Agro Dan

Prvo ovonedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi:

Prinos šećerne repe iznad proseka, prema prvim procenama. Ali, količina roda i količina šećera veoma različiti na pojedinim parcelama, zbog razlika u količini i učestalosti padavina u Srbiji.

Zahuhtava se posao na branju kukuruza. Rod i u srednjoj Srbiji veoma dobar, uglavnom od 6 do 8 tona, a rekord od 10 tona očekuje se na njivama gde su primenjene sve agrotehničke mere.

Poljoprivreda stabilizirajući stub ukupnih privrednih tokova u Srbiji i u doba pandemije. Obezbeđuje i prehrambenu sigurnost zemlje za naredne dve godine, poručuju stručnjaci.

I pored manjeg roda jabuka u Srbiji, za bar oko 5 odsto, stručnjaci najavljuju rekord u izvozu i zaradu od 600 miliona evra. Voćari mogu biti zadovoljni i cenama koje su veće nego prošle godine.

Srpski konjak, pod nazivom „plementio piće“, koje se pravi od šljive, iz destilerije Zarić u Kosjeriću jedinstven u svetu. O kvalitetu svedoči i to da sve količine završe u izvozu.

 
„Argo dan“ za utorak, 22. septembar, donosi:

Proizvodnja organske hrane jedan od najprofitabilnijih sektora u agraru. Samo u prethodne tri godine, u Srbiji povećane površine pod organskom proizvodnjom za gotovo 50%, izjavio ministar Branislav Nedimović.

Dobijanje evropske oznake zaštićenog geografskog porekla za ariljsku malinu značiće višu cenu i zaštitu tog srpskog "brenda". I pirotski kačkavalj, proizveden na tradicionalan način, više neće imati konkurenciju.

Nastup na predstojećem Sajmu etno hrane i pića u Beogradu biće jeftin i dostupan većini malih proizvođača. Namera organizatora da ove godine, na taj način osiguraju atraktivan plasman, uz povoljnije uslove.

Razvoj eAgrar platforme olakšaće registraciju za oko 400.000 gazdinstava i podnošenje zahteva za podsticaje. To će biti jedan od glavnih prioriteta Saveza za hranu i poljoprivredu, a prvi rezultati očekuju se sledeće godine.

Vinovoj lozi pogodovala sezona bez ekstremnih temperatura i većih vremenskih neprilika, ocenjuju stručnjaci. Bitno da u narednom periodu ostanu povoljni vremenski uslovi, bez obilnih padavina.

 
„Argo dan“ za sredu, 23. septembar, donosi i ove aktuelnosti:

U setvi pšenice, upotreba deklarisanog semena, umesto onog sa tavana- investicija, a ne trošak. Stručnjaci i predstavnici Ministarstva poljoprivrede napominju da se tako povećava prinos i kvalitet pšenice.

Loši vremenski uslovi tokom leta uticali na manji rod i veću cenu paprike. Proizvođači čuvenog leskovačkog ajvara ne očekuju rekordnu godinu, ali nastoje da održe kvalitet i zadovoljstvo kupaca, pa ajvar neće poskupeti.

Proizvođači krompira, u selima podno planine Suvobor, ove godine zadovoljni i kvalitetom i prinosom krompira. U pojedinim njivama, krtole skoro deset puta veće nego prethodnih godina.

U Srbiji, prema raspoloživim podacima, registrovano 613 proizvođača jakih alkoholnih pića. Proizvodnja voćnih rakija zauzima značajno mesto u izvozu, koji je za prošlu godinu iznosio 5,6 miliona evra.

Banoštor prednjači u etno i vinskom turizmu, a tamošnji vinari zajedno sa raznim udruženjima, promovišu nadaleko čuvena vina. Udruženje “Majkina radionica” izrađuje suvenire od kojih, kažu, može dobro i da se zaradi.

 
Ostanite informisani, pogledajte i današnje izdanje emisije ,,Agro dan":

Od 175 miliona evra iz IPARD fonda, za period od 2014. do 2020, do sada iskorišćeno samo 7,5 miliona. Čak 86% zahteva za Ipard podsticaje uputila fizička lica, a najveće interesovanje iskazano za kupovinu novog traktora.

U Ministarstvu poljoprivrede očekuju da će fruškogorski lipov med, pirotski kačkavalj i ariljska malina dobiti potvrdu kvaliteta u EU krajem 2021. Radiće se i specifikacije za futoški kupus, leskovački ajvar i sremski kulen.

