Autopsija jagnjeta prinudno zaklanog

milosica

Član
Učlanjen(a)
24 Apr 2010
Poruka
240
Lokacija
backa palanka
izgleda dzaba cukancea tek sada se vidi ne koliko mi neznamo nego koliko ovi nasi strucnjaci nemaju pojma a poneki kad prepisuju iz knjiga mislio bi da su u najmanju ruku doktori a tebi puno HVALA za to sto zelis da nam pomognes ako nam se nedaj boze nesto tako dogodi
 

rebeljac

Član
Učlanjen(a)
21 Feb 2010
Poruka
253
Lokacija
Bgd-Ub-Valjevo
Pozdrav svima.
Čitam post već nekoliko dana. Milo mi je da cukaneca postavi dobar post i pokuša da nam nešto pokaže.Namera je najbolja.Nadam se da je do sada uspeo da nađe pravi lek i suzbije bolest.
Dobro je i to da videsmo i prozivke, gramzivost tj. korišćenje foruma veoma sebično,ljutnju, pa i malo iskrenosti.Dobro je za sve nas, naročito da mlađi ''vide'' kakvih sve ljudi ima. U ovo vreme rada i nažalost nedaća čitamo gluposti. Cukaneco u pravu si ali batali ono '' šalio sam se'', u pravu si. :ppozdrav:
 

SIMOVIC

Član
Učlanjen(a)
22 Jun 2010
Poruka
441
Lokacija
Oplanici-KRALJEVO
Pozdrav svima,mislim da smo ovde da bi smo razmenili iskustva(znanje) i na taj nacin pomognemo sebi i drugima,ko "sve" zna a nece da podeli onda gubi vreme ili krade znanje :zli:(sala :haha:) Iz predhodno procitanog-videnog,smatram da je najbolji savet dala komsinica-mira(VSI-Kraljevo),oni bi dali tacnu dijagnozu i lek za istu,sobzirom da se i ja slazem da iz predhodno procitano-videnog tesko dati dijagnozu i pored Cukanacinog velikog truda. Pozdrav :cao:
 
Učlanjen(a)
9 Feb 2009
Poruka
215
Lokacija
Dvorovi, Republika Srpska, Mob. +38765286264
Slažem se sa vama kolege. Znanje se ne može ukrasti, nije lubenica. Sreća da se svaki pet godina znanje udvostruci, pa oni konzervativci koji su nešto znali u prošlom veku, odavno su "zardjali" :sta:.

CUKANECA jel' sve pod kontrolom u stadu? Najvažnije je to, mislim da će se i ostali složiti.
:ppozdrav:
 

cukaneca

Novajlija
Učlanjen(a)
21 Sep 2008
Poruka
2.090
Lokacija
kambodza
Setih se ove teme, jbg zaboravio sam da napišem epilog- jagnje ispečeno u oktobru i pojedeno u slast. Obzirom da pišem ove redove ništa mi ne fali :D
Mišljenje jednog stručnjaka je bilo da iako ima nekih parazita duboko zamrzavanje i posle toga izlaganje visokoj temperaturi rešava problem.
 

spensi

Član
Učlanjen(a)
3 Mar 2009
Poruka
387
Lokacija
Siena
Slavisa Njegic je napisao(la):
Pozdrav ljudi.

Kao prvo, dobro uradjen prilog Cukaneca.

Svakako da je cilj ovog foruma razmena iskustava iz prakse i sticanje novi saznanja. Na svakom od nas se da proceni koliko će stvari obelodaniti i koliko od pisanog primeniti.

Na osnovu fotografija je teško izvući siguran zaključak bez detaljnog mikrobiološkog pregleda uzoraka. Svakako da postoje elementi klostridijalne infekcije koja može biti primarna, ali kod svakog pada imuniteta i pojave infekcije, vrebaju ostali sekundarci (salmonieloza i sl), koje se počinju progresivno širiti u već oslabljenom organizmu. Znači, ako je životinja obolela i ispoljila karakterističnu kliničku sliku i patoanatomske promene karakteristične za jednu bolest, može biti bolesna "tiho" i od drugi bolesti. Razumete? Koliko sam razumeo da je jagnje "žrtvovano", znači da nije moglo ispoljiti pojedine patoanatomske promene koje bi nastale u slučaju uginuća. Dalje, ako je meso uslovno jestivo kod pojave primarne bolesti, ne mora značiti da je jestivo zbog nastanka sekundarne infekcije koja može biti dosta opasna za zdravlje konzumenata.

