Alati i radionice

Prvo se zategne moment kljucem na neku silu navedenu , pa onda jos jedno ili dva puta za uglove koji su navedeni , a to moze i obicnim , i lakse je obicnim jer moment buni ,moze da klikne. Ako je navedeno npr 90 stepeni , sto bi se radilo moment kljucem?

Ali zateze se na ugao ipak vecinom. Eto ako perkins nije najcesci motor u traktorima i kombajnima neznam koji je.
Jeste bitan i moment kljuc dabome , al zavrsno bi trebalo obicnim sa produzetkom .
Ali no

Koliko se sećam, kod automobila, jedino se uz Victor Reinz dihtunge dobija detaljan papir sa načinom zatezanja kao i momentima i uglovima, pa ako se sećaš Momo tamo se moglo videti, da ima svakakvih opcija a sve u zavisnosti od tipa motora. Tako da, ne ide sve samo na uglove.
------------
Da, možda je perkins najzastupljeniji ali koliko se sećam baš za njih neki manuali se izražavaju u kg tj nm + ugao a negde samo u kg/nm. Ne surfa mi se sad ali rekao bih da je tako.

Je l' ima neko nacrt dobre dvorišne raketne peći. Koristio bih je isključivo napolju leti za kuvanje kukuruza šećerca, i eventualno u jesen za kuvanje pekmeza. Znači da na nju može staviti veći lonac ili veliku šerpu. Na internetu ima milion slika i klipova, od prostijih do složenijih, al' kako da znam koji je bolji a koji lošiji dizajn (pretpostavljam da su svi dobri, al' eto ne bih da lutam već ako je neko pravio i isprobao pa zna...).

Kao sto sam rekao ne ide sve na uglove,ne samo kod rusa vec i kod dosta drugih masina,u automobilskom programu sve sto sam video ide na uglove.
Ali opet je momnet kljuc izuzetno bitna stavka i neizostavna,on je taj koji sve srafove treba da poravna na pocetku da tako kazemo,posle uz uglomer moze i kljucem za tockove da se steze.

Drug mi je recimo na bmw e39 , 3.0d , davno.imao problem koji ga je mucio bas bas dugo sa dizanjrm temp i nabijanjem pritiska . Namijenjao se i glava i dihtunga i vijaka i pumpi i termostata i majstora . Dok konacno nismo jednog ubijedili da ispostuje proceduru stezanja kako pise. Kazu uglavnom ,to je glupost , zasto da popustam pa ponovo zatezem itd

NAzalso velika vecina ljudi glumi pamet i izmislja toplu vodu i rupu na saksiji a i jedno i drugo izmisljeno davno.
DAju ti ljudi uputstva,mere,alate i ti opet glumis budalu ili si samo lenj da nesto uradis po pravilu i propisu.

Poznato mi je to da se neki šrafovi dotegnu na određeni moment pa se posle zarotira za još određen broj stepeni. Mada je i to ipak zatezanje na moment, a ne rukom i ako se ta krajnja faza radi ručno.
Inače ja mislim da ti moment ključevi na klik nisu baš najprecizniji. Verujem da mogu da zategnem neki šraf +.- 10 Nm koji treba recimo na 100 Nm. zavisno od toga kako ga koristim. Pri tom da to nema veze sa time da li je baždaren već samo od toga kako ja radim sa njim.
Evo ovaj video donekle dokazuje to što govorim. Mada mogao je da "natera" ove na klik još dosta više u off da je hteo. Dok ovaj stari nije mogao i da je hteo.

Drug mi je recimo na bmw e39 , 3.0d , davno.imao problem
I 99% je uzročnik bio kriv blok. Jeste problem rešen drugačijim načinom zatezanja ali zato što se u tom procesu zatezanja, grejanja motora, hlađenja, popuštanja i ponovnog zatezanja glava oblikovala prema bloku.
Da je na tom motoru sve bilo kako treba auto bi radio i bez zatezanja glave na ugao tj radio bi i sa zategnutom glavom samo moment ključem. Imao sam takav slučaj sa jednim Perkinsom. Produvo zaptivač. Skinem glavu vidim ima i pukotinu.... Ništa, vratim glavu bez ravnanja jer je bilo stani pani, traktor treba juče a druge glave nema na stanju. Išao je godinu dana i opet produvao. Stavim novu glavu traktor produvo za pola godine (odmah je pravio pritisak u hladnjaku). Skinem glavu, ajde reko uvalili mi Indijci falš glavu, krivu. Skinem, strugar poravna i kaže bila je kriva. Hidro test kaže glava je ok. Dobro. Namontiram je, opet pritisak u hladnjaku i produva u roku mesec dana. Skinem glavu i pokušam proveriti ravnanje bloka, delovao mi kriv međutim nisam mogao 100% utvrditi jer nemam adekvatan alat za to. Ipak razbucam motor, strugar poravna blok, poravna glavu, sastavim, pritiska u hladnjaku više nema.... Stezano svaki put samo moment ključem.

Da . Momentom se samo zapocne a zateze obicnim. Tako bar kazu uputstva , ali ko jos cita uputstva.
Jeste, ako zatežeš TTY zavrtanj, koji je predvidjen da se doteže na uglove i kod TTY nema naknadnog dotezanja.A oni motori konstruisani pre TTY moraju na kontrolno stezanje nakon odredjenog vremena i kod njih nema dotezanja na uglove već samo na NM jer bi otkinuo običan zavrtanj kad bi krenuo na uglove da dotežeš.TTY se lako prepozna po stablu koje ima "zonu istezanja" kako je proizvodjači zovu.

Recimo mnogi "majstori" plaćali dodatno nakon što menjali lanac na N47, jer se remenica radilice steže na 200nm+90° oteliš se da zategneš.A oni uzmu udarni i misle sad ću da mu **greška mamu, pa posle 100km juriš radilicu po putu :D

Nazad
Vrh