Agro Dan

Emisija "Agro dan" za sredu, 18. decembar, donosi:

Ministarstvo poljoprivrede od početka godine isplatilo 28,5 milijardi dinara subvencija poljoprivrednim proizvođačima. Realizovano ukupno 428 787 zahteva za ovogodišnje i podsticaje zaostale iz prethodnih godina.

Za kupovinu traktora, uz pomoć evropskog novca, na adresu Uprave za agrarna plaćanja stiglo rekordnih 437 zahteva. Do 23. decembra otvoren Ipard poziv za Meru 1, a do 24. februara važi konkurs za Meru 3.

Kako bi podstakla razvoj poljoprivrede na svojoj teritoriji, opština Lučani će u 2020. se sadašnjih 29 miliona dinara, izdvajanja uvećati na preko 35 miliona. Glavni cilj, obezbeđivanje boljih uslova za mlade poljoprivrednike.

Ukidanje vakcinacije predstavlja prvi korak ka oživljavanju tova svinja, tvrde stručnjaci. Srbija, u dogledno vreme, ima mogućnosti da utovi 18 miliona svinja godišnje i pokrene izvoz na inostrano tržište.

Svetska organizacija za prirodu i Ujedinjeni ribolovci Srbije i ove godine, zbog povećane konzumacije ribe uoči praznika, upozoravaju na probleme ribokrađe i prekomernog izlova mnogih vrsta, čak i strogo zaštićenih.

 
Emisija "Agro dan" za četvrtak, 19. decembar, donosi i ove teme:

Srbija ćе biti zеmlja partnеr narеdnog mеđunarodnog poljoprivrеdno-prеhrambеnog sajma "Agra", u Gornjoj Radgoni, u Slovеniji. To će biti prilika da domaći izlagači sklopе mеđunarodnе poslovnе kontaktе i prеdstavе svojе proizvodе potеncijalnim kupcima iz višе zеmalja.

Povodom nedavno objavljenih rezultata hemijskog ispitivanja povrća sa tri beogradske pijace, koji ukazuju da „organski proizvodi nisu ništa bolji od običnih“, reagovala Nacionalna asocijacija “Serbia organica”. Tvrde, postoji ozbiljna sumnja da li su ispitivani uzorci sertifikovanih organskih proizvoda.

Protekle sezone domaći voćari ostvarili izvanredne proizvodne rezultate, ali problem predstavlja činjenica da robu sve teže plasiraju na tradicionalna tržišta. Stručnjaci preporučuju povećanje udela najkvalitetnijeg voća u strukturi proizvodnje i otvaranje novih tržišta.

Deficitu meda doprinele vremenske prilike tokom ove sezone, a najlošije prinose ostvarili stacionirani pčelari. Loša godina, međutim, nije u mnogome uticala na povećanje cene ovog pčelinjeg proizvoda.

Visoke dnevne temperature poslednjih dana nikako ne pogoduju pčelinjim društvima. U ovom periodu pčele troše zalihe pripremljene za zimu, a dodavanja hrane nema da se pčelinja društva ne bi uznemirila.

 
Današnje izdanje emisije „Agro dan“ donosi:

Ministarstvo poljoprivrede bi prvih dana 2020. trebalo da raspiše konkurs za podsticaje za kupovinu traktora do 60 kilovata, sklopljenih u Srbiji. Prema najavama, u drugoj polovini godine očekuje se da bude objavljen još jedan poziv za traktore, u okviru IPARD programa.

Srbija posle 30 godina prestala sa vakcinacijom protiv svinjske kuge, ali će se na izvoz svinjskog mesa u EU čekati još najmanje četiri godine. Stručnjaci smatraju da ćemo i dalje ostati uskraćeni za izvoz u Rusiju, sve dok EU ne odobri uvoz našeg svinjskog mesa.

U poslednjih 5 godina u Vojvodini stradalo oko 6.500 pčelinjih društava. Na tematskom skupu u Novom Sadu, od nadležnih institucija zatraženo da trovanje pčela ubuduće bude tretirano kao krivično delo, koje će se goniti po službenoj dužnosti.

Opština Knić podelila podsticajna sredstava poljoprivrednim proizvođačima na svojoj teritoriji - ukupno 7,7 miliona dinara. Predstoji i potpisivanje ugovora sa mladim poljoprivrednicima, ukupne vrednosti oko 4 miliona dinara.

