Agro Dan

,,Agro dan" za utorak, 18. februar, donosi:

Usevi posejani u prvoj polovini oktobra u zimu ušli izbokoreni, dok oni kasniji trenutno imaju dva do tri lista. Ovako topla zima nije karakteristična, ali se pšenica, uprkos temperaturama, nalazi u fazi mirovanja i nema pojave kretanja korenova.

Lane ostavren izvoz povrća vredniji od 150 miliona, a uvoz od oko 50 miliona dolara. Najveći deo domaćeg izvoza – oko 52.000 tona – bile prerađevine, i te količine rastu od dva do tri odsto u zavisnosti od godine.

Proizvođači malina u Čileu, jednom od najvećih konkurenata domaćim malinarima, trenutno za kilogram ovog voća dobijaju rekordno visoku cenu. Prema informacijama nekoliko velikih kupaca iz Francuske i Nemačke, skok cena robe iz Srbije očekuje se u narednih desetak dana.

Uprava za veterinu donela Direktivu kojom se određuje način rada i postupanјa državnih službenika u skladu sa naredbom o preduzimanјu mera za sprečavanјe unošenјa, pojave, otkrivanјa, širenјa, suzbijanјa i iskorenјivanјa zarazne bolesti afričke kuge svinјa.

Vlada Srbije donela Uredbu da subvencije po košnici u 2020. godini, poveća za 11,1 odsto, tako da sada iznose 800 dinara, saopštio Savez pčelarskih organizacija Srbije. Ova suma obezbediće dodatnih vise od 500.000 evra u masi za pčelare Srbije.

 
„Argo dan“ za sredu, 19. februar, donosi i ove aktuelnosti:

Pred ratarima širom Vojvodine najznačajniji posao u toku godine – privode kraju pripreme za početak prolećne setve. Samo na području pet opština Srednjeg Banata treba da bude zasejana površina od 200.000 hektara.

Lešnik, rukola, kukuruz i šećerna repa donose najveću zaradu, pokazali rezultati studije "Gde je profit u poljoprivredi?". Stručnjaci savetuju da mala i srednja gazdinstva o plasmanu razmišljaju pre proizvodnje.

Ovogodišnje subvencije iz pokrajinskog budžeta naišle na veliko interesovanje. Za voćare u Sremu, veoma zanimljiv konkurs za nabavku opreme i sistema za navodnjavanje gde povrat iznosi do 340 hiljada dinara.

Prekomerna upotreba mineralnih đubriva negativno utiče na prisustvo korisnih mikroorgranizama i plodnost zemljišta. Primena organskih hraniva i stajnjaka, zaoravanje žetvenih ostataka i unošenje komposta, imaju pozitivan uticaj.

Opština Ivanjica i Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Кraljevo organizuju Zimsku školu poljoprivrede 21. februara, u Ivanjici. Govoriće se o podsticajima za nabavku novog traktora i jačanju konkurentnosti kroz podizanje standarda u proizvodnji voća i povrća.

 
U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

Od 1. marta počinje primena pravilnika o proizvodnji i prometu malih količina hrane biljnog porekla. Poljoprivrednim gazdinstvima biće omogućeno da legalno prerađuju primarne biljne proizvode i kroz dodatu vrednost, obezbede prihode.

U Valjevu, ove godine, za poljoprivredu predviđeno 52 miliona dinara. Jedna od mera biće subvencionisani krediti, a umesto dosadašnjih 200 hiljada, poljoprivrednici će moći da dobiju do milion dinara, sa rokom otplate od 24 meseca.

Iako područje od Sokobanje do Bovanskog jezera, ima najplodniju zemlju na teritoriji sokobanjske opštine, nakon obilnijih padavina ona često plavi i postaje neupotrebljiva. Ove godine u planu da taj potez bude obuhvaćen komasacijom.

U poslednje dve godine, pored tradicionalnog simentalca, intenzivnije se uvoze tovne rase. Očekuje se da se reprodukcijom telad iz uvoza, uveća proizvodnja goveđeg mesa, kako bismo imali mogućnost izvoza.

Devetnaesti dani vina u Rivici zakazani su za 29. februar i 1. mart. Po tradiciji, na manifestaciji će biti dodeljene nagrade za najbolja vina, a ove godine predat rekordan broj uzoraka, čak 270.

 
„Agro dan“ za petak, 21. februar, donosi:

Više od 5. 500 mladih poljoprivrednika konkurisalo za bespovratna sredstva za kupovinu mehanizacije i nabavku kvalitetnih priplodnih grla. Ministarstvo poljoprivrede počelo sa obradom zahteva, a prvi rezultati očekuju se u aprilu.

