Štetni insekti u skladištima zrnaste robe

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.030
Lokacija
Apatin


Ovo je snimak iz priručnika Savremeni pristup upravljanju SKLADIŠTEM ZA ZRNASTE KULTURE - pdf verzija

Na slici gore su prikazani insekti Pirinčani žižak, Pasuljev žižak, Kukuruzni žižak, Žitni žižak, Žižak kafe, Kikirikijev miner, Mali brašnar, Surinamski brašnar, Mauritanski brašnar, Lemofleus, Pregalj ( grinja ) brašna

Mada sam otvorio temu pod nazivom Leptirići po kukuruzu koji je uskladišten u klipu, ima tu još dosta buba na koje treba obratiti pažnju. Tu su i razne vrste leptira, kao na primer Bakrenasti plamenac brašna, Žitni moljac, Plamenac brašna, Plamenac duvana.Kako je postalo jasno da će se morati u kućnoj radinosti rešavati pitanje skladištenja, da bi se sačekala povoljnija cena, moraće se nešto naučiti i o podizanju kvaliteta proizvoda dok su uskladišteni. Mada je podizanje kvaliteta uskladištene robe priča za neku drugu temu jer se tiče smanjenja vlažnosti, sa druge strane treba obratiti pažnju da ne dođe do opadanja kvaliteta robe koju smo uskladištili.

Pored insekata, smanjenje kvaliteta zrnaste robe koja je uskladištena može nastati zbog bakterija i glivica.

Prepoznavanje insekata u skladištima prema nastalim štetama - PDF dokument

Ovo što sam ja napisao je teoretski, dokumenti do kojih sam dao linkove su teoretski, a bilo bi dobro da se čuju praktična iskustva, sa kojim insektima ste imali probleme, kakve su posledice po uskladištenu robu bile i načini suzbijanja insekata kada je u pitanju skladištenje zrnaste robe.
 

Ranbobas

Član
Učlanjen(a)
23 Okt 2011
Poruka
898
Lokacija
Skorica izmedju Raznja i Paracina
Posle koliko vremena moze se ponovo tretirati kukuruz kobiolom, iako su pofajtani dzakovi i dalje ima poneki leptirak i neke crne sitne bubice sa krilcima, a i pale se dzakovi iznutra.
 

Saci

Novajlija
Učlanjen(a)
21 Jul 2016
Poruka
13
Lokacija
Pancsova
Katastrofa!

Prošle (2015) godine sam se pravio pametan pa sam prosuo kukuruz na beton u prostoriji gde je sve bilo suvo i ranije (do pre dve godine) se držao kukuruz u drvenim kutijama koje su se tad već raspadale. Još jedan razlog mudrovanja i promene je bilo mnogo štete od glodara (uglavnom miševa manjih i većih) koji bi svake godine do čišćenja na proleće razvukli metar-dva (sobodna procena -na osnovu ostataka a šteta 5-10%).

Prosut kukuruz je navukao vlagu u beton a kroz njega i u sebe na 2-5 centimetara i tako sam dobio kukuruza za loženje 5-6 metara. Sad već malo manje, jele su i ovce i patke ali je šteta 15-20%.

A SAD!

Prolećno (2016) krunjenje sam sunuo u dva stara i loša zamrzivača koji ipak dihtuju i džakove koje sam lepo složio. Zamrzivači su izgleda super rešenje (i sutra ih kupujem od ovih što skupljaju stare, 5 komada) ali sve džakove je napao žižak i u roku od odmah (nisam primetio-nov sam u ovome) napravio smeće u vezanim džakovima koje je povuklo neku zelenu i od prošle godine prepoznatljivo smrdljivu buđ.

Danas sam sve izručio na beton ambara koji je nad šupama i kokošinjcima tako da će ostati ili postati suvo ali šta mogu uraditi sa više od 2 tone na ovaj način sumnjivog kukuruza? U džakovima su insekti bili na jednoj strani i tu se i buđ stvorila pa je u njima bilo potpuno upropašteno 1-2 kile (2%) ali se prilikom izručivanja sve pomešalo.

Večeras sam guglao i našao sredstvo koje bi trebalo da poništi opasnosti buđi, nešto na bazi vulkanskog kamenja (ne znam da li smem da napišem nazive, da li su dozvoljene reklame) a pročitao sam i o sredstvu protiv žižka koje ubija insekt na mehanički način pa nema karencu.

Ima li neko iskustva sa ovakvim sredstvima, znate li cene i efikasnost ovakvih tretiranja (još nisam našao trgovca), da li je ovaj kukuruz sa mestimičnom zelenom nijansom i zakasnelom zaštitnom intervencijom ili na bilo koji način upotrebljiv?

Spašavajte!
 
Poslednja izmena:
Vrh