Šumske jagode

Pozdrav SSTEVAN-e,kako napreduju jagode i koliko si nabrao do sada i ako moze neki savet za pocetnike iz tvog iskustva.

Ja sam posadio divlju jagodu, živići od ovih iz Ivanjice, Floriva...
Sve u svemu nije loše, ima dosta posla ima dosta nauke i tehnologije, ali ono najvažnije što me zanima
GDE DA PRODAM SMRZNUTE JAGODE??? Prva klasa su, ekstra, svaka mrzla posebno,sve su lepe i zrele, imam oko 100kg
Ne daje mi se ovima iz Ivanjice jer sam im dao jednu turu od 43kg i ni dinara nisam video od toga
Plaćaju po 500din kilogram, ali džaba kad ne daju novac.

Ajd ta tura neka im je za živiće pošto sam ih uzeo na koperaciju ali mi se nešto ne daje 100kg jagoda na lepe oči.

Ima li neko negde neku kombinaciju za prodaju jagoda?

pozz

- - - - - - - - - -

Em što planiram da povećam dogodine zasad i to mnogo.
Gde bre ljudi da prodam tu jagodu??? ::novac::

Ja sam posadio divlju jagodu, živići od ovih iz Ivanjice, Floriva...
Sve u svemu nije loše, ima dosta posla ima dosta nauke i tehnologije, ali ono najvažnije što me zanima
GDE DA PRODAM SMRZNUTE JAGODE??? Prva klasa su, ekstra, svaka mrzla posebno,sve su lepe i zrele, imam oko 100kg
Ne daje mi se ovima iz Ivanjice jer sam im dao jednu turu od 43kg i ni dinara nisam video od toga
Plaćaju po 500din kilogram, ali džaba kad ne daju novac.

Ajd ta tura neka im je za živiće pošto sam ih uzeo na koperaciju ali mi se nešto ne daje 100kg jagoda na lepe oči.

Ima li neko negde neku kombinaciju za prodaju jagoda?

pozz

- - - - - - - - - -

Em što planiram da povećam dogodine zasad i to mnogo.
Gde bre ljudi da prodam tu jagodu??? ::novac::

Javi se na pp da probamo da utopimo te jagode

javio se :)

- - - - - - - - - -

Ova jagoda sorta Regina, kako je oni krste je dobra za preradu, ne znam zašto ljudi izbegavaju to.
Isti je postupak kuvanja slatka kao kod one iz šume, samo se kuva oko 4-5 min, ne da se ostavi pola sata da se raspadne...

Već za rakiju, matični sok,ostale sokove, džemove razne druge namaze da i ne pričam.

Meni ni to nije problem da napravim, no treba i to prodati.
Stvar je u tome što ja nisam u toj sferi da se jurim da prodajem to nešto
Na pijaci može da ide oko 1200din za 1KG ove jagode

Ali ljudi ako ja treba da se zezam oko nje uložim sve i naberem, a što je najteže proizvedem i da nemam gde da prodam ili me neko ucenjuje pre ću je baciti nego da tako radim.

Imam prođu za 10 tona ove jagode za izvoz, ali gde da nađem 10t ???

Sve u svemu slika i prilika našeg razvijenog poljoprivrednog biznisa :D naše zemlje i ostalog....

Umesto da nam daju neku subvenciju ili neku povoljnost za ovu muku i ovo sitno pipljivo sr, mi ni ne možemo da prodamo a da ne jurim 1000 ljudi

Baš imam volju da posadim 50 ari koje sam planirao dogodine :p

@vuxi
Brate ti kao da si pao sam meseca ,to ti je kod nas u svakom poslu , nemoj nista da se cudis , nego ulozis debelo pa sve to ode u minus pa ispocetka i tako a prodaja je tu najvaznija ,,, nezna ko ti je napricao price da ti samo proizvedes to moze svako neko treba da prodas a da nebudes u minusu ... vidis li sta se radi sa kukuruzom ljudi u minusu ne pokrivaju ni troskove ....

