Šećerna repa 2019

ŠTo dva puta u njivu. Ako ćeš raditi sirak idi i cerkosporu. Uzmi samo neki kontaktni fungicid, jeftini na bazi mankozeba. Po meni dodaj i neki insekticid, bar na jednom delu, pa isprati da li će biti razlika kasnije.
 
Kazu da se ne mesa herbicid sa fungicidom...da da icice insekticid obavezno.

Curcicu,prosle godine sam isao u prvom tretmanu Rijas i Bravo.
 
Rano je poprilično za prvi tretman, zbog toga po meni samo kontaktni fungicid. Ne vidim razlog zašto ne bi mešao herbicid za uskolisni korov i fungicid. Mislim da su potpuno kompatabilni. Na kraju uvek možeš da napraviš probu u nekoj flaši, sa malim dozama pesticida, da vidiš da li se razdvajaju.

- - - - - - - - - -

OPrskao večeras večiti ogled. Tri ponavljanja samo fungicid (mankogal) i okvašivač, a jedno ponavljanje sa insekticidom. U četvrtak u planu kući i ostali ogledi da se oprskaju. Po potrebi ću dodati i herbicid za širokolisne korove.
vkjtpnN.jpg

0xum9OU.jpg
 
Izgleda kao da vodim monolog, ali šta da radim kada je interesovanje za repu slabo. Samo da javim onima koji prate da je u uzorcima listova koje smo poslali na analizu u kompaniju Maribo-Hillosheg detektovano prisustvo virusa mozaika šećerne repe. On je ovde lokalni problem, tako da nema razloga za neki strah kod ostalih proizvođača, jer imam semensku šećernu repu sa koje se širi na korensku generaciju.
 
Kod nas je 11.6 uzeto 3 uzorka repe koja je pocela da pada. Jedan je otisao za Dansku. Dva ostaju kod nas u drzavi na analizi. A cerkospore ima svuda. Radjeno je nesto bakrom. A ovo netretirano veceras krecemo u redovan tretman.

Sent from my Mi A1 using Tapatalk
 
Samo ti pisi Curcicu,nas koje interesuje mi pratimo. Zao mi je sto se nismo upoznali na danima polja u Beceju.

Ja predvece krecem u cerkosporni tretman Duet,Bravo,insekticid + okvasivac.
 
Umesto duet-a stavi rias, a duett ces moci u drugi tretman, i obaveno posle neki ubaci makozeb(3. tretman)
 
Sada duetom idemo prvi drugi a rijas treci i cetvrti,ako sam dobro razumeo duet ima dugacku karencu...
 
Polako mi se pojavljuju repe sa žućkastim listovima. Molio bih kolege forumaše da isprate njihovu pojavu na svojim njivama, i ako mogu da obeleže par komada pa da vidimo šta će biti od tih repa na kraju vegetacije.
Kako to izgleda na ogledima Instituta.
IUz9SB2.jpg

rosUUnu.jpg

Još malo pa spremne za vađenje.
x17YGwi.jpg
 
Dosta repe sam video sa zutim liscem odnosno kao kad je cerkospora u poodmaklom stadikumu pa odbacuje lisce polako.Nisam silazio da zagledam.
 
Ako možeš slikaj kada sledeći put budeš bio da vidim kako to izgleda.
Inače imam i trule repe na pojedinim delovima večitog ogleda. Čekam rezultate iz laboratorije, ali svi fitopatolozi misle da je u pitanju rizoktonija.
TXXDhVF.jpg

RHOgc3s.jpg

galF0wh.jpg

V10Tuwm.jpg

cewhv91.jpg
 
Uradio u sredu drugu zaštitu od bolesti na Institutu, systhane 0.05% i bravo oko 2l/ha. Kući danas balear 2l/ha, focus ultra 1,5l/ha, dash 1l/ha i oko 8kg uree po ha, tamo gde je bilo sirka. Gde nisam tretirao sirak samo balear i urea. Repa je oštećena od leda, nije tako strašno, ali videćemo da li će doprineti nekom širenju bolesti.
 
Kao da nismo radili 2 tretmana,zaraza kao u prici. Sutra 12-ti dan od poslednjeg tretmana sutra krecemo u trecu zastitu.



 
JOš prekjuče sam ušao u njivu da radim zaštitu od bolesti, a juče sam završio. Sa IMT 539 20ha odrađeno. Na poslu Rias 0,5l/ha plus bravo oko 1,7l/ha. Kući samo Rias. U planu je iduće nedelje kući trimangol 2kg/ha i funomil 0,5kg/ha, čim se stabilizuje vreme, ako bude ovih najavljenih padavina za vikend.
 
Ja lepo nisam pametan,ispostovali smo sve preporuke,sve doze i vreme tretiranja. Mi se vracamo na duet 0,6/ha + bravo 2l/ha.

Zavrsili danas 3 tretman,isli smo sa 300l vode po ha.
 
Poslednja izmena:
Pre odmora poslednji obilazak ogleda. Obeleženo stotinjak biljaka sa simptomima žutila. Pratićemo dalji razvoj situacije. Radnici čistili njivu od korova. Ako sve bude kako treba nadam se da će cela parcela izledati kao na slikama dole. Žarišta cerkospore primećena na pojedinim sortama, ali je za sada stanje zadovoljavajuće. Na kasnijim rokovima setve, pega praktično i nema.
QgmXMk7.jpg

8cUIBWC.jpg

Z9hH1gH.jpg

SFo7XmS.jpg

5GLvXS3.jpg

uz6MARt.jpg
 
Da li je to nedostatak magnezijuma ili nešto drugo ? Ima i kod mene.
Prema mom iskustvu u pitanju je virus žutila šećerne repe, ukoliko se ova poruka odnosila na moju. Videćemo u septembru kada dobijemo hemikalije i uzmemo uzorke tih listova. Listove sa sličnim simptomima smo poslali u Maribo i oni su detektovali virus žutila. Zanima me kako će se te repe ponašati do kraja vegetacije.
 
Nazad
Vrh