Agro Dan

Nedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi i ove aktuelnosti:

Program za preporod sela Srbije će biti preda mnom kada budem pisala ekspoze, izjavila premijerka i mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić. U programu preporučene mere od besplatne dodele zemlje mladim parovima do formiranja razvojne agrarne banke.

U izradi Zakon o socijalnom prеduzеtništvu, u kojem će posebna pažnja biti posvećena еkonomskom osnaživanju žеna, istakao ministar za rad Zoran Đorđević povodom Međunardonog dana seoskih žena.

Na Produktnoj berzi cena kukuruza zabeležila rast od 4, pšenica za skoro 3 i po, a sojino zrno za 1,2 odsto. Na skok cena uticala povećana potražnja izvoznika, pa je celokupna trgovina veća za 40 odsto.

Zelena agenda za Zapadni Balkan bitan deo Investicionog plana za ovaj deo Evrope koji je nedavno usvojila Evropska komisija, rečeno na Mikser festivalu u Beogradu.

Svakom čoveku ispred kuće raste biljka za njegovu bolest. To je bila ideja vodilja sveštenika iz Humske eparhije čiji su čajevi od lekovitih trava, koje parohijanima deli besplatno, mnogima pomogli.

 
Prvo ovonedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi:

Prinosi kukuruza u južnobačkom okrugu solidni, procenjuju ratari. I pored suše na početku i hladnog proleća, sa hektara će biti pokupljeno u proseku 10, a na nekim oranicama i 15 tona ove žitarice.

Najpre zbog suše i malo vlage u zemljištu, a onda intenzivnih padavina, pšenica u opasnosti da bude kasno posejana. Stručnjaci pozivaju ratare da taj posao obave što ranije.

U Temerinu Pokrajinska vlada i Poljoprivredni fakultet iz Novog Sada osnovali Nacionalni istraživačko-obrazovni centar "Agro kampus“. Centar će, kao prvi te vrste u Srbiji i regionu, primenjivati inovativne tehnologije u poljoprivredi.

Za sada otkupljeno malo junadi i pored dodatne subvencije države. Razlog što ova sjajna mera za sada nije dala veliki efekat, ocenjuju u Udruženju „Agroprofit“, suženo tržište klaničara.

Nemačke vlasti ponovo zatvorile kompaniju Tenis zbog masovnije pojave zaraze korona-virusom. Ovaj put klanice, sa velikim brojem radnika iz istočne Evrope, zatvorene na 22 dana.

 
Emisija ,,Agro dan" za utorak, 13. oktobar, donosi i ove teme:

Ratari nastoje da iskoriste optimalno vreme za setvu pšenice, a kiše samo na kratko odlažu najvažniji jesenji posao u poljioprivredi. Agronomi savetuju proizvođače da koriste isključivo deklarisano seme.

Zbog odličnog tehnološkog kvaliteta, proso zaslužuje veće površine na vojvođanskim njivama. Kao prednost u proizvodnji stručnjaci navode stabilne prinose u sušnim uslovima, uz ista ulaganja kao za kukuruz ili sirak.

Primer povrtara iz okoline Odžaka dokaz da se naši poljoprivrednici po prinosu krompira mogu meriti, pa i nadmašiti kolege iz Holandije. Znanje i ulaganje, uz poštovanje agrotehnike, donose rod od 75 tona po hektaru.

Pored najviših standarda u preradi, u Mirosaljcima kod Arilja jedna hladnjača otišla i korak dalje. Hologramom garantuje kupcima srpsko poreklo maline, sorte vilamet i miker, bez mogućnosti reeksporta iz drugih zemalja.

Pčelari imaju zakonsku obavezu da dva puta godišnje prijave brojčano stanje pčelinjih zajednica svojoj veterinarskoj stanici, tj. ovlašćenom obeleživaču. Između 1. i 31. oktobra prijavljuje se broj košnica koje ulaze u zimovanje.

 
Emisija ,,Agro dan" za sredu, 14. oktobar, donosi:

Za profitabilnu agrarnu proizvodnju dobro znanje prvi uslov, ali neophodan i visok nivo investicija, uz dug period povrata.Zbog toga bespovratna pomoć, iako sama po sebi nedovoljna, u sklopu svih drugih mera, ima veliki značaj.

Fruškogorski med, ariljska malina i
pirotski kačkavalj - prvi naši proizvodi koji bi mogli da dobiju EU markicu zaštićenog geografskog porekla. Mesto u registru sa oko 3.000 proizvoda, osiguraće im dobru poziciju za izvoz.