Ja nisam pao sa meseca. Ali ne razumem, pre svega ovu jagodu ne može da proizvede svako, niti hoće da se proizvodi ispod 450 metara nadmorske visine
Drugo ne razumem zašto niko neće tu jagodu, ona je na zapadu tražena mnogo
Još je kraći postupak dobijanja gotovog proizvoda od nje u poređenju sa onom iz šume koje inače nema već zadnjih nekolko godina
Veoma laka za preradu, ekstra ukusa,arome i kvaliteta

Po meni trebalo bi da bude skuplja od one iz šume, jer su ogromna ulaganja i ogroman rad
A za berbu i da ne pričam

Čudan li smo mi neki narod

Pozdrav, javljam se iz Strpca, mesta na Kosovu, na Sar-Planini. Imam 10 ari pod ovom jaodom. Prosle godine sam posadio 5 ari i ove godine jos 5. Prosle godine nisam znao sta radim iskreno da vam kazem. Rodila je tada 200 kg samo na 5 ari. Ove godine je krenula tako dobro da sam se uplasio, imao sam berbe od po 60-65 kg na 5 ari. E onda su krenule kise mesec dana i nakon toga susa i onih 5 ari od prosle godine je bas stradalo. Novi zasad je tada jos bio u formiranju zbunova i cvetova i nije se mnogo ostetio. Trenutno berem po 30-35 kg od novog zasada (nedeljno) i na zalost samo 20-25 od starog zasada. Oporavljaju se ali to nekako polako ide. Kako posedujem hadnjacu, lako mi je skladistiti jagode. Trenutno pod reginom u nasoj opstini ima 60 ari pod ovom jagodom. 40 ari je posadjeno na prolece ali se nazalost na 3 parcele izuzetno lose primila jer je zasadjena u aprilu na +35 stepeni i 40% se posusilo. Ono sto je prezivelo sada cveta i radja izuzetno krupne plodove. Postoji ta odredjena poteskoca da se ova jagoda proda jer hladnjacari, preradjivaci i izvoznici jos uvek neznaju dovoljno o njoj i postoji neki strah kod njih. Ja recimo garantujem cenu od 3.5 eura (405 dinara) drugim uzgajivacima. Kupaca nema, odnosno nema onih koji bi to platili onako kako placaju recimo pravu sumsku jagodu (koja je ove godine bez ukusa, mirisa i boje). Kada bi ja mogao da je prodam kao pravu sumsku jagodu, ja bi je platio i 5 eura kg.....ali za sada je tesko naci kupca. Nadam se da ce se to promeniti. Vdecemo. Ove godine nazalost nisam mogao da nabavim trefender (ljudi, bez toga nemojte ni da pocinjete jer je to bomba stvar za ovu jagodu) tako da se nekako pribojavam da se zato i posusila u tako velikom broju. Trudim se da ljudima koji su to zasadili nekako nadokandim to sto se posusilo.....videcemo koliko cu i kako uspeti. Mi smo je obe godine sadili na prolece....ali sam ubedjen da je jesen bolji period za sadnju. Do sada sam ubrao oko 380 kg za tih 10 ari, sto je malo ako je verovati prospektu, ali nista i ne radja kao u knjigama nazalost. Dobra je stvar sto recimo mozete opbrati i list nakon berbe i to prodati nekom ko to otkupljuje i tako pokriti nesto od troskova. Ja mislim da je ovo isplativo saditi, kao recimo dopunu nekoj plantazi maline. Ako neko ima neki savet, pitanje...tu sam. Na kraju sezone cu vas obavestiti koliko je tacno rodilo. Pozdrav s Kosova.

