Gavez - korov ili ..

dzionik

Član
Učlanjen(a)
2 Sep 2009
Poruka
1.963
Lokacija
Beograd
Još jedan "korov" više opisivan kako lekovita biljka. Vešegodišnja biljka koja se može koristiti kao tečno djubrivo slično koprivi bogato kalijumom, kao zeleni malč ili kao stočna hrana. U kombinaciji sa detelinom daje kompletnu hranu kravama. U Japanu se koristi peletirana mešavina 60x40% gaveza i deteline kao kompletna urbana hrana stoci.
Krave se ne nadimaju i mastitis se redje javlja. U ishrani pilića može zameniti do 50% gotove hrane. Svinjama se može davati do 80%. Mešavina sušenog gaveza i slame se može davati ovcama.
Iako postoje neke kotnroverze oko pirolisidin alkaloida koji mogu uzrokovati oštećnje jetre izgleda da su istraživanja loše i neprecizno radjena, u svakom slučaju kod običnog gaveza (Symphytum officinale) nisu primećene takve posledice.
Pet do šest žetvi godišnje i prinos do deset tona suve materije. Ima podataka čak i 250 MT/ha prinosa.
Sadrži 35% proteina i vitamine B1, B2,
B3, B5, B6, B12, C, E i A.
lišće gaveza sadrži: 0.75%azota 0.25% fosfora i 0.2% kalijuma
Duboki koren izvlači hraniva koja se dalje mogu koristiti na više načina, apsorbuje teške metale i mikroelemente.


Sakupio sam dosta tekstova na srpskom i engleskom u jednom tekst fajlu:

http://www.4shared.com/account/dir/g7Dzymwf/sharing.html

2j1qwsi.jpg


2gshojs.jpg


f1mp2g.jpg
 
ja ga imam u bašti dosta dugo i za oporavke od preloma ruku nogu i ostalog je ne prevaziđen ja sam ga kpristio kad sam ruku slomio očas posla mi je ruka bila kao nova
 
Pre petnestak dana tretirao glifosatom njivu u kojoj gavez raste kao blesav.
 
Pa jeste žilava živluljka ima dubok koren koji verovatno nemožeš tako lako da izvadiš i koga nemoš ubiti herbicidima i svaki deo se opet razmnožava. razmisli i kako bi ga korisno uppotrebio umesto da se boriš sa njim.
Evo još jednog sajta sa interesantnim podacima i zašto je na osnovu više nego polovičnih istraživanja (cela četri komada) u nekim delovima Amerike stavljen van zakona, bar za obične ljude ali ne i za farmakološku mafiju.
http://www.biblicalscholarship.net/weedwalk.htm
 
Moja rodjaka pravi neku mast od gaveza za koju tvrdi da je zalecila dosta posekotina gangrena itd .
 
Pa ima dugu istoriju kao lekovita biljka, ja sam više hteo da je predstavim kao djubrivo i malč materijal a pre svega kao stočnu hranu. 250 tona po hektaru je prilična količina, još kad ima 35% proteina, nema značajnijih štetočina, jedini trošak je sadnja i košenje, šta možeš bolje da tražiš.
 
250 tona po hektaru ? Pa ima li jos neke biljke koja ima takav prinos ? ? ?

Izuo si me iz cipela :ppozdrav:

ako ima 35 % proteina onda je bolje od soje i daleko veci prinos , wauuuuu
 
@ dzionik :ppozdrav:
Tema je izvrsna i postavljena na pravo mesto. Vidim da lepo napreduje.
Buldožer je postavljen zbog činjenice da se na pojedine korisne biljne vrste vrši napad maltene buldožerima, tako da sam umesto slike buldožera postavio pesme avangardne muzičke grupe Buldožer.
Inače, gavez mi je jedna od omiljenijih biljaka, stoji rame-uz-rame sa npr. hajdučkom travom, ambrozijom, koprivom, bokvicom ili maslačkom.
 
Svaka čast za temu, ko zna koliko još korisnih biljaka je proglašeno za korov i štetočine, šta bismo sve našli samo malo da zagrebemo. :bravo: :ppozdrav:
 
Izvini Dušane nisam te bio razumeo :)

Pa upoznaj neprijatelja (ill možda prijatelja) da bi znao kako da se boriš.
Ako ovo nije rekao Sun Cu onda je trebao :)

Vidim da vas ipak i ne zanima preterano jer niko i nije skinuo fajl u kome ima mnogo više podataka.

