Šaltanje nesinhronizovanih menjača

Ja, polako privikavam na 565 bez kvacila kako kad nekad se malo ubrzam pa zna koji put i krrrr!! :)
 
ratarhr je napisao(la):
Ja, polako privikavam na 565 bez kvacila kako kad nekad se malo ubrzam pa zna koji put i krrrr!! :)
Da nebi ti ko i mujo kad je učio konja bez hrane. 7 dan kad ga je naučio, konj krepo..
 
da da jeste pokazivao mi cale kada smo radili jedan 577 pre dve godine ali sam zaboravio da je samo 4 i 5!!!
 
Ma sta krci 4. i 5. bzina na 549?!? emojte me ljutiti, stvarno treba NE ZNATI mjenjati brzine da 4. ili 5. zakrce kako na 549, tako i na 577...

Sta taj IMT sve nece predurati, majko mila...
 
Ja uglavnom saltam bez kvacila ursuza i na gore i na dole, ponekad zakrce kad nisam strpljiv a menjac nema sinhron ni na jednoj brzini . Sta bi bilo da ih ima islo bi kao u sir .
 
Ja to ni ne pokusavam jer jedva izbacim bez kvacila a ubaciti :sta: auto da.
 
:haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: bubu bubu, vidi se da nije tvoj traktor,skoro svaki put si promasio rucicu mjenjaca nije ko u 577,inace si majstorcina za saltanje,a brena ide ko luda
nemo da zameris
 
Grunt
tacno tako bas lepo ide, i na autu menjam skoro uvek bez kvacila. Stiskam kvacilo kada krecem i kada bas nemam ritma tj kad sam nervozan :ppozdrav:
 
Evo jedne animacije koja bi trebalo da razjasni mnoge stvari: http://www.youtube.com/watch?v=XunM7yUC06M
Od 2:10 imate odličan prikaz sinhrona gde može lepo da se vidi šta oni zaista rade. Cela suština bilo kod sinhrona, bilo kod međugasa je da se izjednače relativni brojevi obrtaje pogonske osovine menjača koja je vezana za točkove (preko diferencijala, reduktora...) i slobodno osovine koja se vrti po inerciji kada se nagazi kvačilo. Dakle, ako se pri brzini kojom se krećete motor imati recimo 1200 obrtaja posle ubacivanja u treću brzinu, motor mora da se okreće na 1200 obrtaja da bi menjač upao bez krčanja. Ono "međugas iz veće u manju, bez gasa iz manje u veću" je previše uprošteno i zbunjuje vozače koji nikada nisu šaltali nesinhronizovani menjač (znam po sebi, bilo je dosta krčanja dok nisam naučio). Recimo, dok mi nije zagrejan motor ja šaltam iz veća u manju bez međugasa, samo sačekam da traktor (558 ) dovoljno uspori.
E sad, šaltanje bez kvačila - ako je neko majstor kao Bubu i ako je menjač nesinhronizovan onda je to sasvim prihvatljivo, tj. menjač ne trpi nikakve posledice, a takvom vožnjom se štedi kvačilo i promene su obično brže. Profesionalni kamiondžije uglavnom ovako menjaju brzine i menjači prelaze bez problema po nekoliko miliona kilometara.
Sinhronizovani menjači su malo problematični za ovakve operacije. Kod nesinhronizovanog vozač može da pogodi ili promaši broj obrtaja motora, ako promaši onda će to da čuje i oseti. Sinhronizovani menjač će ući u brzinu i kada je broj obrtaja samo približan (bar dok su sinhroni u dobrom stanju) jer će sinhron usaglasiti brzinu, ali uz ogromno opterećenje i habanje. Zato kod sinhronizovanih menjača treba izbegavati promenu bez kvačila (ovo važi bar za putnička vozila). Jedino što bi ovde pažljiv vozač mogao da primeti je pomalo otežano "upadanje" u brzinu. Ipak, i za sinhronizovane menjače se preporučuje međugas (makar približan) uz gaženje kvačila, jer to značajno olakšava posao sinhronima. Meni je prešlo u naviku da uvek dajem međugas (samo za šaltanje na dole) u autu iako samo prva i druga zahtevaju jake mišiće.
 
Ja kod 539 šaltam bez kvacila al nije ni čudo što ide tako lako jer on je sad u proleće napunio 12000 radnih časova:bravo:
 
Nazad
Vrh