Pozdrav šarplaninac :osmeh: , malo šale. Ja sam sa Kopaonika,tj tu blizu u podnožju. Zanima me po nešto, gde nabavljaš rasad, jel sam proizvodiš? Nešto nisam shvatio celu ovu tvoju priču... Ti daješ ljudima rasad? Tj prodaješ? Ili kako?
Ja nisam stavljao Trifender nikad
Posadio sam je 25 aprila ove godine, do sad sam ubrao približno 200kg na 1000 biljaka posađenih na oko 2-2,5 ari
Bilo je propusta raznih, ipak to mi je prvi put da radim to. A i poljoprivredu uopšteno nisam nešto preterano radio...

Ima mnogo ulaganja i mnogo tehnike kako se gaji ova jagoda. Lepa stvar ali meni se ne sviđa zato što je prodaja problem a i cena.
Ti plaćaš 405din, a kupina je 150din. Tako da 200x405=81.000 je isto što i 540x150 za kupinu krupnu domaću koja se obere 500kg za dva dana

A ovu jagodu beremo non stop nas 3-4 iz kuće i opet ništa ne zaradismo. A gde su troškovi sadnje i ostalo plus prihrana svaki 4-5 dana plus po nekad neko organsko sredstvo koje je skupo za oči... I moram da je berem mali milion puta u toku berbe, a i mrznem svako zrno da bude posebno, a ne zalepljeno.

Sve u svemu veliko razočarenje. Pogotovu od firme Florima iz Radaljeva i firme Agricolacoop i Čačka jer su garantovali otkup i cenu i sve a na kraju ništa ne dobismo, hoće da nam uzmu džabe jagodu, ali to kad bi imali po 3000kg.

Mislim da je najbolje udružiti se i plasirati je. Da li kao mrzlu ili kao neki napravljen gotov proizvod od nje.

U Brusu je u toku registracija društva uzgajivača te jagode, jedan lik koji ima isto i rasad i zasad hoće da registruje. Kako bi smo mogli nešto da uradimo sa ovom jagodom, jer džaba je raditi ako nema koristi od toga.

Javi se Štrpac na pp, pa će mo se čuti, zanimaju me neki detalji. pozz

- - - - - - - - - -

Pozdrav, javljam se iz Strpca, mesta na Kosovu, na Sar-Planini. Imam 10 ari pod ovom jaodom. Prosle godine sam posadio 5 ari i ove godine jos 5. Prosle godine nisam znao sta radim iskreno da vam kazem. Rodila je tada 200 kg samo na 5 ari. Ove godine je krenula tako dobro da sam se uplasio, imao sam berbe od po 60-65 kg na 5 ari. E onda su krenule kise mesec dana i nakon toga susa i onih 5 ari od prosle godine je bas stradalo. Novi zasad je tada jos bio u formiranju zbunova i cvetova i nije se mnogo ostetio. Trenutno berem po 30-35 kg od novog zasada (nedeljno) i na zalost samo 20-25 od starog zasada. Oporavljaju se ali to nekako polako ide. Kako posedujem hadnjacu, lako mi je skladistiti jagode. Trenutno pod reginom u nasoj opstini ima 60 ari pod ovom jagodom. 40 ari je posadjeno na prolece ali se nazalost na 3 parcele izuzetno lose primila jer je zasadjena u aprilu na +35 stepeni i 40% se posusilo. Ono sto je prezivelo sada cveta i radja izuzetno krupne plodove. Postoji ta odredjena poteskoca da se ova jagoda proda jer hladnjacari, preradjivaci i izvoznici jos uvek neznaju dovoljno o njoj i postoji neki strah kod njih. Ja recimo garantujem cenu od 3.5 eura (405 dinara) drugim uzgajivacima. Kupaca nema, odnosno nema onih koji bi to platili onako kako placaju recimo pravu sumsku jagodu (koja je ove godine bez ukusa, mirisa i boje). Kada bi ja mogao da je prodam kao pravu sumsku jagodu, ja bi je platio i 5 eura kg.....ali za sada je tesko naci kupca. Nadam se da ce se to promeniti. Vdecemo. Ove godine nazalost nisam mogao da nabavim trefender (ljudi, bez toga nemojte ni da pocinjete jer je to bomba stvar za ovu jagodu) tako da se nekako pribojavam da se zato i posusila u tako velikom broju. Trudim se da ljudima koji su to zasadili nekako nadokandim to sto se posusilo.....videcemo koliko cu i kako uspeti. Mi smo je obe godine sadili na prolece....ali sam ubedjen da je jesen bolji period za sadnju. Do sada sam ubrao oko 380 kg za tih 10 ari, sto je malo ako je verovati prospektu, ali nista i ne radja kao u knjigama nazalost. Dobra je stvar sto recimo mozete opbrati i list nakon berbe i to prodati nekom ko to otkupljuje i tako pokriti nesto od troskova. Ja mislim da je ovo isplativo saditi, kao recimo dopunu nekoj plantazi maline. Ako neko ima neki savet, pitanje...tu sam. Na kraju sezone cu vas obavestiti koliko je tacno rodilo. Pozdrav s Kosova.

