Šećerna repa 2019

Sad vas dva rekordera možete da se ženite ili Zlaja da se ženi po drugi put. 🤣
 
Kamion je fleksibila stvar. Da li komercijala ili kratka kada. Moze biti 30t a i 45t repe.
 
Rezultati gajenja šećerne repe za ovu sezonu: prosečna nečistoća 16%, digestija 16%, plative repe po katastarskom jutru 35T.
S obzirom na ponovo još jednu tešku i većim delom sušnu i neizvesnu godinu i činjenicu da je cena šećerne repe ipak malo krenula nagore,
može se reći da je solidno. Bivalo je i mnogo bolje, ali i i gore zadnjih kampanja, tako da je ova neki lep prosek.
Neizvesno od početka do kraja kao i sve u ovom našem poslu. Najveći problem žarka sušna leta koja po mom mišljenju uzrokuju probleme sa truleži, i drastičan pad cene koji su ovu proizvodnju doveli na vrlo niske grane.. Nešto se ipak menja nabolje..
20190901-190416.jpg
20191007-162736.jpg
20191007-162826.jpg
20191008-090717.jpg
 
Da li racunate pad prinosa koji je neminovan na kulturi iduce godine?
Secerna repa nije kraljica polja vec unistitelj. Gledam parcele koje su se zarad profita arcile svake druge godine. Te parcele su bezivotne imam utisak da im je malo i svaki dan da pada kisa.
 
2-3g je potrebno posle ucestale setve repe da se parcela vrati u zivot. 4 rotacije sam imao sa smenom kuk-repa i u toj 4 repi trulezi nenormalno. Njiva je na odmoru 3 godine od tada. Pocela je da radja u proseku tek ove sezone.
 
@slobapatrola
Da, naravno..
Na to se mora misliti. Šećerna repa nema isplativosti kada se gleda duži period ako naredni usev drastično podbaci.
Najbolja kultura za sledeću godinu je pšenica, ali to traži da se repa izvadi na vreme da bi se posejalo u roku. Najčešće je tako bivalo. Iz iskustva, ako je godina bar prosečna i uradi se valjano, nema velikih posledica dogodine.
E sad ti što su sejali repu svake druge godine, ti i jesu problem za ovu proizvodnju. Prvenstveno zbog devastacije zemljišta, širenja bolesti ali i hiperprodukcije koja je pored spoljnih faktora dovela do obaranja cene. Takvi će sami sebe eliminisati i već jesu, jer tako ne može. Ako se radi s merom, bez preterivanja, šećerna repa može biti isplativ usev. Kod nas repa na istu parcelu dodje tek posle 5,6 ili više godina. Sejemo je oduvek, u kontinuitetu zadnjih 15 godina. Činjenica je da su klimatske promene u mnogome otežale rararsku proizvodnju a često je u zadnje vreme učinile gotovo nemogućom, ali je to isto za svaku kulturu. Videli smo to već na žalost.
 
Nisam osetio razliku u smanjenju prinosa soje na repištu na našim njivama. Ove godine nam je prosek 22 metera po kj, što je i bolji prosek u odnosu na ostale u selu, a predusev im nije š. repa. Prinos soje posle repe 2017. godine nam je bio kao i kod ostalih 500 do 600 kg po kj. Tako da predusev repe nije po meni uticao na smanjenje prinosa na našim njivama. Možda se odrazi više na kukuruz u sušnim godinama. OVe godine sam razgovarao sa proizvođačem iz Stare Pazove, koji mi je rekao da su imali 7 t po kj kukuruza na repištima. Bitna je plodosmena i odgovorno ponašanje prema zemljištu i onda će izostati smanjenje prinosa.
 
Ima jos nesto. Nije isto kada rodi 80t/ha i 130t/ha. Meni je sa KWS Teranova i Strube Carolus znalo da rodi 120+t/ha prljave. Posle takvog habanja njive svaki naredni usev bude losiji. Sa 80t/ha nema uticaja na sledeci usev.
 
Prosle i ove godine najveci prinos kukuruza imam na repistu.Repe sam imao oko 4v po kj.Ima i do hibrida koji se seje na repistu
 
Radilo se žestoko ovih dana.
Preko 1.000 uzoraka spremno za analizu.
x61IXcI.jpg

Ocenjivali smo sorte na trulež i na osetljivost prema rizoktoniji. Ima značajnih razlika između sorata.
LaQYFfy.jpg

Red do reda dve različite sorte. Očigledna razlika u osetljivosti prema rizoktoniji. Eduarda KWS jako osetljiva, Koala bez simptoma.
v8zfmIe.jpg

eo5afsv.jpg

Uzorak sa prizme, gde je krenula rizoktonija. Sadržaj šećera 16% u tom uzorku. Uzorci bez znakova bolesti 17,8 i 18,2.
bcQL85b.jpg

Na ovoj slici sumnjam na prisustvo Aphanomycesa.
evpYJ35.jpg
 
Nazad
Vrh