Buša

e ovo je milina... sta radi sa njima jel ih muze ili drzi u sistemu krava tele..? jel ih i zimi pusta u brdo ili drzi u stali..? :ppozdrav:
 
U sistemu krava/tele su a jos usto su u full organik sistemu odgoja, sem kada padne sneg da nema sta da pasu ostaju u koralu, jedina zastita ima je nadstresnica i zagradjen ispust.
 
Ne znam da li je ove godine bilo subvenciji za stare i autohtone rase, uključujući i bušu.
Sergej Ivanov zna kakvu smo bitku rovovsku vodili da ova uredba ostane na snazi ali sada, pošto više nisam u ministarstvu, ne znam da li su dobili sredstva za ovu godinu jer uredba je bila spremljena i napisana samo ne znam da li je i sprovedena.
Inače u celu priču oko održanja buše bi trebalo još mnogo aktivnije da se uključi država (ne samo buše već i ostalih autohtonih rasa i sojeva domaćih životinja) ali u državi je slabo interesovanje za ovo pitanje.
Da bi smo mogli reći da neka rasa nije ugrožena mora da postoji minimum 1000 jedinki u barem tri odvojene krvne linije a buša je, barem koliko ja znam, daleko ispod tog broja.
Ovom prilikom želim da pozdravim entuzijaste iz Caribroda (čitaj Dimitrovgrada) Sergeja, Snežu, Nikodiju i Aceta koji biju boj za Staru Planinu, stare rase i neke stare vrednosti, tačnije za sve ono što je divno ali se polako zaboravlja.
 
kod nas u bosni od busini bikovi koriste za koride premaskuju masu preko 1 t druge otvne rase i mlijcne rase simental i ostali bikovi nemaju sanse u borbama protiv njih
buse se mogu zimi hraniti u sumi ljeti na pasnjacima nema veliku maasu ali je mlijeko i meso prve klase
 
Bik od buse maks bude 550 aj i 600kg ali u proseku od 400 do 500kg u starosti od 4-5godina, to sto ti spominjes je ili oplemenjena busa sa oberintalcem, braun svisom ili viptalcem a mozda i sa spanskim govedima za borbu mada ni oni nisu preko 500kg, znaci bik od jedne tone moze da bude samo nesto drugo a cista busa nikako
 
ti govori sta hoces to su takvi bikovi postavicu ti i ako hoces video imas ih koliko hoces pogledaj nema tu nikakvih spanski goveda
i spanac ne bi se m,ogao nositi koliko bisin biko bodac to ti ja kazem a bik u borbe krece tek sa 3 godine starosti
 
Koliko su teške majke od tih bušaća, prava buša ne može i nema teža od 400kg krava, u principu su to krave od 250minimum, najviše ih ima oko 300 i retko do 400 i vrlo retko preko 400kg krava da bude, druga stvar rekao sam da vislji od 125cm u grebenu bik ne može od buše da bude, a oni su 105 do 110 % od visine grebena dugački, znači dužina trupa bika bušaća maks 135cm tako da na tu visinu i dužinu a da bude žilav za borbu on ne može da ima 1t. Pogledaj koliki je mišićav simentalac od jedne tone, ne debeo već mišičavć a to sigurno od jedne tone nije čista buša, do 600kg i nekako ali preko nikako, jer da su postigli kod buše te kilaže od 1t ne bi je prošla dva veka ukrštali sa pincgavcem, i sivim govedima u bosni pod austrougarskom i kasnije u kraljevini i u srbiji sa simentalcem.
 
evo videa
default.jpg


---------- Poruka napisana u 21:45 ---------- Prethodna poruka je at 21:45 ----------

9:57Add to
 
@nemanja
za te bikove sto petrovo prica to nisu ciste buse nego oplemenjene buse sa tim obrentalcem ili kako se vec zovu ,sa domacim sarenim govecetom,poneki sa simentalcem i sa ovim posavskim rogatim govedima... al stvarno imaju velike kilaze.. p.s jel mozes da mi objasnis sta mu dodje taj obrentalac otp? pozz
 
Nemam bas sad govedarstvo knjigu ovde da ti opisem oberintalca ali slican je montafoncu samo dosta nizi tip. pripada u grupu sivih austriskih goveda, ima srnecu gubicu oko njuske odnosno pojas belih dlaka, siroke su krave i mlecne manjih dimenzija ali dobrih radnih i mlecnih osobina, cak mislim da je ime sivo tirolsko govedo uobicajeno za njega.
 
ima raznih rasa i odgaivaca.. neki su cista busa neki ukrsteni.. ima cak i eringera u bosni koji se koristi za borbe... al oces ti zemljace da mi kazes da je saronja od stipe bilandzije busa?
 
Molim cenjene članove da obrate pažnju na pravopis. Počinjite rečenice velikim slovom, upotrebljavajte znake interpukcije ili će postovi biti obrisani bez obrazloženja.
 
Bik S.B. je vjerovatno ima udio drugi rasa ali pokledaj ga ima masu ali nema srce koliko i ostali vidi bikove Mladje i Radje Skrbica i odgajivaca sa Zmijanja i Vlasinja koji nikag nisu stavljali druge krvi vec samo busa:ppozdrav:
 
Ајде овако, када је Мемедовић био у БиХ, обишао је неколико одгајивача, тренутни однос је 50-50, доста се укршта са гатачким,Гаро на пример, али има и доста чистих, пример је Цвијан, а колико је борби добио, Кукан већ није, али неоспорно је да су ти бикови прелепи, и да је много уложено у сваког од њих :ppozdrav:
 
Nisam gledao klip jer mi je internet slab a gatacko govece i boskarin ili istarsko govece su srcana i radna goveda mnogo vecih masa od buse a nas kolubarac je bio potomak buse i podolca i bio je siv do zekast tako velikih masa tako da su moguce sve kombinacije a opste je poznato da nasi ljudi retko sta gaje u cisto rasi ili su obracali paznju na to.
 
@nemanja
imam jedno pitanje... sta tacno znaci taj sistem krava- tele mozes li mi objasniti malo detaljnije...? krave se predpostavljam ne muzu ? i tu se uglavnom prozivodnja bazira na meso?
 
ama ostavte se ostalih istarski i gatackog goveceta koje je nastalo u hercegovoini prica je o bosanskoj busi koji bikovi se gaje za rad i borba
 
Nazad
Vrh