Papagaji

Piksi to je samo nagadanje , polno su zrele to se vidi i kazes da se medusobno hrane onda po meni mozes slobodno da stavis kucicu , nemoj da te zabrinjava sto odmah ne ulaze ipak su mlade treba im vremena i oni su kao tinederi vremenom se uce.
 
pre tri dana sam uzeo nimfe beloobrazne.covek od koga sam kupio kaze da su se parile i da ocekujem za nekoliko dana da ce da pocne da nosi zenka.e sad videcemo.koliko dana posle parenja bi zenka trebalo da pocne da nosi jaja?
 
piksi mozes li mi reci koliko si platio par ninfi i dal neko zna koliko kosta muzijak koji je polno zreo

hvala unapred
 
Poslednja izmena od urednika:
Kako se kod nimfi prepoznaju polovi ? Koje je musko a koje zensko ?
 
Kod nimfi muzjak ima jace obojene "obraze" sa vecim obojenim krugom,barem je meni to bila glavna karakteristika za prepoznavanje polova.
 
Kod nimfi muzjak ima jace obojene "obraze" sa vecim obojenim krugom,barem je meni to bila glavna karakteristika za prepoznavanje polova.
Nije zakon da to bude tako , naj sigurnije je sto muzijak peva a zenka ne , mada i tu zna da se desi da muzijak cuti pa kad im das gnezda vidis da si pario dva muzijaka . Ja sam tako radio da sam jato rastavio na grupe od oko deset komada ptica i izdvajao muzijake koji su pevali i kad sam stigao na pola onda sam ih po parove pustao na svoja mesta i dao im gnezdo , koji par mije te sezone izveo mlade bio je prodat ,bio to par ili dva muzijaka svejedno . To sam ja radio sa 50-60 komada . Ima nacina da se priblizno odredi pol ali tu treba iskustvo , neznam ti to objasniti , odnosi se na ponasanje ptice samo sto ponekad jednoj grupi nije dominantan jedan muzijak nego zenka i ona se priblizno isto se ponasa .
 
Jeste zanimljiv ali vazi samo za standardne nimfe a na sarene cik nevazi i u prvom mitarenju menjaju kratka perije a dogacko koji nosi opisane odlike tek u drugoj sto je tekst zaboravio spomenuti .
 
Evo moji malo porasli, ovaj zuti je kupljen kao muzijak mada mi bas i ne izgleda pa molim iskusnije kolege da procene dali su par ?
9iz6es.jpg
 
Ovako na prvi pogled izgledaju par , mada u zelenu nisam 100% siguran jer ne vidi se najbolje ali zuta ti je sigurno muzijak , kog zutih nos nikat nece biti plav kao kod ostalih boja , kod zutih ako je nozdrva braun onda je zenka ako je bilo koje druge boje onda muzijak dok kod ostalih boja vazi suprotna pravila muzijak plave nozdrve sve druge boje zenka .
 
Zelena je zenka 100% a za zutog nisam bio siguran da je muziak bas zbog toga sto mu nozdrve nisu plave. Mada se ponasa kao muzijak i kao da su par, stalno oblece oko nje kao seskaju se, ljube, chrane i tako mislim da se skoro doci i do parenja.
mihalyocska Hvala ti na detaljnom objasnjenju!
 
url=http://www.dodaj.rs/?6/Os/38OESidn/dscn3513.jpg]
dscn3513.jpg
[/url]
Mali aleksandri muzjak zelen zenka bela.

- - - - - - - - - -

url=http://www.dodaj.rs/?2u/5M/3432kz0S/dscn3554.jpg]
dscn3554.jpg
[/url]
 
jan nek jos puno ovakih gnezda imao :ppozdrav:, jedno pitanje ima li neko zebe rizarice , pogodila me je sreca da imam 6 muskih i jednu zenku da se menjamo bar da imam 2 para a ne samo jedan .
 
Nazad
Vrh