Jedan od ciljeva lokalne samouprave Kladova da poljoprivredu u tom kraju podigne na viši nivo. Iz ovogodišnjeg budžeta za subvencije vlasnicima registrovanih poljoprivrednih gazdinstava isplaćeno oko 15 miliona, a 600.000 dinara izdvojeno za veštačko osemenjavanje krava.

 
Subotnje izdanje emisije „Agro dan“ donosi i ove teme i aktuelnosti:

Nacionalna laboratorija za bezbednost hrane i fito-laboratorija sa bankom biljnih gena, počele sa radom nakon dobijanja potrebnih sertifikata. Na taj način uspostavljen mehanizam za nadzor i kontrolu kvaliteta hrane za domaće tržište i izvoz.

Novom razmenom junadi za 10-12.000 tona merkantilnog kukuruza, kriza u prodaji ovih goveda bila bi znatno ublažena, procenjuju u Udruženju „Agroprofit”. O novoj ponudi razmene potrebno da zaključak ponovo donese Vlada Srbije.

Stvoreni uslovi za implementaciju projekta ,,Socijalno preduzetništvo u poljoprivredi kao model smanjenja siromaštva”. Glavni cilj osnaživanje najmanje 100 malih gazdinstava i 20 žena iz sela na teritoriji Novog Pazara.

Na području Negotina registrovano oko 14.500 košnica. U odnosu na broj stanovnika, po tome prednjače u Srbiji, a mogu se pohvaliti i jednim od najstarijih, ali i najvećih udruženja pčelara u našoj zemlji.

Pojedina seoska domaćinstva u Srbiji godišnje ostvare i do 1.500 noćenja. Novi zakon o turizmu olakšao njihov rad, a gostima omogućio jednostavnije usluge, poput izmene koja se odnosi na prijavljivanje stranaca.

 
Emisija "Agro dan" za nedelju, 22. decembar, donosi:

Narednog meseca aktiviranje ugovora države sa Svetskom bankom za poboljšanje konkurentnosti poljoprivrede.Taj dokument olakšaće pristup sredstvima iz IPARD fondova, najavljuju iz Ministarstva.

Povoljne vremenske prilike pogoduju ozimim strnim žitima, ali i bolestima, štetočinama i korovima.

Iz Ministarstva poljoprivrede Mađarske, saopštavaju da za unošenje voća i povrća u ličnom prtljagu u količini do 5 kg nije potreban fitosanitarni sertifikat.
Obezbeđivanje dobrobiti životinja koje imaju na pravo na kvlitetan život u pogledu svih njihovih potreba, u skladu je sa međunarodnim konvencijama, ali izuzetno je važno i kao ekonomski faktor. U našem stočarstvu pak, situacija po tom pitanju nije najbolja.

Podaci Republičkog fonda za statistiku upućuju na zaključak da je u poslednjih pet godina zabeležen pad broja svinja u uzgoju, ali da je istovremeno, evidentiran i porast proizvodnje tog mesa.

 
Današnje izdanje emisije „Agro dan“ donosi:

Nastavlja se program podrške Ministarstva privrede za započinjanje sopstvenog biznisa. Nakon prve faze i opredeljenih 300 miliona dinara u narednoj se, u program uključuju i velika sredstva nemačke KFW banke.

U organskoj proizvodnji je zabranjena upotreba sredstava sintetičkog hemijskog porekla za zaštitu biljaka, pa nema ostataka pesticida, teških metala i drugih štetnih materija.

Blagovremeni tretman i povoljnije vremenske prilike ublažile dosta nepovoljan start uljane repice.

Predstavnicima 88 dobrovoljnih vatrogasnih društava u Vojvodini, uručeni su ugovori za opremanje službi koje će raditi na gašenju požara na poljoprivrednom zemljištu u 25 gradova i opština.

Nagle i dugotrajne klimatske promene stresno utiču na krave, pa dolazi do smanjenja količine i kvaliteta mleka.

 
Emisija "Agro dan" za utorak, 24. decembar, donosi i ove teme:

Potrošači u Srbiji preko besplatne aplikacije za mobilne telefone „Scan4Chem” mogu da provere da li roba na rafovima sadrži neku od 201 supstance, koje izazivaju zabrinutost po kriterijumima EU. Obaveza proizvođača da na upit odgovori u roku od 45 dana.