htedoh da ti pošaljem poruku na pp ali pun si poruka ne može da ode, moraš da izbrišeš neke stare poruke...

Ja sam nov u ovom poslu,imam zasad od 6 ari,do sada smo uspeli da prodamo svu jagodu od 470 do 500 dinara,ali smo sami morali da se snalazimo.
Nas je petorica koji smo uzeli sadnicu iz Ivanjice i krenuli sa radom,a trziste smo morali sami da trazimo. Poceli smo da pravimo udruzenje posto smo nasli nekog ozbiljnijeg kupca koji trazi veliku kolicinu. Ako uspemo da napravimo dogovor sigurno ce nam trebati velika kolicina pa ce nam mozda biti lakse nego ove godine. Ja sam na 6 ari ove godine (zasad je prva godina) nabrao oko 400kg,a nadam se berbi od jos bar 2 meseca! Pokrio sam je mrezim za zasenu,verujte da je to 90% poboljsava krupnocu i kvalitet!

Milane,

za ovu godinu nam je kasno. Ali se mozemo dogovoriti za sledecu. Ako si stvarno naso ozbiljnog kupca ja sam spreman za saradnju. Postoji realan problem oko plasmana ove jagode jer kupci u stvari i neznaju o cemu se radi. Ali promenice se i to. Ja sam ove godine nasao kupca ali to nisu cene ni priblizne onima koje se daju za sumsku jagodu. Tako da je u principu bilo daj sta das. Kupci u Srbiji zele da je uzmu za 300 dinara. To je tako mizerno da i ne zelim da sa njima razgovaram. Mi ovde na Brezovici imamo za sada 60 ari pod reginom. Planiramo i da sirimo zasade ove jeseni i na prolece tako ako bog da bice je oko 1.5 do 2 ha sledece sezone. To je vec ozbiljna kolicina koja ce se sakupiti. ja imam hladnjacu tako da nema zurbe oko plasmana. kad sakupimo nekoliko tona......ugovorimo transport do tvog kupca i to je to. Javi mi se na privatni mejl kada imas vremena pa cemo se polako dogovarati. Imamo vremena. Meni je iskreno da ti kazem podjednako vazna i razmena iskustava. Pozdrav sa Kosova i Metohije.

Pozdrav svima!
Ja sam proletos posadila 5 ari sumske jagode Regina. Nikad se ranije nisam bavila nikakvom poljoprivredom, pa mi je ovo bilo vatreno krstenje :) Istina, roditelji su mi bili od pomoci, ali sam i ove ljude iz firme koji su mi prodali sadnice gnjavila pocesto. Moje iskustvo je stvarno pozitivno. Malo sam kasnije posadila pa nisam imala predvidjenih 300g po biljci, ali ipak sam u plusu. Volela bih da ovde razmenjujem iskustva sa "kolegama" pionirima ove nove proizvodnje :) Svima veliki pozdrav!