Prinosi suncokreta, soje i kukuruza, na parcelama zadruge „Agrosoj“ u srednjobanatskom selu Neuzina, veoma šaroliki, ali generalno, zadovoljavajući. Razlog- neujednačene količine padavina u tom kraju.

Tokom avgusta i septembra, pred komisijama Novosadskog sajma našli se brojni uzorci vina i jakih alkoholnih pića. Velikim šampionskim peharima za vrlo visok kvalitet nagrađeni najbolji proizvođači.

Tradicionalni 8. Regionalni sajam meda biće održan u Loznici od 25. do 27. septembra. Očekuju se izlagači iz tog grada, regiona, ali i drugih krajeva Srbije, kao i iz Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine.

 
Emisija ,,Agro dan" za petak, 25. septembar, donosi i ove teme:

Kako bi pomogla uzgajivačima, Vlada Srbije odlučila da otkupi tržišne viškove junadi za klanje i preradu namenjenu izvozu. Prijavljivanje za subvencije počelo pre nekoliko dana i traje do 5. novembra.

U toku pregovori sa Crnom Gorom za dobijanje dozvole za izvoz svinjskog mesa iz Srbije, kažu u Upravi za veterinu. Pre par meseci, trgovina ponovo uspostavljena sa Bosnom i Hercegovinom i Severnom Makedonijom.

Državni organi moraju da obezbede neophodne preduslove, koji će omogućiti zdravstveno bezbedne proizvode na tržištu. Odgovornost dele svi učesnici u tom lancu, od primarne proizvodnje, prerade do plasmana.

Vinarija Erdevik na prestižnom Dekanter takmičenju osvojila platinastu nagradu za svoj šardone Omnibus Lektor 2015. Medalja značajna za domaće vinarstvo, jer Srbiju svrstava u sam vrh svetske ponude vina.

Udruženje proizvođača vina sa geografskom oznakom Beograd, ove nedelje, od Ministarstva poljoprivrede očekuje rešenje o zaštiti geografskog porekla. Potvrda kvaliteta značiće i veću cenu za vina koja proizvode.

 
Današnji “Agro dan” donosi:

Vlada Srbije usvojila izmene i dopune Uredbe o raspodeli IPARD podsticaja u 2020. Na sednici usvojena i dopunjena Uredba za otkup tržišnih viškova tovnih junadi, koja predviđa subvenciju od 20.000 dinara.

Ukupno milion i po dinara dobili najbolji projekti organske proizvodnje na konkursu NLB banke. Ove godine isplaćeno 50 % više subvencionisanih kredita u toj oblasti nego lane, kažu u toj finansijskoj instituciji.

Razvojni fond Vojvodine objavio konkurs za kupovinu poljoprivrednog zemljišta u cilju ukrupnjavanja poseda. Zavisno od kreditne sposobnosti podnosioca zahteva, iznos pozajmice od 300.000 do 20.000.000. dinara.

Vinogradari u niškom vinogorju, ove godine, uprkos klimatskim izazovima, zadovoljni kvalitetom grožđa. Vreme berbe zavisi od sorte, kao i od raspoloživosti šećera u zrnu, koje utiče i na kvalitet budućeg vina.

Ministarstvo turizma poziva sve ugostitelje koji pružaju usluge smeštaja u nekategorisanim objektima da u najkraćem moguću roku ispune zakonsku obavezu i evidentiraju se u jedinicama lokalne samouprave.

 
Nedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi i ove teme i aktuelnosti:

Za američku razvojnu agenciju DFC spremna već tri projekta: za mlade poljoprivrednike, prehrambenu industriju i žensko preduzetništvo u poljoprivredi, izjavio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Republički zavod za statistiku najavljuje rekordan prosečan rod kukuruza od 8 tona po hektaru. Dobri prinosi i drugih žitarica, a od voća posebno višnje. Konačni podaci u martu iduće godine.

Rast cena kukuruza, pad cena sojinog zrna i odsustvo trgovanja pšenice obeležili su poslednjih sedam dana novosadskoj Produktnoj berzi gde je promet količinski pao za 64,6 posto.

Nacionalni program za preporod sela Srbije završen, a uskoro se očekuje i njegovo objavljivanje, najavio ministar za regionalni razvoj Milan Krkobabić prilikom posete “Zadruzi Rajac” u selu Slavkovica.

