167
Lokacija
Beograd
Onda koncetrat za krave moze da prodje
izgleda da je bolji od ovog za ovce jer ima bakar.
Ja sam gledao sve što sam našo u ponudi i na kraju sve je za "ovce i koze", kao i mineralni blokovi....Amerikanci imaju dosta problema sa tim jer i tamo se teško nađe premiks baš za koze ali imaju oralne bakarne boluse, sporootapajuće koji polako u dužem periodu ispuštaju male količine bakra....to nisam video kod nas a i nema potrebe jer mi je naš član Fulika rekao da postoji odličan premiks baš za koze. Znači sam pravim smešu kukuruz, mekinje, sunc sačma, premiks. To je osnovno a onda treba korigovati dodacima kao što je ječam, tritikale, raž, ovas, suv rezanac, brašno lucerke , koprive....Pošto sam trenutno deficitaran sa lucerkom onda dodajem i stočnu kredu.
 

mudric milan

Član
Učlanjen(a)
29 Avg 2009
Poruka
243
Lokacija
Obrenovac
Bakar je problem i premiksima za krave ako se upotrbljava za koze jer ima više bakra nego šta je dozvoljeno.Ja sam to rešavao što manje stavljao premixa jer dolazi do nagomilanja bakra u jeti.Iz tog razloga a pošto sam celo vreme svu hranu za koze kupovao a znajući da naši proizvođači štede na skupim komponentama prešao na koncentrat u granulama kojem sam dodavao maslinovo ulje kad ga izbacim iz upotrebe i to mi je davalo izuzetne rezultate u proizvodnji mleka a nije bilo problema za zdravlje koza.
 
Vrh