Agro Dan

Emisija "Agro dan" za sredu, 29. januar, donosi i ove teme:

U 2020. godini, prema planu Ministarstva poljoprivrede, biće objavljeno pet javih poziva iz IPARD programa, vrednih oko 57,6 miliona evra. Prvi poziv planiran za ovu godinu biće namenjen ruralnom turizmu i trebalo bi da bude objavljen u martu.

Pirotski okrug na samom dnu po broju podnetih zahteva za većinu podsticajnih mera u agraru. Predstavnici resornog ministarstva sastali se sa nekoliko velikih poljoprivrednih proizvođača iz tog kraja, kako bi im ukazali kako se aplicira za IPARD program .

Značajan deo pokrajinskog agrarnog budžeta, ove godine, biće uložen u kapitalni projekat automatizacije radarske stanice na Fruškoj gori, u okviru paketa mera za protivgradnu zaštitu. Cilj da se uticaj ljudskog faktora svede na najmanju moguću meru.

Jesen bez kiše i zima bez snega trenutno brinu voćare. Međutim, stručnjaci tvrde da vremenske prilike same po sebi nisu toliko kritične za voćke i da nije istekao period kada se ta količina vlage u zemljištu može nadoknaditi.

Seosko– turističko domaćinstvo Mirjane Hemun na Banstolu prvo u našoj zemlji dobilo Halal i Hasap sertifikat. Očekuje se da će to u velikoj meri privući inostrane turiste u jedan od najplodonosnijih delova Srbije.

 
Današnji “Agro dan” donosi:

Uzgoj strateških voćnih vrsta, od kojih se očekuje značajniji profit, umesto zarade, proizvođačima prošle godine donele, uglavnom, samo glavobolju. Zato od države traže da uredi tržište i uvede obaveznu bankarsku garanciju za sve koji se bave otkupom voćnih kultura.

Prema podacima Privredne komore Srbije za Šumadiju i Pomoravlje, vrednost izvezenog voća u 2019. nešto veća od 9 miliona evra. U ukupnom izvozu agrarnih proizvoda iz tog dela Srbije, opštineTopola i Rekovac učestvovale sa 80 do 85 odsto.

Zbog izuzetno loših vremenskih prilika, ali i nekoliko masovnih pomora pčela, prošla godina završena sa 40 odsto manje prinosa i gotovo bez bagremovog meda. Stručnjaci upozoravaju da osakaćena pčelinja društva sa malo hrane ulaze u najkritičniji zimski period.

Agrobiznis centar za ruralni razvoj i razvoj poljoprivredne proizvodnje, u saradnji sa Gradom Somborom, raspisao Konkurs za dodelu subvencija za unapređenje individualnih poljoprivrednih gazdinstava. Bespovratna sredstva utvrđena iznosu do 100% od vrednosti investicije

U opštini Merošina tokom 2019. akcenat bio na uređenju postojećih i izgradnji novih seoskih puteva. Krajem godine Vlada Srbije i lokalna samouprava izdvojile 4 miliona dinara bespovratnih sredstava, za osiguranje višegodišnjih zasada, pre svega, voća i vinove loze.

 
„Agro dan“ za petak, 31. januar, donosi:


Prvi međunarodni sajam voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva otvoren u Beogradu. Vodeći sajamsko - konferencijski događaj za region Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope, okupio oko 500 izlagača iz ovih oblasti, a trajaće do 1. februara.

Asocijacija za promociju srpske hrane ima za cilj da okupi najkvalitetnije proizviođače iz Srbije. Kroz jedan od svojih najvažnijih projekata, Sajam visokokvalitetne hrane, dva puta održan u Beogradu, dovela 57 evropskih kupaca i distributera i omogućila izvoz od oko milion i 900.000 evra.

Od semena sve počinje, od njega zavisi i prehrambena sigurnost zemlje, kao i proizvodnja hrane, izjavio pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević. Prema zvaničnim podacima Semenarske asocijacije Srbije, u proizvodnji pšenice i soje upotrebljava se 40 % deklarisanog semena.