"Koju ste Vi avanturu izabrali ovog leta?" - bila je tema ankete Turističke organizacije Srbije, čiji će rezulati biti objavljeni na Svetski dan turizma koji je ove godine posvećen ruralnom turizmu.

 
U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

Po podacima iz Vojvodine, očekivani rod kukuruza biće veoma različit - od 4 do čak 15 tona. Loš raspored padavina za ovu žitaricu još više u prvi plan stavio značaj agrotehničkih mera.

Šećerna repa se sve više vraća na zapadnobačke oranice posle stabilizacije na svetskom tržištu šećera. Ove godine i rod bolji nego što se očekivalo na početku sezone.

Karolina riper - najljuća paprika na svetu - uspeva i na našim prostorima, a retkim proizvođačima donosi i dobru zaradu jer sos od nje dobro se prodaje i na domaćem tržištu.

U kategoriji meda i pčelinjih proizvoda, na Novosadskom poljoprivrednom sajmu najbolja Pčelarska farma „Jović Tomislav i Milena“ iz Užica. A Veliki šampionski pehar za opremu dobila „Miba Apis“ iz Novog Sada.

Pink lejdi, kiku, modi - nazivi su novih skupih sorti jabuka na inostranom tržištu. Ove sertifikovane sorte mogle bi biti izazov i za domaće voćare jer rusko tržište možda neće biti tako sigurno u budućnosti, upozoravaju stručnjaci.

 
Emisija ,,Agro dan" za utorak, 29. septembar, donosi i ove teme:

Do početka setve pšenice i ječma trajaće kampanja podizanja svesti o upotrebi deklarisanog semena kao preduslovu za veći i kvalitetniji prinos. Stručnjaci skreću pažnju i na opasnosti kućne dorade semena.

Agroekonomisti savetuju da zbog klimatskih promena i sve dužih sušnih perioda treba sejati kulture koje i u takvim uslovima donose dobar prinos i omogućavaju zaradu. Preporučuju sirak, kao jednu od alternativa.

U selu Pridvorice, kod Smederevske Palanke, nedavno poginuo dečak, kada se traktor koji je vozio u dvorištu, prevrnuo i prikleštio ga. Za poslednjih 10 godina poginulo čak 14 dece nestručno rukujući traktorima.

Inovativnost i održivost projekata u agraru ključni kriterijumi prvog nacionalnog takmičenja za titulu „Poljoprivrednik budućnosti“. Najuspešniji, osvojili i put u Brisel na evropski skup mladih poljoprivrednika.

U Nišavskom okrugu, prema oceni nadležnih, nisu iskorišćeni resursi u ruralnom turizmu. Država će podsticajima, ali i edukacijom stanovništva, nastojati da aktivira potencijale u ovom kraju, slično kao u Zapadnoj Srbiji.

 
Ekipa emisije “Agro Dan” za danas Vam je pripremila sledeće teme:

Industrijsko bilje u Srbiji zauzima značajno mesto u setvenoj strukturi. Prošle godine, ostvaren suficit u razmeni industrijskog bilja u vrednosti od 24 miliona evra, rečeno na 61. savetovanju "Proizvodnja i prerada uljarica".

Žetva soje, na teritoriji opštine Bačka Palanka, biće završena za oko sedam dana. Očekivani prinos oko 3,3 tone po hektaru, a ponegde i niži, zavisno od količine padavina na određenom lokalitetu.

Na borbu za spas domaćeg tržišta nedavno pozvala Asocijacija stočara Srema i Mačve. Očekuje se da će Nemačka, nakon zabrane izvoza u Kinu, dampinškim cenama pokušati da uveća izvoz svog smrznutog mesa.

Prioriteti rada NALED-ovog Saveza za hranu i poljoprivredu biće nastavak usklađivanja propisa sa EU, stvaranje preduslova za smanjenje bacanja hrane i lakše doniranje i olakšavanje trgovine poljoprivredno-prehrambenim proizvodima.

Sistemom eTurista biće olakšano poslovanje turističkih i ugostiteljskih objekata i omogućeno praćenje broja turista u realnom vremenu. Svi nekategorisani objekti u obavezi da se evidentiraju u svojim lokalnim samoupravama.