Velike štete na poljoprivrednim usevima zbog ptica, mogle bi da postanu prošlost, zahvaljujući jednostavnoj ekološkoj ideji. Promociju lažnog predatora, inovativnog proizvoda koji se primenjuje i van agrara, podržala i Privredna komora Vojvodine.

Opština Negotin izdvaja najveća sredstva za agrar, od svih lokalnih samouprava u istočnoj Srbiji. Za podsticaje u poljoprivredi ove godine opredeljeno 27, 5 miliona dinara, a razvoj stočarske proizvodnje označen kao prioritet u narednom periodu.

Među 58 zadruga, bespovratna sredstva u okviru Programa ravnomernog razvoja Srbije, dobila i "Morava" iz požeškog sela Gorobilje. Od blizu 15 miliona dinara biće izgrađene dve mini-hladnjače za čuvanje sirovina i gotovih proizvoda, a ostatak će otići za nabavku opreme.

U cilju jačanja saradnje lokalnih samouprava, poljoprivredne stručne službe i poljoprivrednika, pomoćnik resornog ministra, Aleksandar Bogićević, posetio opštinu Ruma.Tom prilikom izjavio da u budućnosti naša poljoprivredna gazdinstva mogu biti zdrav konkurent evropskim.

 
U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

U vreme svinjokolja, u Srbiji naročito izražena opasnost od zazare trihinelozom. Stručnjaci podsećaju da veterinarska analiza mesa košta oko 600 dinara, rezultati stižu istog dana i predstavljaju pouzdan garant zdravstvene ispravnosti svinjetine.

Mnogi živinari, u poslednje vreme, vraćaju se, takozvanim, čistim rasama kokošaka svetskog porekla. Prateći tržište i zahteve kupaca za proizvodnjom u prirodnijoj sredini, kokošja jata uzgajaju u manjim živinarnicima sa zatravljenim ispustima.

U javnom preduzeću „Ljubičevo“, poljoprivredna proizvodnja obezbeđuje siguran izvor hrane za konje, a nije zanemarljiv ni prihod od prodaje tržišnih viškova. Nakon stabilizacije poslovanja, u planu zanavljanje poljoprivredne mehanizacije.

Partneri iz Mađarske i Srbije, u okviru IPA programa prekogranične saradnje, započeli jedinstven program obrazovanja i informisanja, u cilju povećanja kompetencija porodičnih poljoprivrednih gazdinstava. Najvažniji segment projekta „Nova akademija za poljoprivrednike”.

Zemljišta, ne samo u Srbiji, već i u celom svetu, ugrožena klimatskim promenama, zbog kojih opada sadržaj organske materije. Stručnjaci ukazuju na neophodnost ozbiljne intervencije države, usmerene na popravljanje trenutnog stanja.

 
Emisija "Agro dan" za četvrtak, 26. decembar, donosi:

Zaostali podsticaji iz ove godine, poljoprivrednicima koji su predali ispravnu dokumentaciju, biće isplaćeni najkasnije do 20. januara 2020., najavljuje ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović.

Prvi automatski radarski centar, kod Valjeva, obišli predsednica Vlade Ana Brnabić i ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović i najavili nastavak automatizacije protivgradne zaštite na Fruškoj gori, Užicu i Bukulji.

Podaci dobijeni na osnovu prijavljenih slučajeva, u poslednjih 13 godina, ukazuju na gubitak od preko 10.500 pčelinjih društava. Stručnjaci ukazuju da se šteta od trovanja pčela procenjuje na više od milion evra.

Učenici srednje škole Kralj Petar Prvi iz Topole, među prvima u obrazovnom sistemu Srbije, dobili mogućnost da budu zadrugari. U okviru đačke zadruge proizvode hranu, piće i suvenire i prodaju ih na tržištu.

U organizaciji Saveta za rodnu ravnopravnost, u Užicu održan Bazar zdrave hrane i domaće radinosti. Posetioci mali priliku da probaju i kupe tradicionalne proizvode, izuzetnog kvaliteta.

 
Emisija "Agro dan" za petak, 27. decembar, donosi i ove teme:

Afrička kuga svinja u Srbiji potvrđena u avgustu, a od 16. septembra nije bilo novih slučajeva zaraze. Zbog toga se očekuje da Bosna i Hercegovina, Makedonija i Crna Gora uskoro povuku zabranu uvoza svinja i svinjskog mesa iz Srbije.