Konferencija pod nazivom "Kako obnoviti mehanizaciju i opremu”, održana u Rivici, u organizaciji Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika. Ujedno promovisane i ostale mere podrške pokrajinskih i republičkih institucija, namenjene poljoprivredi.

Problemi u vezi sa penzijsko- invalidskim osiguranjem, plavi dizel, elektrifikacija salaša, cene poljoprivrednih proizvoda, samo neke od tema razgovora ministra poljoprivrede i gradonačelnika Novog Sada sa domaćinima u Kovilju i Kaću.

Udruženje SECPA deo globalne kampanje, pod sloganom „Zaštitimo bilje, zaštitimo život“. Uz podršku Ministarstva poljoprivrede, obeležiće Međunarodnu godinu zdravlja bilja, a na panel diskusiji 27. februara, govoriće eminentni stručnjaci iz zemlje i inostranstva.

Značaj polenske analize, najnovija saznanja o bolestima pčela, kao i mogućnosti da se osobe sa invaliditetom uključe u pčelarenje, neke od tema predavanja održanih tokom IX Međunarodnog savetovanja pčelara Braničevskog okruga.

 
U subotnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

Vočarstvo, stočarstvo i seoski turizam – šansa su za jug Srbije. To je istaknuto u susretu pomoćnika ministra poljoprivrede Aleksandra Bogićevića i poljoprivrednika, koje je organizovao Nišavski okrug.

Uskoro u Sombor stižu protivgradne rakete u vrednosti od 2 miliona i 700 hiljada dinara, koje je nabavio Grad. Rakete će štititi područje zapadne Bačke.

U okviru saradnje Srbije i Mađarske skoro 3 miliona evra ulaže se, preko IPA programa, u radove na prevodnici na Bezdanu i ustavu i prevodnicu u Šebešfoku.

Ratari Srbije u proizvodnji suncokreta dominantno oslonjeni na potencijal genetike kompanije Sindženta. Stabilnost i sigurnost u proizvodnji, osnovni razlozi za najčešći izbor Sindženta hibrida suncokreta.

Uvoz svinja, svinjskog mesa i prerađevina samo uz posebne sertifikate. Ministarstvo poljoprivrede precizno propisalo pod kojim uslovima i iz kojih zemalja ili njihovih delova je dozvoljen uvoz.

 
Nedeljno izdanje emisije "Agro Dan" donosi:

U Mačvi zasejano oko 20 hiljada hektara pšenicom, slično prethodnim godinama. Ratari lepe februarske dane koriste za prihranu.

Sve više zainteresovanih za nabavku traktora uz podsticaje koje je obezbedila država, pokazuju podaci Uprave za agrarna plaćanja. Mnogi već predali potrebnu dokumentaciju.

Ministarstvo poljoprivrede za ruralni razvoj ove godine odvaja 17 miliona dinara za ruralni razvoj. Podrška razvoju manifestacija, kulture i života na selu.

Snažan korenov sistem, koji doprinosi maksimalnom iskorišćenju vlage iz dubinskih slojeva zemlje, glavna karakteristika nove, elitne klase hibrida - Artežijan, kompanije Sindženta

Vršac niz godina organizuje predavanja poljoprivrednicima o ponašanju u saobraćaju. Rezultat je vidno smanjenje nesreća na putevima u kojima učestvuju traktoristi.

 
Emisija "Agro dan" za ponedeljak, 24. februar, donosi i ove teme:

Posle 5 hiljada hektara pšenice zasejanih jesenas, mnogi ratari u Pčinjskom okrugu ovih dana seju jare žitarice. Za dobar rad ovih kultura potrebno ispoštovati sve agrotehničke mere.

Kako bi i manji proizvođači jabuka obezbedili dobar plasman svojih proizvoda, potrebno je da osavremene i pakovanje i čuvanje svojih proizvoda, savetuju stručnjaci sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu.

Iako s manjim rodom, grožđe od lane najslađe u nekoliko poslednjih godina. Država povećava subvencije i najavljuje Strategiju razvoja u ovoj oblasti.

U Sremu govedarstvo opstaje i razvija se. Stočar Petar Radojičić Jazak kaže da se profit postiže uz sopstvenu ratarsku proizvodnju i subvencije.

