Agro Dan

Emisija "Agro dan" za četvrtak, 7. novembar, donosi i ove teme:

Poljoprivrednici koji se bave organskom poljoprivredom mogu da računaju na veće podsticaje u 2020, posebno za biljnu proizvodnju. U ministarstvu očekuju da u narednih pet godina pod organskom proizvodnjom bude pet odsto od ukupnih obradivih površina.

Proizvođači futoškog kupusa imaju šansu da korišćenjem najnovijih biopreparata, narednih sezona ostvare organsku proizvodnju. Prelaskom na biološki način uzgoja, proizvođači ovog srpskog brenda mogli bi da ostvare znatno veći profit.

Na preko 15.300 hektara poljoprivrednog zemljišta na teritoriji grada Vršca, u toku poslednji deo komasacije. Više od 6.000 vlasnika biće uvedeno u nove posede, a za sada, oko 4% njih, imalo prigovor na raspodelu zemljišta.

Premiranje mleka po kvalitetu počeće u drugoj polovini naredne godine, najavio ministar Branislav Nedimović. Uzorci na osnovu kojih će se određivati premija, uzimaće se dva puta mesečno, a do tada je potrebno izmeniti Zakon o podsticajima .

Susret kozara “Kumane 2019” ove godine biće odžan po peti put, u subotu 9. novembra. Tema susreta udruživanje odgajivača koza i formiranje krovne organizacije na nivou Republike Srbije.

 
Emisija "Agro dan" za petak, 8. novembar, donosi i ove teme:

Ukupne subvencije države u 2020. Iznose 95,4 milijarde dinara. Procentualno, najveći deo pripašće oblasti poljoprivrede. Agrarni budžet orijentisan je razvojno i investiciono.

Opadanje stočnog fonda je trend koji se beleži i u delu zlatiborskog kraja. Među glavnim razlozima su činjenica da je seosko stanovništvo sve starije kao i ekonomska neisplativost.

Aktuelne radove ratari u Braničevskom okrugu privode kraju. Setva ozimih stranih žita obavljena je na 85 do 90 odsto planiranih površina.
Glogonjski baštovani formirali udruženje u okviru koga svakog poslednjeg vikenda u oktobru organizuju „Dane povrtara – glogonjska jesen“, a razmatraju i mogućnost osnivanja zadruge.

Ove godine "Dani caribrodske šušenice" održaće se 16. i 17. novembra, i to na dve lokacije u gradu, a kako se očekuje, preko 250 izlagača imaće priliku da se predstavi mnogobrojnim turistima.

 
Subotnje izdanje emisije „Agro dan“ donosi:

Proizvodi sa geografskom oznakom porekla mogu biti pokretači razvoja lokalne i regionalne ekonomije, malih i velikih proizvođača, čuvari tradicionalnih tehnika proizvodnje i kulturnog nasleđa – najvažnija je poruka sa skupa „Original iz Srbije“.

U najpovoljnijim rokovima zasejano manje pšenice nego ikada tokom poslednje decenije. Neophodno je dostići bar donju granicu od 500.000 herktara.

U Zrenjaninu održan sastanak poljoprivrednika, predstavnika lokalne samouprave i resornog Ministarstva.

Loša godina za proizvodnju krompira u brdsko - planinskim selima u okolini Arilja, pokolebala je mnoge proizvođače. Proizvodnja mora da se nastavi jer podizanje novog zasada u slučaju prekida, poprilično košta.

Velika gastronomska manifestacija „Noć Ukusa“ biće održana u petak, 15. novembra od 18:00 sati pa sve do ponoći, na Đeram pijaci.

 
Nedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi:

Srpska pšenica po kvalitetu zaostaje samo za ruskom, ocenjuju stručnjaci. Međutim, za prodor na nova tržišta neophodno razvrstavanje po kvalitetu i precizna evidencija skladišnih prostora.

Nizak vodostaj Dunava, kao i neizvesnost o daljoj prohodnosti plovnog puta, doprineli smanjenoj aktivnosti na robno-berzanskom tržištu. Blagi pad cena žitarica obeležio ovu nedelju na novosadskoj berzi.

Republička direkcija za robne rezerve kupiće nešto više od 8.000 tona merkantilnog kukuruza ovogodišnjeg roda. Kupovina će se vršiti po ceni od 16 dinara sa PDV-om, posredstvom Produktne berze u Novom Sadu.