Stočari sa područja Mačve, Srema i Bačke ostvariće prihode od izvoza žive stoke u Liban. Prvi kontingent od 1.500 bikova upućen prethodnog vikenda, a očekuje se da će za desetak dana krenuti i druga tura.

Uoči 14. oktobra Međunarodnog dana prokupca, domaće autohtone sorte, otpočeo Karavan prokupca u Kragujevcu, koji obilazi i Aleksandrovac i Beograd. Vino od te sorte naša velika izvozna šansa, tvrde poznavaoci.

Udruženje Naša kooperativa iz Kosjerića okuplja, edukuje, oprema i povezuje mala domaćinstva i zadruge. U etno-selu Gostoljublje na Divčibarama nedavno prezentovani njihovi poljoprivredni proizvodi.

 
Ostanite informisani, pogledajte i današnje izdanje emisije ,,Agro dan":

U ovoj godini izdvojeno tri puta više novca za vinogradarstvo nego 2019., izjavio ministar Branislav Nedimović. Neophodno raditi na brendiranju srpskih vina, a u tome će pomoći Strategija za razvoj vinogradarstva i vinarstva.

Berba jabuka trajaće do sredine novembra, a već sada izvesno da će ovogodišnji rod biti oko 500.000 tona, kao i lane. Cene u izvozu biće za nekih 10 do 20 % više od prošlogodišnjih 60 evro-centi po kilogramu.

Republička direkcija za robne rezerve kupiće više od 26 miliona kilograma merkantilnog kukuruza ovogodišnjeg roda. Minimalna količina za otkup od gazdinstava iznosi 50 tona, maksimalna 100 tona, a od ovlašćenog skladištara 1.000.

U Srbiji za sada nema aktivnih žarišta afričke kuge svinja, ali zbog blizine zaraženih područja, naša zemlja identifikovana kao rizičan region. Zato se sprovodi aktivni monitoring, kako bi se predupredila svaka mogućnost za pojavu zaraze.

Akcija poribljavanja nastavljena i ove godine u Parku prirode Stara planina. Na dve lokalcije ukupno u planinske reke ispušteno 28.000 jedinki potočne pastrmke, u vrednost od oko 3.000.000 dinara.

 
Današnji “Agro dan” donosi:

Rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda obeležio nedelju na novosadskoj, ali i svetskim berzama.Tenzija oko pandemije i neizvesnost u pogledu snabdevanja rastu, a gomilanje zaliha žitarica se nastavlja.

Ovas i raž, u odnosu na neke druge ratarske kulture, u Srbiji slabije zastupljeni i spadaju u takozvana alternativna strna žita. Imaju manje zahtevnu proizvodnju, pa dobro podnose čak i kiselija zemljišta.

Grad Sombor objavio oglas za zakup nešto više od 10.500 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta. Licitacije počinju 27. oktobra, a početne cene iznose od 1.500, pa do blizu 33.000 dinara po hektaru.

Prošle godine formalno angažovano oko 30.000 sezonskih radnika, osam i po puta više nego u periodu pre reforme sezonskog zapošljavanja u poljoprivredi. I dalje, međutim, mali broj gazdinstava koristi tu mogućnost.

U toku berba crvenog grožđa kasne epohe, u koje spada i prokupac, najvažnija autohtona sorta u Srbiji. Vino od prokupca sve traženije na tržištu, a potvrda kvaliteta i najsvežije zlato sa takmičenja Dekanter.

 
Subotnji "Agro Dan" donosi:

Ministarstvu finansija i Ministarstvu poljoprivrede biće upućena inicijativa za izmenu zakona, koji će ženama na selu omogućiti penziono i zdravstveno osiguranje, kao i podsticaje za ranjive kategorije, poručila potpredsednica vlade, Zorana Mihajlović, povodom Međunarodnog dana seoskih žena.

Ovogodišnji Sajam šljiva u Osečini obeležen skromno, uz poštovanje svih epidemioloških mera. U toj opštini ima preko milion stabala šljive, gotovo 70 odsto stanovništva živi od tog voća, a poslednjih godina i lokalna samouprava finansijski pomaže obnovu zasada.

