Nabavka sadnog materijala

Nameravam malo obnoviti lozu koju imam i to sa sledecim sortama:

Julski muskat, kraljica vinograda bela, beogradska rana, demir kapija..... Kao sto vidite, mnogo je sorti koje me interesuju, a prostora je malo.
Zato moram da vas pitam za savet: Koje od ovih sorti traze najmanje nege, koje su najotpornije, ili savetujete neku slicnu sortu koja se ne prska?
Lasta mi kasno stize, tek u septembru. Ove su sorte kao sto vidite rane, slatke, bele.
Imam vec jedan julski muskat, ali mi se tesko odrzava. Mozda je napala siva trulez? Dakle, sta savetujete? Da se ne prska, a da je rana? Ima li toga uopste?
 
Moldova je idealna za to što hoćeš... crna stona sorta, idealna za ekološku proizvodnju, bez prskanja (ili sa nekoliko prskanja) ali vrlo kasno zri (što možda i nije lose jer onda drugog grožđa već slabo ima).
Raspitaj se za viktoriju. To je bela sorta isto dosta otporna, čuo sam da je svi hvale, mada ne znam kada zri. Planirao sam sledeće proleće nju da posadim.
 
Moldovu sam vec posadio. Medjutim vidim da to nije ono sto mi treba. Bice lepo, ali trazim nesto da m zameni ovaj julski muskat ako nije preziveo ovu sibirsku zimu. Ne znam nista o onim sortama koje sam pomenuo, koliko koja trazi prskanja, nege, koliko je koja otporna, pa se nadam da cete mi vi reci vasa iskustva.

---------- Poruka napisana u 22:31 ---------- Prethodna poruka je at 20:36 ----------

Viktorija? Pa i ne zvuci tako lose, bar ovde: http://vocnesadnice.org/viktorija-victoria


Prskanje viktorije? Prska li se?
 
Да ли би требало пре садње калема лозе можда корен потопити у неки фунгицид?
 
Cyber_Seljak, osim beogradske rane imam sve sorte koje si pomenuo. Sve one su neotporne na truleš, tako da moraju da se žestoko prskaju, kako bi npr. oko Sv. Ilije imao lep zreo grozd. Za sorte koje sam čuo a da se ne prskaju, mislim da nema takve.

stole77, druže, kada preuzmeš sadnice stavi ih samo u rastilo, ništa više. Rastilo je razredjena kravlja sveža balega. Dovoljno je da stoji 24 h u tome, pred sadnju izvadiš, prežeš kalemovima žilu, i poreži stablo na dva pupolja, i sadi. Možeš staviti neki praškasti insekticid po zemlji oko kalema, zbog štetočina.
 
sadnice stavi ih samo u rastilo, ništa više. Rastilo je razredjena kravlja sveža balega.

@zupa100 probaj da dodas u rastilo gline oko 50% bolje se lepi i odmah odstrani vazuh sa korena,to me je moj deda naucio koji je sadio voce i vinograde daleke 1930g.
 
Znači, šta god da izaberem sa onog mog spiska, teško će se održati?
Ok, ako je već tako onda mi barem recite koja je po vama najbolja od njih. Po rodnosti, ukusu...itd.

Ja imam iskustva samo sa julskim muskatom, a ove druge bih tek da posadim. Preporuka?
 
Danas sam posadio 3 Moldavije kupio sam ih u poljoprivrednoj apoteci,kad sam skinuo najlon sa zila nisam zadovoljan brojem zila. Setio sam se mog proizvodjaca rasada vinove loze iz okoline Krusevca pitao sam ga koji je rasad bolji onaj iz prodavnice upkovan i voskaren ili ovi sto nisu upakovani u najlon i nisu voskareni.Covek mi je iskreno odgovorio ''Prodavnice se uglavnom od nas snabdevaju sa rasadom mi voskarimo i pakujemo u najlon tu ima svega ispod najlona se ne vide zile a od voska se nevidi kvalitet kalema neki nisu dobro srasli a ima i suvi.Ovi sto nisu upakovani lepo se vidi broj i kvalitet zila kao i kvalitet samog kalema ,tu ih ispred tebe orezujem pa mozes sve da vidis.Jedino sto moze da se desi da zbog transporta i prepakivanja izmasamo sorte''.Od njega sam kupio po 75 vranca i hamburga medju njima je bilo 3 kardinala Jagodinke mi je doneo njegov prijatelj i od 45 Jagodinke dobio sam 45 Laste .Sto se tice primanja mogu reci sve se primilo.Pimetio sam da je nabavka sadnog materijala cesto pitanje pa zbog tog iznosim moje iskustvo.
 
