Po meni sto je pricala gospodja sa Beogradskog instituta ostala je nedorecena.
Gospodine Biber, u pravu ste u potpunosti, predavanje je bilo nedorečeno. Ono što nije naglašeno na predavanju jeste da je već poznata vrsta cikade koja je odgovorna za ovoliku epidemiju gumoze i truleži. Naš tim je taj rezultat objavio ove godine. Takođe smo dokazali da još nekoliko vrsta prenosi fitoplazmu na šećernoj repi, ali njihov značaj nije veliki. Mislim da sam već nekoliko puta pisao da je glavni vektor cikada Reptalus quinquecostatus. Pored nje fitoplazmu prenosi i Reptalus panzeri i Hyalesthes obsoletus. Biološko razviće Reptalus panzeri se odvija u plodosmeni kukuruz pšenica. Ne znamo kako se odvija razviće Reptalus quinquecostatusa (radimo na tome uveliko).
Tako da priča kukuruza i pšenice za repu nema značaja, jer nije Reptalus panzeri naš glavni problem. Jer da je tako onda bi bilo isto truleži i u Bačkoj, pošto ima dosta površina gde se smenjuju kukuruz i pšenica, pogotovo u sušnim godinama.
Što se tiče suše, ona samo ubrzava propadanje repe koja se zarazi fitoplazmom. Kako objasniti da u mnogo sušnijoj 2023. godini smo imali daleko manje trule repe.
Privremene mere za sledeću godinu su izbor sortimenta i prskanje insekticidima. Mi na Institutu imamo dosta rezultata u tom pogledu. Pogotovo u vezi sorata. Zato sve strane kompanije hoće kod nas da postave oglede i provere svoju genetiku. Blizu smo i efikasnijeg rešenja, ali sačekaćemo da vidimo ove godine rezultate ogleda. Nažalost naši rezultati za sada su samo cenjeni u inostranstvu. Imali smo gomilu sastanaka sa raznim kompanijama i istraživačima iz Zapadne Evrope, zbog toga što jedini imamo konkretne rezultate publikovane u najznačajnijim svetskim naučnim časopisima i na ovom problemu aktivno radimo već 4 godine. Tako da potvrda nečega u 2023. godini od strane istraživača iz Instituta za zaštitu bilja, je samo kićenje tudjim perjem, a pogotovo sam bio zaprepašten celim njihovim nastupom. Još jednom mogu i ovde da se javno zahvalim kolegi Saši Rajačiću koji je na otvorenom stolu rekao da smo mi prvi utvrdili da je fitoplazma uzročnik gumoze i propadanja repe.
Takođe lično već dve godine koristim insekticidne tretmane, nakon pojave cikada i nemam trule repe kući. Na Institutu smo imali jedan ogled sa insekticidima i videli ste u prethodnim porukama efekte tih tretmana. Od mnogih ljudi sam dobio poruke da nikada nisu videli tolike efekte. Poenta je u pravovremenim tretmanima, odnosno monitoringu.