Buša

boja nosa nije crna ni kod teleta ni kod junice koja se malo vidi na desnoj strani
to se tolerise?
krava je prava nema sta...
 
Ovaj crveni soj buse je oduvek bio produktivniji, krupniji, mlecniji, jaci po pitanju vuce, u principu ne bi trebalo da nos bude svetle boje ali ako nema belu saru moze da prodje. Moguce je da te osobine poticu od crvenog ukrajinskog goveceta kojim je oplemenjivana metohijska busa ili od neke druge rase uvozene od polovine 18 veka. Krava je sporoproduktivna a bikovi retki, pa sta gde zakaci :)
 
posle IIsv rata je namenski uvozeno za poboljsanje metohijske crvene buse, jer joj je bilo slicno po izgledu a mnogo produktivnije. Tada je bila politika da se ispita sta se ima domace i da se to oplemeni slicnim, tako da smo tada imali i odlicnu resavku na polj dobru dobricevo kod cuprije (sarena svinja sa do 12 prasadi u leglu i kilazom do 150 kg kod priplodnih krmaca) posle kad smo se razbratimili sa rusima politika je bila da se uvozi sve strano zapadnjacko jer je ,,najbolje,,
onda smo pogubili dobar deo rasa.
Koze su tad nekako proglasene drzavnim neprijateljem :)
 
Nemanja krave su lepe ali ova glava ove krave i rogovi mi se ne dopadaju, :(
tu mi ima svega ...
Crvena metohijske buse su u dva tipa tip1 i tip2. Oba tipa a posebno tip1 ima karakteristicne savijene rogove i prilicno,kratke i tanke.... imam taj rad!

dr Dragan kada ces okaciti ovdje slike koje si nam obecao?
 
Kako kome je zapelo za prodaju :) buse imas od 500e da kupis po bujanovcu ali ti ode jos 300 dok je nadjes i prevezes, orijentaciono idu za oko 800e po kravi a cak sam cuo da je zbog nekog projekta na staroj planini cena otisla na 1000e po kravi. S obzirom da ih malo ima to nije mnogo ali opet s obzirom da je busa jedva 300kg to mu dodje mnogo. Ako te interesuje ima covek iz kovina na prodaju a mislim da ima i jedno stado u vrscu gde mogu da se kupe, sto se tice vojvodine, ima ih i dole juzno ali mislim da je tebi ovo blize :)

---------- Poruka napisana u 10:51 ---------- Prethodna poruka je at 10:46 ----------

Mario
glava i boja su dobre kao i pigmentacija gubice i rogova a sad sto se tice oblika rogova, pa necemo da cepidlacimo , i kod vas u cg ima kod buse dosta upliva sivig goveda a tek kod hrvata :) oni mislim da nijednu nisu cistu zadrzali vec su uvozili iz bih i cg a nesto cujem da je i iz srbije otislo tamo :)
 
dsc00203.jpg

dsc00207.jpg

dsc00226.jpg

dsc00236.jpg

Imam i ja neke slike od letos iz sela dok sam cuvao dedino blago, al me mrzelo da ubacujem ..
 
Covek iz kovina Radosavljevic Sasa (sasa seljak tako ga zovu) kad predjete Dunav iz pravca SD njegov salas se vidi sa desne strane (2 km od mosta) ovaj drugi iz Dubovca joka totoska ima i podolce i mangulice salas mu je u Sumarku 500m posle kafane pescani breg sa desne strane ima i stado busa.
 
dsc00203.jpg

dsc00207.jpg

dsc00226.jpg

dsc00236.jpg

Imam i ja neke slike od letos iz sela dok sam cuvao dedino blago, al me mrzelo da ubacujem ..[/QUOTE



drug, ovo nijesu buse, ovu su krizanci neki sa smedjim govecetom

---------- Poruka napisana u 21:44 ---------- Prethodna poruka je at 21:39 ----------

206zq5v.jpg
evo malo crvene krupnije buse iz kursumlije, inace kopaonicka busa je ovakva

---------- Poruka napisana u 10:56 ---------- Prethodna poruka je at 10:52 ----------

21lpcth.jpg


---------- Poruka napisana u 10:57 ---------- Prethodna poruka je at 10:56 ----------

eto malo doprinosa od mene, aj sad ostali da vidimo sta ima kod ostalih odgajivaca :)




Nemanja ova krava ima lijepu konstituciju i boju ali oblik glave i rogovi su joj stvarno bzvz i netipicni za ovu rasu. Svukuda ima tipicnih grla i krizanaca u svim zemljama, nista cudno.
 
Jedna od krava ima belu prugu preko ledja, to je zaostatak od pincgavca. Rasa je specificna po coladnoj boji i beloj liniji duz ledja koju prenosi na potomstvo.
 
2rxjzvk.jpg
ovo su bikovi buse, evo pa uporedi koliko se ova gornja slika razlikuje. U bosni ima potomaka buse ali iz razloga sto su je oplemenjivali rasama koje su joj slicne zadrzala se jednobojnost. Produktivne osobine sigurno su mnogo bolje kod krave na gornjoj slici nego kod majki bikova sa ove slike.
 
Nazad
Vrh