Zemljoradničke zadruge suočene sa nelojalnom konkurencijom na tržištu. Kao najveću smetnju navode činjenicu da mnoga registrovana gazdinstva posluju u „sivoj zoni“, ne plaćaju porez, a ostvaruju podsticaje iz budžeta.

U toku predaja uzoraka prirodne domaće rakije za 19. međunarodni Nikoljdanski festival rakije, u Senti. Na jednom od najprestižnijih festivala u Srbiji i regionu, očekuje se oko 500 uzoraka rakije proizvođača iz Srbije i okolnih zemalja.

 
Emisija "Agro dan" za ponedeljak, 11. novembar, donosi i ove teme:

Paljenje strnjišta, ove jeseni, posebno u Vojvodini, imalo daleko veće razmere nego ikada do sada. Stručnjaci napominju da se tako uništava najplodniji sloj zemljišta i preporučuju zaoravanje žetvenih ostatataka.

Ministarstvo poljoprivrede usvojilo izmene pravilnika o kvalitetu jaja, koje se, između ostalog, odnose i na označavanje. Datum roka trajanja otiskuje se na pakovanje jaja za vreme postupka klasiranja ili odmah nakon toga.

Domaći izlov i proizvodnja obezbeđuju, po slobodnoj proceni, oko 12 miliona kilograma ribe godišnje. U Srbiji se pojede oko 32 miliona kilograma, što znači da blizu 65% ribe stiže iz uvoza.

Oko 60 pčelara i voćara učestvavlo u radu trećeg okruglog stola na temu borbe protiv trovanja pčela, održanog u Bosilegradu. Na osnovu predloga biće formirana konačna strategija Saveza pčelarskih organizacija Srbije i Odbora za zaštitu pčela.

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope, 14. Sajam etno hrane i pića, biće održan od 23. do 26. novembra, u Hali 3 Beogradskog sajma.

 
Emisija "Agro dan" za utorak, 12. novembar, donosi i ove teme:

U toku izrada pravilnika koji će poljoprivrednicima, koji ne podležu programu IPARD, omogućiti nabavku traktora iz nacionalnih mera. Podrška za kupovina traktora do 60 kilovata biće namenjena manjim gazdinstvima.

Protekle sedmice, u Vojvodini palo oko 25 litara kiše po kvadratnom metru. Prema rečima stručnjaka, dovoljno da se pokvasi suv površinski sloj zemlje i podstakne nicanje pšenice zasejane u optimalnom roku.

Iako novembar predstavlja uobičajen period za sadnju voćaka, klimatske promene zahtevaju dodatan oprez. Stručnjaci savetuju da se ne žuri, jer mnoge vrste nisu završile vegetaciju i pripremile se za zimsko mirovanje.

I pored svih problema u ribarstvu, u Vojvodini se beleži prava ekspanzija malih ribnjaka. Pokrajinska vlada u protekle tri godine investirala oko 120 miliona dinara u razvoj proizvodnje ribe.

Više od 50 kozara iz čitave Srbije, na 5. skupu odgajivača, u selu Kumane, osnovalo Udruženje, radi lakšeg rešavanja problema. Zajednički cilj i stvaranje regionalnih brendiranih prerađevina od kozjeg mleka.

 
Današnje izdanje emisije „Agro dan“ donosi:

Predlogom budžeta za 2020. godinu, srpskom agraru namenjene približno 52 milijarde dinara. Ministar Branislav Nedimović najavljuje uvećan iznos subvencija za krave za proizvodnju teladi sa 25.000 na 40.000 dinara.

Prinosi kukuruza i pšenice u Srbiji pokazuju jasan trend porasta. Prihodi od izvoza mogli bi premašiti 200 miliona dolara, ali uz prethodna ulaganja u skladištenje žitarica i logistiku.

Protekle ekonomske godine Srbija izvezla 2,7 miliona tona kukuruza. Zbog niskog vodostaja Dunava, trenutno u toku velika borba izvoznika da inokupci ne odustanu od zaključenih ugovora.

Sledece godine opština Arilje će za poljoprivredu izdvojiti nešto više od 12 milona dinara. Predstavnici opštine kažu još uvek nedovoljno za sve potrebe, ali trenutno nema mogućnosti da se opredeli više novca.