Kancelarija za poljoprivredu opštine Lučani, pruža podršku pri konkurisanju za podsticaje na nacionalnom i lokalnom nivou. Pored savetodavne pomoći, poljoprivrednicima uliva i osećaj sigurnosti i zainteresovanosti lokalne samouprave za probleme sa kojima se suočavaju.

Selo Lokve, u Opštini Alibunar, biće u subotu 1. februara domaćin 15. po redu Švarglijade. Na ovoj tradicionalnoj manifestaciji, osim švargle, mesari će prikazati svoje umeće i u pravljenju kobasica i drugih suvih proizvoda od svinja.

 
Subotnji “Agro dan” donosi i ove teme i aktuelnosti:

Prošle godine, 5.500 mladih poljoprivrednika konkurisalo za državne subvencije. Ministar poljoprivrede najavljuje još čitav spektar mera i podsticaja, kako bi se mladi i žene zadržali na selu.

Pokrajinski sеkrеtarijat izdvojio 10 miliona dinara, za podršku Institutu Biosens u daljem razvoju digitalizacijе i dеtеkcije sеtvеnе strukturе, procеne stanja usеva i parcеla i unaprеđеnjе rada rеsornog sеkrеtarijata.

16. Zimski seminar farmera održan na Tari. Oko 350 učesnika moglo da prisustvuje brojnim stručnim predavanjima i prezentacijama semenskih kuća, proizvođača hemijskih sredstava, opreme i mehanizacije.

Neuobičajeno toplo vreme u januaru još uvek nema prevelikog uticaja na mirovanje voćaka. Ipak, stručnjaci priželjkuju temperature u minusu, kako bi ta faza bila završena i biljke spremno ušle u period bubrenja i cvetanja.

Više od polovine vinograda u svetu moglo bi da nestane ako se Zemlja zagreje za 2 stepena, odnosno preko 85% ukoliko temperature porastu za 4 stepena. Gubici bi se mogli nadoknaditi promenom sorti grožđa.

 
Ekipa emisije “Agro Dan” za danas vam je pripremila sledeće teme:

U trećem kvartalu 2020. biće donet Zakon o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda. To će uvesti obavezu otkupljivača da polože bankarsku garanciju radi osiguranja naplate, najavljuje ministar Branislav Nedimović.

Odluka Vlade da dozvoli bescarinski uvoz pšenice mogla bi uticati na podizanje svesti domaćih ratara o značaju izbora dobrih sorti i deklarisanog semena, odnosno prednosti kvaliteta, nad kvantitetom.

Hibridi suncokreta Sumiko i Subaro, kompanije Syngenta, i prethodne sezone pokazali se kao superiorni na terenu. Odlikuje ih bolja ispunjenost glave, veća nalivenost i kvalitetnija zrna, pa postaju izbor mnogobrojnih poljoprivrednih proizvođača.

Upozoravajući podaci stižu iz veterinarske struke - kontrola svinjskog mesa na trihinelozu opada, a nepregledano meso koje se koristi za sušenje, može da bude veoma opasno.

U cilju kontrole i sprečavanja širenja Afričke svinjske kuge Uprava za veterinu donela mere koje se moraju sprovesti u skladu sa Naredbom Vlade Republike Srbije.

 
Prvo ovonedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi:

Model obnove zadrugarstva koji je primenjen u Srbiji mogao bi da bude uspešan i u Republici Srpskoj, najavljuju resorni ministri Krkobabić i Pašalić.

U Ravnom gaju kod Knića održano deveto savetovanje voćara u organizaciji Gruža agrara koji obeležava desetogodišnjicu rada.

Grad Zaječar ove godine za podršku poljoprivredi izdvaja 19 miliona dinara. Subvencije namenjene podizanju višegodišnjih zasada, kupovini opreme za pčelarstvo i nabavci kvalitetnih grla.

Sistemska kontrola plodnosti podrzumeva redovnu analizu kvaliteta i sastava zemlje bilo da se radi o njivama ili voćnjacima. Ovaj korak u proizvodnji ne bi trebalo preskakati, iako je to često praksa.

Sudeći prema podacima Zavoda za statistiku, u 2019. godini najposećenija planina je bio Zlatibor. U tom kraju boravilo 237 000 turista.

 
Ostanite informisani, pogledajte i današnje izdanje emisije “Agro dan":

Prethodni vikend obeležile dvocifrene temperature, više primerene ranom proleću, nego zimi. Stručnjaci tvrde da višednevni periodi toplog vremena nisu dovoljni da isprovociraju pokretanje voćnih sokova i da poljoprivrednici neće imati problema sa usevima.

U voćnjacima šumadijskog dela Smedereva aktuelno orezivanje. Za bilo kakva predviđanja ovogodišnjeg roda još uvek prerano, a jedino od čega voćari sada strahuju, jesu prolećne vremenske neprilike i grad zbog kog su lane imali velike gubitke u ovom kraju.

Završen prvi međunarodni Sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva „Agro Belgrade 2020”. Namera organizatora da to postane događaj koji će pokriti sve oblasti - od pravljenja strategije, preko poljoprivredne mehanizacije, zaštite, prerade i na kraju plasmana robe na svetsko tržište.

15. Švarglijadom u selu Lokve, pored Alibunara, počela sezona više od 30 “ijada” u južnom Banatu. Najbolje švargle spremili “Mesoprodukt” iz Rume među profesionalcima, a kod amatera ekipa “2 + 1” iz sela domaćina.

Rumenačka pihtijada i Zimski dani kulture, kulinarstva i starih zanata, biće održani 7. i 8. februara. Organizatori najavljuju da se pored pravljenja i degustacije pihtija, svi zaiteresovani mogu oprobati i u takmičenju.

 
„Agro dan“ za sredu, 05. februar donosi i ove teme:

Prvog februara, sa 18 stepeni, oboren temperaturni rekord od kada se vrše merenja. Do kraja meseca treba očekivati jedan period zahlađenja, sa jutarnjim temperaturama ispod nule, ali bez prave zime i ledenih dana.

Neuobičajeno visoke dnevne temperature mogu nauditi voću, pogotovo breskvama, kajsijama i trešnjama, u ravničarskim delovima. Posledice će se videti tek u martu i aprilu u fazi cvetanja i precvetavanja, tvrde stručnjaci.

Usvojen Sporazum o zajmu između Republike Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, vredan 50 miliona evra. Novac namenjen za voćarstvo, povrtarstvo, početnike u poljoprivredi i južnu i istočnu Srbiju.

U opštini Irig završen drugi krug licitacije za zakup zemljišta u državnoj svojini. Poljoprivrednicima bilo na raspolaganju nešto više od 550 hektara, po cenama od 3 hiljade do blizu 59 hiljada dinara.

Centar organske poljoprivrede Užice", od 7. do 9. februara u Požegi, u školi "Ljubo Mićić", tradicionalno organizuje predavanja za poljoprivrednike. Sedma zimska škola biće održana pod nazivom "Kako oživeti selo".



 
Današnje izdanje emisije „Agro dan“ donosi:

Nedostatak vlage u zemlji, zbog veoma sušnih meseci tokom jeseni i zime, preti da ugrozi ovogodišnji rod svih poljoprivrednih kultura. Stručnjaci ukazuju da prinosi mogu biti smanjeni, što će se odraziti i na cene proizvoda.

Sušno leto i jesen uticali na masovniju pojavu glodara na poljima Pomoravlja, pre svega poljskih miševa i voluharica. Usevi strnih žita i lucerke posebno im pogoduju, zbog gustog sklopa, odnosno izostanka agrotehničkih mera tokom vegetacije.

Izuzetno destruktivan virus preti zasadima paradajza, paprike i čilija u Francuskoj, nakon što se pojavio u šest zemalja u Evropi, kao i u Turskoj, Americi i Кini. Trenutno ne postoje preparati za uništavanje tog virusa, kao ni otporne sorte.

Država nizom mera pokušava da stanovništvo zadrži u seoskim sredinima. Novi projekat pomoći mladim poljoprivrednicima, u kom će država imati i savetodavnu ulogu, očekuje se u septembru.

Manifestacija "7. Beloblatska kobasica" biće održana 16. februara, u Belom Blatu, kod Zrenjanina. Organizatori očekuju učešće oko 60 takmičarskih ekipa, veliki broj izlagača, kao i više od 10.000 posetilaca manifestacije.

 
„Agro dan“ za petak, 07. februar, donosi i ove aktuelnosti:

Svi zahtevi za isplatu subvenicija za 2019. godinu, dospeli u Upravu za agrarna plaćanja, biće obrađeni do 15. februara. Do kraja meseca poljoprivrednicima će stići rešenja i biće im isplaćen novac, najavljuje Biljana Petrović, direktorka Uprave.

Prihrana pšenice prvi veliki posao pred našim poljoprivrednicima. Stručnjaci savetuju da se pre prihrane obavezno obavi hemijska analiza na prisusutvo azota u zemljištu i desetak dana pre đubrenja koje bi trebalo obaviti u dva puta.

Hibridi suncokreta Sumiko i Subaro, kompanije Syngenta, i prethodne sezone pokazali se kao superiorni na terenu. Odlikuje ih bolja ispunjenost glave, veća nalivenost i kvalitetnija zrna, pa postaju izbor mnogobrojnih poljoprivrednih proizvođača.

Za subvencije namenjene povećanju površina zasada voća pod sistemom protivgradne zaštite, kao i površina pod novim voćnjacima i vinogradima u Vojvodini, u 2020. Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo opredelio 120.000.000 dinara.

Pogodan teren, iskustvo i postojanje kvalitetnih domaćih sorti, bilo hibridnih ili autohtonih, otvara svetlu perspektivu uzgoja šljiva. Međutim, neophodno otklanjanje brojnih problema, kao i intenziviranje i modernizacija proizvodnje, smatraju stručnjaci.

 
Subotnji “Agro dan” donosi i ove teme i aktuelnosti:

Na osnovu rešenja Uprave za veterinu i shodno odlukama Štaba za vanredne situacije, u Pirotu počela primena konkretnih mera za suzbijanje afričke svinjske kuge. Počela eutanaziju grla koja bi mogla biti zaražena, kao i prevoz zdravih u klanicu.

Reka Krivaja kod Srbobrana nedavno, po ko zna koji put, zagađena tečnim svinjskim stajnjakom. Pokrajinske inspekcije za vodoprivredu i zaštitu životne sredine, u saradnji s Ekološkim pokretom Srbobrana, ovih dana konačno uspele da zaustave zagađivača.

U Opštini Ruma raspisan Oglas za davanje u zakup zemljišta u državnoj svojini u drugom krugu. Javno nadmetanje zakazano za 28. februar, a poljoprivrednicima u toj sremskoj opštini na raspolaganju 389 hektara obradivih površina.

Poljopriverdnicima u opštini Irig značajnu pomoć za učešće u IPARD programu pruža Agencija za ruralni razvoj. Uskoro se očekuje konkurs za podsticanje ruralnog turizma, inače veoma zastupljenog u ovom kraju.

Ovogodišnja Pršutijada u Mačkatu biće održana od 14. do 16. februara, u crkvenoj porti. Jubilarni 20. sajam suvomesnatih proizvoda, biće i prilika za podsećanje na istorijat ove popularne manifestacije.

 
Emisija "Agro dan" za nedelju, 9. februar, donosi:

Laboratorija za ispitivanje kvaliteta mleka počela da radi 2019, a ove godine u planu probne kontrole, koje će se obavljati dva puta mesečno. Uzimanje uzoraka za proizvođače će biti besplatno, kako bi se utvrdilo kakav kvalitet sirovine imamo.

Proizvođači mleka iz Republike Srpske, Hrvatske i Srbije razmenili iskustva na skupu u Sremskoj Mitrovici. Resorni ministri Srbije i Republike Srpske saglasni da nedostaje ljudi za mužu krava, pa država mora što više da pomogne subvencijama za kupovinu nove opreme.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu objavio konkurse za unapređenje stočarske, proizvodnje voća, povrća, cveća i grožđa, za proizvodnju vina i rakije, podizanje ribnjaka, nabavku mašina i opreme za organsku proizvodnju, kao i za razvoj lovstva. Biće podeljeno oko 280 miliona dinara.

Ratari Srbije u proizvodnji suncokreta dominantno oslonjeni na potencijal genetike kompanije Sindženta. Stabilnost i sigurnost u proizvodnji, osnovni razlozi za najčešći izbor Sindženta hibrida suncokreta.

Voćari u Šumadiji željno očekuju ozbiljnije padavine, jer period suše traje već šest meseci. Zbog temperaturnih kolebanja najugroženija kajsija, a proizvođači strepe od poznih prolećnih mrazeva, koji mogu dovesti i do izmrzavanja jabuke.

 
Ekipa emisije “Agro Dan” za danas vam je pripremila sledeće teme:

Na tržištu meda u Srbiji pre pet godina bilo oko 95 odsto falsifikata, dok danas zvanični podaci inspekcija govore da lažni med pokriva 30 procenata tržišta. Prema procenama, samo kroz legalne tokove, u našoj zemlji se proda lažnog meda u vrednosti od oko 1,5 miliona evra godišnje.

Domaće tržište dobro snabdeveno svežim pilećim mesom i potrošači mogu biti zadovoljni ponudom, cenama i kvalitetom. Živinari, međutim, tvrde da već dva-tri meseca posluju na ivici ekonomske održivosti, pa traže da se država umeša i odredi pravila poslovanja u lancu tova.

Skoro 50 srpskih kompanija iz industrije hrane i pića, organske proizvodnje, predstaviće se u narednih desetak dana, na prestižnim svetskim sajmovima. Nastupi se organizuju sa ciljem da firme nađu nove kupce, povećaju izvozni učinak i upoznaju se sa najnovijim svetskim trendovima.

Gotovo 58 miliona evra iz IPARD fondova ove godine na raspolaganju srpskom agraru. Na proleće i prvi poziv za podsticaje u ruralnom turizmu, zašta će biti opredeljeno oko 10 miliona evra.

 
„Agro dan“ za utorak, 11. februar, donosi i ove aktuelnosti:

Ovog proleća pod jarim usevima trebalo bi da bude preko dva miliona hektara oranica. Stručnjaci savetuju ratarima da u setvenim strukturama poštuju pravila nauke i struke, posebno plodosmenu.

Osnaživanje konkurentnosti uključivanjem alternativnih biljnih vrsta ili razvojem novih proizvoda sa velikom dodatom vrednošću, zadatak stručnjaka iz Srbije i Mađarske, u okviru projekta prekogranične saradnje.

Iz kredita Fonda Abu Dabi do sada finansirana izgradnja 14 sistema za navodnjavanje, 11 u Vojvodini i 3 u centralnoj Srbiji. Ministar poljoprivrede nedavno najavio tender za 10 novih projekata na teritoriji Vojvodine.

Nedavno osnovana Zemljoradnička zadruga hladnjačara. Kroz tri hladnjače koje zakupljuje u selu Trnava, kod Topole, godišnje prođe više od hiljadu tona voća, a zadrugari planiraju izgradnju sopstvenih rashladnih kapaciteta.

U postupku proređivanja plodova jabuke stručnjaci daju prednost hemijskom, u odnosu na mehanički tretman. I u tom slučaju, neophodno voditi računa o trenutku primene, u skladu sa klimatskim uslovima.

 
Emisija "Agro dan" za sredu, 12. februar, donosi i ove teme:

Vremenske oscilacije zabrinule malinare, koji strahuju da će ovogodišnji rod biti za 20 do 30 odsto manji. Stručnjaci napominju da za malinu ne bi bilo dobro da se smena izuzetno toplih i hladnih dana ponovi u drugoj polovini februara.

Za konkurse Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede, izdvojeno oko milijardu i 200 miliona dinara. Petu godinu za redom poljoprivrednici u opštini Ruma imaju priliku da se upoznaju sa uslovima konkurisanja.