 
Emisija ,,Agro dan" za četvrtak, 1. oktobar, donosi:

Kiša nakratko prekinula berbu i žetvu, ali poljoprivrednici odmah nastavili započete poslove. Padavine najviše obradovale proizvođače uljane repice, jer će kiša olakšati nicanje, ali i tretiranje na parcelama gde setva kasni.

Pre dve decenije, Opovo bilo poznato po proizvodnji bundeve. Uzgoj te kulture ne zahteva puno ulaganja, ali traži dosta fizičkog rada, pa se zato poljoprivrednici više okreću ratarstvu.

Najkvalitetnije povrće iz plastenika porodice Vučićević u Kaleniću, svaki dan završava na beogradskim pijacama. I pored visokih troškova transporta i zakupa tezgi, ova proizvodnja donosi dobru zaradu.

Posle nekoliko loših godina, proizvođači jabuke u Srbiji konačno imaju razloga da budu zadovoljni. Otkupljivači ponudili zantno veću cenu nego lane, a iskusni voćari za par meseci očekuju dodatni rast.

Udruženje proizvođača jagodičastog voća „Zlatni breg“ poziva zainteresovane za nabavku sadnica voća i mineralnih đubriva, po subvencionisanim cenama, da se jave opštini Nova Varoš do 15. oktobra.

 
„Argo dan“ za petak, 2. oktobar, donosi i ove aktuelnosti:

Za podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za izgradnju i opremanje objekata za unapređenje primarne proizvodnje, zahtevi se podnose do 15. oktobra. Maksimalan iznos po korisniku 3,5 miliona dinara.

Savez pčelarskih organizacija Srbije isplatilo pčelarima oko 58 000 evra za šumski med koji će biti preuzet do kraja ove nedelje. Pčelari novac dobijaju i pre nego što Pogon "Naš med" preuzme dogovorene količine.

Zbog afričke kuge svinja, registrovane u nekoliko domaćinstava, u selu Aleksandrovac, kod Negotina, eutanazirano oko 200 do 250 grla. Zaraza za sada suzbijena, a od poštovanja propisanih mera, zavise dalji koraci.

Za srpsku šljivu ove godine otvorena nova tržišta - Nemačke, Slovenije, Rumunije i Hrvatske. Mnogi proizvođači u tim zemljama, zbog tržišnih poremećaja, odustali od proizvodnje, a domaći voćari iskoristili šansu.

Nektar će ove godine u Vladičinom Hanu, pored postojećih 45, zasaditi još 20 hektara organskih jabuka. U toj kompaniji očekuju da u naredne dve godine prinos dostigne i do 4.000 tona najboljih sorti organske jabuke.

 
Subotnji "Agro Dan" donosi:

Poljoprivredni proizvođači u Sremu proteklih dana punom parom skidaju usev sa oranica. Žetva naše najznačajnije ratarske kulture na polovini, a povoljni vremenski uslovi u proteklom periodu omogućili nesmetan rad.

Berbu kukuruza ratari u Bačkoj obavljaju uz prethodni remont kombajna, a pojedini tanjiraju parcele za setvu pšenice. Uz adekvatnu, savremenu mehanizaciju moguće postići vrhunske rezultate u agraru.

Povodom početka nove akademske godine, Poljoprivrednom fakultetu u Novom sadu isporučen traktor "Džon dir". Nabavku sufinansirao Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu sa 4,5 miliona dinara.

U Mlekarskoj školi u Pirotu počela izrada prvih organskih sireva od ovčijeg mleka, u Srbiji. Proizvodnja i dalje tradicionalna, ali se u Mlekarskoj školi sve više prilagođavaju zahtevima tržišta.

Pošto kiše nije bio u ključnim momentima, šume u okolini Krupnja ove godine nisu obilovale gljivama, kao u prethodnim sezonama. Sakupljači ipak nisu odustali od svog posla, a najviše ubiraju vrganje i lisičarke.

 
Nedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi i ove teme:

Veća tražnja izvoznika uticala na skok potražnje, kao i cena, na domaćoj Produktnoj berzi. I pored najavljenog odličnog roda kukuruza, ova žitarica bila najtraženija, a vidljiv je rast i kod pšenice.

Urpkos poslednjim kišama, što pre treba zasejati pšenicu. Prošle godine na vreme taj posao urađen na svega 40 odsto površina. A na dobar prinos uveliko utiče i deklarisano seme, upozoravaju stručnjaci.