Formiranjem Fonda za razvoj turizma mnoga seoska turistička domaćinstva na teritoriji opštine Dimitrovgrad, dobila priliku da bespovratnim sredstvima unaprede svoje turističke kapacitete i poboljšaju kvalitet smeštaja.

 
Emisija "Agro dan" za četvrtak, 14. novembar, donosi i ove teme:

Najviše novca iz agrarnog budžeta za 2020, ukupno 40,5 milijardi dinara, biće potrošeno na subvencije, 900 miliona više nego ove godine. Na veće podsticaje mogu da računaju vinari, stočari i organski proizvođači.

Predstavnicima vojvođanskih zadruga uručeni ugovori o dodeli bespovratnih sredstava za kupovinu opreme i sistema za unapređenje poljoprivredne proizvodnje i prerađivačkih kapaciteta. Ukupna vrednost investicija iznosi 150 miliona dinara.

Na svim ribnjacima u Srbiji u toku jesenji izlov. Vlasnici ribnjaka suočeni sa problemom, pošto se na stalno otvoren konkurs za ribare niko ne javlja, a broj kradljivaca ribe stalno raste.

Mala i srednja poljoprivredna gazdinstva nemaju mnogo šansi za opstanak bez udruživanja. Taj oblik organizovanja posebno važan za žene u ruralnim sredinama, uglavnom, uključene u svakodnevne poslove u domaćinstvu.

Levački kraj nekada bio poznat po starim zanatima, vinskom putu, srednjovekovnim manastirima i netaknutoj prirodi. U nameri da se ti potencijali iskoriste, Lokalna akciona grupa planira da poveže turizam i lokalne proizvođače.

 
Emisija "Agro dan" za petak, 15. novembar, donosi:

Šta su najčešće dileme i problem poljoprivrednika zainteresovanih za IPARD konkurse? Za većinu šabačkih poljoprivrednika, put do novca iz evropskih fondova i težak i dug.

Berba kukuruza okončana u Srednjem Banatu. Ratari relativno zadovoljni prinosom, ali im cena od 14 dinara za kilogram ne podmiruje troškove.

Prilikom zasnivanja zasada voća i vinove loze izuzetno je važno izabrati kvalitetnu sadnicu, od koje bitno zavisi uspeh proizvodnje.

Članice prve Ženske zemljoradničke zadruge u Srbiji, ovih dana privode kraju poslove pripremanja proizvoda koje prave od svog voća i povrća. Kupac je obezbeđen, a interesovanje je veliko.

U Bujanovcu se održava manifestacija “Vredne ruke”. Program počeo izložbom jela albanske, a nastavljen izložbom specijaliteta srpske tradicionalne kuhinje.

 
Nedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi:

*U Novom Sadu održan seminar posvećen tržištu organske hrane u Vojvodini. Iz Pokrajinskog sekretarijata najavljena izrada Akcionog plana razvoja ovog tipa proizvodnje, biće uključeni svi relevantni faktori – predstavnici struke i nauke, asocijacije i referentna udruženja.

*Iz Šumadijskog i Pomoravskog okruga, ukupan izvoz iznosi oko 31 milion evra. Izvoz mlečnih proizvoda veći je za 15,8 % u odnosu na prošlogodišnji, a jakih pića i destilata za 7,8%.

*Raste broj gostiju u domaćinstvima koja se bave seoskim turizmom na području grada Kragujevca. Turiste najviše privlači priroda, ali i domaća kuhinja, neretko pripremljena od organskih sirovina.

*U nameri da se poljoprivrednicima, a naročito stočarima sa Stare planine pruži podrška za proizvodnju, najavljen nastavak projekta “Melioracija pašnjaka i livada”.

*Uporedo sa porastom broja paradnih konja u Srbiji, sve je veća potražnja za odgovarajućom opremom, pa sarački zanat postaje sve važniji i traženiji.


 
Emisija "Agro dan" za ponedeljak, 18. novembar, donosi i ove teme:

Zakon o očekivanim cenama bi trebalo da bude usvojen krajem januara 2020. Kako objašnjava ministar, očekivana cena nije isto što fiksna, ali će svakako pomoći da zemljoradnici znaju kako da planiraju proizvodnju.

Opština Žagubica omogućila stočarima besplatne usluge veštačkog osmenjavanja i matičenja, kao i pomoć u administrativnim poslovima, preko lokalne Kancelarije za poljoprivredu.

