Azotna djubriva: urea, an, kan i san

skal

Član
Učlanjen(a)
8 Avg 2010
Poruka
1.001
Lokacija
Padina
ove godine po prvi put usejavano đubrivo prilikom setve kukuruza i to sa obe strane vrste i izašlo je po 200kg/h pritom ispoštovano 5+5 e sad kako mu bude pošto mi je ostalo san-a mislio sam da preostale količine iskoristim folijarno kada budem koristio herbicide ali mi je član gariša savetovao da se ne igram jer to niko nije radio iako u prospektu azotare piše da može i folijarno sad neznam šta da radim :sta:
ma mozeš prilikom prskanja mi radimo tako već godinama sa anom ili ureom kadse sta nade i idemo an 2.5-3kg po kj. ili1.5-2kg ureje i nikad nije bilo problema čak štavise dobije lepu boju onu pravu
 

pidikanac

Član
Učlanjen(a)
13 Jan 2010
Poruka
3.630
Lokacija
Bavanište
pa to sam i ja mislio ako je još neko prskao folijarno sa SAN-om molio bih da napiše svoja iskustva ovde na forumu ili na pp
 

pidikanac

Član
Učlanjen(a)
13 Jan 2010
Poruka
3.630
Lokacija
Bavanište
mislim da je pitanje za mene jer me je skal samo citirao pa ovako čovek koi mi seje je dogradio i sa druge strane vrste depozitor pa tako da se đubre polaže sa obe strane vrste a da je pritom ispoštovano 5+5 sa obe strane što se tiče količine po jednoj vrsti izbaci tačno 6kg stim da je vrsta dugačka 400m
 

garisa

Član
Učlanjen(a)
14 Jun 2010
Poruka
182
Lokacija
Debeljača-Pančevo
Pozdrav svima.
Da dobar ti je link. Stvar je stara ali ipak gubici su daleko veći kada je u pitanju UAN (urea-amonijum-nitrat) i urea jer sadrže amidni oblik azota NH2 kojeg odmah enzim ureaza prevodi do amonijaka i isparava. Dakle AN je malte ne zanemarljiv sa gubitkom azota kao i KAN. Ako niste čitali pripremio sam jedan tekst na koji Vas podsećam i interesantan je za pregled i razmišljanje. Link je http://www.polj.savetodavstvo.vojvodina.gov.rs/node/3295 . Inače tek sad pšenica prihranjena u martu radi kao "luda" od oslobođenog N, bar kod nas na O.polju (Pančevo). Sledi prihrana sa UAN-om od nedelje.
Urea ide sa setvom na kukuruzu, moramo da čekamo sejalicu, i to samo na konzervacijskoj obradi u trake (strip till). Idemo oko 160-170 kg/ha, sa jedne strane. Radićemo i kukuruz sa UAN-om. Idu ogledi na suncokretu i repi kada se biljke razviju do 3 lista. Koncentracija uree od 0.5-1% je OK (kao kod Padinaca). Neko je koristio i 25% ali mislim da je to koncentracija za usvajanje preko zemlje i razmutiti toliku količinu uree je skoro isto kao i primenuti je. Skoro.
Probajte da ono što eksperimentišete ide na jednoj parceli i da se izmeri razlika. Kada Vam je zelena boja "lepa" ona može da bude i razlike od 20 kg čistog azota a to naše oko ne razlikuje. Evo još jedan link http://www.polj.savetodavstvo.vojvodina.gov.rs/node/3314 .
Gariša.:kisa:
 

Ranbobas

Član
Učlanjen(a)
23 Okt 2011
Poruka
898
Lokacija
Skorica izmedju Raznja i Paracina
Molim odgovor na jedno pitanje!...:Da li vest.djubrivo KAN ima rok trajanja?.Pronasao drugar jedan dzak iz 2000-te god,koji se zaturio valjda,sav skamenjen i pozuteo,ali on bi ga obradio-tezim cukom:haha: i iskoristio.
 

Vlada015

Član
Učlanjen(a)
30 Jul 2010
Poruka
2.144
Lokacija
Šabac
Ma samo bacaj............................negde ces ga baciti, da li na njivu ili smetliste.........................................
 
Učlanjen(a)
5 Feb 2010
Poruka
456
Lokacija
ban.novo selo
Da li neko zna za koliko biljka usvaja san (koliko mu je vremena potrebno da pocne da radi ) i koliko mu je delovanje (koliko vremena radi ) :ppozdrav:
 

jucin

Član
Učlanjen(a)
21 Nov 2013
Poruka
269
Lokacija
Donja Livadica -Velika Plana
U Pancevackom Kan-u ima 27% N ::Koji oblik azota je najbrze dostupan biljci i kako to ide sa prelazenjem iz jednog u drugi oblik?
 
Poslednja izmena:

MOMOSARIC

Član
Učlanjen(a)
10 Dec 2010
Poruka
13.254
Lokacija
Nožičko,Srbac;BiH
Ukratko od svih ovde zastupljenih suvih azotnih djubriva najbriži je upravo taj koji si spomenuo KAN . Ako padne kiša ili se zalije neposredno nakon primjene to je kolko znam najbrži način da biljka usvoji azot. Jako dobra stvar zadnjih godina je primjena azota+sumpor npr amosulfan , sulfan yara i , sumpor još više ubrzava dostupnost azota.
 
Vrh