Побачај код овце

svetitrifun

Član
Učlanjen(a)
18 Jan 2009
Poruka
200
У четири дана четири јагњета од четири овце, други пут ове године :cool: :ppozdrav:
 

berke

Član
Učlanjen(a)
18 Jan 2011
Poruka
52
Lokacija
Omarska
pozdrav,imam jednu ovcu koju sam kupio pre par dana sjagnjena sovcanka i primjetio sam juce da slabije jede al;i treba se ojagnjiti svaki dan pa rekoh to ona sama malo regulise ali jutros kad sam usao u stalu smrad je veliki od nje,doveo sam veterinara ali i oni neznaju tacno sta je ali nije otvorena nema temperaturu pa cekamo sutra da vidimo sta ce biti,jel imao neko nesto slicno
 

spensi

Član
Učlanjen(a)
3 Mar 2009
Poruka
387
Lokacija
Siena
Lose. Najvjerovatnije smrde jagnjad uginuta.
Ako slucajno izbaci vani (mada sumnjam) slikaj.
Pozdrav.
 

berke

Član
Učlanjen(a)
18 Jan 2011
Poruka
52
Lokacija
Omarska
jos uvjek stanje bez promjena nema temperature,vitalna jede po malo sjena i pije vodu a i smrad je dosta slabiji
 

berke

Član
Učlanjen(a)
18 Jan 2011
Poruka
52
Lokacija
Omarska
evo mene opet sa svojim problemima,jutros mi je jedna mlada slovenka pobacila dvoje jegnjadi,primjtio sam da se nateze i odmah sam zvao veterinara i izvukao je jedno jagnje normalne velicine ali drugo je bilo upola manje i nerazvijeno bez dlake itd,ovcica je stara deset mjeseci i mislim da je pobacaj bio ranije nekih 20dana,e sad se bojim da nije nekakva bolest ali veterinari mi kazu da se krv vadi 12 dana posle i sada mi recite jel imao neko tako nesto,jeste da je mlada ostala sjagnjena ali opet...
 

strile

Član
Učlanjen(a)
7 Jan 2010
Poruka
304
Lokacija
Donji Miholjac
jos uvjek stanje bez promjena nema temperature,vitalna jede po malo sjena i pije vodu a i smrad je dosta slabiji

Imao sam 2-3 slične situacije, uvijek je završilo loše.
Počinje infekcija ovojnice oko janjeta i nakon teškog jagnjenja ovci jedva spasim glavu.
Trebalo bi znati točan termin jagnjenja i ne dozvoliti da ovca prenese.Također je važno da se utvrdi da li je jagnje živo, ako nije odmah prisilni porod.
 

milossoumi

Novajlija
Učlanjen(a)
27 Jan 2012
Poruka
878
Lokacija
kragujevac-golocelo
Pobačaj ovaca je vrlo česta pojava. U pojedinim godinama masovno se pojavljuju, tako da pričinjavaju velike ekonomske štete. Poznati su slučajevi da u nekom području pobaci i do 80 % ovaca. Uzroci pobačaja su različiti i uglavnom se mogu svrstati u neinfektivne i infektivne.
Infektivni pobačaji:
Javljaju se mnogo ređe od infektivnih. Uzrok njihovog pojavljivanja je takođe različit. Kao najčešći spominju se pokvarena i neprikladna hrana (plesniva i smrznuta), zatim velika hladnoća, mehaničke traume, tesni objekti, plašenje ovaca i sl. Za razliku od infektivnih pobačaja, ovde se ne mogu ustanoviti nikakve patološke promene na pobačenom plodu i posteljici. Posteljica skoro nikad ne zaostane. Posle pobačaja ovce se osećaju dobro i ne pokazuju znake oboljenja. Jedino ako je uzrok pobačaja neprikladna hrana, može doći do izvesnih poremećaja u varenju i do prolaznih zdravstvenih smetnji. Radi sprečavanja pobačaja ove vrste, treba voditi računa o ispravnosti hrane, naročito da nije smrznuta, plesniva, blatnjava i pokvarena. Takođe se mora voditi računa o smeštaju sjagnjenih ovaca, kao i postupku sa njima.
Infektivni pobačaji ovaca mnogo su češći i daleko značajniji. Oni su posledica uspevanja živih uzročnika (bakterija i virusa) koji pored opštih poremećaja zdravlja izazivaju pobačaje. Najčešći uzroznici koji izazivaju pobačaji u ovaca su: - Brucela melatensis; - Salmonela abortis ovis; - Leptospire; - Toksoplazme i sl.
 
Vrh