Treba da dobro poznajete rasadničara kako bi ste dobili ono što tražite i da to bude kvalitetno.

Ukoliko nemate mogućnosti da putujete do "moravaca" i želite da nabavite sortu na lokalnoj pijaci, koja vas interesuje, iz iskustva vam dajem savet, ne tražite baš tu sortu, bolje je da ga pitate koje sorte prodaje, svaku posebno. Ako ga pitate da li ima npr. prokupac, obavezno će vam reći decidirano kako da nemam, pa evo je, uvaliće vam ko zna koju sortu. Takvi smo jbg. Prodaće van crne sorte u bele, bez problema. Dok se osvestite posle dve godine, kada vidite prvi rod, ode on za Novi Zeland.

Ukoliko, kao što reče naš Drotos, kupujete u apoteci, odvijte od najlona jedan kalem, nasumično odabran, da vidite kakav je, da li ima dobro razvijen korenov sistem i sl. Naročito obratite pažnju na kalemljeno mesto, da li je dobro sraslo i kakav je kalem iznad kalemljenog mesta.

Ukoliko vas je zadovoljilo ovo gore, želim vam sreću i veselje u radu, ako već niste kalemove zasadili.

I nije tema, ali preneću vam i svoja iskustva. Orežite kalemgranku na dva vidljiva okca, pa sadite. Ne režite kalem ove godine, ma koliko izraslo, jer koliko kalem raste u visinu, toliko koren ide u zemlju dublje, to je princip. Prskanje ovogodišnje posađenih kalemova MORA biti samo sredstvima na bazi bakra, kao što su: bakrocid, blu bordo, blauvit, bordovska čorba, i sl.
Prskanje če početi kada lastar dostigne 10-15 cm visine i prskaćete svakih 7 dana.

Pošto sam imao puno pitanja o ovome gore na pp, evo ovde odgovaram svima, da to ne ide svakom ponaosob.
Mislim da ovo što sam napisao ne smeta, a ako ne smeta, može vam i koristiti!:ppozdrav:
 
Evo nabavio sam kalemove što sam planirao da zasadim pored ova dva postojeća čokota..... Ako me nisu slagali onda je ovo sorta Moldava... Pošto se ne razumem, molim vas za mišljenje, dali su ovi kalemovi dobri? Meni izgledaju kvalitetni, imaju lepe žile, pa sad videćemo...

1z2ney8.jpg


qq61xt.jpg
 
Ja nisam imao odgovarajuću balegu, pošto sam sve izneo na njivu jesenas, a ovo friško nisam smeo, bojao sam se da ne bude suviše friško...
 
mityoo ja vec imam par godina Moldove pazi one su dosta bujne sorte i dosta nezgodne u rezanju , donosi rod najcesce na 4 pupu i ako ostavis 5 cesto nece prva 4da iztera , meni se najbolje pokazao u rezanju u obliku kisobrana na 8-9 pupoljka sa obe strane . zupa100 ce ti znati bolje objasniti kako se to reze ja sam ti slab sa strucnim jezikom .
 
Možda će malo glupo zvučati pitanje, posadio sam ova tri čokota, orezani su na 3 okca, evo i slike kako to sad izgleda, a pitanje je dali treba nešto raditi sa onim zaštitnim voskom na vrhu kalema ili ne??

20r4mra.jpg


30k599l.jpg


34qlbgj.jpg
 
Bravo Nem, prijatelju! Mišo, slobodno polako isčupaj, utopi kalem na 5-7 cm od kalemljenog mesta, neće mu ništa faliti!

Ne diraj vosak, to je zaštita, da se kalemljeno mesto ne bi vetrilo. Polij malo posle, vidiš da nema kiše!

Pozz svim drugarima odavde!
 
gde se nabavlja ta moldova, što može organski da se gaji....? Šta mislite o onim Topalović rasadnicima, kupio sam u Merkuru kao neke 3 loze da zasadim... bile su pune tih žila...
 
Mityoo kad sadis ostavi malo suve zemlje pa je pospi kad se sva voda upije,tako ces spreciti stvaranje pukotina i ubrzano susenje zemlje oko sadnice.Kravlja balega se uzima sveza umesas je u vodu da se dobije zitka masa dodas malo gline u tu masu i opet dobro umesas u tu masu stavis koren loze ili bilo cega sve se prima 100%.
 
Nazad
Vrh