O ekspanziju vinogradarstva u Srbiji svedoči primer valjevskog kraja, gde su za par godina šest puta uvećane površine pod vinovom lozom. Početno ulaganje u vinograd nije jeftino, ali motiv za proizvođače predstavlja mogući godišnji prihod od 40.000 evra sa jednog hektara.

Zbog situacije sa korona virusom, ovogodišnji jubilarni Sabor trubača u Guči samo simbolično obeležen zvucima četiri pobednička orkestra iz prethodne godine. Prvi put u istoriji sabor otkazan, ali nadležni naglašavaju, da to neće uticati na popularnost ove manifestacije.

Šesti po redu Dani bundeve, tradicionalna manifestacija u okviru Jesenjeg festivala, održava se u Kuli, u subotu 17. oktobra. Posetioci u prilici da degustiraju slane i slatke specijalitete od bundeve, uživaju u izložbi i kupovini rukotvorina i domaćih proizvoda, jesenjih plodova i zimnice.

 
Nedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi i ove teme:

U Srbiji u toku jesenja setva žita, a u planu da se zaseje oko 600.000 hektara, za oko 30.000 hektara više nego lane. Optimalan rok traje od 5. do 25. oktobra, a setva do sada obavljena na 10 % planiranih površina.

Na vojvođanske oranice, poslednjih dana, palo više od 40 litara kiše po kvadratnom metru, dovoljno za kvalitetnu obradu zemljišta. To će obezbediti povoljne uslove za klijanje i ujednačeno nicanje hlebnog žita

Na teritoriji Nišavskog okruga traje berba kukuruza. Primena saveta stručnjaka i blagovremeno sprovođenje agrotehničkih mera, na pojedinim parcelama omogućili natprosečne prinose i dobar kvalitet zrna.

U poljoprivrednoj školi „Stevan Petrović – Brile“ u Rumi, počeo drugi projekat u okviru Erasmus + programa Evropske unije. Učesnici će moći da steknu nova iskustva i praktična znanja neophodna prilikom zapošljavanja.

Prekogranični projekat Mađarske i Srbije, vredan oko 350 hiljada evra, ima za cilj širenje zastupljenosti proizvoda tradicionalne hrane na tržištu, zasnovanom na inovativnoj proizvodnji i tehnikama marketinga.

 
„Argo dan“ za ponedeljak, 19. oktobar, donosi i ove aktuelnosti:

Pod organskom proizvodnjom u Srbiji manje od 1% poljoprivrednog zemljišta. O značaju te vrste poljoprivrede najbolje svedoči podatak o izvozu, koji vredi 25 miliona evra i uglavnom ide u zemlje Evropske unije.

U okviru stočarske proizvodnje, živinarstvo u Srbiji, prema procenama, ima oko 12% udela. Pred male, uglavnom individualne proizvođače, epidemija korona virusa postavila nove izazove i teškoće u plasmanu robe.

Uzgajivači tovne junadi do kraja oktobra treba da prodaju svoja grla kako bi od države dobili dodatnu premiju od 20.000 dinara. Međutim, otkup i dalje ide teško jer kupaca i izvoza nema dovoljno za oporavak tog sektora.

Na području severnog Banata, pšenicom do sada zasejano svega 15 odsto planiranih površina. Usled obilnih padavina, ratari nisu u mogućnosti da uđu u njive, ali će kiša pozitivno uticati na klijanje i nicanje.

Čelnici opštine Plandište uvažili žalbe meštana na loše pristupne saobraćajnice na lokalnim putevima. Ovih dana počeli radovi na sanaciji, odnosno posipanje šljunka na najkritičnijim deonicama.

 
Emisija ,,Agro dan" za utorak, 20. oktobar, donosi i ove teme:

Naredne godine na raspolaganju će biti 50 miliona dolara od Svetske banke za investicije u poljoprivredi. I mali i veliki proizvođači moći će bespovratno i avansno da dobiju 50 % sredstava, banka će finansirati 40 % a ostatak će biti njihovo učešće.

Devetorica mladih domaćina oformila stočarsku zadrugu, u okviru “Zadružnog saveza Šumadije i Pomoravlja, Jagodina". U Sečnju će biti sedište, otkup, prodaja i farma ovaca sa kvalitetnom genetikom.

U Donjoj Lokošnici autohtona paprika svake godine zauzme oko 125 hektara, a širom Srbije proda se više od 20 tona mlevenog začina. Neophodno udruživanje proizvođača i zaštita geografskog porekla tog proizvoda

Od plasmana domaće jabuke u Indiju velika su očekivanja. Proizvođači se nadaju da će se tako smanjiti tržišna utakmica za rusko tržište, a zbog manjih količina jabuke u našoj zemlji, i cena bi mogla da poraste.

