Sejalica za povrće ručna potrebna

Postizanje da baca samo jedno seme se postize odabirom odgovarajuceg otvora na disku.U sanduku za seme nema nista specificno, cetke potiskuju seme prema otvoru na spremniku za seme (sanduku) na kome je otvor od 22 mm odnosno koliki je najveci otvor na spoljnom disku.
Na ovoj slici se vidi sistem poluga za setvu u ''kucice''.Na disk koji se nalazi na glavnoj osovini (gde su i cetke) montira se odredjeni broj poluga koje pri setvi odnosno guranja sejacice rotira i udara po onoj polugi koja se nalazi desno od diska i pomera je u desno_Ona je spojena (vidi se deo spoja koji nestaje iza rama sejacice) sa polugom koja se nalazi sa leve strane sprovodnog kanala.Kada dodje do potiskivanja poluge od strane diska otvara se ova poluga na sprovodnom kanalu i oslobadja semena koja su se nakupila u njemu, a broj ce zavisiti od broja namontiranih poluga na rotirajucem disku. ::namigivanje::
 
otvara se ova poluga na sprovodnom kanalu i oslobadja semena koja su se nakupila u njemu, a broj ce zavisiti od broja namontiranih poluga na rotirajucem disku. ::namigivanje::

Pa to samo taj deo gde se skuplja seme, sta sprecava da se tu skupi i posle i izbaci vise komada umesto jednog. Taj disk samo odredjuje koji ce razmak da bude izmedju semena a ne i da bude jedno seme po ciklusu?
 
Setva u kucice je vise semena na jednom mestu.Ako se seje pojedinacno jednostavno se skloni ta poluga sa leve strane i ostavi se otvoren kanal za sprovod semena.Raspored u redu odredjuje dobro izabran otvor na obrtnom disku.
 
Evo da odgovorim dzioniku.
Sejalica istovetna kao ova na kirajevoj slici na prodaju.
Prodaje moj drugar.
Cena, tako on kaže, 4000 din.
Ako budeš zainteresovan javi mi na pp, pa ću ti dati njegov broj telefona.
 
Mislio sam da napravim sam mada je ovo pristojna cena. Pretpostavljam da je to u Pazovi?
Nemam sad baš puno slobodnog vremena možda sledeće nedelje počnem malo da eksperimentišem pa ću odlučiti....
 
Ima li neko na prodaju rucnu sejalicu?Konkretno treba mi za luk i mrkvu.Moze i polovna kao i neka homemade varijanta a moze i neki info gde mogu da se uzmu nove.
 
@ W.S.C.

Video sam dve u poljoprivrednim apotekama. Jedna je mala i neznam šta sve može sijati, cena je oko 1000 dinara u "Seme Vojvodina" tel: 025/723-385 i u "Agrokopu", ali to je velika , ali neznam cenu i broj telefona.

Ako si zainteresovan mogu se raspitati.

Danas sam tek stigao da slikam sejalice. Evo slika, ali nisu baš najbolje jer su rađene sa mobilnim.



Prvih pet skika prikazuju sejalicu i uputstvo za njeno rukovanje i deluje mi ozbiljno. Nalazi se u "Agrokoopu" u Kuli. tel. 025/726270 , a cena je 11150 dinara. Proizvodi ih nako iz Valjeva.

Sejalica na poslednjoj slici je zaista mala i nedeluje mi poouzdano, mada trgovac tvrdi da je pouzdana. Njena cena je 1350 dinara i nalazi se u "Seme vojvodina" u Kuli, a neznam ko ih proizvodi.

Ako ima neko pitanje, slobodno pitajte. Pozdrav iz Kule! :cao:
 
Evo jedne sejalice za koju verujem da je papreno skupa, lepo izgleda i, ako je verovati proizvođaču, radi sve:

03fc87a6834b05afc93c9941b121c652.jpg

b3c506faccad9456f5bdc3943d43665b.jpg


Hvala kolegi -panonstib- na linku ove marke http://www.wintersteiger.com/en/Seedmech/Products/Product-Range/Single-row-seeders/47-Rowseed-1R
a moje pitanje je, na koji način se određuje razmak između semena kada se seje u redu?
 
Nikako da provalim kako su poluge vezane i kako postize da baca spo jedno seme, jesi se potrudio al nikako da pogodis neki ugao da se vidi taj deo gde izlazi seme i sta ga pusta ili ne pusta.
Malo cu da crtam i da razmisljam pa cu valjda nesto da smislim, ne mora sve tako da bude.
Hvala..

Zama opet da zatvorim prozor a da ne kliknem posalji
DZionik ovakva sejacica nemoze da baca jedno seme
 
Ovaku sejalicu sto je OKIM postavio fotografije imam vec dvadeset godima proizvodio h je sever iz Subotice.Vrlo precizno seje ja sam sejao sa njom od sangarepe spanaca graska, pasulja itd.Moze da seje i na "kucice" ima marker po kojim obelezava trag u sustini vrlo prakticna sejalica....
 
ja sam na onom disku gde su rupe izbušio još jednu rupu sa 0.6mm,služi za sejanje maka i ne baca gusto.
Ija sam tako uradio dok sam sejo ručno mak maltene ga netreba rediti al dešavalo se ka se nekad zbog sitne rupe zaglavi seme pa nebaca moralo se dobro otvoriti oči ,,
 
a ja sam seme malčovao sa Benfuginom da bi bio beo pa sam ga bolje video jest malo glupo rešenje ali funkcioniše:osmeh:
 
Evo jos prakticnih sejalica ovaj zadnji link je sejalica koju sam trazio prosle godine i nisam mogao nigde da je nadjem pa ako neko zna nek stavi obavestenje gde moze da se kupi
 
Poslednja izmena:
ovu prvu još nisam video,a onaj drugi ili njemu jako slično bilo je na sajtu Superiora ali čini mi se da ih moraš zvati
 
Nazad
Vrh