Šećerna repa 2019

Bilo je godina kada sam sa losijom repom nego sada imao 4+ vagona. Prinos (digestija i necistoca) zavisi najvise koliko je repa potrebna. A bilo je i sa 6+ v/kj ali u godinama kao 2011,13,17. Odmaramo godinu-dve-N godina.
 
Reparstvo u Vojvodini zamire, a da proizvodjaci nisu krivi. Uvozicemo secer iz drage nam Nemacke, a i tajkun gubi interes, gleda da proda secereane pa makar i u staro gvozdje. Taksisti ce dobiti novce, ali seljaci jok, sve dok ne pokazemo zube, a krezubi smo.
 
Zamire kao i mlekarstvo (kao i voce) sto druge drzave subvencionisu i ubijaju cene na svetskom trzistu. Nikada necu zaboraviti 2014 godinu kada smo na prljavstini gubili po 25-30% i na digestiji 20-25%. Imao sam (kao i drugi) po 11-12v/ha prljave a onda kada prodjes analize ispadne 6-7v. Crvenka nije htela da salje kamione na njivu nego smo vukli u selo traktorima. Prevoz je kostao 10% bruto prihoda (neto 20). Prljavstina se merila tako sto radnica secerane sa vage baci pogled na prikolice i kaze kolika je prljavstina. Digestija se merila tako sto uzmu u dzak par repa i izmere digestiju. Mozda je slucajno, ali oni koji su blizi vatri su imali bolje rezultate nego mali i posteni. I posle toga smo neki nastavili da sejemo, da bi 2017 zaradili para kao blata. 2018 pokrili arendu, a sada sareno (i ne interesujem se jer sam imao svega 3kj). Sve u svemu uvozicemo secer iz EU, kao i mleko, piletinu itd.
 
Izmerene digestije u dva ponavljanja pri varijanti đubrenja 50kg azota i po 100 kg fosfora i kalijuma.
IhO0pc8.jpg

Uzimao sam i uzorke na mestima gde je bio veliki napad viline kosice. Na ovoj parceli prosek digestije tri uzorka je bio manji 1,2% kod uzoraka na kojima je repa bila prekrivena vilinom kosicom u odnosu na repu sa dela gde nije bilo viline kosice. Vilina kosica je smanjila prinos za oko 20 do 25 tona korena po ha.
OaYgDMl.jpg

Gdh87F5.jpg
 
Svodim rezultate ogleda. Jedna od boljih godina, mogu da napišem i najbolja od kako radim oglede na Institutu. Sve mi se skoro poklopilo.
Na večitom ogledu smo ručno izvadili 9 i po tona korena, prosečna digestija 640 uzoraka 17,67%, sa prosečnom težinom korena od 750 grama. Ogled ima različite varijante djubrenja, tako da i prosečna težina je odlična.
 
Završena ova godina. Zadovoljan sam sa postignutim rezultatom. Plative 4 vagona po kj. Bruto prihod sa 12,5 jutara šećerne repe 2 miliona dinara. Sa 22,5 jutara ostalih ratarskih kultura (kukuruz 6, pšenica 5, soja 11,5) bruto prihod 1,6 miliona dinara.
 
Sve zavisi koji pokazatelj više voliš. Ako voliš da obračunavaš zaradu po ha, onda je repa broj jedan. Ako računaš povrat na uloženi dinar u proizvodnju onda je to soja. Bar je tako kod mene. U svakom slučaju ne žalim se. Kada su u pitanju moje njive koje se rade kako treba, gde nema dodatnih troškova u pogledu tretiranja od korova, repa se isplati. Koristim konvencionalna đubriva, ne previše skupu hemiju za cerkosporu. Nažalost mnogima trgovci ispiraju mozak i prodaju muda za bubrege. Nema tu pomoći do samostalne edukacije i učenja iz prakse. Samo što sada za tako nešto nema prostora i vremena.
 
Nazad
Vrh