Fruška Gora oduvek bila mesto idealnog odmora i uživanja za zaljubljenike u prirodu, a poslednjih desetak i više godina, privlači i veliki broj ljubitelja vina. Vinarija Deurić jedno od nezaobilaznih odredišta za sve posetioce tog kraja.

 
Ekipa emisije “Agro Dan” za danas Vam je pripremila sledeće teme:

Pogon "Naš med" isplatio pčelarima više od 64.000 evra za sve preostale ponuđene količine šumskog meda. Nastavlja se intenzivno prikupljanje i za koji dan šleper šumskog meda završiće na tržištu Saudijske Arabije.

U preduzeću za razvoj poljoprivrede “Zlatiborski Eko agrar” u toku raspodela 35 miliona dinara za ulaganja poljopljivrednika u 2020. Sredstva planirana i za proširenje kapaciteta mlekare “Naša Zlatka” u Krivoj Reci.

U opštini Inđija uskoro će biti potpisani ugovori za dodelu sredstava za ulaganja u fizičku imovinu gazdinstava, kao i za kupovinu seoskih kuća mladim bračnim parovima. Za te namene izdvojeno 34 miliona dinara.

Više od 1.000 porodičnih gazdinstava koja se bave seoskim turizmom u Srbiji, ostvaruje gotovo deset odsto ukupne zarade naše zemlje od turizma. Podaci pokazuju da raste broj zainteresovanih za bavljenje tom delatnošću.

Ovogodišnji Međunarodni festival „Rakija i rakijaši 2020“ biće održan u subotu 24. oktobra, u u Pančevu. Očekuje se učešće prvonagrađenih proizvođača sa svih relevantnih takmičenja u poslednjih godinu dana.

 
„Argo dan“ za četvrtak, 22. oktobar, donosi:

Posle afere sa prepakivanjem malina u Čileu, poreklo tog voća se dokazuje uz sertifikat i garantni list kojim se potvrđuje uzgoj u Srbiji. Zahtev najpre krenuo od stranih, uglavnom francuskih hladnjača koje posluju kod nas.

U okviru Programa sprovođenja poljoprivredne politike Grada Novog Sada, u ovoj godini izdvojeno 23 miliona dinara za mlade poljoprivrednike. Tim novcem subvencionisano 90% od vrednosti realizovanih investicija.

Za bespovratna sredstva za kupovinu novih poljoprivrednih mašina i mehanizacije, podnet 101 zahtev poljoprivrednika sa teritorije Prokuplja. U lokalnom budžetu za tu namenu planirano oko 10 miliona dinara.

U cilju ekonomskog osnaživanja malih poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji opštine Lučani, nemačko Ministarstvo spoljnih poslova i firma ASB, kornisnicima dodelili plastenike, sistem za navodnjavanje i drugu opremu.

Poslednja jesenja "Novosadska cvetna pijaca” biće održana u petak i subotu, 23. i 24. oktobra. Manifestacije imaju za cilj promovisanje malih proizvođača, pružanjem mogućnosti da predstave svoje proizvode.

 
U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

Sudeći po većim prinosima u Srbiji, a manjem rodu kod najvećih svetkih proizvođača, soja potencijal za izvoz. Soje ove godine u Srbiji više za čak 15 odsto nego lane.

Uzrok jesenjeg cvetanja i višanja uglavnom pogrešan tretman, od primene fungicida do rezidbe, objašnjavaju stručnjaci i savetuju dodatne mere kako se ne bi smanjilo cvetanje na proleće.

U Opštini Vlasotince najavljuju dupliranje poljoprivrednog budžeta u sledećoj godini. I u septembarskom rebalansu, i pored krize zbog epidemije, novi podsticaji za poljoprivrednike.

Vinogradari iz okoline Vršca, bez obzira na manji rod, zadovoljni količinom šećera u grozdovima. I do 25 odsto šećera u crnom, a do 23 u belom grožđu dovoljno da vina budu dobrog ukusa.

Na “Sremskom kupu” u Sremskoj Mitrovici jednu od titula poneo džokej iz Italije. Tradicionalne konjičke trke održane uz primenu mera zaštite od koronavirusa.

