Opadanje i čupanje vune kod ovaca

Nažalost u literaturi nema čvrstog stava o tome zašto ovce jedu vunu.Postoje mnoga mišljenja kod uzgajivača, ali do sada nisam našao niti jednog autora koji bi se usudio dati dijagnozu, a kamoli terapiju.Ako griješim, molim kolege da me isprave.
 
Ako ste sve probali u vezi opadanja vune i niste uspeli, probajte jos dajte im tablete za veliki i mali metilj. Kod mene cim primetim taj problem odmah dam "distole"-narodni naziv, i nemam tih problema. Jos jedan znak je vodeni mehur ispod donje vilice...
 
medolina.hvala,ali o neuhranjenosti nema govora.postavicu slike,pa cete videti.pokrivene su vitaminsko mineralnim premixom proverenog proizvodjaca,stocnom soli u koncentratu i lizalicama u kalupu.i jedu 6 vrsta hraniva.oko toga se bas trudim.svojim ocima sam video kako ovcu sa celom vunom cupa i izvlaci joj pramenove.
sosara,bice da si u pravu,sve sam ja probao i njoj se to ne menja.mada,leti bude normalna,i u jesen,kad vuna malo poraste,dodju hladni dani,ona opet.i zaista,kad se ostrvi na ovcu ne pusta je.
strile,hvala i tebi u svakom slucaju,i ja sam nabavio sve dostupne knjige o ovcarstvu i bolestima ovaca i cupanje vune se pominje samo u slucaju besnila kod ovaca,ali ova ovca nema druge simptome besnila.jedino sto sam uspeo da utvrdim je da je izgleda nasledno,jer se i majka te ovce isto tako ponasa.e,sad dal to ima veze pojma nemam,svakako mi se cini da je jalova,tako da joj noz ne gine.
 
Sava cekaj ako je malada i dobra ovca nemoj pod noz i ja imam ovcu mlada dobra cupa vunu jeste sjagnjena ali i da nije nebi o nozu ni razmisljao
najbolje tu nju odvoj od drugi pa neko ona gleda
 
jos se nije ni jednom jagnjila,a stara je dve godine.ako do nove godine ne pokaze znake sjagnjenosti ne gine joj razanj.hvala svima na savetima.
 
Distole, distole prijatelju... Metilj je u pitanju, citaj postove
 
Nesto joj fali a sto neznam ili je navika,sta se kod nas kaze "kad krmaca nauci prevaljivati korito ili krmacu zaklati ili korito betonirati"odvoj je pa vidi sta ce se desavati nakon par dana.
 
ta ovca je prvo jagnje koje sam nabavio kad sam poceo da formiram ovo moje malo stado,pa mi je zao,mada kad vidi kako kida vunu,sam bih je zaklao.
 
Ako ti je zao da zakoljes onda je prodaj pa od tih para kupi normalno jagnje ili mladu ovcu, ovako se dzaba nerviras, izbacuj baksuza iz stada, ako hoces da napredujes nema mesta emocijama, ovca ko i svaka druga
 
pa ne bas tako ali svake mi je zao
prije mjesec dana prodo sam ovcu za klanje 9 godina stara ali kad su je zaklali srce mi se steglo ali sta ces
 
Savo,ako je sjagnjena,pusti je da se ojagnji ali je odvoj u poseban boks neka bude sama.U samicu.
Kad odgaji jagnje sklanjaj(kolji ili ti ili prodaj na klanje).
Ako je neko kupi da gaji eto i njemu problema a ti ces izgubiti obraz.
 
Nazad
Vrh