Alati i radionice

Najbitnije u celoj priči je da taj tucanik nije neki truo kamen koji se posle par godina pretvori u zemlju.
Pošto sam nekih godina bio u dodiru sa velikim drobilicama koje prave te separacije, dosta sam naučio od njih što se tiče jačine kamena.
Najtvrđi i najtrajniji kamen su vadili iz Drine, to je onaj zelenkasti oblutak koji je drobilica jedva mlela i koji gde se naspe nema da popusti.
Od ovih iz kamenoloma, aranđelovački je bio extremno jak. Ali je bilo i nekih koji su se u roku od godinu-dve bukvalno pretvarali u zemlju.

Тај зеленкасти је гранит, он је најбољи, код нас је већином кречњак. Има га доста и ко може да копа и џабе. Цена са превозом је била око 100 еура камион троосовинац (10-12кубика).
Локалне власти нааиспају путеве каменом са једног брда, то за неколико година нестане, нема га уопште, није ми јасно зашто баш користе тај камен!? Пред задње изборе нису ми дали да поправим пут о свом трошку и ево већ је зрео за поправку.
Пре сваког насипање треба скинути слој родне земље, што више па тек онда насипати камен, прво крупнији па онда ситнији и пожељно поваљати.
Иначе вода омекша земљу и све полако тоне и меша се.

Poslato sa ABR-LX1 pomoću Tapatoka

Ja planiram , kamen od temelja i zidova od stare kuce i zgrada, u nekoj debljni od 15-12cm da rasporedim i preko toga da se naspe sitniji da popuni, to bi trebalo da vrsi dobar posao...

Ali ako se betonira preko toga za godinu,dve,kontam ne smeta mu nista ?.
To i mene zanima? Ja imam prilaz kući gde je u više navrata nasipano šljunka i starog crepa. (u glavnom crepa)
Ne znam koliko je pametno betonirati preko toga ili kopati? Kontam da je taj crep izuzetno loš za podlogu kao i to meko kamenje. E sad do se već 20 god nasipa i naravno uvek potone posle nekog vremena i jave se rupe na istom mestu.
Šta mi je činiti? Beton preko toga ili da kopam. Naravno prva opcija mi je mnogo primamljivija. Možda armaturna mreža i beton preko tog crepa od nekih... koliko? 10 cm jel dosta? Nema nekog tereta Rus 892 je verovatno najteže što će prelaziti preko toga.

@mirko67 A krecnjacki je taj zuckaste boje kao ,ne moze se pogresiti jel ?.Tucanik od granita ili bazalta su ti sive,zelene,plavkaste boje ?.

@dusanboss Ne verujem da je to losa podloga,sabijeno je vremenom dosta,za rusa i slicne tezine ja tu ne bih dirao nista,samo beton gore,e sad koliko debelo,koja armatura ,vrv 8-ca mreza ...

Poslednja izmena:
@mirko67 A krecnjacki je taj zuckaste boje kao ,ne moze se pogresiti jel ?.Tucanik od granita ili bazalta su ti sive,zelene,plavkaste boje ?.

@dusanboss Ne verujem da je to losa podloga,sabijeno je vremenom dosta,za rusa i slicne tezine ja tu ne bih dirao nista,samo beton gore,e sad koliko debelo,koja armatura ,vrv 8-ca mreza ...
Кречњак може бити светло сиве, светло жуте, беле боје зависи. Не знам дали и Србији има базалта, он је екстремно тврд. Углавном мало прљвији кречњак је најбољи за тампон слој за путеве и слично, горњи слој до бетона /асвалта треба да је чист и ситнији.

Poslato sa ABR-LX1 pomoću Tapatoka

To i mene zanima? Ja imam prilaz kući gde je u više navrata nasipano šljunka i starog crepa. (u glavnom crepa)
Ne znam koliko je pametno betonirati preko toga ili kopati? Kontam da je taj crep izuzetno loš za podlogu kao i to meko kamenje. E sad do se već 20 god nasipa i naravno uvek potone posle nekog vremena i jave se rupe na istom mestu.
Šta mi je činiti? Beton preko toga ili da kopam. Naravno prva opcija mi je mnogo primamljivija. Možda armaturna mreža i beton preko tog crepa od nekih... koliko? 10 cm jel dosta? Nema nekog tereta Rus 892 je verovatno najteže što će prelaziti preko toga.
Prvo zavisi od toga kakva ti je visina toga , reljef , u odnosu na kucu. Obicno se nasipanjem vise puta ode u visinu ,bez obzira sto se pojavljuju rupe , blato ,... obrati paznju na tzv vagres

Ne bih se slozio sa ovim nikako,ubedljivo najbolje je kamen u prvoj klasi od 0-63 dole,od 0-31 gore,debelo i povaljano iz više puta,ozbiljnim valjkom.
Sve te druge priče su samo da bi se uštedelo na razlici u ceni kamena a dugotrajnost ide u drugi plan,gledao sam svojim ocima i na svom placu.

Da li je dobro staviti one folije ili platna na zemlju pre tucanika da neupada tucanik u zemlju vremenom?
Video sam da to ameri stavljaju kada nasipaju neke puteve po sumama.

Nazad
Vrh