Hvala na podršci nastaviću...
 
ja sam po naslovima skidao sa drugih strana , jer mi nije dozvoljeno ovde da skinem.
Nije mi sin tu on je to skidao sve a sada kaze nema vremena ( dete uci ) :udri: :udri: :udri:

skinem sta mogu a ti nam dajes dobar pravac :) :ppozdrav:
 
futurefarming je napisao(la):
ko zna koliko još korisnih biljaka je proglašeno za korov i štetočine,..........
Iako postoje stručne knjige koje opisuju korove, korovi u stvari ne postoje. To je ekonomski a ne biološki termin. Moje misljenje je da je i kukuruz korov kao i lubenica ili paradajz ili.....Na parceli na kojoj gajimo neku kulturu svaka druga biljka je neželjena, dakle korov. Ako nam u leji luka nikne stabljika kukuruza, iščupaćemo taj "korov".

Što se tiče nekih nedoumica oko moguće toksičnosti gaveza to ne treba da nas brine jer većina zdravih biljaka postaje toksična ako se preteruje sa količinom. Toksično je i zelje i beli luk i.....
Korišćenja gaveza kao stočne hrane ? On se preporučuje kao jako zdrav dodatak ili deo ishrane zajedno sa štirom,koprivom,vodopijom, maslačkom.......i lobodom koja je posebno interesantna i kažu najzdravija biljka ovih prostora jer je navodno najkopletnija po sastavu.
p.s.
da ne zaboravim ambroziju. sudeći po prilozima sa ovog foruma ova "štetočina" je odlična hrana za ovce i koze.
 
Problem je što ima malo informacija ili su tesko dostupno o samoj biologiji nekih "korova".
Oni koji su našli svoje mesto u narodnoj medicini su još i dobro opisani i praćeno je njihovo ponašanje, ali većina nije.
Ma kreteni su ga proglasili toksičnim na osnovu samo četri istraživačka rada od kojih je jedan bio kljukanje gavezom do besvesti, pa riknula bi stoka i od kukuruza da joj ne daš ništa drugo.

Evo sad tražim neke podatke za Erigeron canadensis, (kanadska hudoletnica) ali na deset taksonomskih nalazim dva opisa i skoro nijedan o ponašanju.
Izgleda je Vasa Pelagić bio u pravu da su biolozi postali knjigovodje da su im herbarijumi i taksonomske kartice glavni prioritet.

Ambrozija jako liči na Pelin i treba paziti da se ne pomeša ako se već uništava ambrozija. Sad da li stoka jede pelin nemam pojma.?
 
Već kad je Tar pomenuo lobodu, mogli bismo i par reči o njoj a i da malo proširimo temu ako nemate ništa protiv. Evo slike za uvod:


Bijela loboda – chenopodium album

- biljka koja izraste i do 2 m visine grmolikog oblika, mlada biljčica je zapravo jestiva. Česta je u nasadima krumpira, ali se preporuča ostaviti nekoliko loboda na gredicama s krumpirom, jer u slučaju suše loboda jačeg korijena može puno dublje prodrijeti u tlo u potrazi za vlagom, pa tako radi i put nježnijem krumpirovom korijenju.

Chenopodium_album.jpg ChenopodiumAlbum.jpg 351_Chenopodium_album.jpg
 
Ma otvori novu ova biljka to svakako zaslužuje. To sa krompirom sam se i sam uverio jedne sušne godine je samo kod velikog štira bilo krompira i nigde drugde.
 
Pa ima dugu istoriju kao lekovita biljka, ja sam više hteo da je predstavim kao djubrivo i malč materijal a pre svega kao stočnu hranu. 250 tona po hektaru je prilična količina, još kad ima 35% proteina, nema značajnijih štetočina, jedini trošak je sadnja i košenje, šta možeš bolje da tražiš.

Dobar dan svima,

Dzionik gde se moze nabaviti seme gaveza?
Guglala sam na netu al nisam nista pronasla osim svojstava i upotrebe...

Da malo pojasnim,na parceli otprilike 90 ari sam htela posejati prvo gavez kao predkulturu(valjda se tako kaze) pa od otkosa ostavljala za kompost,malc i ostale upotrebe gaveza,a na jesen posadila sadnice oraha i kajsije.Zemlja je vec uzorana.
Voce ne bih zelela prskati nikakvim otrovima,pa u tom smislu prikupljam znanje sto se tice prirodnog nacina odrzavanja,pa sta bude,bude!
Osim procitane literature koje su dostupne na internetu,nemam nikakvo drugo znanje o prirodnom uzgoju,al imam volju ...

Pozdrav i prijatno
 
Nazad
Vrh