U Srednjebanatskom okrugu ima oko 22.000 grla goveda, mahom mlečnih rasa, ali sve više i tovnih. Broj grla može biti i znatno veći, za šta je potrebno kultivisati i bolje iskoristiti pašnjake, smatraju stručnjaci.

Ečki šaran poznat na tržištima Rusije i Evropske unije. Ubuduće se očekuje još veći plasman u inostranstvu.


U Vranju je u toku obuka 30 žena u okviru Projekta ,,Promocija Evropske povelje i ekonomsko osnaživanje žena“.

 
Emisija "Agro dan" za utorak, 19. novembar, donosi:

Ratari koji su hlebno žito posejali u prvoj dekadi oktobra, trebalo bi na njivama da imaju pšenicu u fazi bokorenja, ali zbog sušnog perioda na pojedinim parcelama seme mirovalo sve dok nije pala kiša.

Javno nadmetanje za davanje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na teritoriji grada Pirota zakazano za 4. decembar.

Kod pojedinih proizvođača propusti u vezi sa higijenom tokom proizvodnje mleka brojni - od manjka higijene u štalama, preko procesa muže do skladištenja i transporta mleka.

„Homoljski med“ je srpski brend zaštićenog geografskog porekla, a pravi je samo proizveden u Žagubici i okolini, poručuju iz Pčelarske zadruge „Homolje med“.

Društvo pčelara „Jovan Živanović“ iz Novog Sada svake godine tradicionalno organizuje seriju stručnih predavanja za pčelare.

 
Emisija "Agro dan" za sredu, 20. novembar, donosi i ove teme:

Bezbednost hrane jedna od dve oblasti u kojima Srbija od prošle godine nije ostvarila napredak, ocenili strani investitori. U Ministarstvu poljoprivrede kažu da razloga za bojazan nema i da je hrana u Srbiji bezbedna.

Tovljenici u Vojvodini prodaju se po ceni od 182 dinara sa PDV-om. Cenovne oscilacije nisu novitet i nevezane su za godišnja doba, ocenjuju iz Unije poljoprivrednih proizvođača iz Sremske Mitrovice.

Žagubičko Javno komunalno preduzeće i njegov ribnjak na izvorštu „Belosavac“, jedan od pionira intenzivne proizvodnje kalifornijske pastrmke u Srbiji, sa višedecenijskom tradicijom.

U selu Sakule u toku oprema pogona koji će mesečno prerađivati blizu 30 tona mleka, mahom od ovaca. U planu i proizvodnja sireva po ukusu najzahtevnijeg potrošača.

Miholjsko leto ne pogoduje voćarima zbog mogućnosti da visoke temperature izazovu cvetanje voćki. Prvi zimski mrazevi, u tom slučaju, usloviće gubitak roda u narednoj godini.

 
Emisija "Agro dan" za četvrtak, 21. novembar, donosi:

U okviru javnih poziva za korišćenje sredstava iz IPARD-a, do sada odobren 241 projekat, dok je 170 korisnika realizovalo svoju investiciju, nabavilo traktor, ili mehanizaciju i poslalo zahtev za isplatu, navode u Ministarstvu poljoprivrede.

Na području opštine Opovo, na 97 parcela tokom jeseni spaljivani žetveni ostaci. Na vlasnicima je sada da se izjasne - da li su oni lično palili strnjišta ili je to za njih radio neko drugi.

"Hlebno" zrno do sada posejano na više od 400.000 hektara,a nakon okončaja setvenih radova očekuje se da zauzme površinu od 500 do 550.000 hektara, što je naš prosek, podsećaju stručnjaci.

Povećanje cene živih svinja sa 160 na 180 dinara po kilogramu u narednom periodu može usloviti poskupljenje ove vrste mesa i u maloprodaji. Sve do Božića moguć porast cena žive vage svinja, napominju stručnjaci.

Posetioci Beogradskog sajma od 23. do 26. novembra biće u prilici da vide, probaju i kupe đakonije najrazličitijih mirisa i ukusa.

 
Emisija "Agro dan" za petak, 22 .novembar, donosi i ove teme:

Ministarstvo privrede poziva sve zainteresovane za Program promocije preduzetništva i samozapošlјavanja, da se prijave do 31. decembra. Mogu da učestvuju preduzetnici-početnici, poljoprivredna gazdinstva, mikro i mala privredna društva starosti do dve godine.