 
Subotnji ,,Agro dan" donosi i ove aktuelnosti:

Privodi se kraju berba grožđa sa 1200 hektara kruševačkog Rubina. Rod manji za oko 30 odsto i na njihovim plantažama i kod individualnih proizvođača, ali će za tržište biti dovoljno vina iz rezervi od prethodnih godina.

Iz Ministarstva poljoprivrede najavljuju pomoć opštinama u izgradnji atarskih puteva. Na lokalnim samoupravama je da finansiraju projektnu dokumentaciju i da reše imovinske odnose.

Sremska Mitrovica pomaže svojim ugostiteljima u vreme epidemije. Iz lokalnog budžeta izdvojen novac za pokrivanje kamata za kredite kojima mogu da finansiraju tekuću likvidnost i obrtna sredstva.

„Mačvanski dućan“, šabačka on-lajn prodavnica uskoro postaje brend. Iz Društva mladih ekologa najavljuju i fomiranje zadruge, novi sajt, konkurisanje za projekte.

Plasman gljiva na tržište teži posao od proizvodnje. Razlog zasićenje tržišta šampinjonima, pa se odgajivači sve ćešće okreću ka uzgajanju bukovače i šitake, koje se za veće pare lakše prodaju.

 
Nedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi:

Vrtoglavi rast i cena i obima trgovine na novosadskoj Produktnoj berzi. Potražnja povećala cenu pšenice u roku od nedelju dana za 11, a kukuruza za 9 i po odsto.

Skok cena pšenice i kukuruza neće trajati unedogled. Naši ratari treba da procene pravi trenutak za prodaju, poručuju stručnjaci.

Privredna komora i za sledeći najveći svetski sajam organske proizvodnje u Nirnbergu organizuje nacionalni štand. Prijavljivanje za zainteresovane traje do kraja nedelje.

Limun u Srbiji najjeftiniji u Beogradu, krompir u Leskovcu. Svinjetina najmanje košta u Vranju a junetina najviše u Novom Pazaru, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Prodavci kupusa najavljuju da neće biti smanjenja cene ovog povrća sa 25 dinara zbog manjeg ovogodišnjeg roda. Toplo vreme odložilo kupovinu na veliko radi stavljanja u kace.

 
U ,,Agro Danu" za ponedeljak, 26. oktobar, možete pogledati:

Prošlonedeljno sunce omogućilo nastavak setve pšenice. Po proceni „Žita Srbije“ završeno 20 odsto setve na oko 600 hiljada hektara, koliko se procenuje da će u Srbiji biti zasejano ove godine.

Beli luk se ovih dana sadi po njivama u Bačkoj. Dobra prethodna godina i u rodu i prodaji za mnoge proizvođače motiv da prošire površine pod ovim povrćem.

Raspisan konkurs za promociju projekta “Unapređenje sistema pojednostavljenog radnog angažovanja sezonskih radnika u poljoprivredi” u lokalnim sredinama. Prednost sredinama gde je poljopriveda razvijenija, a I veća mogućnost za informisanje I poslodavaca i sezonskih radnika.

Za kratko vreme u valjevskom kraju naglo porastao broj vinograda. Zbog iste geografske širine i sličnih klimatskih uslova kao u okolini Bordoa, stručnjaci vide šansu i za veći razvoj.

Vlasnik ribnjaka iz Kosjerića izumeo pronalazak za teranje čaplji - glasnu muziku. Veće probleme, koje je doneo i plasman ribe za vreme epidemije, vlasnici ribnjaka iz ovog mesta, nadaju se, prevazići će formiranjem zadruge.

 
Emisija ,,Agro dan" za utorak, 27. oktobar, donosi i ove teme:

U Srbiji, ove godine, rod jabuka iznosiće oko 420.000 tona. Uz tradicionalno tržište Rusije, neophodno tražiti i nova tržišta za plasman našeg voća, koja se ukazuju u bivšem nesvrstanom svetu.

Tim stručnjaka iz Indije u 2019. proverio procedure za proizvodnju, skladištenje i pakovanje jabuka i izvršio inspekciju brojnih srpskih zasada. Očekuje se da će indijski uvoznici biti zadovoljni kvalitetom naše jabuke.

U požeškoj "Budimci", nekadašnjem gigantu u preradi voća i povrća, proizvodne linije rade punim kapacitetom. Od 110 kooperanata, mahom iz Zapadne Srbije, otkupljeno oko 10.000 tona jabuke.

