Agro-fotka

Od svega ovoga tebi jedino formalni termin slikanje/fotografisanje zapada za oči.
Verovatno si uključen u postprocesing sirove raw fotografije i znaš da je postupak praktično slikanje po osnovnoj fotografiji. Tako su nekada radili i klasični fotografi, četkicama slikali po maskiranim delovima i pravili efekte koje u današnje vreme radi photoshop.
Odatle i mešanje slike i fotografije što u principu i nije tragično pogrešno.
Ali bitno je da ti napišeš nešto (pametno?).

.
397acfd139c605d33ac069ab9ff3953f.jpg

Послато са SM-G950F помоћу Тапатока

@dobrodol .. odlično zapažanje!
Doduše, tog dana nije bilo ekskurzija turista iz svemira, tako da se ne vidi nijedan leteći tanjir, haha.

@mirosti .. da, snapshot. Zato i rekoh da imam takvih usputnih. Slike za uspomenu, kako ih i zbog čega pravim.
A obrade, dorade, post processing.. kako ko naziva - jedina dorada posle slikanja kod mene bude crop, ako osećam potrebu za tim, tj da dopravim kompoziciju.

Čak i kada govorimo o fotografiji, kao umetničkom izrazu, u poslednje vreme koristim pored alata crop, još jedino curves i po potrebi healing.
Gledam da za takve radove bude što više urađeno "u kameri", tj u samom inicijalnom procesu izrade fotografije.

coci064 doduše jeste napisao generalno opravdan komentar, jer ova tema je, kako sam čini mi se video, tako i započeta. I verujem da misli na onu razliku, koja bi na engleskom jeziku bila između snapshot i photograph.
Kod prvog je bitno samo šta je na slici, kod drugog je bitno kakva osećanja ta slika izaziva, kakvu priču ili poruku prenosi, kako je realizovana i sl.
I iako i sâm pravim tu razliku, priznajem da tu razliku zanemarujem na mestima poput recimo foruma koji nije striktno posvećen fotografiji.

Iako zagovaram ideju da i kod, da tako kažem običnog, svakodnevnog slikanja uspomena, ipak treba znati barem osnove kompozicije. Iz razloga što su takve slike jasnije definisane i prijatnije za gledanje.
Međutim, meni lično je interesantno videti tuđi pogled kroz objektiv, kada taj neko i ne zna ništa o tome.

Da, bili po bale toga dana.

IMG-20230709-102349-1.jpg

I to je dobro zapažanje.
Sviđa mi se što uočavate detalje.

Inače, da se nadovežem na temu fotografije..
Imao sam ja volju i ideju da idem sa ljudima u polje kada se radi i da pravim ozbiljne fotografije.
Mislim da bi to bilo posebno uspešno i zanimljivo.

Međutim, nikako nisam mogao da prevaziđem osećaj da bi me smatrali za još čudnijeg, nego što me sada smatraju. Plus, ako bih išao sa ljudima kao ovde, da pomognem - pa, sve vreme bih fotografije pravio, a ne radio, za šta sam ustvari i pošao.

I dan danas imam tih ideja.. ali, ništa za sada ne činim da ih realizujem. Priznajem.

Poslednja izmena:
@krasinac .. tek sada vidim zašto su ljudi iz IMT na fergusona postavljali okrugle farove.
Četvrtasti mu nekako ne stoje, čini mi se..

@Sapatnik .. a šta bi bilo da si telefon držao u desnoj, a kočio levom rukom.. haha.

Interesantna slika. Sviđa mi se osećaj kretanja.

@G79 .. iz prikazanog, vidi se da ti dosta koristiš tu prednost. A vidim da i oko imaš za isto.
I lepo rečeno.
+1 za sva tri.

Poslednja izmena:
IMG-20170528-060815-01.jpg

IMG-20170528-061441-01.jpg

PS

Sada već davnije 2017.
Bilo je to vreme treninga pronalaženja mom oku dovoljno zanimljivih scena i kasnije dobrade kući donesenih slika, da se nadovežem na @mirosti post.

20250718-074439-COLLAGE.jpg

I dalje suptilno, ali dovoljno da naglasim subjekat i pojačam opšti vizuelni utisak .

A tek sinoć sam shvatio šta je @coci064 ustvari rekao.
Moje prvobitno shvatanje se prebacilo na razliku u tipovima fotografije, pa sam zalutao u tehničke vode. Haha, kompozitor!
Inače, sudeći po internetu, zajedno se slažemo da se reč "slika" može koristiti za više vrsta vizuelnih reprezentacija..

Screenshot-20250717-213933.png

I za kraj, evo primera fotografija za koje je neko imao prilike i uložio truda napraviti. Ono za šta ja imam samo ideju za sada. Kao ilustracija onoga o čemu sam pričao u svom pređašnjem postu..

20250717-123127-COLLAGE.jpg

Kredit: Anjan Ghosh, https://anjanghosh.com/

PPS

Druga po redu, videh da smo nas dvojica imali isti tok misli.
Samo je njegova bolje izvršena, jer je moja, pa, tek usputna za sećanje na taj dan.
Pa ipak, dovoljno interesantna, barem meni. Što je sada duže gledam..

IMG-20220524-122142.jpg

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh