Agro Dan

Emisija "Agro dan" za četvrtak, 9. januar, donosi i ove teme:

Parcele koje su nedavno definitivno evidentirane kao napuštene, biće date poljoprivrednicima koji žele da ih obrađuju i to besplatno, najavljeno iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Održana svečana Skupština Udruženja mladih poljoprivrednika Srbije. Osim što su sumirani rezultati u prvoj godini postojanja, usvojeni su planovi za dalji period, a između ostalog najavljeno je osnivanje ogranaka i zadruga pri udruženju.

Vojvođanski voćari uglavnom zadovoljni prinosima i kvalitetom svojih proizvoda, ali se suočavaju sa velikim teškoćama u plasmanu. Po tom pitanju, u narednom periodu očekuju značajniju pomoć nadležnih, u prvom redu Privredne komore Vojvodine.

Za Božić, najradosniji hrišćanski praznik, tradicionalno se svečano teraju konji u selima, od kuće do kuće, pronoseći glas o Hristovom rođenju. Taj običaj zabeležili smo u Turiji.

Kako bi smanjili rizik od nestašice vode koja se upotrebljava za navodnjavanje u poljoprivrednoj proizvodnji, u Evropskoj uniji uvode novu praksu.

 
Današnji “Agro dan” donosi:

Ukoliko bude povoljan raspored padavina ratari očekuju prosečan prinos kukuruza koji nameravaju da zaseju ranije, a soju kasnije nego obično. Od šećerne repe odustaju, pšenicu seju samo koliko se mora - zbog plodoreda.

Nova sorta šljive nastale na Institutu za voćarstvo u Čačku zvaće se „Lana“. Između ostalog, karakteriše je sočnost plodova i otpornost na neke od najzastupljenijih bolesti.

U Kosjeriću napravljen prvi konjak od šljive na svetu. Žestoko piće čine autohtone sorte sa tog podneblja.

Postavljanje protivgradnih automatskih stanica je mnogo bolje rešenje kome bi trebalo težiti, umesto oslanjanja na isplatu od strane osiguravajućih kuća, smatraju u Asocijaciji proizvođača malina i kupina Srbije.

Novu softversku aplikaciju za pomoć voćarima koji uzgajaju jabuke napravili mladići iz Srbije i Skoplja.

 
Emisija "Agro dan" za subotu, 11. januar, donosi:

Vlada Republike Srbije usvojila Uredbu o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2020. godini. Za njeno sprovođenje obezbeđena sredstva u ukupnom iznosu od oko 36, 7 milijardi dinara.

Za navodnjavanje u Srbiji prošle godine potrošeno 24,1 odsto više vode nego u 2018. Navodnjavano ukupno 46.863 hektara poljoprivrednih površina, odnosno 74 hektara manje nego prethodne godine.

Povrtarska zadruga „Stari Banat“ u Sakulama, iz državnog programa obnove zadrugarstva, dobila 6 miliona 600 hiljada dinara za ulaganje u prerađivačke kapacitete. Investicija vredna ukupno oko 150 hiljada evra.

Bez obzira na težak položaja stočara u Srbiji poslednjih godina, od te
delatnosti ipak se ne odustaje. Najuporniji u toj poljoprivrednoj proizvodnji uglavnom proizvođači sa dugom porodičnom tradicijom.

Novosadski Institut za ratarstvo i povrtarstvo od 26. do 30. januara na Zlatiboru, po 54. put organizuje „Savetovanje agronoma i poljoprivrednika Srbije.” Uporedo će biti održan i 46. Simpozijum “Poljoprivredna tehnika”.

 
Nedeljni “Agro dan” donosi i ove teme i aktuelnosti:

Povećanju uvoza smrznutog i polugotovog hleba i peciva u Srbiju doprinela distribucija u trgovinskim lancima, kao i firme koje ugostiteljske objekte snabdevaju uglavnom smrznutim pecivom, ocenjuju u Uniji pekara Srbije.

Još uvek nema preciznih podataka kolike površine pod pšenicom zauzima deklarisano, a kolike seme „sa tavana“. Zbog sve zahtevnijeg tržišta, neophodno raditi na povećanju kvaliteta zrna.

Kako poslednje nedelje protekle godine, tako i na početku 2020. u fokusu trgovanja na na robno -berzanskom tržištu bio kukuruz. Pojačana aktivnost izvoznika nastavila da pomera cenu žutog zrna naviše.

Početkom godine otvoren konkurs za nabavku novih traktora uz pomoć države. Za tu meru šabački poljoprivrednici veoma zainteresovani, ali tvrde, malo ima onih koji ispunjavaju sve uslove za dobijanje podsticaja.

Opština Ada raspisala konkurs za dodelu podsticajnih sredstava za zakup pijačnih tezgi na ađanskoj i molskoj pijaci. Registrovana poljoprivredna gazdinstva prijave mogu podneti do 17. januara.

 
U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

Kupci u Srbiji ubuduće će u prodavnici moći da kupe samo jaja sa proizvođačkim kodom. Tako će znati da li je jaje iz uvoza ili domaće, kao i da li su koke nosilje uzgajane organski, u slobodnom uzgoju ili u kavezu.

Polovinom godine na snagu stupa odluka da se otkupna cena mleka i premija određuju na osnovu kvaliteta. Cilj da se u dogledno vreme potisne mleko nižeg kvaliteta, nekonkurentno na probirljivom evropskom tržištu.

Javnost i dalje ne zna koji domaći proizvođač snosi odgovornost za plasman meda sa ostacima antibiotika na tržište Evropske unije. Stručnjaci podsećaju da se ni za jednu bolest pčela ne preporučuje njihova upotreba.

Iskorišćavanje mogućnosti koje nudi oznaka geografskog porekla i organska proizvodnja, načini za povećanje vrednosti proizvodnje maline. Važna i saradnja države, proizvođača i naučno-istraživačkih institucija.

Beogradski međunarodni sajam voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva, biće održan od 30. januara do 1. februara, na Beogradskom sajmu. Biće prisutno 1.000 izlagača, a očekuje se i oko 50.000 posetilaca.

 
Emisija "Agro dan" za utorak, 14. januar, donosi i ove teme:

Podsticaji za direktna plaćanja u biljnoj organskoj proizvodnji, biće uvećani za 400% u odnosu na iznos osnovnih podsticaja za biljnu proizvodnju, saopšteno iz Nacionalne asocijacije za organsku proizvodnju Serbia organica.

U 2019. godini, u Srbiji zabelažen rast površina pod voćem. Zbog neopovoljnih proizvodnih uslova, ostvareni za 8 do 10% niži prinosi nego prethodne sezone, ali uprkos tome, izvoz povećan.

Zahvaljujući udruživanju u zadrugu kao i zaštiti geografskog porekla, proizvođači begečke šargarepe nemaju problem sa plasmanom. Šargarepu uzgajaju na 600 hektara i sav rod plasiraju na inostranom tržištu.

Prodaja mesnih prerađevina proizvedenih po tradicionalnoj recepturi, u registrovanim gazdinstvima, sve popularniji vid snabdevanja domaćih potrošača. Pre dve godine, definisana Pravilnikom i ušla u legalne tokove.

Formalno obnovljen rad Grupacije profesionalnih pčelara, osnovane pre skoro dvanaest godina. Može joj pristupiti član Saveza pčelarskih organizacija Srbije- pčelar koji poseduje bar 150 košnica.

 
Emisija "Agro dan" za sredu, 15. januar, donosi:

Srbija ne uvozi osnovni beli hleb, već specijalne vrste tostova, zamrznuto lisnato testo i određene vrste kroasana. Hleb i pekarski proizvodi označeni istom šifrom, pa iz tog razloga, u javnosti stvoren utisak da se uvozi dosta hleba.

Sa povećanjem proizvodnje, održanjem kvaliteta, osnivanjem specijalizovanih zadruga i višim fazama prerade, srpsko povrtarstvo može da bude konkurentno u odnosu na vodeće evropske zemlje u ovoj oblasti, ocenjuju stručnjaci.

Kiselog kupusa, tradicionalne zimske salate, ima sve manje zbog pojave vlažne truleži. Zbog izuzetno tople jeseni dobar deo kupusa istrulio i pre nego što je stigao do kace, a mnoge glavice uništene čim su potopljene u burad.

Grad Sombor sa 1,6 miliona dinara subvencionisao nabavku linije za preradu pčelinjeg voska Udruženju pčelara "Avram Maksimović". Mašina će služiti za izradu voštanih satnih osnova na kojima pčele izgrađuju saće.

Srbija itekako poznata u svetu po šljivovici, a jedna od rakija našla put do američkog tržišta. Ta šljivovica se proizvodi od čačanske rodne, u selu Brezna, na planini Goč, a onda destilat stoji 18 meseci u hrastovoj buradi.

 
Današnji "Agro Dan" donosi:

Prema analizama nadležnog ministarstva, procenjuje se da se između 200 i 350.000 hektara oranica i livada ne koristi svake godine. Površina napuštenog poljoprivrednog zemljišta pod pašnjacima mnogo veća.

Pooštravanje uslova izvoza jabuka u Rusku Federaciju, stvara velike teškoće malim izvoznicima i hladnjačarima. Ipak, fruškogorski voćari ne odustaju, već podiižu nove zasade sa traženijim sortama.

U poslednjih pet godina proizvodnja rakije u Srbiji povećana za više od 25 odsto, a istovremeno ostvaren rast izvoz od oko 42 odsto. Najznačajnija tržišta Crna Gora, Amerika, Hrvatska, Nemačka, Bosna i Hercegovina.

Uprava za veterinu proglasila epidemiju afričke kuge divljih svinja, na teritoriji dva lovišta u Pirotskom okrugu i jednom u okolini Kladova. Analizom utvrđena zaraza kod 10 divljih svinja sa tog područja.

Tradicionalna manifestacija, 23. “Sremska svinjokolja i kobasicijada”, biće održana 8. i 9. februara, u Šidu. Posetioci će na manifestaciji moći da kupe domaće suhomesnate proizvode i probaju sremačka vina.

 
Emisija "Agro dan" za petak, 17. januar, donosi:

Kroz državni Program podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja, protekle godine 58 zadruga dobilo 667 miliona dinara. Zadruge u Srbiji postaju, ne samo ekonomski, već i demografski stožeri čitavih regiona.

U budžetu opštine Ruma za 2020. za razvoj agrara opredeljen 81 milion i 200 hiljada dinara. Na raspolaganju će biti finansiranje premije osiguranja useva, značajna ulaganja u protivgradnu zaštitu, kao pomoć u organizaciji raznih manifestacija.

Ivanjički poljoprivrednici u prethodnoj godini mogli da konkurišu za nekoliko vidova subvencija, kojim se direktno ili indirektno, utiče na povećanje stočnog fonda. U 2020. opština Ivanjica za razvoj agrara namenila nešto više od 10 miliona dinara.

U Rumi položen kamen temeljac za izgradnju Trening centra namenjenog poljoprivrednicima. Planirana primena novih tehnologija u stakleničkoj proizvodnji, obuke kroz praktičan rad, kao i stručne konsultacije o upravljanju usevima.

23. Međunarodni festival vina u Temerinu, biće održan 25. januara. Izlagaće više od 200 vinarija iz Srbije, Mađarske, Hrvatske, Rumunije i drugih zemalja regiona, a posetioci će biti u prilici da probaju preko 800 različitih vina.

 
Subotnji “Agro dan” donosi i ove teme i aktuelnosti:

U agrarno razvijenim državama odavno postoji praksa evidencije prihoda i rashoda na farmama, što sledi i domaćim proizvođačima. Očekivano priključenje Evropskoj uniji računovodstvenu evidenciju na poljoprivrednim gazdinstvima čini aktuelnim pitanjem i obaveznom karikom razvoja.

Hladnoća po golomrazici može da ošteti pšenicu, dok, s druge strane, niže temperature najbolje podnosi koštičavo voće.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija raspisalo javni konkurs za dodelu subvencija i transfera za finansiranje projekata razvoja turizma u 2020. godini.

Iako se već dve decenije, na Biološkom fakultetu u Beogradu sprovodi istraživanje fonda pastrmke u Srbiji, naša zemlja i dalje bar 50 godina zaostaje za svetom kada je reč o očuvanju ove vrste.

Ovogodišnji Sajam suvomesnatih proizvoda u Čajetini, održaće se od 14. do 16. februara u porti svetog proroka Ilije u Mačkatu. „Pršutijada“ će, kako se očekuje, okupiti 20 lokalnih proizvođača.

 
Nedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi:

*Sve do skora domaće „hlebno žito“ smo dizali do neba. Poslednjih nekoliko decenija pšenicu izvozimo kao stočnu hranu, a sada već uvozimo i zamrznuto testo za hleb

*U drugom krugu nadmetanja u Sremskoj Mitrovici ukupno izlicitirana 402 hektara. Prosečna izlicitirana cena - nešto više od 27 hiljada dinara.

*Visok potencijal rodnosti, kao i stabilnost prinosa u različitom uslovima, tolerantnost na glavne bolesti, ali i na stres izazvan sušom ili uslovima prekomerne vlažnosti, odlikuju hibride suncokreta kompanije Sindženta.

*Međunarodni festival prirode i tradicije "Žestival", osnovan prevashodno da pomogne proizvođače rakije, i ovo piće predstavi kao sredstvo za uživanje, a ne opijanje, po prvi put održan mimo uobičajenog kalendara.

*Grad Leskovac je, definišući strateške ciljeve za razvoj turizma, u prvi plan stavio crkve, manastire, spomenike, ali i tradiciju, običaje, foklor, zanate.

 
Današnji „Agro dan“ donosi i ove teme i aktuelnosti:

Vlada Srbije donela Uredbu o uvozu pšenice bez carine do 30. aprila na zahtev mlinara i konditora, koji su potrebu za kupovinom inopšenice obrazložili tvrdnjom da domaća nije dovoljno kvalitetna za njihove potrebe.

Rast cena i pad prometa primarnih poljoprivrednih proizvoda obeležili proteklu nedelju na novosadskoj „Produktnoj berzi“.U iščekivanju boljih cena, prodavci bili uglavnom suzdržani.

Na većini parcela u Braničevu ozimi strni usevi, pre svega pšenica, nisu bili pripremljeni za ovaj period niskih temperatura.

U Češkoj zabeležen prvi slučaj izrazito patogenog virusa ptičjeg gripa H5N8, nakon trogodišnje pauze. Epidemija prijavljena na farmi živine u centralnom regionu ove zemlje.

U somborskoj Gradskoj hali „Mostonga“ od 24. do 26. januara biće održan 44. Međunarodni sajam peradarstva i Državni šampionat sitnih životinja.

 
Emisija "Agro dan" za utorak, 21. januar, donosi:

Kroz ovogodišnje mere, više novca treba da ode poljoprivrednicima u nedovoljno razvijenim i područjima sa otežanim uslovima rada. Ministar najavljuje i posebne mere za traktore za istočnu i južnu Srbiju.

Poljoprivredni proizvođači u Braničevu pokazuju veliko interesovanje za podsticaje Ministarstva poljoprivrede. Najveće zanimanje trenutno vlada za nabavku traktora proizvedenih, odnosno sklapanih u Srbiji.

Raspisan Konkurs za sufinansiranje nabavke sistema za navodnjavanje i opreme za poboljšanje vodnog, vazdušnog i toplotnog režima biljaka na teritoriji Vojvodine u 2020. Maksimalan podsticaj do 7.000.000 dinara.

Raspisan konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje investicija u pčelarstvo, u Vojvodini, vredan 25.000.000 dinara. Uslov da podnosilac prijave u Registru ima upisano minimum 20 ili maksimalno 500 košnica.

Drugi Bazar suhomesnatih i mlečnih proizvoda - “Čvarkijada”, biće odžan u subotu, 25. januara, u Sremskoj Mitrovici. Očekuje se nekoliko hiljada posetilaca, a takmičarskom delu programa učestvovaće 25 ekipa.

 
U današnjoj emisiji „Agro Dan“ gledaćete:

Fitosanitarni inspektori će na graničnim prelazima od 25. januara posebno kontrolisati uvoz sadnica i semena paradajza i paprike. Pooštrene kontrole neophodne kako bi se sprečilo da u Srbiju uđe virus "smeđe naboranosti ploda paradajza”.

Raspisan Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za opremanje stočarskih farmi u Vojvodini, u 2020. godini. Za povećanje efikasnosti, konkurentnosti i održivosti proizvodnje na farmama izdvojeno ukupno 80.000.000 dinara.

Agencija za ruralni razvoj Sremske Mitrovice priprema tri nova konkursa za poljoprivrednike. Obezbedjeno 7 miliona dinara za osiguranje stoke i useva, rad udruženja, kao i subvencionisanje marketinga u seoskom turizmu.

Najviše podsticajnih sredstava zadruge u Vojvodini u 2019. iskoristile za investicije. U udruživanju, poljoprivrednici još jači na tržištu i u malopradaji preko složenih zadruga, kažu u Zadružnom savezu Vojvodine.

Raspisan Konkurs za dodelu sredstava za održavanje tradicionalnih manifestacija u 2020. godini na teritoriji Vojvodine. Cilj bolja promocija i podizanje kapaciteta ruralne sredine, kao i bolje pozicioniranje na tržištu.

 
Emisija "Agro dan" za četvrtak, 23. januar, donosi:

Na zahtev proizvođača brašna i konditorske industrije, Vlada odobrila bescarinski uvoz merkantilne pšenice. Uredba, koja će ostati na snazi do 30. aprila, ne predviđa kvote za uvoz poboljšivača i kvalitetne pšenice.

Uprava za veterinu proglasila zaraženim područjem od afričke kuge svinja delove lovišta na teritoriji Borskog i Pirotskog okruga. Preduzete mere pojačanog odstrela radi redukcije brojnosti divljih svinja na toj teritoriji.

Država rešila da uvede red i u korišćenje pašnjaka, veoma značajnih za stočarsku proizvodnju. Popisane i evidentirane površine pod pašnjacima, koje će biti stavljene u funkciju i date na korišćenje po simboličnim cenama.

Srbija bi 2020. mogla da realizuje rekordnu proizvodnju jabuke od oko pola miliona tona, tvrde stručnjaci. Da za domaću jabuku, odgovarajuća sorta i kvalitet otvaraju nova tržišta, potvrđuju zasadi na obroncima Fruške gore.

 
Emisija "Agro dan" za petak, 24. januar, donosi i ove teme:

U cilju demografske obnove ruralnih područja radi podsticanja ostanka mladih, odnosno njihovog povratka iz gradova, Pokrajina raspisala konkurs za dodelu sredstava za podršku mladima. Izdvojeno ukupno 270.000.000 dinara.

Za poljoprivredu i ruralni razvoj grad Valjevo i pet opština Kolubarskog okruga, ukupno izdvojili nešto više od 108 miliona dinara. Sredstva namenjena za razne podsticaje, edukacije poljoprivrednika, organizaciju stočarskih izložbi, rad protivgradnih strelaca.

Budžet planiran za subvencije za poljoprivredne proizvođače u opštini Čajetina iznosi 35 miliona dinara. U ovoj kalendarskoj godini najviše će biti stimulisani poljoprivrednici koji se bave preradom i proizvodnjom finalnih proizvoda.

Na našim prostorima duži vremenski period upotrebljavaju se iste lozne podloge, koje uz dobre karakteristike pokazuju i izvesne nedostatke. Postoji ideja da se promenom podloga unapredi domaća vinogradarska proizvodnja.

Opštinska uprava Nova Varoš, u saradnji sa PSSS „Užice„ i Udruženjem proizvođača jagodičastog voća „Zlatni breg”, organizuje obuku za orezivače. Za učešće u petodnevnoj obuci zainteresovani mogu da se prijave do 5. februara.

 
Subotnji “Agro dan” donosi i ove teme i aktuelnosti:

Uvoz iz Mađarske oko 30.000 tona kvalitetne pšenice za poboljšanje kvaliteta naše pšenice i brašna, po zahtevu konditora, neće nanetiti štetu domaćim proizvođačima. Stručnjaci tvrde da može uticati i na povećanje cene te kategorije žitarice.

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je izmene i dopune pravilnika o uslovima davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. Korisnik po osnovu stočarstva, dužan da održava broj uslovnih grla sa odstupanjem do 10 % u odnosu na dan zaključenja ugovora.

Na epizootiološkom području Veterinarskog specijalističkog instituta Požarevac za sada nije registrovana afrička kuga svinja. Zbog blizine Rumunije, gde se bolest pojavila pre tri godine, stručnjaci apeluju na obaveznu primenu svih preventivnih mera.