Svaka životonja pre klanja (Regulisano Zakonom i Pravilnikom o izdavanju Uveranja o zdravstvenom stanju životinja "pasoš) mora biti zdrava i to potpisuje vlasnik. Klanje svake životinje koja nije zdrava je sanitarno klanje i provodi se po Zakonom odredjenim procedurama u prisustvu inspekcje.

Što se tiče mera koje bi trebalo povesti u stadu:

- dodavanje vitaminsko mineralni premiksa,
- pojačati kvalitetnu ishranu,
- očistiti stado od parazita (ako već nije)
- uraditi vakcinaciju od klostridijalni infekcija (ako već nije).

To je suguran način da se bolest obuzda. :(

P.S. Forum je veliki, a verujem da svi imamo posla preko glave u ovo doba godine. Ne mogu da pratim sve ove teme koje se pojavljuju kao "gljive posle kiše". Nije mi jasan smeh pojedini kolega na problem koji ima kolega Cukaneca, kao i očekivanje mog ličnog mišljenja. Zato, ako neko želi moje mišljenje slobodno neka mi se obrati preko poruka, a ne da očekuje moje reči o svakoj temi koja se pojavi na forumu i da se ismejava tudjim brigama. Za mene je to neljudski, ipak iza svakog nadimka postoji ime, svaka ova reč je javna i ne želim takve stvari dalje da komentarišem.

Prilog:

Šta je ENTEROTOKSEMIJA?

Enterotoksemija je bolest koja može uzrokovati smrt ovaca, goveda i koza. Bolest se javlja najčešče iznenadno i
podmuklo. Pojavljuje se sporadnično, a nekad dobija i oblik prave epidemije, bez obzira na kondiciju i uhranjenost životinja. Bolest je jako teško dijagnostikovati. Ishod kod oboleli životinja je gotovo uvek latentan.

Enterotoxaemia je bolest uzrokovana toksinima Clostridium perfringens koji apsorbuju iz intestinalnog trakta. Do danas je poznato pet vrsta bakterija ove koji utiču na zdravlje životinja i razvoj same infekcije. Baktrije su klasifikovane kao A, B, C, D ili E tip, prema toksinima koje proizvode. Najčešći uzroci nastanka bolesti su nagli pelazi i promene u načinu ishrane životinja. Prelazak na pašnu ishranu. Bolest se češće javlja na na pašnajcima koji su bogati travama.

Uzročnik Clostridium perfringens je bakterija koja normalno egzistira i živi u interstinalnom traktu (crevima) zdrave ovce, ali u malom broju. Bolest se razvija kada se broj bakterija poveća drastično i kad okruženje u crevima favorizuje produkciju toksina. Prosto, bakterije okupiraju svojim brojem i otrovima creva i onemoguće normalnu fiziologiju protoka hrane i materija, te zaustave funkciju celog trakta.

Dijagnoza bolesti je jako teška. Post-mortem pregled životinje je nesiguran i nezahvalan. Česte su difencijacije sa naduvom i sl. Sadržaj creva se mora toksikološki pregledati u veoma kratkom roku (najduže dva sata) od smrti životinje. Otrov je jako nestabilan i dosta ga je teško indetifikovati laboratorijskim pretragama. Bakterije se mogu kolonizovati na veoma malom prostoru creva, a sama creva su duga do 34 metra (traženje igle u plastu sena). U suštini izolacija bakterije Clostridium perfringens je jako retka, a i kao se bakterije izoluju njihova brojnost se svrstava u granice normale. :sta:

Vakcina protiv enterotoksemije opravdava namenu. Imunitet kod vakcinisani ovaca traje godinu dana. Preporučuje se vakcinacija ovaca (majki) pre jagnjenja, zbog pasivne zaštite jagnjadi koje "nose". Jagnjad se tako imunološki zaštićuju u periodu od 6-8 sedmica po rodjenju. Po isteku pasivnog imuniteta jagnjad se vakcinišu.


cukaneca photoEnterotoxaemia (Ovine), University of Pretoria. Faculty of Veterinary Science. Dept. of Paraclinical Sciences. Section of Pathology

P.S. II Razumeli smo se Miljko :ppozdrav:

