Žetveni ostaci-biomasa kao energent za grejanje domaćinstva

I ja imam dve terming,od 2010te,jedna je proslog meseca procurela i odnesena u kulu na remont..nije da nisam zadovoljan al bi se raspitao i za ovu drugu...

- - - - - - - - - -

Cini mi se da sukom ima bolje iskoriscenje energije..

Sukom kotao nedostaci,mali prostor za pepeo loziste takodje malo za dve prave dobre bale znaci fall po dvadeset cm I u duzinu I sirinu kad I'ma vise pepela u kotlu nemogu da stanu dve bale,zadnji deo kotla nije izolovan gubi toplotu,ventilator mi ne znaci za nista nikakve koristi od njega.
Kad se ciste oni otvori za dim pepeo pada na otvori za dimnjak I normalno ga zatvaras,kazu ima u istim otvorima turbulencija dimova a ustvari stavili limove napravljeni talastasto samo Jos vise smetaju kad se zapeknu u Tim otvorima ne mozes ih izvaditi I'ma Jos nedostataka...

Koliko vremena gori jedna bala od sojinih ostataka u normalnim uslovima? I koliko pepela ostaje nakon izgorenja iste?
Zavisi od regulatora promaje, tj od hladnoće. Kad bi regulator promaje bio neprekidno otvoren bala bi izgorela za pola sata do 45 minuta ali bi prokuvao sistem...
4 bale soje naprave jednu jupolku pepela.

Kod mene bala izgori za nekih 40tak minuta. Ako je prva bala u toku dana dotera do nekih 60tak stepeni, sledeću ubacujem kad voda padne na nekih 40tak stepeni i ta već može da zagreje vodu do 70-80 stepeni. Kako se kuća zagreva vremenski period dok voda ponovo ne padne na 40tak stepeni se povećava. Kod prve bale to bude max sat i po, dok kod npr. 6te bale to bude i do 3 sata. I nema šanse da prokuva kotao ako je bala ubačena kad temperatura vode ispod 50 stepeni (čak i kod stalno otvorene klapne, a inače klapna je otvorena do nekih 80 stepeni, tad se pritvori na oko 1cm a potpuno zatvara na oko 85-90). Tako je stanje kod mene, ali moram reći da su kod mene predimenzionisani radijatori, i to oni stari sa rebrima pa je sistem sa većom količinom vode.

Edit: ovo je kad se loži samo sojina slama i za temperature oko nule. Kad dani budu oko minus deset manji su ti vremenski intervali. Takođe, ako se dodaju šapurike ili suvo granje ili nešto slično dobro kalorično (npr. pre par dana je ćale ubacio džačić od koncetrata 10 kg sa ljuskama od orasa i nabio temperaturu do 90 i posle nije spala na 40 skoro 4 sata) onda je već drugačija priča zavisno od količine šapurika...

Sve to zavisi i od veličine kuće, izolacije, veličine radijatora... itd... a bala brzo izgori kad je otvorena klapna.

Aaa... Hvala na informacijama... Mislio sam iskreno da joj treba malkice više da izgore, ne baš tako brzo...

Kod mene u peci na male bale prva bala(50-60cm) izgori za 20 minuta. Vodu nikad ne dizem preko 60-65 stepeni. Regulator promaje je tako podesen, da na 60 stepeni zatvara klapnu i ne moze da provri voda ni kad je pumpa iskljucena, jer toliko dobro zatvori promaju da voda ne ode preko 85 stepeni.

Kakve su to onda bale? Ispod 40-50 min nema sanse da mi izgori bala a moje su 80 cm

Sent from my Lenovo A536 using Tapatalk

Ne kakve su bale već kakve su peći i dimnjak: ako je dobra promaja izgori i brže - kod mene za manje od 20 minuta a bala nešto ispod metra.

Bale ne previše nabijene, sa suvom sojom oko 8-10kg, dimnjak, šidel fi 200 na 7,5m , a promaja na ručnom leru :osmeh:.
Dok je bilo šapurika, nisam smeo da naložim više od tri pekarske gajbe (stalo bi barem 5), a to je planulo za maksimalno 15 min, i temperatura otišla preko 80°C, pepeo se čistio svake treće nedelje.
Peć mi je malko veća, ručni rad :osmeh:, i u njoj ima oko 350lit vode, plus u sistemu nekih 150lit.

Ne kakve su bale već kakve su peći i dimnjak: ako je dobra promaja izgori i brže - kod mene za manje od 20 minuta a bala nešto ispod metra.
Da,treba dobar dimnjak i pec ali sa regulatorom promaje i da klapnom na izlasu iz pecke sve regulises,ali i dalje mi nije jasno, da stavim balu i otvorim rucno regulator promaje pa bi mi prokuvala pec a pumpa mi je uvek na srednjoj brzini,promenite vi balirku pa bala bi barem 20 kg

Sent from my Lenovo A536 using Tapatalk

Ja cu radije da lozim 6 bala od 10 kila nego 3 od 20. O tovarenju, i slaganju u kamaru da ni ne pricamo! A ako nisam kuci nema ko da nalozi sa balom od 20 kila....

Razumljivo mi je lozenje na bale, jos bi mi razumljivije bilo da se te bale izmelju i da se koriste u kotlovima sa sistemima koji tu samlevenu masu mogu veoma precizno da doziraju. Jeste da su takvi sistemi u startu skuplji, ali kako se u tom slucaju trosi manja kolicina slame vremenom se isplati. Da ne govorim o udobnijem osecaju grejanja koji se ogleda kroz kontantnu zadatu temperaturu, manje prenesenih bala, manje pepela, manje zagadjenje vazduha..

Otprilike kao i grejanje na piljevinu, mlevene cokove, drvenu secku (cips)..ima dosta video simaka na you tube pa bi vredelo pogledati.

- - - - - - - - - -

https://youtu.be/5ro3sAZFtB8

Da, i to zadovoljstvo krajnjeg kupca kosta oko 120-130 eura plus prevoz. Prodaju slamu po ceni kao i pšenicu. Malo jeftinije.

Sta kazete za uljanu repicu jel lozio neko, kako gori? Negde sam procitao da ima vecu energiju od sojine slame, e sad kako se pokazalo u praksi to je pitanje?
Ove godine bas lepi redovi, kako ce se snaci poljostrojka ovde videcemo.
DSC_0421.jpg
[/URL]free image hosting[/IMG]

Kod nas su neki lozili prosle god i nije kao soja ali sve je bolje od hladne sobe ,koliko sam cuo da dosta dimi dok gore ,ovo shvati sa rezervom jer nista nisam licno video nego sam samo cuo:ppozdrav:

Nazad
Vrh