Alati i radionice

Hvala kolega, mozda porucim ovu.
BOSCH Ugaona brusilica GWS 2200-230 - 06018C1320 https://share.google/xqu8aQa6C9oXBeV5y
Uzmi, dobra je cena. A ima i meki start. Znači dosta kod brusilici od 2+ kW
Da li bi ukratko opisao kako? Ja sam kupio u lidlu, privukla me cena. Nisam mehaničar, krpim svoje mašine ali trebaće mi da dotegnem glavu na yto kad nagura sate.
Nema potrebe to da radiš. Možeš čisto da ga uporediš sa nekim boljim da vidiš da nije tebi baš zapao neki faličan. Gledao sam par videa gde testiraju ove ključeve i svuda su dobili odstupanja u granicama koja su navedena na papiru.

Druže, ako nisi znao, evo da znaš ubuduće, a piše i u Uputstvu zsa upotrebu:
Kilo ključ po upotrebi vratiti na minimalnu vrednost...
Predviđeni period za re-kalibraciju moment ključa je 12 meseci...
Napisao sam da upotrebljavam moment ključ jednom (do dvaput) godišnje, te ga, shodno tome, pre upotrebe, re-kalibriram, i budem siguran da sam navrtku dotegao na zapisanu (zadatu) vrednost...
Majstori se ograđuju, nakon neke popravke, recimo, traktora, a ovo sam čuo bezbroj puta...
E doteraj ponovo za mesec dana, da proverim, i dotegnem glavu....

Druže, ako nisi znao, evo da znaš ubuduće, a piše i u Uputstvu zsa upotrebu:
Kilo ključ po upotrebi vratiti na minimalnu vrednost...
Znao sam, to i radim. Naravno da ga treba rasteretiti nakon svake upotrebe.
Predviđeni period za re-kalibraciju moment ključa je 12 meseci...
Napisao sam da upotrebljavam moment ključ jednom (do dvaput) godišnje, te ga, shodno tome, pre upotrebe, re-kalibriram, i budem siguran da sam navrtku dotegao na zapisanu (zadatu) vrednost...
Ok. Mislio sam da ga upotrebljavaš češće. Preporučeno jeste jednom godišnje mada verujem da mu ne bi smetalo ni 2-3 godine ako stoji rasterećen i ne koristi se mnogo. Da li si primetio da odstupa od zadatih mera prilikom tog baždarenja?
Mada mi onaj metod što si okačio nešto i ne uliva poverenje.
Majstori se ograđuju, nakon neke popravke, recimo, traktora, a ovo sam čuo bezbroj puta...
E doteraj ponovo za mesec dana, da proverim, i dotegnem glavu....
Pa dobro, glava se po pravilu doteže. Mada rade ljudi i tako što zategnu odmah na nešto veću silu i ne diraju više.

Kakve veze ima dotezanje glave nekog motora sa tacnoscu moment kljuca?
Вероватно има, да нема неби га ни правили.
Још кад сам био млад, отац је мењао дихтунг на глави и дао мени "затегни колко можеш".
Подценио ме је, узмем кључ и крц излети брезон право увис. После је било ,,,ем ти матер, не толико.
Мада ко то не користи сваки дан није битно баш да је тачан битно је да су сви шафови исто стежени.

Poslato sa ABR-LX1 pomoću Tapatoka

Kakve veze ima dotezanje glave nekog motora sa tacnoscu moment kljuca?
Ti je, kao (stekoh utisak) majstor, svakako ne vidiš... 😂
Ostali, koji sebe smatraju "majstorom", uglavnom se drže gore pomenute procedure... 😝
Ali, pošto sam dokon, da objasnim, ne mogu se oteti utisku da si se (možda) našao , u neku ruku, prozvanim, pa ima veze, ako imaš Radioničko Uputstvo, a u njemu piše vrednost na koliko se steže glava motora, kako " majstor" da zna i bude siguran da je njegov moment ključ zategao (i kliknuo) na zadatu vrednost , TAČNO... 😃
A nema vremena da "baždari" ključ...
Da ne navodim nešto drugo kao razlog...
Pa, da bude siguran, veli doteraj, da "dotegnem"...
Jel' jasnije ? 😎

Вероватно има, да нема неби га ни правили.
Још кад сам био млад, отац је мењао дихтунг на глави и дао мени "затегни колко можеш".
Подценио ме је, узмем кључ и крц излети брезон право увис. После је било ,,,ем ти матер, не толико.
Мада ко то не користи сваки дан није битно баш да је тачан битно је да су сви шафови исто стежени.

Poslato sa ABR-LX1 pomoću Tapatoka
Stezanje glave motora ima jako velike veze sa moment kljucem i preciznoscu istog a ovo sto je kolega napisao "E doteraj ponovo za mesec dana, da proverim, i dotegnem glavu...." nema nikakve veze sa tacnoscu kljuca jer glava motora se ne doteze jer kljuc nije bio tacan vec iz sasvim petog razloga a i ako tom nekom majstoru kljuc nije bio tacan kad je stezao glavu taj isti kljuc nece biti nista tacniji ni za mesec dana.

