Aster

valentina

Član
Učlanjen(a)
16 Apr 2013
Poruka
56
Lokacija
Sombor
Aster je jedna od najstarijih biljaka. U Evropu je donešen iz Kine.Ime mu potiče od staro grčke reči (astro) što znači zvezda.Po legendi asteri(zvezdani) su izrasli iz praha koji je pao sa zvezda. Ovu legendu iznedrio je francuski astronom Crassini kada je u mladosti izučavao nauku o nebeskim telima...Postoji više vrsta Astera . Mogu biti jednogodišnje cvetnice, a mogu biti i trajnice. Aster(trajnica) je otporna cvetnica. Naraste od 15 do 30 cm. Cveta u kasno leto-ranu jesen. Kada se rascveta prekrije celu biljku svojim ljupkim cvetićima u nijansama plave.- lila boje , tako da se lišće gotovo i ne vidi.Razmnožava se lako podzemnim stablom, iz koga bogato tera nove izbojke.Može se razmnožiti i deljenjem bokora. Voli sunčana mesta. Često se sadi pored staza, kada je u punom cvetanju vrlo lepo izgleda.
 
Aster u prirodi je jedna od značajnijih medonosnih biljaka u toku godine. Sorte koje se seju u baštama su kutivisane i postoji veliki broj varijanti boje i oblika cveta.

Čak se i neke druge vrste cveća, nazivaju aster ako imalo liče na njega. Jedna od takvih bilaka je Meksički aster (Cosmos bipinnatus), mada kad se vidi latinski naziv shvati se da ima veze sa asterom samo malo po izgledu.

 
Nazad
Vrh