Novih 111 proizvoda dobilo žig „Čuvarkuća“, tako da ih sada na spisku ima 230. Prvi put među nosiocima žiga u okviru projekta „Stvaramo u Srbiji“ i poljoprivredna mehanizacija.

Završen vodovod u selu Moldovin, koji su zajednički gradili Opština Šid i Pokrajinski sekreterijat za poljoprivredu. Cilj je ulaganjem u seosku infrastrukturu zadržati i mlade u ruralnim sredinama.

Siromaštvo i polena i meda uticali na izuzetno lošu godinu za pčelare. A sve veći problem i u Srbiji upotreba hemijskih preparata, upozorili iskusni pčelari na Danima meda u Inđiji.

 
Ekipa emisije “Agro Dan” za danas Vam je pripremila sledeće teme:

Smanjivanje površina pod šećernom repom, i u srednjem Banatu, posledica i problema sa bolestima kod ove biljke. Ipak, ove godine očekivani rod od 55 tona po hektaru veći od višegodišnjeg proseka.

Pšenica će zauzeti iste površine kao i prošle godine, prve su procene. A i cena setve ostaće približno ista. Ista meta - isto rastojanje važiće, po svemu sudeći, i kada je u pitanju sejanje takozvane „tavanke“.

Kako bi sami određivali pravila svog poslovanja, Udruženje povrtara iz Glogonja planira da preraste u zadrugu. Ove godine i povrće, ali i troškovi veći, pa je zarada povrtara slična onoj iz prethodnih godina.

Sopstvena proizvodnja prerađevina ključ je uspeha i u gajenju koza. Primer privatna mlekara s juga Srbije, nastala iz gazdinstva, s koje stiže čak i čisti žuti sir od kozjeg mleka.

Do nove godine na području Prokuplja akcija besplatne analize zemljišta, a zatim i savetovanja kako primeniti agrotehničke mere. U Topličkom okrugu analiza još bitnija s obzirom na veliku kiselost oranica.

 
Emisija ,,Agro dan" za utorak, 6. oktobar, donosi:

Pred početak setve ozimih strnina, ima dovoljno vlage za kvalitetnu pripremu zemljišta. Poučeni prošlogodišnjim iskustvom, stručnjaci ratarima savetuju da ne žure sa setvom i da obavezno koriste deklarisano seme.

Šećernom repom ove godine zasejano 36.000 hektara, znatno više nego lane. U jednoj od fabrika za preradu, "Helenik Šugar" u Crvenki, planiraju dnevnu proizvodnju od oko 1.100 tona šećera, evropskog kvaliteta.

U laboratoriji Poljoprivredne stručne službe u Rumi u toku besplatna analiza zemljišta. Šestu godinu za redom, rumska lokalna samouprava iz opštinskog budžeta finansira analizu, a biće obrađeno 2.200 uzoraka.

U Srbiji prvi put definisani uslovi i način korišćenja oznake „posno” na prehrambenim proizvodima. Dopunom pravilnika preciznije određeno i korišćenje oznake koja se odnosi na hranu bez glutena.

Udruženje za proizvodnju organske hrane „Eco Energy“, u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Sombora, organizovalo 15. Međunarodni „Festival organske i etno-hrane i pića, domaće radinosti i folklora“.

 
Ostanite informisani, pogledajte i današnje izdanje emisije ,,Agro dan":

U četvrtak će početi izvoz jabuke iz Srbije u Indiju, najavio ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović. Prvi, probni kontigent od osam kontejnera biće poslat brodom ka lukama u Indiji.

Reprodukcionom centru goveda mesnate rase angus, u Srpskom Кrsturu, uručen sertifikat „Farma dobre poljoprivredne prakse“. Uspešan rad farme sa oko 500 grla, značajno pomogla država raznim subvencijama.

Novosadski sajam uručio priznanja za najbolje rezultate u prerađivačkoj industriji, agrobiznisu, nauci u poljoprivredi, zanatstvu…Za najuspešnije poljoprivredno gazdinstvo izabrana „Pčelinja klinika“ iz Bačkog Novog Sela.

U selu Donji Dušnik, podno Suve planine, opština Gadžin Han planira rekonstrukciju bazena sa rečnom vodom, kao jedan od potencijala za razvoj seoskog turizma. U planu i izgradnja turističkog kompleksa.