I dalje traju konsultacije i pojašnjenja za stavljanje bar kodova i na proizvodima malih poljoprivrednih proizvođača. Nadležni kažu da ne mora svaki krompir da nosi bar kod i kao lakše i jefitnije, preporučuju QR kodove.

 
Ostanite informisani, pogledajte i današnje izdanje emisije ,,Agro dan":

Svi mali proizvođači biljnih prehrambenih proizvoda od 1. marta će moći legalno, na kućnom pragu, da prodaju domaće specijalitete. Neće morati da ispunjavaju stroge uslove poslovanja, ali će biti u obavezi da se registruju kao preduzetnici i plaćaju paušalni porez.

Među novim merama agrarne politike najznačajnija komasacija, kao veliki državni projekat do 2025, rekao ministar Branislav Nedimović. Prilikom obilaska poljoprivrednika u opštini Bač, najavio da će primedbe na brzinu izdavanja rešenja za subvencije biti rešene uvođenjem elektronskog agrara.

U cilju unapređenja proizvodnih procesa i podizanja nivoa efikasnosti i konkurentnosti zemljoradničkih ili poljoprivrednih zadruga, u Vojvodini raspisan Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu opreme i sistema za preciznu poljoprivredu i prerađivačke kapacitete.

Hektar poljoprivrednog zemljišta u zrenjaninskom ataru dostiže i do 10.000 evra. Cene visoke, pošto zemljišta na tržištu gotovo i da nema, a visoke iznose spremni da izdvoje veliki poljoprivrednici, koji povećavaju posed.

Više od 100 hiljada posetilaca, preko 300 izlagača, 100 tona slanine, 400 tona ostalih proizvoda, dobra zarada za proizvođače, kvalitetni proizvodi i zabava za goste - rezultati 33. „Slaninijade“ u Kačarevu.

 
,,Agro dan" za sredu, 26. februar, donosi:

Za sredstva iz IPARD programa do sada podneto oko 1.380 zahteva. Najviše poljoprivrednika zainteresovano za nabavku traktora i nove mehanizacije, a do kraja godine biće raspisano još pet konkursa, među kojima, po prvi put, i za oblast ruralnog turizma.

Vlada Srbije donela Program za unapređenje upravljanja sporednim proizvodima životinjskog porekla za period od 2020. do 2024. godine. Radi konkurentnosti, pre svega, na inostranom tržištu, važeće propise potrebno nadograditi, odnosno u potpunosti uskladiti sa EU standardima.

Tokom četiri godine, samo na teritoriji Vojvodine, stradalo 6.500 pčelinjih zajednica, a neki od glavnih uzroka tretiranje komaraca i krpelja iz vazduha i neadekvatna primena sredstava za zaštitu bilja. Za podršku inicijativi za ukidanje te štetne prakse neophodno 10 000 potpisa.

I pored visokih temperatura, jabučaste voćne vrste trenutno miruju, dok koštičave započinju vegetaciju. Preporuka stručnjaka da zbog vremenskih uslova, koji svake agrarne sezone postaju sve neizvesniji, voćari obrate pažnju na redosled tretiranja i adekvatnu zaštitu, kao i na sortiment.

Najboljim proizvodjačima vina, učesnicima takmičenja u okviru manifestacije “Dani vina” u Rivici, uručene nagrade i priznanja. Žiri sastavljen od 13 enologa imao težak zadatak da u konkurenciji 150 vinara, odnosno 273 uzorka, odabere najbolje u četiri kategorije.

 
„Argo dan“ za četvrtak, 27. februar, donosi i ove aktuelnosti:

Poziv poljoprivrednicima za subvencionisanje goriva po hektaru, biće upućen 1. marta. Ministar Branislav Nedimović za narednu sedmici najavio i objavljivanje očekivanih cena za 20 najznačajnijih poljoprivrednih proizvoda u Srbiji.

Tržište šećerne repe se polako oporavlja nakon kolapsa 2017, kaže direktor kompanije Hellenic sugar, u okviru koje posluju šećerane u Crvenki i Žablju. Najavljuje da će se ove godine proizvođačima isplaćivati zagarantovanih 34 evra po toni, plus evro za digestiju veću od 15,5.

U više stotina plastenika, na jugu Srbije, i ove godine glavna povrtarska kultura biće paradajz. Stručnjaci početkom svake sezone podsećaju da uspešnog uzgoja nema bez poštovanja fitohigijene i napominju da nije poenta u sortimentu, već u tehnologiji proizvodnje.