Uprava za poljoprivredno zemljište tokom 2019. sprovela identifikaciju napuštenog državnog poljoprivrednog zemljišta na području četiri lokalne samouprave. Unapređen i informacioni sistem i postavljen osnov za identifikaciju napuštenog zemljišta, u skladu sa evropskim propisima.

Poljoprivrednim proizvođačima sa teritorije grada Požarevca, zaključno sa 31. decembrom, biće isplaćeno više od 23 miliona direktnih podsticaja. U Budžetskom fondu za poljoprivredu i ruralni razvoj, za 2020., opredeljena rekordna suma od 36 miliona dinara.

Komisija za priznavanje sorti voća u Ministarstvu poljoprivrede, priznala novu sortu šljiva, stvorenu u Istitutu za voćarstvo u Čačku. Rana sorta, koja sazreva u drugoj dekadi jula, ima redovnu rodnost, a još nije dobila svoje komercijalno ime.

Predstavnici Udruženja proizvođača jagodastog voća iz Bosne i Hercegovine posetili Arilje, u cilju razmene informacija i iskustva sa kolegama iz Srbije. Razgovaralo se, pre svega, o problemu nedostatka radne snage i otežanom plasmanu robe.

 
Subotnje izdanje emisije „Agro dan“ donosi i ove teme i aktuelnosti:

U okviru IPARD programa, do sada raspisani javni pozivi vredni ukupno 130 miliona evra. Prema najavama nadležnih, na račune korisnika za realizovane investicije, do kraja godine, leći će oko pet miliona evra.

Udruženje „Agroprofit” iz Novog Sada, koje okuplja Proizvodnu grupu odgajivača tovnih rasa junadi, saopštilo da i dalje vlada veliki interes za razmenu kukuruza za junad. Do sada prijavljeno 866 grla iz cele Srbije.

Pirotski kačkavalj, uz ariljsku malinu i lipov med sa Fruške gore, u 2020. biće prvi proizvodi iz Srbije sa zaštićenim geografskim poreklom i u okviru Evropske unije. To treba da omogući lakši put do potrošača širom sveta.

Veliki broj gradova i opština u Srbiji direktno ugrožava opstanak pčela, tretiranjem komaraca i krpelja i iz aviona i sa zemlje. Radi napuštanja te štetne prakse, pokrenuto potpisivanje Deklaracije o zaštiti pčela.

U opštini Malo Crniće, ove godine, za direktne podsticaje seoskim gazdinstvima, utrošeno oko 9 i po miliona dinara. Od niza strateških mera, posebno ističu dodelu visokosteonih junica iz uvoza, po povoljnim uslovima.

 
Nedeljni “Agro dan” donosi:

Ukoliko bi se prešlo na digitalizaciju registracije poljoprivrednih gazdinstava administrativne procedure bi bile četiri puta brže. Isti model bi trebalo primeniti I kod prijava za konkurs, smatraju predstavnici NALED-a.

Za narednu godinu planirana podrška Regionalne razvojne agencije „Braničevo - Podunavlje“ malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima u sektoru prerade mleka. Javni poziv za učešće u Programu mentoringa otvoren do 20. januara.

Tradicionalno proizveden, neutralan sir, moguće je puniti različitim voćem i drugim dodacima da bi se dobio jedinstveni rolovani sir, slatkog ukusa.

Požarevačko udruženje pčelara organizovalo još jedno predavanje. Cilj je da se trovanje ne desi, poručuje Siniša Ilinčić, zaštitar i pčelar.

U nameri da se odlučnije organizuje rad kontrole na terenu razmatra se prijem novih inspektora najavljuju iz Fitosanitarne inspekcije resornog Ministarstva.

 
Današnje izdanje emisije „Agro dan“ donosi:

Presek stanja pretposlednje ovogodišnje sedmice na Produktnoj berzi ukazuje na to da je u fokusu trgovanja bio kukuruz. Tržište pšenice i soje miruje.

Ni veća cena mleka i konstantna potražnja naročito kozijeg sira, nisu dovoljan razlog da se proizvođači masovnije upuste u kozarstvo.

Nakon velikih poslova sređivanja i renoviranja, turistička organizacija Požarevca u centar svoje ponude vraća Ergelu Ljubičevo. Akcenat stavljen na razvoj rekreativnog jahanja, konjičkog i etno turizma.

Srbiji je, za dostizanje evropskih standarda u zaštiti životne sredine, potrebno da u narednim decenijama uloži najmanje 15 milijardi evra.