Neophodno uvećati površini pod sistemima za navodnjavanje, kojih u Vojvodini danas ima između četiri i pet odsto. Vojvođanski zvaničnici sa delegacijom EBRD razgovarali o ulaganjima u rekonstrukciju kanalske mreže, akumulaciona jezera za navodnjavanje i elektrifikaciju polja.

Predstavnici holandskog poslovnog foruma posetili Arilje, zadrugu “Agro eko voće” i nekoliko zasada jagodastog voća. Pored razmene informacija, imali priliku da na licu mesta vide i uporede sa sopstvenim praksama tehnologiju gajenja i prerade u Srbiji.

Opštinska inspekcija za zaštitu životne sredine u Kuli utvrdila odgovornost Fabrike šećera "Crvenka”, za pomor ribe u Velikom bačkom kanalu. Ribokradice hvatale ošamućenu ribu, a određene količine ponuđene na pijacama.

Mlekarska škola u Pirotu jedina školuje kadrove za mlekarsku industriju. Zbog toga učenici ove škole brzo uspevaju da se zaposle, a tokom školovanja uče i veštinu izrade nadaleko čuvenog pirotskog kačkavalja.

 
Subotnje izdanje emisije „Agro dan“ donosi:

Od šteta od elementarnih nepogoda osigurano samo 3% poljoprivrednika i svega 9% preduzetnika, pokazuje analiza Ministarstva poljoprivrede. Nepoverenje u osiguravajuće kuće i mali broj procenitelja najčešći razlozi zbog kojih poljoprivrednici nisu osigurani.

Ministarstvo poljoprivrede ukazuje na neophodnost setve deklarisanog semena pšenice, i pri otkupu, plaćenje po kvalitetu zrna. Na Mlinarsko - pekarskim danima istaknuta i potreba za kupovinom savremene opreme i stručnim kadrom koji će rukovoditi sektorom prerade žita i brašna.

Domaći proizvođači mesa suočeni sa ozbiljnim ograničenjem izvoza, zbog pojave afričke kuge svinja. U resornom ministarastvu kažu da rade na uspostavljanju zona slobodnih od te bolesti, a položaj mesne industrije pokušavaju da poprave podsticajima i otvaranjem novih tržišta.

Godišnje se u Srbiji proizvede oko 20 hiljada tona oraha, a postoji potencijal za znatno veću proizvodnju. Uzgajivači ponekad skeptični, jer se na rod čeka godinama, ali orah, tvrde stručnjaci, definitivno može da postane biljka budućnosti u našim krajevima.

Novopazarski poljoprivrednici dobili mehanizaciju za ratarstvo i povrtarstvo, kojom će sadnja, ali i branje, biti unapređeni i olakšani. Opremu obezbedila Međuopštinska Unija poljoprivrednih proizvodjača iz budzeta Grada, a vrednost mašina iznosi preko 2,5 miliona dinara.

 
Nedeljno izdanje emisije "Agro dan" donosi:

Republička direkcija za robne rezerve izvršiće naturalnu razmenu do 12.000 tona merkantilnog kukuruza za tovnu junad. Za primarne poljoprivredne proizvođače uslov za prijavu posedovanje minimum pet grla tovne junadi.

U nedelji za nama, zbog povećane potražnje mlinara, pšenica na „Produktnoj berzi“ u Novom Sadu, količinski dominirala nad ostalom robom. Hlebnim zrnom trgovalo se u veoma uskom cenovnom rasponu od 19,00 do 19,10 din/kg bez PDV-a.

Nakon pet godina pažljivog razvoja, srpski brend "Ukusi moga krajaˮ plasiran na tržište Evropske unije. Na rafovima 90 Mercatorovih prodavnica u Sloveniji, od sada dostupni autentični domaći proizvodi, pripremljeni po tradicionalnoj recepturi.

„Dan mladog portugizera“, manifestacija na kojoj se otvaraju prva burad ovogodišnje berbe, održana dvanesti put. Posetioci degustirali vrhunske delikatese iz Iriga i okoline i mlada vina, proizvedena po staroj recepturi.

Na području grada Kikinde, ove godine, poljoprivrednicima u zakup ponuđeno 6.700 hektara. U skladu sa novom odlukom resornog ministarstva, većina zemljišta biće izdata na period od 10 godina.