Zadruga "Mrkšićevi salaši" u Srednjebanatskom upravnom okrugu, godišnje proizvede, preradi i proda 2,5 tone mesa. Uz pomoć sredstava iz državnog programa za obnovu zadrugarstva, nabaviće dve komore za dimljenje mesa, ukupne vrednosti 30 miliona dinara.

Udruženje mladih poljoprivrednika nastalo iz potrebe da se olakša pristup informacijama, važnim pri apliciranju za razne vrste podsticaja. U planu ima formiranje ovčarske zadrugu, koja će povezati uzgajivače iz cele zemlje, obezbediti repromaterijal i zajednički nastup na tržištu.

 
U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

Za obradu 1,6 miliona hektara, domaći poljoprivrednici godišnje potroše oko 16 milijardi dinara. Ideja da se akciza na gorivo bar delimično smanji, traje godinama, a pojedini stručnjaci smatraju da bi značajnije bilo ukupnu sumu od akciza uložiti u ozbiljne projekte u agraru.

Primena novih tehnologija od suštinskog značaja, jer omogućava dobijanje veće količine proizvoda po jedinici površine. Korišćenjem najsavremenijih naučno-tehničkih dostignuća, uz pomoć subvencija, poljoprivrednici mogu da doprinesu rastu i razvoju svog gazdinstva i celokupne ekonomije.

Gornji Milanovac izdvaja najviše sredstva za poljoprivredne podsticaje, u odnosu na veličinu svoje teritorije. Prema rečima nadležnih, budžet za agrar svake godine raste, a u 2020. dostigao cifru od 55 miliona dinara, odnosno 10% više nego lane.

Već u prvoj godini komercijalne proizvodnje, hibridi Artežijan, kompanije Sindženta, pozicionirali se kao jedni od najprinosnijih. Tome doprinele osobine poput bolje razvijenog korenovog sistema, kao i lakog prilagođavanja različitim vremenskim uslovima.

Jedna od najpoznatijih gastronomskih manifestacija u Vojvodini i Srbiji spremno čeka goste iz svih krajeva naše zemlje, ali i Evrope. Od petka do nedelje, Turiju će posetiti više desetina hiljada posetilaca, a posebna atrakcija biće priprema najduže kobasice na svetu.

 
Subotnji ,,Agro dan" donosi:

Države članice CEFTA sporazuma donele Odluku o olakšavanju trgovine voćem i povrćem u regionu. U praksi to znači da će kamioni koji transportuju ove poljoprivredne proizvode brže stizati do odredišta, što će smanjiti troškove i obezbediti efikasniju trgovinu.

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija procenila da biljne bolesti i štetočine unište godišnje do 40 odsto useva širom sveta, u vrednosti od 220 milijardi dolara. Cilj globalne kampanje „Zaštitimo bilje, zaštitimo život”, podizanje svesti o značaju očuvanja zdravlja biljaka.

Poljoprivreda poslednjih godina suočena sa velikim izazovima klimatskih promena. Stručnjaci zato stalno nastoje da pronađu način da eliminišu štetan uticaj vremenskih prilika na biljnu proizvodnju, što bi mogla da omogući kombinovana primena organskih i mikrobioloških đubriva.

Porodična proizvodnja vinarije Kiš u Sremskim Karlovcima razvija se gotovo 200 godina. Do kraja 2021. trebalo bi da njeni zasadi vinove loze zauzmu površinu od 15 hektara, a promena klime utiče na okretanje proizvodnji crvenih vina.

Međunarodni sajam vina u Aleksandrovcu biće održan 2. maja, pod sloganom “Župa, postojbina tamjanike i prokupca”. U planu panel diskusije o autohtonim sortama, vinski bal, kao i poseta vinarijama u ovoj, tradicionano veoma značajnoj, vinskoj oblasti Srbije.

 
Današnji “Agro dan” donosi:



U okviru Strategije pametne specijalizacije u Srbiji važno mesto zauzima i hrana za budućnost. Strategija pripremana tri godine sa ciljem da se privredni potencijali prilagode novim svetskim tržišnim trendovima.


Za izvoz i konkuretnost bitan kvalitet, pa se i strane subvencije usmeravaju na plastenike i visokovkalitetnu proizvodnju u voćarstvu, izjavio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.


Već u prvoj godini komercijalne proizvodnje, hibridi Artesian, kompanije Sindženta, pozicionirali se kao jedni od najprinosnijih. Tome doprinele osobine poput bolje razvijenog korenovog sistema, kao i lakog prilagođavanja različitim vremenskim uslovima.