Citam malo ove postove, da malo naucim o cemu se radi i da procitam misljenja drugih kolega.
Medjutim vidim da se dosta pise, citirajuci priloge iz casopisa i prepisivanjem knjiga,ili ti ga copy past koristenjem neta.
Ne bih se slozio s svim napisanim karakteristikama enterotoksemije, jer u dg bolesti se ne slazem.
Prvenstveno na opisanu pato-anatomsku dg enterotoksemije.
Pato-anatomski je vrlo jednostavno i lako utvrditi enterotoksemiju. Dosta je izvaditi bubrege, pogledati siriste i crijeva i to je to.
Karakteristike enterotoksemije su : mlohavost bubrega koji su najkarakteristicniji za enterotoksemiju i samim tim enterotoksemija se jos i zove "Bolest mlohavih bubrega".
Siriste je hemoragicno ili jako prokrvavljeno, kao i crijeva gdje ce mo naci hemoragicni enteritis.
Sta se tice simptomatologije zive zivotinje, nadutost moze biti prisutna, ali i ne mora. U velikom broju slucajeva enterotoksemije nisam imao priliku vidjeti nadutost.
Osim toga i enterotoksemija moze biti sekundarna bolest koja moze uzrokovati uginuca. Prvenstveno kod gresaka u ishrani.
Na farmi na kojoj radim imao sam priliku vidjeti u roku tri dana: uginuce 70 ovnova od enterotoksemije (svi vakcinisani), pobacaj kod 90 % ovaca i par uginuca, te uginuca velikog broja janjadi u starosti 4-5 mjeseci.
Sve je bilo uzrokovano greskom u prehrani. Velika kolicina djeteline svjeze stavljene u dnevni obrok, koja je uzrokovala alkalozu,a kao posljedica alkaloze doslo je do probijanja imuniteta kod manjeg broja zivotinja (sve vakcinisane) koje su kao sta sam i rekao uginule u roku tri dana od davanja kriticnih obroka.
Obradovao me ovaj post u kojem su prikazane slike uginulog jagnjeta, i ako se dobro sjecam pisao sam odmah po objavljivanju istog cukanecu na p.p. o mom misljenju.
Bas iz razloga nemoguceg sigurnog postavljanja dg na osnovu slika, sam mu mislim objasnio moje misljenje.
Gledam ove slike po vec n-ti put i ono sta me (koliko je moguce) uputilo na enterotoksemiju su :
slika bubrega, slika sadrzaja crijeva, prokrvavljenost gastro-intestinalnog trakta.
Pri tome sam uzeo u obzir da je jagnje zaklano, znaci da se promjene nisu u potpunosti razvile.
Ukoliko se radilo o parazitarnoj ili bakterioloskoj pneumoniji (o kojim se parazitima ili mikroorganizmima radi ne mogu i necu nikad ocjenjivati na osnovu slika), iskljucio sam je iz razloga sta vjerovatno svaki ovcar prepozna simptome upale pluca, a osim toga koliko se sjecam, navedeno je da nije imalo temperaturu.
Da li je meso bilo za upotrebu ili nije, to je vidim rjeseno. U svakom slucaju kod parazita je dosta zamrznuti meso na minus 18 par dana i sve je ok.
Ja meso ne bih, niti bi ikome preporucio da ga konzumira, a hoce li ga vlasnik unistiti ili pojest, to je na njemu da odluci. Kao sta sam i prije naveo, na osnovu slika u potpunosti i sa sigurnoscu ne mogu reci da se radi i tome i tome.
Da li je neko strucnjak ili nije, moje nije da u to ulazim, ali iskljucivo koristim i pratim forum iz osobnog interesa, a to je izmjena misljenja, iskustva i znanja kako od kolega tako i od poljoprivrednika, a u ovom slucaju ovcara.
Znanja nikad dosta !
 

cukaneca

Novajlija
Učlanjen(a)
21 Sep 2008
Poruka
2.090
Lokacija
kambodza
Znanja nikad dosta !
Koristim vaše reči, Spensi jer nam je motivacija apsolutno indetična. Naravno da bi svi trebali biti svesni da je samo na osnovu slika i nekad šturog i problematičnog opisa problema, teško i nezahvalno dati dijagnozu. Ja sam zahvalan svima a naročito vama /zaboravio da javno zahvalim/, jer i sama namera kao i ukazana pomoć, govori o čoveku. Na ovim stranicama i iza ovih nik-ova su ljudi koji svoje znanje hoće da podele i to je ono što me ovde i drži. :ppozdrav:
 
Vrh