Alati i radionice

Ти " златни сетови" су свирање Себастијану, не постоји метода коју нисам пробао раније, кад хоће онда може и шавцигером полако е кад неће почиње игранка: куцање кирнером/секачем, варење Матице или полуге (може ако је у гусу), бушење две рупе, бушење једне рупе... Сипање разних одвијача, грејање (не помаже много у гусу)... Тек кад заломиш урезницу настају муке.

Док не набавимо оне кинеске свемогуће ласере морамо овако.

Poslato sa ABR-LX1 pomoću Tapatoka
Ne znam vise koji je video ali na youtubu gledao prije radionica specijalizovana samo za vadenje zalomljenih ureznica i to usluzno usluzno.
Donose im cak nove nezavrsene dijelove iz industrije , stotine kg celika kostaju desetine hiljada dolara da izvade slomljenu ureznicu.
Prije nekoliko godina to gledao onda nisu imali valjda svi CNC koji specijalnim manjim ureznicama urezuje vece navoje i kada slomi dijelovi se lagano izvade.
Vecinom ureznicu izbuse raznim eroziomatima, imaju ih jako puno razlicitih vrsta u radionici.

Ima li neki kućni metod vađenja slomljene ureznice. Ja sam svojevremeno hteo da pročistim navoj u rupi na nosaču pretplužnjaka u koji se uvrtao šraf kao obezbeđenje da pretplužnjak ne ispadne u transportu ako nije dobro stegnut glavnim šrafom kojim se podešava dubina rada pretplužnjaka. Ureznicu sam slomio unutar navoja i ne mogu da je izvadim, što samo po sebi ne predstavlja problem za pretplužnjak osim što ne mogu da uvrnem šraf za obezbeđenje (zato se sad često okrećem da vidim jel pretplužnjak tu). Uzgred, jednom mi je bio čovek da pita imam li detektor metala, pitam ga šta će mu - kaže da nađe zaorani pretplužnjak, da ne bi na proleće probio gumu...

Ima li neki kućni metod vađenja slomljene ureznice. Ja sam svojevremeno hteo da pročistim navoj u rupi na nosaču pretplužnjaka u koji se uvrtao šraf kao obezbeđenje da pretplužnjak ne ispadne u transportu ako nije dobro stegnut glavnim šrafom kojim se podešava dubina rada pretplužnjaka. Ureznicu sam slomio unutar navoja i ne mogu da je izvadim, što samo po sebi ne predstavlja problem za pretplužnjak osim što ne mogu da uvrnem šraf za obezbeđenje (zato se sad često okrećem da vidim jel pretplužnjak tu). Uzgred, jednom mi je bio čovek da pita imam li detektor metala, pitam ga šta će mu - kaže da nađe zaorani pretplužnjak, da ne bi na proleće probio gumu...
Jedini kucni metod poznat meni je oni kineski tungsten-karbidni alatici za biaks , oni su tvrdji od ureznice ali treba biaks koji okrece dovoljno brzo , najbolje pneumatski , moze i elektricni oni od 800W ali s njima je jako opasno raditi jer ako je veca rupa hoce da odskoce na stranu i iskrive osovinicu tih alata , normalno obavezno zastitne naocare i jakna jer skidaju djelice kao igle.

Mora imati malo tanji vrh od rupe, a ima milion modela, imas za tvrde metale i obojene , treba onaj sto skida sa vrhom

Poslednja izmena:
Kupio sam u Ludilu Pištolj za varenje plastike ako ima neko da postavi neki video da vidim kako to funkcioniše.

Jedini kucni metod poznat meni je oni kineski tungsten-karbidni alatici za biaks , oni su tvrdji od ureznice ali treba biaks koji okrece dovoljno brzo , najbolje pneumatski , moze i elektricni oni od 800W ali s njima je jako opasno raditi jer ako je veca rupa hoce da odskoce na stranu i iskrive osovinicu tih alata , normalno obavezno zastitne naocare i jakna jer skidaju djelice kao igle.

Mora imati malo tanji vrh od rupe, a ima milion modela, imas za tvrde metale i obojene , treba onaj sto skida sa vrhom
Ja se zeznuo poručio sa Temu neku igračku. Pre toga sam naručio el. šrafciger koji radi odlično i sa kojim sam prezadovoljan. Ovo je delovalo isto, od iste firme, samo mnogo više obrtaja. Znači dva alat. Nebo i zemlja. Jedan me za te pare oduševio drugi razočarao. Inače pojedinačna cena je bila po 1300 don.

Nazad
Vrh