Avioni u službi poljoprivrede

ljusha

Član
Učlanjen(a)
27 Okt 2009
Poruka
2.609
Lokacija
Laćarak
Ove godine sa aerodruma Radinci će početi ozbiljnije tretiranje poljoprivredni površina.
Pošto je veći deo Laćaračkog atara u prvom reonu od Radinačkog aerodruma,cene bi otprilike bile ovakve,po hektaru.
-za tretiranje fungicidima i herbicidima,negde oko 700 dinara po hektaru.
-za bacanje veštačkog djubriva,izmedju 1500 i 2000 dinara po hektaru.
Ovo su za sada samo orjentacione cene,na to treba doplatiti i potrebnu količinu vode,kao i da se označe parcele na terenu u dogovoru sa pilotom,i naravno da se u Radince dostavi hemija kojom se tretira.
Količina vode po hektaru je 40-75 litara a može da se odvrne i više,u zavisnosti od kapaciteta dizni koje koristi,i njihovog broja.
Tretiranje se vrši sa visine od oko 1,5-2 metra iznad tla,a u slučaju zanošenja na susedne njive,svu eventualnu štetu snosi izvodjač radova.
Otprilike to bi 'vako izgledalo.
 

mucobieno

Član
Učlanjen(a)
3 Dec 2008
Poruka
4.298
Lokacija
Kukujevci
Ja ipak dajem prednost traktorima, teze je kontrolisati tecnost pri tolikoj brzini, i zanosenje vetra je kod nas dosta bitan faktor. parcele su jako usitnjene, to je velika mana.
 

MOMOSARIC

Član
Učlanjen(a)
10 Dec 2010
Poruka
13.254
Lokacija
Nožičko,Srbac;BiH
Ja sam se ko klinac redovno vozio sa "čikom" u avionu , nas par dodje pa u red , al pošto je bio podmitljiv moro je svako nešto da donese , cigarete,rakiju,...
Kad djubri zemlju od kombinata onda zna skim je od komšija napravio dil , pa zatvori malo kasnije.Sad je na toj pisti već prorasla trava a što kaže mucobieno neznam dal je praktično za manje parcele . Za veće jest al ako se radi domaćinski. Jedino ako budemo morali prskati visok kukuruz.
 

Bubu

Član
Učlanjen(a)
20 Dec 2007
Poruka
5.462
Lokacija
Gospođinci u sred Vojvodine
Kod nas je na zadruznoj parceli prvoj do kruga zadruge koje je na kraj sela postojala pista za avione na povrsini nekih 4ha. Poslednji put sto se ja secam je avion tu sleteo pre ako ne i 15 godina (dok sam ja, jel, kao klinac is'o sa Babom na njivu) a pre nekih 3-4 godine je razorana posto je to njiva 1. klase pa se sada redovno obradjuje. Nama je aerodrom Cenej relativno blizu ali trenutno niko iz naseg sela a verujem i iz cele opstine ne koristi avione u sluzbi poljorpivrede.
 

ddragan

Član
Učlanjen(a)
19 Dec 2011
Poruka
4.561
Lokacija
Bavaniste
Kod nas su radili prehrane psenice i tretiranje fungicidima i cena je 5E po lancu,hteo sam ja to ranije jos da kazem,ali sam se bojao da niko nece da veruje koliko je jeftino da se ne isplati gaziti zito.Sto se tice rasturanja vestaka i tretiranje herbicidima to niko nije radio.
 

nikola_VUK

Član
Učlanjen(a)
31 Avg 2010
Poruka
1.597
Lokacija
Podgorica
Što se tiče prskanja, mislim da taman koliko koliko košta i potrošiš goriva, a imaš mnogo veći klirens!
 

spasoje

Član
Učlanjen(a)
15 Mar 2010
Poruka
3.542
Lokacija
samac
Ovdev je veiki skoro ne rešiv problem markiranja . Ja zapravoneznam kao on može da oceni dokle je prskano osim odokativnom metodom , a da neko rizikuje na ovratinama sa zastavicom sigurno bi išao kući mokar.
 

MOMOSARIC

Član
Učlanjen(a)
10 Dec 2010
Poruka
13.254
Lokacija
Nožičko,Srbac;BiH
Sjećam se da su prije rata dolazili studenti , valjda preko tadašnje "omladinske zadruge" i prenosili neke zastavice , tačno znam da je soja prskana. Neznam dal su imali maske , al se pričalo da su za dan dva rada zaradjivali za ljetovanje na moru.
Sada je tu elektronika gprs stvari i tako to.
 
Vrh