Čuvamo li stare sorte od zaborava?

Dobro vam vece....
pokusavao sam da kalemim stare jabuke pre nekoliko dana...
navodno imam 16 razlicitih sorti na 20ak podloga....
sorte su uglavnom napoznate vlasnicima pa i meni... pa ako se primi sta od kalema onda cemo vecati kroz koju godinu sta je sta:)

Petrovaca,budimka,adzika,kolacara su one koje znam...
ostale su opisne... Zuta jesenja krupna,crvena jesenja,bela,rana zuta,komsije milana,cika mice i tako dalje...:)

i ima jedna koju sam pokupio kad sam setao,napusteno dvoriste,a jabuka nebi je mogao obgrliti sam,visoka 10 metara... i ne odoleh da ne uzmem grancice.... pa cemo videti sta je:)

Nema šanse da rodi zbog toga što je kalemljena u prestupnoj godini, već odmara jer jedne godine prerodi. Nakalemi još jednu pa ako imaš sreće ta druga će roditi kad ova prva odmara.... :)

pozzz

Bilo bi dobro da joj ne dozvolis da prerodi tj razredjuj npr. Ima pisanije dosta o tome. Jednostavno vocka kada mnogo rodi nema snage da se spremi u toj godini za rod u sledecoj pa treba izvrsiti proredjivanje i nahraniti je malo vise. Prestupna ne igra ulogu...

Da i ja se slažem! Pa nije svaka druga godina prestupna...nego četvrta...po tome bi trebalo još ređe da rađa. U mom kraju petrovke ima svukud, tako da je maltene smatraju za poludivlju , jer se ona razmnožava iz izdanaka ...a tako i rađa , kad hoće i koliko hoće....
Moje su trenutno u punom cvetu,a šta će ostati videćemo...

bd0624ea723068f3a29ca4f06c67453a.jpg

Ovo je kruska, stara dobra, godina mnogo, stize krajem leta, zuta, socna. Moram uslikati plod pa da vidimo koja je. Kupio sam divlje kruske, zasadio, primile se i cekam da kalemim.

Ne znam da li je prava tema.
Danas na pijaci na Banovom Brdu.
Bagatela, mozes se sladiti mesec dana za 100 din.

Prvo ovogodišnje voće, trešnja Djurdjevka.

Ja sam juče, inače po kiši, obilazio trešnje i ima na jednoj velikoj trešnji svega par zrna se zacrvenelo...
Ali ne ovoliko...ove su skroz zrele...A gde je to? Koja n/m ?
Izvini, Brasina...???A gde se to približno nalazi? Izvini ali nisam čuo?

Prvo ovogodišnje voće, trešnja Djurdjevka.

Ja sam juče, inače po kiši, obilazio trešnje i ima na jednoj velikoj trešnji svega par zrna se zacrvenelo...
Ali ne ovoliko...ove su skroz zrele...A gde je to? Koja n/m ?
Izvini, Brasina...???A gde se to približno nalazi? Izvini ali nisam čuo?

Nazivi starih sorti su jako konfuzni. Kod mene u Podrinju postoje dve sorte tresnje Djurdjevke. Jedna je ova koja stize nekoliko dana ranije i nesto je krupnija, inace je jako retka. Druga tek sada pocinje po malo da crveni i za nijansu je sitnija.

Zdravo svima sada sam procitao celu ovu temu i zaista sam odusevljen koliko imamo starih sorta i kako pokusavate da ih sacuvate a od ove godine vam se i ja pridruzujem.
Imam par podlogi divlje jabuke i nekoliko glogova(trnova) zavisi kako se gde zove po internetu sam citao da kruska moze na njega da se kalemi, ne znam dali je to tacno?

Za pocetak bih pitao ima li neko ko bi mi u junu poslao kalem grancice kako bi nakalemio na budni pup, pa ako mi neki ne uspe da probam posle na spavajuci pup?

Veleo bih da imam krusku Limunku po slikama mi se zaista svidela, pa ako neko ima dali bi mi poslao u junu kalem grancicu?

Komsija, pomoci cu ti sve sto mogu, mlad si covek, a voljan raditi.
Blizu Uba imam krusku Vodenjaku, Visuljku i Arapku, mogu da te uputim pa sam da uzmes kalem grane kada ti treba. Karamanku isto imam, ali je u losem stanju. Od jabuka Kolacaru (manju), pamukliju i slatkacu (takvo ime kod nas).
Porukama cemo dalje ako te interesuje.
Na divlju jabuku, kalemi jabuke, a po meni na glog batali krusku i sl. jer je krzljava podloga i neces se najesti plodova sa nje.
Probaj da nadjes na jesen divlje kruske ili kupi negde pa zasadi i na prolece kalemi. Mozes i neke podloge dunje... da kupis pa da kalemis krusku.
Na glog sto imas, kalemi musmulu, ima vise vrsta, pa odradi par kom.
Verovatno i kod teba ima poneko staro stablo u selu, raspitaj se, mozda i na napustenim domacinstvima pa uzimaj kalem grane i razmnozavaj.

Sent from my Lenovo S1a40 using Tapatalk

A mrle da sam mlad jesam tek sam skoro napunio 18 godina, ali mi je sve ovo veoma privlacno volim da imam sve i svasta i da znam sve.
Prosle godine sam kalemio limun na pup i primio mi se tako otprilike znam kako sta ide.
Znas li kako ide sejanje semenki kruske i jabuke kada se to radi? Imam divlju jabuku koja radja pa od nje mogu da uzmem semenje i da posadim, ali mi je problem za krusku jer ne znam gde ima divlja kako bih uzeo seme da proizvedem podloge za kalemljenje za dogodine, kada se to radi?

Poslednja izmena:
Imas temu o tome u razmnozavanju voca.
Ove godine spremis seme, na jesen krece stratifikacija, na prolece sledece god sadis, pa avgust kalemis. To je najbrzi put.

Sent from my Lenovo S1a40 using Tapatalk

Zdravo svima, nasao sam staru sortu sortu kruske Zelenike i jednu staru jabuku zri otprilike krajem septembra mozda i kasnije, plodovi su srednje velicine, kada sazri bas je lepog ukusa malo vodena, prijatna je za jelo kada se ubere pa malo odstoji tako.
Ako neko hoce mogu u junu da mu posaljem kalem grancice za kalemljenje na pup?

Nazad
Vrh