Beogradsko udruženje pčelara ponovo organizuje kurs urbanog pčelarstva. Susreti su namenjeni početnicima, a nude im mogućnost da steknu veštine neophodne za pčelarenje, ali ih uče i tome kako da očuvaju životnu sredinu.

 
Emisija "Agro dan" za utorak, 31. decembar, donosi:

Drugi krug javnih nadmetanja za davanje u zakup državnog zemljišta objavljen u 96 od 145 lokalnih samouprava. U Upravi za poljoprivredno zemljište kažu da će biti izdato više državnih oranica nego prošle ekonomske godine.

Antibiotik metronidazol, zabranjeno sredstvo u pčelarstvu, pronađen u šleperu bagremovog meda, izvezenom u Norvešku, saopštio Savez pčelarskih organizacija Srbije. Kako saznaju, šleper će biti vraćen srpskom izvozniku.

Nakon izbora komercijalnog imena, novostvorena sorta šljive, čačanskog Instituta za voćarstvo, biće upisana u listu sorti poljoprivrednog bilja kod nadležnog ministarstva. Stručnjaci očekuju da će zauzeti značajno mesto na tržištu stonih šljiva.

Zemljoradnička zadruga "Zelena zvezda" iz sela Vinarce izrasla u jednu od najuspešnijih kompanija Jablaničkog okruga. Svežim povrćem snabdeva domaće trgovinske lance, a petinu proizvodnje izveze u Francusku.

Poslednjih godina mnogi povrtari sezonu u plastenicima počinju proizvodnjom božićnog žita. Uz niske proizvodne troškove, to im, kažu, omogućava neuporedivo veću zaradu od bilo koje vrste povrća.

 
Emisija "Agro dan" za petak, 3. januar, donosi:

Za ratarstvo prosečna, za voćarstvo teška, a za povrtarstvo, jedna od najuspešnijih godina. Poljoprivreda kao najveća fabrika pod otvorenim nebom, ispratila 2019. koja će se pamtiti po nekim upečatljivim momentima.

Uprava za agrarna plaćanja ovih dana objaviće konkurs za nabavku novih traktora iz domaće proizvodnje. Subvencija namenjena poljoprovrednicima koji ne ispunjavaju uslove za učešće u IPARD programu.

Za pčelare u Kikindi protekla godina bila puna izazova. Od masovnog trovanja pčela, krajem maja, pojedini se i dalje oporavljaju, a Udruženje pčelara, nakon godina iščekivanja, otvorilo pogon za preradu meda.

Za program razvoja poljoprivrede, u budžetu opštine Ruma za 2020. opredeljeno 81 milion i 200 hiljada dinara. Sem finansiranja premije osiguranja useva, značajna će biti i ulaganja u protivgradnu zaštitu.

Klub 100 P plus, od 26. januara do 1. februra, na Tari po 16. put organizuje tradicionalni Zimski seminar farmera. Biće predstavljena nova saznanja, trendovi i tehnologije i aktuelne mere agrarne politike u Srbiji.

 
Subotnje izdanje emisije „Agro dan“ donosi i ove teme:

U Srbiji se jede sve više svinjskog mesa, pa godišnja potrošnja dostiže oko 320.000 tona i premašuje nivo domaće proizvodnje. U našoj zemlji utovi se manje od tri miliona svinja, iako postoje znatno veće mogućnosti.

Udruženje „Agroprofit” obavestilo članove Proizvodne grupe tovljača o prihvatanju predloga za novi krug razmene junadi za kukuruz. U prvoj polovini januara taj posao bi trebalo da bude nastavljen.

Tokom protekle godine uspešno sprovedene sve mere agrarne politike u Vojvodini. Za 2020. uz postojeće, planirani i novi programi podrške, a naglasak i dalje ostaje na podsticanju aktivnosti mladih i žena na selu.

Zemljoradnička zadruga „Kuljanska“, u stiškom selu Kula, baštini tradiciju dužu od jednog veka. Danas okuplja oko 300 kooperanata i bavi se kreditiranjem poljoprivredne proizvodnje i otkupom i plasmanom proizvoda.

Srpski đaci se tokom 2019. vratili u zadruge. Učenicima Poljoprivredne škole u Topoli osnivanje zadruge omogućilo da stečeno znanje kroz praktičnu nastavu usavrše, ali i da na kvalitetniji način provode vreme.

 
Nedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi:

Raspisan javni poziv za nabavku traktora domaće proizvodnje. Država poljoprivrednicima koji se odluče na učešće i ispunjavaju uslove daje pola potrebnog novca za kupovinu.