Poljoprivrednicima u Nišu iz gradske kase će ove godine biti dodeljeno 65 miliona dinara. Za oko mesec dana trebalo bi da bude raspisan konkurs, a novac će moći da se dobije za veštačko osemenjavanje, investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, osiguranje i druge namene.

Ekipa veterinara i Veterinarske inspekcije, u dvadesetak sela Pirotskog okruga, nastavlja popisivanje, obeležavanje, preventivnu eutanaziju ili upućivanje svinja na klanje. Cilj da se napravi zaštitni pojas koji će sprečiti prenos zaraze sa divljih na domaće svinje.

Ovčari iz Banata ne odustaju od uzgoja cigaje, iako se njeno jagnjeće meso teško plasira na probirljivo međunarodno tržište. Stručnjaci smatraju da treba izvršiti klasifikaciju, ali i rejonizaciju svih rasa i vrsta, pa i u ovčarstvu.

 
„Agro dan“ za četvrtak, 13. februar, donosi:

Portivgradna zaštita, zaštita od štetočina i bolesti i kako mlade zadržati u poljoprivredi, bile su najvažnije teme razgovora čelnih ljudi Vojvodine I Republike Srpske u oblasti poljoprivrede, dr Vuka Radojevića i dr Borisa Pašalića.

Primer dobre saradnje prerađivača i manjih individualnih proizvođača Mlekara „Milk House“ iz Niša i njenih 1500 dobavljača. Dobavljači sigurni u otkupu i plaćanju, mlekara dobra na tržištu.

Pčelari iz Vojvodine za nova društva pčela i opremu ove godine od Pokrajine mogu da dobiju od 50 do 300 hiljada dinara. Konkurs otvoren do 28. februara.
Na adresu Evropskog parlamenta stiglo pismo sa zahtevom da se povećaju cene mesa na starom kontinentu, kako bi se smanjila emisija štetnih gasova. Istovremeno, stručnjaci strahuju za vinovu lozu zbog otopljavanja.

Žalićemo za snegom, poručuju vinogradari sa Fruške Gore jer zasadi u prethodnom periodu nisu dobili dovoljno vlage. Pred Svetog Trifuna već završili i poslove oko orezivanja.


 
„Agro dan“ za petak, 14. februar, donosi:

U ovogodišnjoj prolećnoj setvi kukuruz bi trebalo da bude posejan na skoro milion hektara. Stručnjaci najavljuju da će ove sezone na oranicama biti manje suncokreta, nego lane, dok bi soja trebalo da zauzme veće površine.

U Srbiji se godišnje dogodi tek nešto manje od 600 saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju traktoristi. Udesi najčešći u vreme poljskih radova, a u više od 70 odsto slučajeva odgovorni upravo vozači poljoprivrednih mašina.

Poljoprivrednici najveće interesovanje do sada iskazali za konkurs namenjen mladima, kao i za nabavku novih traktora, Ove godine, rekordna sredstva izdvojena za direktne podsticaje, napominju u Ministarstvu poljoprivrede.

Za realizaciju Konkursa za sufinansiranje investicija u nabavku opreme za proizvodnju vina i rakije na teritoriji Vojvodine, izdvojeno ukupno 70 miliona dinara. Cilj povećanja prihoda na gazdinstvima i zapošljavanja ruralnog stanovništva.

Najbolja vina na dolovačkoj Vinarijadi stigla iz Pančeva, Alibunara, Gudurice i Rumunije. Organizatori poručuju da manifestacija ima za cilj da vinarstvom na obroncima Deliblatske pešćare počne da se bavi što više mladih ljudi.


 
Subotnji “Agro dan” donosi i ove teme:

Do kraja meseca biće usvojena Strategija za razvoj vinarstva i vinogradarstva od 2020. do 2030. godine, najavljuje premijerka Ana Brnabić. To će doprineti da se Srbija i srpska vina što bolje predstave u svetu.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, u protekle tri godine, za podršku razvoju vinogradarstva i vinarstva u Vojvodini, izdvojio više od 100 miliona dinara. Na obeležavanju slave opštine Irig, poznate po vinogradarstvu, istaknuto da bi bez te pomoći proizvodnja bila neizvesna.

