Šlajer -- gipsofila

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
9.339
Lokacija
Apatin
Ovo bi se moglo ubaciti u baštenske biljke, pošto veoma dekorativno izgleda u baštama, ali je interesantno i zato jer se u cvećarama koristi za aranžmane. Kod nas u Apatinu je za potrebe rezanog cveća zanimljiva vrsta koju pojedinci uzgajaju, a kod nas se naziva egipatska gipsofila.
Inače šlajera ima mnogo sorti, a kod nas se na otvorenom samo retke održavaju dovoljno kvalitetne da bi mogle konkurisati holandskoj robi.

U baštama je veoma dekorativna

GYPSOPHILA_Bristol_Fairy.jpg


A evo i par sličica gde se vidi kako se koristi kao dodatak za aražmane.

prod_11430_1_med.jpg


BC010.jpg


md_40.jpg


Kad se pogleda koliko je traže naši cvećari čudi me da se niko nije odlučio za njenu ozbiljniju proizvodnju. U Apatinu pojedinci gaje gipsofilu, ali im je to dodatan posao i ne daju nikakve informacije o tome.
 
Ne znam da li smem da stavljam link pa evo dva citata sa foruma o biljkama:

"POSTOJI VIŠE VRSTA RODA Gypsophila.
G. petraea
G. muralis
G. repens
G. arenaria
G. acutifolia
G. paniculata.
OVO SU SAMONIKLE BILJKE, TE SU IZ PRIRODE UZIMANE I OPLEMENJIVANE.
KOD NAS AUTOHTONO RASTE Gypsophila paniculata NA DELIBLATSKOJ PEŠČARI.
HOLANDJANI SU NAJDALJE OTIŠLI I NJIHOVA SORTA MILLION STAR "NEW LOVE" JE NAJKVALITETNIJA I NAJDUGOTRAJNIJA.
ITALIJANI JE TAKODJE PROIZVODE ALI NE MOGU DA BUDU KONKURENTNI HOLANDJANIMA.
IMA I KOD NAS PRIVATNIH PROIZVIĐAČA, ALI JE KVALITET NA NISKOM NIVOU, JER SVI KORISTE HOBISTIČKA SEMENA LOŠEG KVALITETA PA JE RAZLIKA OČIGLEDNA.
U NOVOM SADU POSTOJI PROIZVOĐAČ KOJI JE PROIZVODI I PRODAJE.
AKO TE INTERESUJU NJEGOVI PODACI, RASPITACU SE O KONTAKTU.
ČINJENICA JE DA IMAMO DOBRE KLIMATSKE USLOVE ZA PROIZVODNJU UKRASNIH BILJAKA ALI CENOM PRIVATNI PROIZVOĐAČI NE MOGU DA KONKURIŠU HOLANDJANIMA. CENA JE VIŠA A KVALITET NIŽI. ZATO CVEĆARI I DALJE SA PUNIM PRAVOM VIŠE NABAVLJAJU CVEĆE IZ UVOZA.
U PROIZVODNJU SE NE MOŽE KRENUTI TEK TAKO, POTREBNA JE PRAKSA KAKO BI SE IZBEGLE POČETNIČKE GREŠKE I DOSTA ULAGANJA, STRUČNA LITERATURA I DOBRO PREDZNANJE.
SAMO NAPRED IDEJA JE DOBRA I JA CU JE PRVA KUPOVATI OD TEBE ."

"Uzgjam gipsofilu već nekoliko godina Prve biljke smo kupili kao ukorjenjene sadnice, a sad ih sama ukorjenjujem. Najbolje je tako, sjeme sam i ja pokušala i nije mi uspjelo.
Ukorjenjuje sa kao i sve drugo, vršne reznice se utaknu u hormon pa u supstrat za ukorjenjivanje a može i smjesa treseta i pijeska pola-pola, dugo joj treba, 5-7 tjedana i postotak ukorjenjenih biljaka je dosta nizak, to još nisam otkrila zašto, Uglavnom, otprilike 40%.
Dobro prezimljavaju vani, mi smo ih prošle godine posadili u tegle (saksije) promjera 25 i stavili na foliju i prezimile su. U tegle smo sadili jer je jako teško okopavati i plijeviti ih jer se široko razgranaju.
Sade se na razmak 70-80 cm, najbolje u cik-cak.
Da, dobro se prime i iz korjena koji se može kupiti u centrima, samo treba paziti da je zdrav korje kad se kupuje, da nije strunuo. Mislim da je netko spomenuo Garden centar i mislim da i oni uvoze od istih kao i kod nas u Zagrebu MBM, za MBM-ove znam da su dobri.
Valjda sam rekla sve što znam, ako nisam - pitajte:)"
 
Ja imam bastensku malo krupniju siri se neverovatno ali je ona sitnija zanimljivija za cvecare....

nemam drugu sliku gde se vidi kako raste to je ovo desno od nocurka
IMG_0039.jpg


i ovde pocetak cvetanja
IMG_0071.jpg
 
@ futurefarming
Prilikom citiranja sa drugih sajtova, obavezno je davanje linkova ka orginalnim temama. Na taj način se samo pomaže onima koje interesuje neka tema, u ovom slučaju gipsofila. Što više razmenjujemo informacije između sebe to bolje, a još bolje ako se razmenjuju realna iskustva. :cao:
 
Samo relax, nije frka, ali što više imamo i delimo informacija, manje ćemo grešaka praviti, i na taj način izvući maksimum iz iz svojih delatnosti.
 
@valjevka
nisam znao da je i ovo belo šlajer, inače ga i moja mama ima u bašti a ove godine joj je konačno uspeo i pravi šlajer onaj sitan za bukete, prelep je kada se iskombinuje sa drugim cvećem, bilo da se cveće nosi na slavu, u crkvu, kada se ide u goste ili ako ti neko dodje pa mu šalješ buket
 
..to belo i nije šlajer ... to je perena koju i ja imam u bašti, podosta - a zovu je "Mata Hari", ... U pitanju je ahileja sa cvetićima u vidu belih gombica , tačniji naziv glasi : Achillea ptarmica ...
 
Gde moze da se kupi slajer, visoki, trajnica. Trazila sam u nekoliko navrata ovde kod nas u Somboru ,ali nisam uspela naci.
 
Gde moze da se kupi slajer, visoki, trajnica. Trazila sam u nekoliko navrata ovde kod nas u Somboru ,ali nisam uspela naci.
Moji prijatelji u Mužlji (bliža okolina Zrenjanina), su je kupili u okolinu Subotice. Sada je gaje u plastenicima zbog rezanog cveta. Imaju sortu "Milion star". Reznice (ponekad) ožiljavaju za prodaju. Možda bi se moralo poručiti unapred da vam ožile.
Ako se ne snađete, mogu Vam poslati pp sa njihovim brojem telefona,..
 
Nazad
Vrh