Štetni insekti na malinjaku

Pošto ne mogu da otvorim novu temu pišem ovde pa moderator neka premesti ili otvori.
Da li se i kod vas pojavili buljuci nekih ptica , liče na kosića- nisu čvorci , a jedu sve živo što ima, i maline ,kupine, šljve ,paradajz SVE !!!!
Ne boje se ničega i nikoga !!!
Ima li kakvog rešenja - otrov ili nešto drugo...
ima jedna spravica kod mene je ljudi koriste u bastama i vinogradima mala kutijica ima tajmer namesti se na koje vreme da puca i puca kao puska kazu da je ekstra za odbranu od ptica

Kako rešavate problem stenica,tj.smrdibuba? kod mene u polani ih ima previse. svaki put kad berem rukom ih uzmem i izgazim,što i nije baš prijatno :)

Sent from my K013 using Tapatalk

Kako rešavate problem stenica,tj.smrdibuba? kod mene u polani ih ima previse. svaki put kad berem rukom ih uzmem i izgazim,što i nije baš prijatno :)

U ovoj fazi nema prskanja, uzmi i preseci flasu od 2 l, sipaj sasu piva casu vode ,stavi obavezno i kasiku sirceta da odbijes pcele.i to okaci na par mesta po malinjaku,neka letva,drvo visine 1 m. Svako dobro..

Imam no pojedinim lastarima, na vrhu se ubaci neki crni crv, i vrsni listovi budu slepljeni, sta se radi tad.

Ja imam isti problem sa tim crvicem koji udje kroz vrh mladog lista i ide na dole kroz stablo. Izadje kroz pazuh lista i cim dune jaci vetar polomi malinu tu gde je crv izasao. Ja gde god na vrhu da sam videla kidala sam listove. Imam polanu te nemogu nicim prskati,stalno cveta. Takodje imam u polani milion raznih stenica (smrdi buba) i skakavaca raznih vrsta. Ako neko ima ideju kako smanjiti broj ove dosadne gamadi svaki savet dobro dosao. Unapred hvala :ppozdrav:

Koliko je meni poznato smotavac se ne ubusuje u stablo i nije neka ozbiljna stetocina osim sto list posle njega izgleda pa da kazem jadno, ako ga i sretnem obicno ga mehanicki odstranim polako odvijajuci slepljene listove. Ako se prate mere zastite ( ne kalendarski napisane vec vizuelnim pregledima) onda retko koji se i pojavi pa i ako ga bude je prosto zanemarljivo. To sto se vama dogadja sa zabusenjem stabla je korebus ili prstenar pa bi trebalo vizuelno videti koji je od ta dva i to je sasvim drugi problem.

Kolege..

Ovde na podrucju Backe,konkrektno u Maglicu,pojavila se vocna musica poreklom iz istocne Azije zove se Drosophila Suzukii.Polaze jaja iskljucivo u zdrave plodove u fazi zrenja i ishranom larvi unutar ploda nastaju ogromne stete u malinama,kupinama ,jagodama i dr.vocu. Kazu da nema adekvatne zastite. Ima li ko jos kakvih saznanja.

Poslednja izmena:
D. suzukii je prisutna i u BiH (Ostojić i sar., 2013) ali do sada nisu zabilježene veće štete. Prisutnost i brojnost može se provoditi klopkama sa atraktantima (jabucno sirce+zute ploce, jabucno sirce + crno vino). Klopke se vješaju na početku zriobe. Za preventivne mjere zaštite pracenje pomocu klopki i uklanjanje trulih i zaostalih plodova iz malinjaka. Direkno suzbijanje insekticidima je moguće međutim kod nas nema registrovanih preparata za ovu namjenu. U Sloveniji registrovan Laser na malini (akivna tvar Spinosad), karenca 3 dana. za D.suzukii se može koristiti i Spada (fosmet) za breskvu i nektarinu.

U sremu i oko subotice je ima dosta. Izgleda je stigla sa reexportom. Na jednom seminaru je bilo reci o toj novoj stetocini i strucnjaci nemaju pravo resenje. Osim da atomizer ne izlazi iz vocnjaka...

Послато са U8815 користећи Тапаток 2

Ima ih i kod mene ali nisam primetio da prave neku vecu stetu .Ranije su smrdibube pravile vecu stetu ali sad ih vise nema koliko sam primetio zadnjih par berbi

Gusenice jedu sve,ne biraju, obrstile su listove do nerava, pojedose i zrele i ne zrele plodove, gde god su prosle male gusenice vidi se na svakoj malini, a velike ih pojedu skroz, ubuse se u njih, kao na slici.Danas vidim rupe i na nezrelim plodovima. Pretpostavljam da je zbog kupusa,on je isprskan a malina im je na izvolte. A vidim da leptira ima jos. Prskali smo sa koprivom ali ipak cemo morati da zrtvujemo koju berbu i isprskati.

Koliko je meni poznato smotavac se ne ubusuje u stablo i nije neka ozbiljna stetocina osim sto list posle njega izgleda pa da kazem jadno, ako ga i sretnem obicno ga mehanicki odstranim polako odvijajuci slepljene listove. Ako se prate mere zastite ( ne kalendarski napisane vec vizuelnim pregledima) onda retko koji se i pojavi pa i ako ga bude je prosto zanemarljivo. To sto se vama dogadja sa zabusenjem stabla je korebus ili prstenar pa bi trebalo vizuelno videti koji je od ta dva i to je sasvim drugi problem.

Hvala bogu nije malinin prstenar. Ovo je sitni crni crvic koji ide od vrha na dole nekih 30ak cm i izadje. Jedina mera je orezivanje ispod sparusenog dela maline. Problem je veci kad krenu mladi izdanci tada napadaju. Sada je zanemarljivo. I

U ovoj fazi nema prskanja, uzmi i preseci flasu od 2 l, sipaj sasu piva casu vode ,stavi obavezno i kasiku sirceta da odbijes pcele.i to okaci na par mesta po malinjaku,neka letva,drvo visine 1 m. Svako dobro..
Uradio sam ovako kako si napisao. ni jedna smrdibuba nije ušla,samo poneka osa i muva. zato sad kad berem,prvo protresem granu i kad popadaju izgazim ih...i vec posle prvog branja je bilo primetno manje, tako da ih sada ima beznacajno

Dali mi netko moze reci o kakvom se insektu radi koji polaze jaja u stablo ,te isto stablo puca. Cime tretirati kako se boriti sa ovim . Hvala puno3

x6dgsp.jpg

23jl9g0.jpg

Poslednja izmena:
Uradio sam ovako kako si napisao. ni jedna smrdibuba nije ušla,samo poneka osa i muva. zato sad kad berem,prvo protresem granu i kad popadaju izgazim ih...i vec posle prvog branja je bilo primetno manje, tako da ih sada ima beznacajno

Ne moze drugacije u vreme berbe. Ove god u malinama svakakvih buba i gusenica,nema drugih kultura za zrelim plodovima pa navalile na maline. Moze tu i kopriva da pomogne,kao preventiva ,da ih otera..

Nazad
Vrh