Iako ove godine nije održana najveća trubačka manifestacija u Guči, brojni domaći turisti posetili Dragačevo. U tom kraju sve bolja ponuda i sve više ljudi počinje da se bavi etno turizmom.

 
„Argo dan“ za četvrtak, 8. oktobar, donosi i ove aktuelnosti:

Jedan od najuticajnijih poljoprivrednih portala “Fresh plaza” prenosi da bi na indijskom tržištu jabuke iz Srbije mogle da budu alternativa za poljske, čija cena naglo raste. Indija inače troši više od 2 miliona tona godišnje.

Proizvođači koji uzgajaju dvorodu malinu nastavili berbu, koja će trajati sve do prvih mrazeva. Zahvaljujući otkupnoj ceni koja za ovu vrstu dostiže rekordnih 220 dinara, sezonu ocenjuju kao veoma uspešnu.

U Aleksandrovačkoj Župi završava se berba belih sorti grožđa, a u odnosu na prošlu, ova godina namučila vinogradare. Zbog loših vremenskih uslova prinos upola mani, ali grožđe ima dobar kvalitet.

U Srbiji oko 80.000 tona krompira godišnje propadne, zbog neuslovnog skladištenja. Neophodno podstaći investicije u moderna skladišta, kako bi se zaustavilo smanjenje proizvodnih površina i umanjila zavisnost od uvoza.

Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje „Serbia organica“ 10. okrobra ponovo organizuje besplatnu posetu sertifikovanim organskim imanjima. Predviđen obilazak proizvođača u okolini Lajkovaca i u Sopotu.

 
U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

Sa njiva skinuto tek nešto više od trećine roda kukuruza - najviše u Banatu skoro polovina, a u Centralnoj Srbiji tek oko 10 odsto. Stručnjaci godinu ocenjuju kao rekordnu, sa ukupnim prinosom od oko osam miliona tona.

U jeku jesenje sezone poljoprivrednih radova, aktuelno uklanjanje biljnih ostataka na njivama. Ministarstvo zaštite životne sredine još jednom upozorava na veliku štetnost i pogubne posledice paljenja strnjike.

U prvih sedam meseci, iz Srbije izvezeno mlevene paprike u vrednosti od 2.000.000 evra. U Zapadnobačkom okrugu izvoz zanemraljiv, iako kvalitet koji ostvaruju mali proizvođači ukazuje na znatno veći potencijal.

Gradska uprava u Kikindi saopštila da se zahtevi za subvencije mogu podneti najkasnije do 15. oktobra. Za kreditnu podršku i refundaciju troškova neškodljivog uklanjanja uginulih životinja rok do 1. decembra.

Pokret gorana Novog Sada, u petak i subotu, 9. i 10. oktobra, organizuje “Cvetnu pijacu”. Pored cveća, sadnica i opreme za hortikulturu, biće izložen med, zdravstveno-bezbedna hrana i proizvodi starih zanata.

 
Subotnje izdanje emisije "Agro Dan" donosi:

Afrička kuga svinja u Srbiji pod kontrolom, a nadležne sužbe na dnevnom nivou preduzimaju sve mere preventive, kažu u Ministarstvu poljoprivrede. Evropska agencija za bezbednost hrane prethodno označila Srbiju kao zemlju visokog rizika od pojave te bolesti.

Radi podizanja svesti i ukazivanja na značaj prevencije afričke svinjske kuge, pokrenuta velika kampanja u devet zemalja Jugoistočne Evrope, uključujući Srbiju. Komunikacija usmerena ka grupama i pojedincima koji imaju kontakt sa domaćim i divljim svinjama.

Prema planu Uprave za agrarna plaćanja, do kraja godine biće raspisana još tri javna poziva u okviru IPARD programa. Za traktore će biti izdvojeno oko 620 miliona, a za mehanizaciju i izgradnju, kao i za preradu, na raspolaganju će biti oko 2,5 milijardi dinara.

Uz mehanizaciju, dobijenu od Fondacije Ana i Vlade Divac, učenici završnih razreda poljoprivredne škole „Ljubo Mićić“ iz Požege, olakšaće i unaprediti proizvodnju. Donaciju nedavno dobilo 17 đaka.

Međunarodni Dan prokupca, najvažnije autohtone sorte vinove loze u Srbiji, ove godine biće obeležen od 10. do 15. oktobra, raznim događajima u više gradova, kao i velikom kampanjom na društvenim mrežama.

 
Nazad
Vrh