Ministarstvo životne sredine uskoro otvara konkurs za inovativne ideje o upotrebi bio-otpada. Jedan od dosadašnjih primera prerada rabljenog ulja iz 20 resotrana na području više gradova u Srbiji.


Najbolja vina iz regiona na salonu “Grand Tasting 2020” krajem marta u Beogradu.


 
„Agro dan“ za ponedeljak, 2. mart, donosi i ove teme:

Više sredstava u poljoprivrednom budžetu za ruralni razvoj šansa i za jug Srbije, istakao pomoćnik ministra Aleksandar Bogićević tokom posete Nišavskom okrugu.

Povećanje subvencija podignuće stočarstvo i promovisaće još više brend juga - roštiljsko meso, uvereni čelnici Grada Leskovca.

U drugom krugu licitacije zemlje u Rumi izdata četvrtina ponuđenih površina. Cene manje nego u prvom krugu, ali najbolja zemlja već izdata.

Više posejanih površina pod šećernom repom nego lane, ali upola manje nego do pre tri godine. Proizvođači očekuju 36 evra po toni.

Utočište za konje, i mlade i stare, azil u Lapovu. Do sada spaseno oko 60 životinja.

 
,,Agro dan" za utorak, 3. mart, donosi i ove aktuelnosti:

Isplata zaostalih subvencija u narednih 20 dana, najavljuje Ministarstvo poljoprivrede. Od ponedeljka, 2. marta počelo prijavljivanje za subvencije po hektaru i za dizel.

Stanje ozimih useva odlično na severu Bačke, ocenjuju stručnjaci. Početak marta vreme za prihranu.

“Nemamo naftu, zlato i more, ali imamo hranu”, poručio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović na turijskoj “Kobasicijadi”.
Proizvođači se za svet kandidovali i novim rekordom u najdužoj kobasici.

Sve se više sadi borovnica u Srbiji, zahtevna zbog ulaganja, ali i skupa na svetskom tržištu.

Stručnjaci apeluju na voćare da obiđu svoje zasade i u slučaju bubrenja pupoljaka, obave zimski tretman. Zbog specifičnih vremenskih uslova, preporučuju sumporno-krečnu mešavinu, koja usporava vegetaciju.

 
Emisija ,,Agro dan" za sredu, 4. mart, donosi i ove teme:

Počela primena Pravilnika, koji omogućava da poljoprivrednici svoju zimnicu i druge biljne proizvode prodaju na kućnom pragu, dostavom na adresu, u radnjama ili na manifestacijama. Upis u Centralni registar objekata donosi podsticajne mere, ističi nadležni.

Javni poziv iz IPARD programa, za investicije u oblasti ruralnog turizma, trebalo bi da bude raspisan u martu ili aprilu. Dok se čeka na akreditaciju Mere 7, budućim investitorima se preporučuje da počnu sa prikupljanjem dozvola za građevinske radove, izradom projekata, odabirom izvođača....

Strategija razvoja vinogradstva i vinarstva uskoro će se naći pred Vladom Srbije. Taj dokument daće smernice, ne samo za razvoj vinogradarstva, nego i za stvaranje brenda vina, ali i zaštitu autohtonih sorti, kaže ministar Branislav Nedimović, od nedavno, počasni građanin Rivice.

Svetski dan divljih vrsta obeležava se širom sveta 3. marta u cilju ukazivanja na štetnost poput krivolova, nezakonitog sakupljanja iz prirode i ilegalne trgovine živim primercima, njihovim delovima i derivatima. Srbija ima važno mesto u međunarodnoj borbi protiv krijumčarenja divljih vrsta.

Podrška pri apliciranju za različite subvecije, analiza zemljišta, saveti o primeni organskih đubriva, kompostiranju, samo neki od vidova pomoći koje Udruženje mladih ekologa iz Šapca pruža poljopriverdnim proizvođačima u Mačvi, Pocerini i Posavotamnavi.

 
„Agro dan“ za četvrtak, 5. mart, donosi:

Poljoprivreda stožer naše ekonomije, a najveći izazov klimatske promene, konstatovano na jednom od panela na Biznis forumu na Kopaoniku.

Zemlja na jugu i istoku Srbije i četiri puta jeftinija nego u Vojvodini, pokazuju rezultati Republičkog geodetskog zavoda.

Dorćol prethodnog vikenda obavijen mirisima testa i hleba na prvom Testivalu. Pobednik organske kore od heljde iz Prijepolja.