Prva i najveća farma goveda mesnate rase angus u Srbiji, u Srpskom Кrsturu na severu Banata, ima oko 500 grla. Već deceniju funkcioniše kao reprodukcioni centar za ovu vrstu i stalno se razvija i unapređuje.

Najlepši sirevi proizvedeni od sirovog mleka, čiji proces zrenja traje od šest do osam meseci, nastaju u zlatiborskom selu Rudine. Jedinstveni proizvodi u Srbiji, pronašali put do kupaca, pre svega, ljubitelja spoja vina i sireva.

 
Za 28. oktobar Vam donosimo sledeće vesti is sveta agrara:

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu potražnja značajno veća od ponude. U oktobru zabeležen najveći promet u poslednjih nekoliko godina, a cena kukuruza, u odnosu na isti period lane, porasla čak 36%.

Berba kukuruza u Sremu privodi se kraju. Ovogodišnji prinos žutog zrna na većini oranica prelazi šest tona po jutru, a na mnogim otkupnim mestima cena kukuruza premašuje iznos od 18 dinara po kilogramu.

Institut za voćarstvo u Čačku započeo prodaju sadnica. Kao i prethodnih sezona najveće interesovanje vlada za šljivu, kajsiju, orah i lesku, ali sada kupci sadni materijal mogu da dobiju i na kućnu adresu.

Koronavirus uticao na manju potrošnju mesa, prvenstveno zbog otkazivanja proslava. Znatno smanjen promet u kasapnicama i pečenjarama, a industrijski prerađivači beleže pad proizvodnje od 15 odsto.

Pirotski veterinari apelovali na vlasnike domaćih svinja i lovce da obavezno kontrolišu svinjsko mesto, zbog trihinele. Zaražena životinja ne pokazuje simptome bolesti, a može izazvati brojne zdravstvene probleme kod ljudi.

 
U ,,Agro Danu" za 29. oktobar izdvajamo:

Godišnja proizvodnja lešnika u Srbiji, od oko 2.500 tona, nije dovoljna za potrebe domaćeg tržišta, pa se uvozi iz evropskih zemalja. Za uzgoj najbolje italijanske sorte, a za hektar zasada potrebno 60 hiljada dinara.

U vranjskom vinogorju, zbog povoljnih vremenskih prilika, berba produžena. Prošle godine, Vinarija "Aleksić" u Suvom dolu kod Vranja, novim zasadima oživela stare vinograde, a sada već ubiraju plodove.

Meštani sela Visoka, u ariljskoj opštini, poznati po uzgoju izuzetno kvalitetnog krompira, ne brinu za plasman svoje robe. Zabrinjava ih, međutim, dolazak medveda koji odnosi ovce iz stada u njihovom selu.

Opština Ruma dobila saglasnost resornog ministarstva za Godišnji Program zaštite uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. Ove godine biće oko 750 hektara raspoloživih za javnu licitaciju.

Predstavljen model za podršku poljoprivrednicima i proizvođačima hrane u opštini Čajetina. Za podsticaje u 2020. izdvojeno 4 miliona dinara dodatnih sredstvava za unapređenje i proizvodnju jagodičastog voća i preradu.

 
Emisija ,,Agro dan" za petak, 30. oktobar, donosi i ove teme:

Vlada Srbije usvojila izmene i dopune Uredbe o utvrđivanju programa finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima kroz otkup tržišnih viškova tovnih junadi. Rok za predaju zahteva produžen do 25. novembra.

Prema nepotpunim podacima, klanice i izvoznici do sada preuzeli oko 4.000 utovljene junadi, uglavnom namenjene tržištu Izraela. Računajući dve premije, tovljači ostvarili izuzetnu cenu od oko 2,50 evra po kilogramu.

Sertifikati koji potvrđuju autentičnost zlatarskog sira, mlekarama i individualnim proizvođačima sa područja opštine Nova Varoš, olakšaće plasman na tržište. Troškove sertifikacije snosiće lokalna samouprava.

Tribina o uticaju ambalažnog otpada i neutrošenih pesticida na životnu sredinu i obradivo zemljište biće održana 31. oktobra, u Jagodini, kao deo projekta "Inicijativa za tretman opasnog otpada-EU standardno odgovorno".

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, u saradnji sa Turističkom organizacijom Sjenice, proteklog vikenda organizovalo akciju čišćenja Peštera. Volonteri sakupili i uklonili 250 džakova otpada.

 
Nazad
Vrh