Prošle godine Srbija ostvarila rast izvoza voća za 8 % za najbolju klasu.
Razvojem prerađivačke industrije omogućava se plasman i u sezonama kada rod bude lošiji, izjavio ministar Branislav Nedimović, ističući značaj ponovnog početka rada požeške “Budimke”.

Padavine, zabeležene ovih dana u Topličkom okrugu, pozitivno uticale na razvoj pšenice, ječma i drugih ratarskih kultura.
Za dobar kvalitet i rod, ratari bi sada trebalo da izvrše prvu prihranu ozimih kultura mineralnim đubrivom, savetuju stručnjaci.

Novosadski Institut za ratarstvo i povrtarstvo intezivno radi na razvoju ekološki ispravnog pesticida. Krajnji cilj- zaštitno sredstvo, konkurentno po efikasnosti i ceni, da bi se redukovala primena hemijskih preparata, koji često ne daju željeni efekat, a ostavljaju negativne posledice.


 

Ostanite informisani, pogledajte i nedeljno izdanje emisije “Agro dan":

Ukidanje carina na uvoznu pšenicu, za sada, nije uslovilo povećan uvoz iz zemalja regiona. Stručnjaci očekuju da se uveze najviše do 1% pšenice, u odnosu na količine koje se proizvedu u Srbiji, tako da to neće značajnije uticati na cenu da domaćem tržištu.

Nakon prošlonedeljnog rasta, ove sedmice beleži se pad cena i prometa u trgovanju primarnim poljoprivrednim proizvodima na novosadskoj „Produktnoj berzi“. U odnosu na prethodnu nedelju, cena pšenice niža za 4,88%.

Veliki izbor hibrida suncokreta kompanije Sindženta, omogućava ratarima da odaberu onaj koji će im garantovati visok prinos i kvalitetan rod, u različitim proizvodnim uslovima i tehnologijama uzgoja. Zato i ne čudi što Sindžentini hibridi dominiraju na našim poljima.

U okviru projekta „Osnaživanje žena na tržištu rada i razvoja malih biznisa”, 21. februara, u Stanišiću će biti organizovana besplatna radionica upotrebe mašina u proizvodnji i preradi povrća. Radionica namenjena ženama iz Sombora i okoline, a prednost će imati nezaposlene.

Zimska škola za poljoprivrednike, u organizaciji Poljoprivredne savetodavne stručne službe Niš, biće održana od 18.do 20. februara. Planirano da tokom trodnevnih predavanja, bude predstavljeno preko trideset najaktuelnijih tema.

 
Prvo ovonedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi:

Asocijacija malinara i kupinara Srbije traži od države da što hitnije posreduje između proizvođača i otkupljivača u dogovaranju okvirne cene. Vladi Srbije i Ministarstvu poljoprivrede uputiće takav zahtev jer žele da znaju uslove na tržištu, pre početka sezone.

Sve zahtevnije tržište za plasman jabuke navelo mnoge proizvođače da traže način kako da njihov rod bude na zadovoljavajućem nivou. Da bi dobili ujednačene plodove visokog kvaliteta, pribegavaju primeni brojnih mera, među kojima važno mesto ima proređivanje.

Projekat AGRI nastoji da poveća zaposlenost mladih poljoprivrednika razvojem novih usluga prilagođenih njihovim potrebama. Glavna ideja osnivanje Savetodavnih centara, u okviru lokalnih kancelarija za mlade, u 15 opština u Srbiji.

U Srbiju se godišnje uveze oko 100.000 doza semena bikova, vrednosti do čak milion i po evra. Stručnjaci iz oblasti stočarstva ističu da se uvozi uglavnom seme koje ne zadovoljava standarde dobrog genetskog materijala u zemljama izvoznicama.

Čuvena “Slaninijada” u Кačarevu biće održana od 20. do 23. februara. Uzorke za takmičenje na kom se bira najbolja domaća slanina potrebno dostaviti do 19. februara, a specijalne nagrade namenjene proizvođaču najdeblje i slanine od mangulice.

 
Nazad
Vrh