Ti je, kao (stekoh utisak) majstor, svakako ne vidiš... 😂
Ostali, koji sebe smatraju "majstorom", uglavnom se drže gore pomenute procedure... 😝
Ali, pošto sam dokon, da objasnim, ne mogu se oteti utisku da si se (možda) našao , u neku ruku, prozvanim, pa ima veze, ako imaš Radioničko Uputstvo, a u njemu piše vrednost na koliko se steže glava motora, kako " majstor" da zna i bude siguran da je njegov moment ključ zategao (i kliknuo) na zadatu vrednost , TAČNO... 😃
A nema vremena da "baždari" ključ...
Da ne navodim nešto drugo kao razlog...
Pa, da bude siguran, veli doteraj, da "dotegnem"...
Jel' jasnije ? 😎
Mozda ja i nisam majstor ali za pocetak vrlo dobro znam kako se i sta steze,priteze i kontrolise.
Druga stvar imam vise komada ozbiljnih moment kljuceva od kojih je svaki u fabrickoj toleranciji i svaki ima svoju svrhu i namenu.
Trece nemoj da vozite traktre i druge masine kod majstora koji nema alat adekvatan za taj posao.
I ne nije mi jasnije kako ce kljuc koji je pre mesec dana lagao i nije kucao kako treba za mesec dana prestati da laze i pokazati tacnu vrednost i jos mi je nejasnije kako ce taj neki majstor znati da je kljuc posle mesec odradio posao kako treba.

U 2 slucaja sam video da se ti kineski kilo kljucevi koriste kao klasicni...opet zavrsavaju posao :) koliko su pre toga radili ne znam.

JBg radim najbolje sto znam,sad dal je dobro ili ne.
Mislim da znam da citam,mozda nisam razumem sta je posac hteo da kaze,to je moguce.
A sto se preciznosti kljuca,jedno je ta preciznost na papiru i na tom testu a sasvim druga je prica na licu mesta jer na tacnost kljuca pri stezanju ne utice samo sam kljuc,ima tu jos nekih sitnica koje bi trebao da se proprate.

Stezanje glave motora ima jako velike veze sa moment kljucem i preciznoscu istog a ovo sto je kolega napisao "E doteraj ponovo za mesec dana, da proverim, i dotegnem glavu...." nema nikakve veze sa tacnoscu kljuca jer glava motora se ne doteze jer kljuc nije bio tacan vec iz sasvim petog razloga a i ako tom nekom majstoru kljuc nije bio tacan kad je stezao glavu taj isti kljuc nece biti nista tacniji ni za mesec dana.
Mislim da će @dobrodol lakše shvatiti tvoje postove ako navedeš razlog za dotezanje nakon određenog vremena rada motora.

Iz iskustva, bez moment ključa, znam da ručno mogu ručno s približno istim momentom dodatno pritegnuti vijak koji je izložen dinamičkom opterećenju. Sigurno postoji stručno obrazloženje za to.

Ne treba podcjenjivati iskusne majstore koji su većinu svog radnog vijeka radili na osječaj, bez moment ključa, i nikad nije bio problema. Ovo se ne odnosi na nikg konkretno, nego općenito.

Mislim da će @dobrodol lakše shvatiti tvoje postove ako navedeš razlog za dotezanje nakon određenog vremena rada motora.

Iz iskustva, bez moment ključa, znam da ručno mogu ručno s približno istim momentom dodatno pritegnuti vijak koji je izložen dinamičkom opterećenju. Sigurno postoji stručno obrazloženje za to.

Ne treba podcjenjivati iskusne majstore koji su većinu svog radnog vijeka radili na osječaj, bez moment ključa, i nikad nije bio problema. Ovo se ne odnosi na nikg konkretno, nego općenito.
Zna on zasto se steze tj doteze glava,nema potrebe da mu objasnjavam ja.
Sto se stezanja bez moment kljuca tice ko god kaze da moze da stegne i priblizno podjednako srafove bez kljuca lupa gluposti,mozda i moze da stegne prva 3. komada i to veliko mozda a sledecih 10,15 ili koliko vec moze samo da sanja.
Skoro sam gledao neke blesave amerikance koji do duse rade neke one hemi motore i pojacavaju ih i svasta nesto i uglavnom nisam mogao da verujem kolika je razlika kad se na lezecim lezajavima promene srafovi za broj veci i stegne nesto veca kilaza,razlika je tolika tj toliko se poremete fabricke mere i tolerancije da radilicu obradjuju po tim novim merama a ne po fabrickim specijalama.

Jedno je zatezati na osecaj a drugo je zatezati alatom za to.
Na poslu, 95% srafova zatezem moment srafcigerom. U pitanju su poprilicno precizni sklopovi. Koliko dugo ih radim, mogao bih bez merenja momenta da potrefim tacno u desetu jer u desetu se vecina i steze ali necu. Ti isti sklopovi idu u ugradnju i ako se pokazu lose, prvo gde zavrse su kod mene na stolu. Nema veze sto tehnicar to ne ugradi kako treba, ne kalibrise kako treba, nema veze sto pogresno poveze ili bilo sta usere. Jednostavno, ja sam kriv jer ne postujem proceduru i to je kraj price. Radim ponovo. Cak i ako zavrsi nazad kod proizvodjaca, isti ce da naplati to sto ja radim kao 10 mojih plata i tu onda ja dobijam po repu. Procedura je procedura. Jedno je kada radis kod kuce pa kazes "ajde moze da trci" jer tu jedina strana koja moze da ulozi reklamaciju si ti pa je prastanje lakse. Kada radis to za pare i naplacujes svoj rad, moras to odraditi po propisima. Prva senka sumnje koja ce pasti je ona na rad onoga ko je sklapao i tu te jedino moze tacnost i ponovljivost merenja moze osigurati, kako tebe tako i novac koji si naplatio. Dokazati da zaobilazenje procedure sklapanja ne moze da osteti sklop je jako tesko i nesugurno. Zato postoje merni uredjaji i merne jedinice

Nazad
Vrh