Uz stabilne prinose, dobru poziciju na tržištu i odličan odnos cene, povrtarstvo je tokom 2019. bilo najuspešnija grana poljoprivrede.

Ariljski malinari se nadaju mnogo boljoj godini od prethodne. Kako kažu, ostali su samo najistrajniji, ko je hteo preko noći da se obogati – odustao je.

Protivzakonit trend koji šteti i prirodi i poljoprivredi – uočeno sve češće preoravanje pašnjaka. Nadležni poručuju – kazne su i do 200 000 dinara.

Šesti Testival, odnosno festival proizvoda od testa, održaće se u Beogradu krajem februara. Manifestacija je pokrenuta sa ciljem da posetiocima pokaže kako da rade na očuvanju tradicije.

 
Emisija "Agro dan" za ponedeljak, 6. januar, donosi i ove teme:

Iako je prošlogodišnji rod pšenice i kukuruza dvostruko premašio domaće potrebe, do kraja 2019. ostvaren manji izvoz od očekivanog.
Poslednje dane decembra, obeležilo mirno, ali stabilno stanje na domaćem tržištu žitarica.

Od četiri lokalne samouprave koje su deo programa procene, najviše napuštenih parcela ima na teritoriji Smedereva – čak 234.

Stočari brdsko planinskih područja najčešće za uzgoj biraju goveda simentalske rase. Razlog leži u njihovoj mlečnosti, plodnosti, otpornosti na bolesti i temperaturna kolebanja,ali i prilagodljivosti na odlike terena.

Kako je bilo na prvom ovogodišnjem vašaru u Rumi?

Koja je voćka u novogodišnjim praznicima prodavana i za 1500 dinara po kilogramu?

 
Današnji “Agro dan” donosi i ove teme:

Administrativnu proceduru registracije poljoprivrednih gazdinstava moguće ubrzati četiri puta. Analiza NALED-a pokazala da bi prateći troškovi mogli biti manji za 80 %, ukoliko bi taj proces bio digitalizovan.

Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede kreditira poljoprivrednike, uz najniže kamate na domaćem finansijskom tržištu. Ove godine obezbediće više sredstva nego lane, posebno za investicije u prerađivačke kapacitete.

Završen Pravilnik o klasiranju svinjskih polutki na liniji klanja. Time stvorena mogućnost za uvođenje plaćanja po procentu mesnatosti, kao i za unapređenje svinjarstva putem primene odgajivačkih programa.

Tokom 2019. proizvedeno i tržištu isporučeno oko 2.000 tona futoškog kupusa, koji već sedam godina ima oznaku geografskog porekla. Od toga, oko 300 tona biće prerađeno i ponuđeno, uglavnom, domaćim kupcima.

Savez proizvođača rakije Srbije na poslednjoj sednici primio nove članice. Regionalna udruženja koja se uključuju u rad Saveza doprineće razvoju proizvodnje i promocije rakije kao tradicionalnog srpskog pića.

 
Emisija "Agro dan" za sredu, 8. januar, donosi:

Funkcionalno sprovođenje IPARD programa, uz povećanje broja podnetih i realizovanih zahteva, najveće dostiguće srpske poljoprivrede u odnosima sa Evropom, u 2019. Mogućnost otvaranja poglavlja 11, 12 i 13, glavni izazov u ovoj godini, ocenjuju nadležni.

Farma svinja i reproduktivni centar porodične firme u Doroslovu, jedan od najsavremenijih u Evropi i svetu. U novu godinu ušli sa 1.000 krmača i priplodnih nazimica, nakon velikih ulaganja realizovanih tokom 2019.

Zemljoradnička zadruga „Mrkšićevi Salaši“ zaslužna za prekid trenda odliva mladih iz sela Srpski Itebej. U 2020. u planu izgradnja još jednog pogona za preradu mesa i otvoranje novih 70 radnih mesta.

Vlada Srbije i opština Merošina izdvojile 4 miliona dinara bespovratnih sredstava, za podršku lokalnim poljoprivrednim proizvođačima. Novac utrošen za osiguranje višegodišnjih zasada, pre svega, voća i vinove loze.

Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja započela realizaciju projekta za razvoj lovnog turizma. Prva faza podrazumeva adaptaciju i opremanje lovačkih domova u Šumadijskom okrugu.

 
Nazad
Vrh