Arpadžik i luk

Imam bogato iskustvo sa lukovima ,u ovom slučaju leka nema .Tog dana kada sam prskao, palo je 30-50 litara kiše ,koja hemija to može da zaustavi?
+ toga i rose su jače nego prošlogodišnje kiše .Digao sam ruke od njega kako ne bih pravio dodatne troškove .

Imam bogato iskustvo sa lukovima ,u ovom slučaju leka nema .Tog dana kada sam prskao, palo je 30-50 litara kiše ,koja hemija to može da zaustavi?
+ toga i rose su jače nego prošlogodišnje kiše .Digao sam ruke od njega kako ne bih pravio dodatne troškove .
Potpuno se slazem.. sad je prekasno za sve

Planirali smo prestanak proizvodnje semena ali ne ovako .Izgledao je kao nikada do sada .Ali ............

Da li je neko u ovo vreme sadio srebrenjak ili se on sadi iskljucivo u jesen ? Vidim da ima arpadzika u poljoprivrednoj apoteci .

Možeš ga saditi sada,kao i ostale lukove iz arpadžika. Pitanje je za šta ti treba .Ako je za mlad luk ,malo će kasniti.

Žena povadila luk iz vrta i ostavila ga na prikolici. Obično ga pospremimo u drvene gajbice i čuvamo na tavanu. Ove godine su sada na tavanu ispod crijepa paklene vručine i čekamo da se temperature malo snize.
Takvim načinom skladištenja svake godine dosta luka propadne jer brzo počinje truljenje. Postoji li neki bolji način za skladištenje ovako malih količina u domaćinstvu?

Dali neko poznaje nekog da proizvodi barut, seme crnog luka? Trebalo bi mi seme holandskog zutog pogacara.

Sent from my 2201117TY using Tapatalk

Da li će tonus delovati na crva koji je već u stablu? U pitanju je jesenji luk koji je već jednom tretiran u rano proleće, ali sada ima crva ponovo. Imam i prolećni koji je u drugom, trećem peru, mislio sam da sve tretiram istim insekticidom.

Nemam ništa drugo od sistemika.

Takođe, šta je bolje za razne truleži, signum, switch, pehar?

Послато са DN2103 помоћу Тапатока

Da li će tonus delovati na crva koji je već u stablu? U pitanju je jesenji luk koji je već jednom tretiran u rano proleće, ali sada ima crva ponovo. Imam i prolećni koji je u drugom, trećem peru, mislio sam da sve tretiram istim insekticidom.

Nemam ništa drugo od sistemika.

Takođe, šta je bolje za razne truleži, signum, switch, pehar?

Drugi nacin osim sistemika poput tonusa nece delovati . Pri tom je potrebna prilicno jaka doza i obzirom da je luk u pitanju obavezno i okvasivac zbog vostane prevlake. Od botricida Signum ili Swich, oba su odlicni .

Da, okvašivač obavezno dodajem. Ne znam samo sa kojom dozom da idem, da li je dovoljno 50% više ili duplo više? Karenca će verovatno biti duplo duža, ali sačekaćemo.

Tonus neće uraditi nikakav posao, iskreno da ti kažem,jedina aktivna materija koja je mogla da suzbije crva u peru luka je dimetoat ali njega nema unazad 4 godine.
Ako ga slučajno pronađeš ,uradi tretman i vodi računa jer ima malo dužu karencu...

Imam neku staru zalihu dimetoata, ali treba čekati 2 meseca.
Imam i neki Warrant power, imidakloprid i gama cihalotrin, da li imidakloprid deluje na crva?

У већини случајева једина помоћ су здружени усеви и тада није потребна скупа и скоро неефикасна отровна хемија.
Но,потребно је и познавање основа биологије комплетног животног циклуса живуљке коју зовемо лукова мува,а она има више генерација од краја фебруара и почетка децембра.

Oprskan je dimetoatom i naknadno sa tri preparata protiv truleži. Bolje da čekamo dva meseca, nego da propadne sve.

Nazad
Vrh