Subvencije za organsko pčelarenje trenutno za 40% veće od standardnih. Savez pčelarskih organizacija Srbije predlaže da se za tu vrstu pčelarstva subvencije uvećaju tri puta u odnosu na davanja za konvencionalno pčelarenje.

Prvi Sajam lekovitog, začinskog, ukrasnog bilja i meda biće odžan u Vranju 7. marta. Posebna vrednost sajma biće ugovaranje gajenja i sakupljanja lekovitog bilja sa zainteresovanim proizvođačima, kao i odžavanje obuke za pčelare.

 
Nedeljni “Agro dan” donosi i ove teme i aktuelnosti:

Subvencije za nabavku novih traktora koji se proizvode ili sklapaju u Srbiji dobiće oko 1500 proizvođača, poručio ministar poljoprivrede. Učešće u tom konkursu može da se kombinuje sa kreditima koje subvencioniše država, a koji će biti na raspolaganju od 1. marta.

Pšenica na jugu Srbije jesenas zasejana u predviđenom obimu. Trenutna situacija na terenu solidna, a stručnjake zabrinjava nedostatak padavina, u vreme kada treba da se obezbede rezerve zimske vlage.

Drugi krug nadmetanja za zemljište u državnom vlasništvu u Irigu, 30 i 31. januara. Nudi se više od 55 hektara.

Po treći put, Državne robne rezerve će organizovati naturalnu razmenu kukuruza za junad. Biće ponuđeno 10.000 tona kukuruza po paritetu 17 kilograma te žitarice za kilogram žive junadi.

Na Zlatiboru naredne sedmice 46. simpozijum “Poljoprivredna tehnika”.

 
Emisija "Agro dan" za ponedeljak, 27. januar, donosi i ove teme:

Projekat „500 zadruga u 500 sela“ biće nastavljen i 2020. uz 580 miliona dinara bespovratnih sredstava. Ovogodišnji konkurs očekuje se poslednjih dana januara ili početkom februara.

Za svega pola godine, banka gena i semena starih sorti voća i povrća okupila 77 gazdinstava koje povezuje ista misija – pokušaj da od nestajanja zaštite autohtone sorte.

Sistem elektronskih ugovora u poljoprivredi olakšaće poslovanje za obe ugovorne strane, pogotovo one fizički udaljene. Platforma "Agromeks" omogućava rad sa elektronski potpisanim dokumenatima.

Na teritoriji opštine Lučani pretežno kiselo zemljište, ukazuju stručnjaci.


Šesnaesti Zimski seminar farmera, u organizaciji Kluba 100P plus održaće se na Tari u periodu od 26. januara do 1. februara.

 
Emisija "Agro dan" za utorak, 28. januar, donosi:


Kinа postaje potencijalno sve atraktivnije tržište za domaće tovljače. Međutim, za proizvodnju kvalitetnih tovljenika sa velikim procentom mesnatosti, neophodna primena savremenih tehnologija, adekvatna opremljenost farmi i vrhunska genetika.


Prema podacima Agencije za restituciju, do sada vlasnicima i njihovim naslednicima vraćeno oko 95 odsto oduzete imovine. Najviše problema ima u vezi sa vraćanjem poljoprivrednog zemljištem, a postoje i slučajevi nezakonite promene vlasništva nad državnim zemljištem.


Raspisan konkurs za dodelu novca za sufinansiranje nabavke konstrukcije i opreme za biljnu proizvodnju u zaštićenom prostoru. Izdvojeno 80 miliona dinara u cilju intenzivnijeg korišćenja i zaštite poljoprivrednih zemljišnih resursa u Vojvodini.


Više od 1300 učesnika na 54. Savetovanju agronoma i poljoprivrednika Srbije i 46. Simpozijumu “Poljoprivredna tehnika”, u organizaciji novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, na Zlatiboru. Prilika za sticanje novih znanja i razmenu iskustava o najvažnijim agrarnim temama.


Hibridi suncokreta Sumiko i Subaro, kompanije Syngenta, i prethodne sezone pokazali se kao superiorni na terenu. Odlikuje ih bolja ispunjenost glave, veća nalivenost i kvalitetnija zrna, pa postaju izbor mnogobrojnih poljoprivrednih proizvođača.

 
Nazad
Vrh