Špargla ukrasna

  • Začetnik teme dragoslav
  • Datum pokretanja
D

dragoslav

Guest
interesuje me kako se i kad sadi spargla i gde da kupim seme ? :D
 
Odg: spargla

Inače, Dragoslave, šparglu možeš da gajiš iz rasada i to da u martu - aprilu poseješ u leje narastojanje između redova 2o-30 cma u redu 15-18. Prihranjuješ 2-3 puta između redova ili folijarno,zalivaš, kultiviraš.A možeš i u kontejnere 8-10cm isto u tunel. Onda sadnja na dobro pripremljenu zemlju kadbiljka ima 4-5 izdanaka.

Ima tu još puno toga da se radi pa ako nisi iskusan povrtar i ako zemljište tamo odakle si nije peskovito i neutralne reakcije ne prihvataj se tog posla. :cao:
 
Odg: spargla

Vrtna spargla je visegodisnja zeljasta biljka iz porodice spargli. Latinsko ime joj je asparagus officinalis a kod nas je ponata jos i pod nazivima belus, kuka, pitoma sparoga, pitomi sparog, sparoga, kalenac, sparog, vilina metla. Ova biljka se veoma cetsto koristi u izradi aranzmana od cveca. Moze da naraste do 1,5 m. grane su prekrivene sitnim iglicama koje izgledaju jako dekorativno. Vrtna spargla uspeva do -34 stepena ispod nule.
 
Odg: spargla

micky,drugar,svi mi ili imamo faks ili nam noge mirišu na opanke,oću reći da nam je obrada zemlje u genima,ajd majketi,daj nešto iz prakse,manimo se teorije.pokojna baka marija iz despotovaje mene naučila o povrtarstvu,naročito organskom,mnogo više od (uz svo dužno poštovanje) mnogih profesora.bole uvo paora za latinske nazive.ma njega zanima način obrade,zaštita i prihod.oću reći looova.a zahvaljujući baka mariji sofrić,ja sam dolazila do love :ppozdrav:
 
Odg: spargla

Prosle godine sam nabavio sparglu i mogu reci iz svog iskustva da voli da se cesto zaliva i to sa vodom koja je odstojala. Moja je posadjena na takvo mesto da je tokom dana izlozena suncu i ima malo svetlije iglice od one koja se uzgaja za prodaju kod nas. Verovatno bi je trebalo presaditi na mesto gde ce imati bar deo dana hladovinu ali trenutno nisam u mogucnosti da to uradim.

Slika moje

img_4h10.jpg
 
Odg: spargla

baš je dekorativna.što se tiče sunca,u pravu si.možda bi mogao sadnjom neke druge biljke da joj napraviš senku.i još nešto ,nađubri je u junu sa malo npk :cao:
 
Odg: Špargla

Sparglu proizvodim za potrebe cvecara,znaci kao rezanu biljku. Problem mi je sa korovom,pogotovo sa sirokolisnatim. Moze li mi neko pomoci u suzbijanju,odnosno preporuciti neki od herbicida. Unapred se zahvaljujem..
 
Odg: Špargla

Da , ali je ovde reč o ukrasnim vrstama špargle, a ne onima koji se proizvode za ishranu, pa se zato ne može spojiti.
 
moja mama ima tu biljku pa i ja hocu na prolece da je posadim.nisam znala da se tako zove al sad znam.voli dosta vode al mojoj mami je to bas na osuncanom mestu i nista joj ne fali,valda zato sto se zaliva inace izrasla je u veliki grm i prelepa je.
 
Nazad
Vrh