U Novom Pazaru gradi se hladnjača koja će uposliti oko 100 gazdinstava a počinje i proizvodnja u plastenicima u ovom području.

Skoro 40 miliona Opština Irig ulaže u podsticaje za poljoprivrednike na svom području. Prvi cilj - zadržati mlade na selu.

 
U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

Na snazi upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda- vodostaji na Limu, Veternici, Jablanici, kao i na gornjem toku Južne Morave biće u većem porastu. Kod Prijepolja se izlila reka Seljašnica, prodrla u desetak kuća i poplavila voćnjake.

Prolećna setva na pragu, a vojvođanski paori trenutno prave računicu za ovu sezonu. Stručnjaci savetuju da pre setvenih radova obavezno izvrše zatvaranje zimske brazde, obave analizu zemljišta i odaberu kvalitetno, deklarisano seme.

Već u prvoj godini komercijalne proizvodnje, hibridi Artežijan, kompanije Sindženta, pozicionirali se kao jedni od najprinosnijih. Tome doprinele osobine poput bolje razvijenog korenovog sistema, kao i lakog prilagođavanja različitim vremenskim uslovima.

Neophodno da gazdistva u zapadnoj Srbiji, u brdsko-planinskim predelima, pored poljoprivrede, prihode ostvaruju i iz drugih delatnosti. Zbog toga malim proizvođačima i prerađivačima mnogo znači savetodavna pomoć i podrška Regionalne razvojne agencije Zlatibor.

Učenici trećeg razreda Srednje poljoprivredno prehrambene škole “Stevan Petrović Brile” u Rumi, počeli orezivanje vinove loze u školskom vinogradu. U jedinoj školi te vrste u Sremu, praktičnom radu poklanja se velika pažnja, pa đaci praksu uobavljaju dva puta nedeljno.

 
Subotnje izdanje emisije “Agro dan” donosi:

Oranice ove zime ostale bez snega, ali vlage u zemljištu ima više nego lane. Korovi nisu izmrzli, pa će posle najavljenih kiša, ratari morati da započnu suzbijanje pesticidima, a očekuje se i intenzivnija pojava bolesti.

Poljoprivredni proizvođači u Sremu počeli ovogodišnju proizvodnju dinja I lubenica. Za dobar rod važno proizvesti zdrav rasad, pa se mora koristiti kvalitetno seme i preminiti neophodna agrotehnika.

Kvalitet, lokacija, infrastruktura, platežna moć i privreda kraja, utiču na formiranje cena poljoprivrednog zemljišta. Šest najskupljih njiva u Srbiji prošle godine plaćeno pola miliona evra.

Uskršnji post počeo u ponedeljak, a u ribarnicama i trgovinskim lancima širom Srbije očekuju veću potražnju ribe. Prodavci kažu da interesovanje postoji za sve vrste, ali najviše se prodaju šaran, pastrmka, oslić i skuša.

“Naš med”- pogon za prikupljanje i plasman meda u Rači, biće svečano otvoren 27. marta. U izgradnju i opremanje do sada uloženo preko 1.400.000 evra, a za mašinu za pakovanje potrebno još oko 470.000.

 
Nedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi:

Ove nedelje ponuda na Produktnoj berzi bila gotovo devet puta veća od prodaje. Ponuđeno preko 3 000 tona robe, a usled velikih odstupanja u traženim i ponuđenim cenama, realizovana kupoprodaja 350 tona.

Bolje razvijen korenov sistem koji omogućava efikasnije iskorišćavanje vode i hraniva, otpornost na glavne biljne bolesti i štetočine, unapređen odnos prinosa i stabilnosti, odlikuju hibride kukuruza kompanije Syngenta.

Većina voćara u Sremu završila rezidbu voća, posebno jabučastih vrsta, dok kod koštičavih taj posao još traje. U toku i pripreme za zimsko prskanje i ostale mere nege, uz nadu da će jutarnji prolećni mrazevi izostati.

Prvi internacionalni banatski festival vina u Zrenjaninu, okupio oko 80 izlagača, sa preko 170 takmičarskih vina i proizvoda domaće radinosti. Cilj manifestacije razvoj vinogradarstva i proizvodnje vina u srednjem Banatu.

Svojevremeno, sa 5.300 hektara pod vinovom lozom, niška opština Pantelej prednjačila u proizvodnji grožđa i vina. Danas vinogradi zauzimaju svega pet stotina hektara, pa lokalna samouprava stimuliše podizanje zasada.

 
Nazad
Vrh