 
Emisija "Agro dan" za ponedeljak, 25. novembar, donosi:

Meteorolozi predviđaju da nas narednih pet godina očekuje rast prosečnih temperatura veći od jednog i po stepena. Eksperti iz naše zemlje i regiona, kroz projektnu saradnju, traže odgovor na klimatske promene - najveći izazov u poljoprivredi.

Novembarski procvat maline neće dovesti do smanjenog seledećeg prinosa, uveravaju stručnjaci sa Instituta za voćarstvo. Sorte vilamet i miker fakultativno dvorodne, pa plodonošenje u ovom peroiodu godine, nije neuobičajena pojava.

Opština Sečanj raspisala Konkurs za dodelu podsticaja za podizanje novih ili obnovu postojećih zasada voćaka, hmelja i vinove loze i nabavku opreme za pčelarstvo. Na raspolaganju 1,8 miliona dinara bespovratnih sredstava.

U laboratorijama Veterinarskog specijalističkog instituta za Šumadiju i Pomoravlje, u Jagodini, utvrđeni uzročnici trihineloze u mesu tri divlje svinje, odstreljene na području Despotovca i Svilajnca. Meso nije dospelo u promet i nema pojave bolesti kod ljudi.

Kroz podršku Pčelarskoj zadruzi i lokalnom Pčelarskom centru, Opština Žagubica nastoji da omasovi proizvodnju Homoljskog meda, kao brenda sa zaštićenim geografskim poreklom. Veći broj pčelara i košnica doprineće stvaranju uslova za izvoz.

 
Današnje izdanje emisije „Agro dan“ donosi:

Insekticid fipronil, inače zabranjen u našoj zemlji, uzrok masovnog pomora pčela na pčelinjacima u kikindskom ataru, pokazali zvanični rezultati analiza. Još uvek nepoznato gde su i kako pčele došle u kontakt sa opasnim pesticidom.

I u veterinarskoj medicini postoji neadekvatna upotreba antibiotika. Ozbiljan problem koji može da dovede do nemogućnosti adekvatnog lečenja životinja, a prenošenjem u namirnice namenjene ishrani ljudi i da izazove unakrsnu rezistenciju.

Stihijskom nabavkom matičnih stada, bez konsultacije sa stručnjacima, domaći kozari prave ogromne greške i štete. Za postizanje profitabilne kozarske proizvodnje potreban ozbiljan selekcijski rad i tesna saradnja struke i proizvođača.

Uprava za agrarna plaćanja trebalo bi da bude transformisana u platnu agenciju. Direktorka Uprave, Biljana Petrović, najavljuje da će to biti učinjeno u skladu Akcionim planom za Poglavlje 11 – poljoprivreda i ruralni razvoj.

Od oko 250 miliona dinara opredelljenih za razvoj poljoprivrede u gradu Smederevu, 40 miliona izdvojeno za direktne subvencije proizvođačima. Nadležni za 2020. najavljuju slična budžetska davanja.

 
Emisija "Agro dan" za sredu, 27. novembar, donosi i ove teme:

Na treći konkurs, u okviru projekta "500 zadruga u 500 sela", stiglo gotovo 300 zahteva. 667 miliona dinara raspodeljeno na 58 projekata iz cele Srbije, a 12 zadruga dobilo novac za preradu.

Ministarstvo poljoprivrede objavilo izmenjen Pravilnik o IPARD podsticajima za investicije u fizičku imovinu, koje se tiču prerade i marketinga. Najvažnija izmena uvođenje dva nova sektora – jaja i grožđa.

Vinogradari Toplice zadovoljni ovogodišnjim rezultatima.U najvećem topličkom vinogradu, zabeležena rekordna proizvodnja, a značajne
količine vina, skoro 90%, biće plasirane na inostrano tržište.

Uskoro počinje veliki božićni post, a u žiži interesovanja potrošača biće – riba. Iz Ministarstva poljoprivrede upozoravaju da se ta namirnica kupuje isključivo u registrovanim objektima, gde je promet strogo kontrolisan.

Amitraz - akaricid koji se koristi za suzbijanje varoe, detektovan u svim vrstama meda koje se otkupljuju u Srbiji. Ostaci amitraza nisu prihvatljivi u Italiji, Francuskoj, Nemačkoj, gde se izvoze značajne količine meda.

 
Nazad
Vrh