E ovako ljudi, sezona je na kraju.
Rezultati su sledeći:
Jako sunce je odnelo dosta roda, jednostavno je dugo stagnirala, sad kad je zahladnelo mraz i slana su ubili cvet koji je iscvetao milina božja.
Znači trebalo je još ulagati u opremu.
200gr po biljci, možda i malo manje :sta:::lose::::lose::::lose::
Pravo da vam kažem izgubio sam volju iz razloga, sad ću reći:

Floriva iz Ivanjice, dao sam im količinu na početku sezone i dao sam im pre 15 dana, danas su mi tek platili, što znači na kraju sezone tek. 500din za 1kg, redno sve
Agricolacoop koja je bila u saradnji sa Florivom dao sam i njima, oni ljudi nisu normalni, cena 350din za I klasu, a 170din za IIklasu, 30% računaju u drugu klasu!!!
Oni mi ništa nisu platili, navodno njima dugujem za rasad, nisu nam dali ugovore o koperativnoj proizvodnji niti bilo šta drugo. Niko od njih ni nije ispoštovao ništa što se tiče dogovora niti onih priča sa predavanja....

Posla oko ove jagode je previše, previše berbi ima i previše ljudi treba da bi obrali. Ne znam kolko se ovo isplati čak ni po 500din. Mala je to cena.
Ja sam prodavao nešto i po većoj ceni.
Pravio sam i neke proizvode od ove jagode: slatko, džem.... ljudi oko mene su pravili i rakiju,vino,liker....
Što se tiče kvaliteta meka je, inače ima dobar ukus i aromu.

Mislim da je ok u sezoni šumske da je cena 500din, ali kasnije cena treba da ide mnogo više. Druga stvar mislim da treba prerađivati ne prodavati plod.

Ja imam u planu 60 ari, treba da se udružimo ko je zainteresovan! Dvoumim se još uvek oko tih 60 ari. Ako ima neko neki savet dobrodošao je.
Što se tiče prodaje velike količine i to sam mogao, ali ta veća količina je 10t pa na više.

ps:sad ovo malo što nije slana ubila loše zri, jedna strana zrela druga ne, imate li neki savet čime tretirati? prehrana koja je najbolja za to?

pozz JAGODARI i želim vam dobru berbu iduće godine pa ako Bog da, da se udružimo.

Lupo još jedna stvar: Imaš hladnjaču ali ne zaboravi da i kompresor troši struju, jedino ako je džabe struja tamo. Tako da ne vredi čuvati u nedogled... Ovde mislim da je čuvanje 1-2din po kilu, nije puno ali ko da čuva količinu ako imam 60 ari? Od čega da platim radnike ako čuvam jagodu???Da se zamrzne je veća cena.

misli da je šumska jagoda i aronija i bivša priča puzeva teška lazovka,npr lešnik je 500din i uvek je deficitiran što bi radeo ove ostale stvari,svi oni sami sebi prave poso i zarađuju a proizvođač ne,mozda lupam ali ja tako vidim stvari

Da li neko od forumaša zna gdje se može nabaviti sjeme šumske jagode?

Unaprijed hvala na odgovoru

seme navodno uvoze iz ko zna odakl, švajcarska, nemačka, italija...
kod nas se prodaju i kupuju sadnice, seme kriju. znam čoveka koji isto proizvodi sadnice ali niko neće da kaže kako i gde naći seme.
jednom je neko probao od ovog semena što ima na jagodi plodu, kaže da je poraso lepo žbun ali ništa ne rađa...

Zdravo svima. Nov sam u ovome,razmisljam o regini pa me zanima kod tebe Vuxi, jel bilo natezanja da ti plate svu robu ili nije. Vidim da su malo zaguljeni pa se pitam da li da ulazim u kooperaciju. Jel su te uslovljavali za kupovinu preparata i ostalog s obzirom da to pise u ugovoru. Svidja mi se ideja o udruzivanju, to bi bio spas i dobro oruzje na trzistu. Rado bih se prikljucio. Ima li tu sta novo?

Nazad
Vrh