Čičoka u ishrani goveda

Danas sretnem jednog odgajivača na sajmu, nismo se malo duže videli. Isto posejao čičoku, dao 1700 evra za seme, al ajde seje se jednom, al prodaju mu priču da ima 17 MJ energije po kg silaže. Nije naivan al ne znam kako mu je promaklo, jer prekrupa kukuruza kao hranivo koje spada u najbogatija energijom ima 13-14 MJ. Sve mi to liči na lepu maniparu, ali da sačekamo prinose i iskustva sa ishranom.
 
Slažem se, nema ni približno, ima sigurno manje energije nego silaža kukuruza, ali oni prodaju priče, ali da seme toliko košta, neverovatno.
 
Navodi se da u nadzemnom dijelu biljke ima oko 10% prot. a sve ovisi o stadiju u kojemu je biljka tako da varira od 5-23% u suhoj tvari.
A zasebno u listu 12% prot. i 25%sirove vlaknine.

Njema razgradivost kod prezivaca ovisi o stupnju zrelosti biljke.
Razgradivost lista kod prezivaca je 65%.

Korjen sadrži 15% ugljikohidrata, 2,5% proteina, i 7% inulina koji stimulira razvoj korisnih bakterija u crijevima.
krumpir ima skrob a cicoka ovaj zdraviji inulin.

Ovdje ima još ponešto: http://www.agroklub.com/povrtlarstvo/cicoka-gomolj-hranjiviji-od-krumpira/5725/
 
Poslednja izmena:
I kako bi izgledalo da se prvo prevrce, pa onda balira?
Dobar neki savetodavac.
Inace, cicoka je relativno nova na nasim prostorim i malo je iskustava sa njom.
Bilo bi lepo kad bi culi jos nekog.
 
Eto po Srbiji je velika potraznja za njom i cena je solidna.Zato je ne unistavaj nego vadi i zaradjuj pare:osmeh:
 
Lako je uci u proizvodnju (setvu) ali kad resis da neces vise e onda si najebao mozda bi je total ali jaca doza unistio,inace ovako kad prskam strniste ta doza je ne dotacinje . Imamo toliko bilja da sejemo za nasu stoku od nasih instituta a mi sejemo nesto sto ne poznajemo i posle se hvatamo za glavu kako se toga osloboditi.
 
Ja sam posadio na jesen 10 ari cicoke, za sada je veca od 539 sa kabinom. Znaci ima visinu oko 2,5 metara minimum. Ja se nadam da ce pred siliranje imati bar 3,5 metara. Sve sto sam radio oko nje je jedno spartanje i 25 kg djubriva na 10 ari....
 
Mislim da je treba saditi samo ako imas sistem za navodnjavanje, inace u jednom selu u okolini Krusevca sam gledala parcelu koja je navodnjavana, ima visinu od 3,5 do 4 metra a samo kilometar dalje gdje nije navodnjavana nema ni 1,5 metara, iako su me ubedjivali prodavaci sjemena da moze i u susnim predjelima. Stabljika joj je debela lisce sitnije sva je dlakava , stabljika kao u suncokreta suplja sundjerasta spolja, daje veliku masu za silazu ali nemam informaciju kako je goveda jedu i koja je njena nutritivna vrijednost, kao i kako se pokazala za mlijeko. Prvi put kad se sadi je dosta velika investicija. Prodavac iliti menadzer nam je prodavao za ha 1500 eura sjeme-krtolu.Pozdrav.
 
Ах ти трговци!
Чичока је у исхрани животиња релативно новина.Ваљаних података баш и нема,све је мало непознато.Крените с малим количинама 5% па полако повећавајте а усталите после 3-4 недеље на10-12%,то би била за почетак мера.Ако имате више грла одаберите 1 које даје најмање млека,и контролишите.Лако је након провере на 1 грлу кориговати на више(опет постепено)Код неких варијетета чичоке уме да млеко "добије"шмек због превелике количине чичоке додате у храну.
 
Iskustvo sa terena:
Silaža je spremana od nadzemnog dela biljke.
-od 10 grla samo jedna je jela sa apetitom drugih 9 nije htelo da pomirise
-posle su počele ali vrlo, vrlo slabo
-mleko je blago poraslo kod te što je jela, ali je dobilo specifičan miris i ukus.
Sve u svemu, rezultat nije baš impresivan.
 
Nadam se da ce se situacija generalno popraviti sa ovom silazom,kako vreme bude odmicalo.Javi opet kako stoje stvari,ovo je novina za gotovo sve nas i veca nepoznanica.A nista boljeg od licnog iskustva.
 
Kakva su vam iskustva u hranjenju junadi sa silazom cicoke?Dobio sam jednu ponudu,30 ari za siliranje pa da znam sta mi je ciniti i koliko bi to bilo realno,da se plati ta povrsina za siliranje?
 
Nazad
Vrh