Šećerna repa 2022

zcurcic

Član
Učlanjen(a)
12 Nov 2009
Poruka
2.198
Lokacija
Čenej
Iako se kod nas zna plodored i mesto šećerne repe u njemu, kao i planirane površine i za 2023, 2024... Hteo sam da napišem da smo zvanično počeli pripreme za proizvodnju 2022. Nadjubrili smo 5 ha sa 2 tone 16:16:16 i potanjirali danas. Zašto ova formulacija. Prvenstveno zbog cene 54.3 dinara kg. Hteo sam 8:15:15 ali je bila čak skuplja od ove, tako da je odluka pala u korist 3x16. Još tona uree na proleće i to je to od djubrenja za repu. Mada uradićemo i Nmin čisto da proverimo da li će treba neka korekcija gore ili čak dole.
 
Repa postala ko stočarstvo, ko ga jednom prekine više se nevraća :osmeh: .
Ocekivanja kod nje najvise ubiju. Imam brata ove godine posejao preko 50kj i ima prinos 79t/ha plative, zarada da se usere od para na ovoj godini de je kod nas soje u ataru oko 12 prosek po jutru ili kukuruza 3.5-4.5t/kj, tu nema bruto prihoda koliko na repi ima zarade.

Zivko sta je od sortimenta ove godine odskocilo ?
Kod mene imamo jednu staru sortu koja se drzi trona i jos jedna naslednica izgleda bolja od mame.
 
Nisam obradio sve podatke, ali eduarda ove godine nije bila dominantna kao prošle godine. Čak šta više nije na tronu. Ne znam koja bi joj to bila naslednica iz iste kuće. Generalno van der Have ove godine u mojim ogledima na prvim mestima. Ali još nije sve sredjeno. Za desetak dana ću imati širu sliku. Svaka sorta ima prednost u nečemu, a negde manu. Na proizvodjačima je da izaberu sortu spram svoje njive i terena. Moje je da prenesem rezultate iz ogleda. Mnogo faktora ima za razmatranje prilikom odabira sorte. Neko voli rekorde, neko stabilnost i sigurnost. Neko voli velike prinose, neko više šećera u korenu. Neko seje veći broj biljaka, neko voli da izvadi repu u septembru, a neko u novembru. Neko previše djubri, neko premalo. Negde ima mnogo raznih patogena, negde nema.
 
Nisam rwkao ni koja je semenska kuca ni koje sorte, necu ni pisati javno.
Ali imam onog kooperanta koji je imao preko 100t/ha plative dal 106 ili 109t/ha. Drugi je imao preko 90t/ha u dve table po nekih 35-36ha svaka tabla sa te dve sorte.
 
Nisam rwkao ni koja je semenska kuca ni koje sorte, necu ni pisati javno.
Ali imam onog kooperanta koji je imao preko 100t/ha plative dal 106 ili 109t/ha. Drugi je imao preko 90t/ha u dve table po nekih 35-36ha svaka tabla sa te dve sorte.
U ogledima raspolažem sa 30tak sorata komercijalnih i preko 50 u priznavanju. Nikakav mi nije problem da napišem kakvo je realno stanje. Naravno da neke ljude simpatišem više od drugih, ali to ne sme i ne može da utiče na rezultate ogleda. Prošle godine sam pisao da je Eduarda bila za koplje ispred ostalih u ogledima. Ove godine nije tako. Očigledno da joj ekstremni uslovi ne prijaju. Ima ona još par mana, ali ne može se poreći da je top sorta. Isto tako sam jednom proizvodjaču rekao da je Terranova medju slabijim sortama i to na početku sezone. Na kraju sezone mi je rekao da sam bio u pravu. Volim stabilnost i pouzdanost. Imao sam 2018 godine i Eduardu na svojoj njivi, ništa posebno nije odskočila. Tada sam imao drugog favorita, ali je i ona podbacila. Posle sam mislio da je Barbados top sorta, kad ne lezi vraže jako osetljiva na cerkosporu. Sixtus stabilan i pouzdan. Isto tako sioux. Tesla šećernata, nansen tolerantniji na trulež. Mogu za svaku od tih sorata da navedem dobre i loše strane. Nema idealne, koliko god neko želeo da neku sortu takvom predstavi. Najviše je do proizvodjača. Ko uradi sve kako treba, nijedna od tih sorata neće podbaciti. Naravno i da vreme bude koliko toliko naklonjeno.
 
I i.a jos jedna sorta koja je sejana za probu i lepo se pokazala. Nazalost nije bilo prilike da se odvaja od drugih sorata.
Da je bilo koja stabilna odskocila bi 2018te i do sad drzala tron.
Mada jedno je Srem i proizvodnja u Sremu a drugo Backa kako god ovo shvatio.
Mutic ti je svedok vadio je kod ijednog kooperanta pola njive deljeno u 2 sorte sa jednom ne moze na kraj da izadje curi, sa drugom nekom ima lufta u bunkeru.
Sto se Terranove tice slazemo se i tu delimicno brat je imao u tabli oko 35ha pola Eduarda pola Terranova, Eduarda po bunkeru i rezultatima iznad 80t, Terranova ispod 80t/ha plative, prosek je bio 79t/ha plative. Slozili smo se da je slabija od Eduarde ali isto tako i da bi potpisao dozivotno da seje na prinos koj8 je Terranova napravila ove godine. To je ujedno jedina Terranova koja je posejana na mom terenu od kad radim u secerani.
 
Zavrsio sam oranje za secernu repu,lepo se uzoralo dubina 30-35 cm. Nego sada sam u dilemi da li ako se steknu uslovi umesto jesenjeg zatvaranja brazde uradim podrivanje. Koliko to moze biti dobro ili lose?

 
Uslovi juce
1/2 semena gratis
garantuju da digestija nece ici ispod 15 ako je preko 16 bice bonusi
necistice nece ici ispod 12
cena za sada 0,43-0,45e + pdv
Garantuju odvoz za 24 h

ej gde ste bili pre....... a ja nisam bacio npk na tu parcelu gde bih mogao....
 
Nazad
Vrh