Čišćenje snega sa krova na poljoprivrednim objektima

Pošto je talianu zauzet ,izmerio sam koliko ima snega na M2 pri visini snega 36 cm.Vaga kaže 52,5 kg.
Danas je počelo klizanje snega sa limenog krova,Čuje se " BUM " kad padne sa 4,5 metra visine.Koliko vidim konstrukcija je izdržala.

 
Ipak sam stigao i mogu vam reći da mi spremite kašiku i tanjir da počnem da jedem sneg rezultati su zapanjujući :sta:



Težina kofe 0,645 kg
težina snega sa kofom 5,415 kg
Težina snega 4,77 kg
veličina "kocke" uzorka snega uzeto sa mesta gde je zavetrina i bez nanosa .
Dimenzija uzorka 0,25m x0,25m visina 37 cm ( gledao sam da ima minimalno odstupanje)
Rezultat:
P=0,0625 m2 ima 4,77 kg
1m2 =76,32 kg snega
1m3 =206 kg snega
Ja prosto ne mogu da verujem ali rezultati kažu tako:sta:
 
Ja ga pojedem ako ima 60 kg po m2,
danas sam onda izno snega 3 vagona snega iz dvorišta
Ako je vama teško ja ću se potruditi sutra da izmerim ,mislim po slobodnoj proceni nema ni 20 kg po m2
@Talianu,sta da ti kazem,kreni polako :))) Salim se,ipak sam Sandoru dao pravi podatak i informaciju...Ovaj zadnji sneg od sinoc je dodatno otezao postojeci tako da ce biti sve tezi ali sreca na dosta mesta poceo je da otpusta i topi se.Mislim da ce biti veliki problem gde sa svom tom vodom,ali to je druga tema.Pozdrav i prijatno
 
@Talianu,sta da ti kazem,kreni polako :))) Salim se,ipak sam Sandoru dao pravi podatak i informaciju...Ovaj zadnji sneg od sinoc je dodatno otezao postojeci tako da ce biti sve tezi ali sreca na dosta mesta poceo je da otpusta i topi se.Mislim da ce biti veliki problem gde sa svom tom vodom,ali to je druga tema.Pozdrav i prijatno
Šta da ti kažem,nisam verovao morao sam da merim!
 
Ja sam danas cistio sneg i skidao sa krova malo.mogu vam reci da je danas sneg duplo tezi nego proslih dana,a za tezinu na m2 je clan talianu u pravu,slicno merenje sam izveo danas,bilo je malo manje.a po selu samo bruje lavine snega sa hangara.
 
Ja sam pre neki dan izneo podatke o prosečnoj težini snega, ali, vidim da su mnogi to protumačili kao netačno i nemoguće. Sad kad je neko izmerio, vidi se da se sa težinom snega na krovu ne treba sprdati.
U mom selu se srušilo, u proteklih nekoliko dana, četiri šupe (drvene konstrukcije). Ljudima polomilo berače, prese , razbilo prskalice itd. Da napomenem, te šupe nisu mnogo stare, jedna je od pre tri godine. Ali, debljina snega je na ponekim mestima prešla metar. Ja sam na svim svojim objektima skinuo sneg, za svaki slučaj. Neki su mi se smejali kada sam se pre nekoliko dana peo na krov i skidao sneg. Medjutim, nakon obrušavanja nekoliko krovova, ti isti a i mnogi ostali uzeli su lopate pa na krov.
Svakim danom sneg je sve teži i teži. Ljudi, ovo terba ozbiljno shvatiti. Bolje dva sata provesti na krovu nego posle, ne daj Bože, danima popravljati...
 
Ne znam baš kako sneg može da dobije na težini, odnosno iz čega da dobije dodatnu masu. Sneg se samo dobro slegao, pa je gušći, odnosno više ga stane u lopatu pa je teži prilikom lopatanja. Ali, sleganjem je smanjena i njegova visina (podrazumevam slučaj kad nije novi sneg dodatno napadao, već poredim situacije nakon stvaranja snežnog pokrivača i više dana kasnije posle njegovog sleganja), pa sad više nema pola metra snega već tridesetak cm, ali u kilaži bi trebalo da to bude isto. Barem je to neko moje laičko razmišljanje...
 
Tako je Dukej.Posto sneg vise nije padao on se slegnuo i sad postaje samo laksi jer voda isparava.
O ovom isparavanju vode iz snega i leda ce nekima izgledati kao prodavanje mu.. pod bubrege,ali nije tako jednostavno isparava bez obzira na temperaturu.
 
Tačno tako ,ne može biti teži nego što je bio ako se dobro sećam iz fizike podatka da i led isparava u nekom procentu.
 
Profesor Duško Lučić ukazuje na opasnost koja tek sledi.
- Kada smo prvog dana merili, na 34 santimetra snega težina je bila 60,5 kilograma, a drugog dana, na visini snega od 34 santimetra - 106 kilograma po kvadratnom metru - objašnjava dr Lučić za "Novosti". - Sneg će biti još teži kako upija vlagu, a ako još padne i kiša moguće su nove havarije. Zato je sada najvažnije očistiti krovove i osloboditi oluke da voda odlazi.

Večernje Novosti, 15. februar 2012.
 
Za 1 dan 45 litara vode da upije sneg,taj je kupio diplomu na prištinskom univerzitetu.Kolko bi upio vlage za 5 dana, 1 tonu?
Nemoj baš da veruješ toliko novinarima.
moguće ako je sneg zalivan :osmeh:
 
Kolega da li si izmerio težinu snega?
Kod mene je sa jedne strane limenog krova na šupi danas sneg pao skoro sav(nemam snegobrane)sa krova a na drugoj strani tek vrlo malo je palo.
Nisam,vidim da niko nije bio zainteresovan. Ima sutra da se zanimam.

---------- Poruka napisana 16-02-12 u 22:43 ---------- Prethodna poruka je 15-02-12 at 23:02 ----------

 
Poslednja izmena od urednika:
Odavno sam naučio da političarima i novinarima ne treba verovati...
Ne znam da li upija ili ne. Ali, sa jednog krova sam pola očistio jedan dan, a posle tri dana kad sam čistio ostatak, bio je prilično teži a nisam primetio da se nešto mnogo slegao. Da napomenem da u toku ta tri dana nije padao sneg.
 
Još nije palo sa krova ali klizi polako dole " kao testo "

e1shd.jpg
 
bio sneg tezak ili ne, ja sam velike raspone podglavio stubovima, a limene krovove delom ocistio jer su nagibi mali. Jeadn plastenik u dvoristu je pao, izgleda kao kutija cigara kad je nagazis! kako ko zeli, ali meni nije do eksperimentisanja sa krovom od 200m2 !
 
Nazad
Vrh