Suncokret 2022

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Meni lično zmaj bolje radi od kad koristim adapter u suncokretu, jes da je heder za suncokret bolji možda što se tiče rastura, ali ga zmaj nosi dosta nisko, i kad sulja izđika ne mogu da skidam samo glave, već ode i pola stabljike, i ako je stabljika zelenkasta i sunđer pun vode eto dobitne kombinacije da korpa zaštopa u par metara, ili da bude prljavo u bunkeru u majčinu sa povećom vlagom, a zrno recimo 5 ili 7 posto vlage..
 
Lg clearfield hibridi su dobri sto se tice vrsidbe a i prinosa,vise problema imam sa pioneer zbog supljih zrna i bude po neka trula glavica,muke ustelovati kombajn.Ove godine cu povecati LG a smanjiti Pioneer ,nadam se da cu i NS ronin posejati na jedno 20% povrsina,on mi bio vrlo dobar 2019-te.
Gledam na njixovom sajtu imaju nove express hibride ,NS H 8002 i 8005 ,jel ce njih neko probati ove godine ?.
 
Ranijih godina sam najviše sejao LG50.635. Pored njega imao sam Bacardi, Neomu. Pre par godina sejao sam i Pioneer Le25 i 99. Sa LG sam zadovoljan što se tiče prinosa, ali on kod mene nikako da izgubi zeleno lišće... Neoma, Bacardi, Pioneer pocrne skroz, a LG se zeleni kao gora. Zrno zrelo, vlaga 7-8%, ali dok sve to prodje kroz kombajn, ode vlaga u nebesa. I sundjer mu baš dugo zadržava vlagu. Da li je još neko imao takav slučaj sa lg50.635?
Imaš u prošloj temi kako je izgledao kod nas. Link: https://poljoinfo.com/index.php?posts/1558240

Kombajner se nije žalio samo je morao da podesi kombajn jer je izbacivao i puna zrna.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk
 
Ja sam radio prošle godine oba hibrida i nije bilo razlike među njima..oko 3600 do 3700 kg/ha ..ove godine sygenta ide na 70%površina..ostalo le99 i nešto za probu

Sent from my ASUS_Z012D using Tapatalk
 
Sumiko dobar, ovo ce mu biti treca sezona kod mene. Ima dosta veliko lisce pa dobro drzi hladovinu, ostane njiva cista cele godine. Visina mu je izmedju neome i kondija, mada ne jednoj parceli mi je dosta izasao u visinu. Zmaj ga ovrse bez problema. Subaro nisam sejao. Ove odine Neoma, Sumiko, i jako malo LE99.
 
Pa što ga onda ne ukinu i u krompiru (imidoklopirid), on cveta pre suncokreta i sigurno se više nanosi na seme krompira nego na suncokret, nije to samo do imidoklopirida ali no.
Od 01.01.2022. bi trebalo da imidakloprid bude potpuno ukinut u Srbiji. Bice ga na trzistu jos pola godine nakon toga, jer maloprodaje imaju pravo da preparat prodaju jos 6 meseci nakon zabrane.
 
Sve mi se nesto cini da ispod nekih 6 mozda i 7 hiljada po ha nece biti.BASF-ov imazamoks je isao za oko 5 hiljada koliko se secam,nema sanse da ovo bude jeftinije cim moze u svim suncokretima da se koristi i ima veliki vremenski period kad se moze koristiti,od 4og lista do butonizacije....
 
Ako bi trebalo nesto da se izbaci onda je to psenica koja vec dugo nije rentabilna. Sejemo je samo zbog plodoreda. Na suncokretu su naj manja ulaganja, ali kod njega naj manja mogucnost da utices na cenu.
Ne bih se slozio da su najmanja ulaganja. Samo seme Sindzente izadje blizu 10.000 po jutru. Prosle godine mi je bio najneisplativija kultura a imao sam prosek malo preko 2 tone po jutru, i imao sam 20% povrsine sto je led drasticno smanjio prinos, a ostale parcele su bile na mojoj zemlji gde ima stajnjaka i gde nikad nije bio suncokret. Imao sam sve jedan hibrid.
 
Neznam kako si izracunao tih 10000 din po kj? Po meni to je negde oko 7500 sto je otprilike isto kolko kosta deklarisano seme psenice po kj. Suncokretu je dovoljno 100 kg po kj nekog azotnog djubriva dok psenici treba bar 300 kojekakvog.Pa dva fungicidna tretmana. Za psenicu treba desetak puta godisnje da udjes u njivu.
 
Neznam kako si izracunao tih 10000 din po kj? Po meni to je negde oko 7500 sto je otprilike isto kolko kosta deklarisano seme psenice po kj. Suncokretu je dovoljno 100 kg po kj nekog azotnog djubriva dok psenici treba bar 300 kojekakvog.Pa dva fungicidna tretmana. Za psenicu treba desetak puta godisnje da udjes u njivu.
Napisao sam Sindzente. SY Bacardi 39.000 dinara vreca za "4 jutra" sa minimalnom dozom hemije za sirokolisne korove. Sto se djubrenja tice ja idem 150kg ureje po jutru,do sada nisam zaoravao ali od ove godine pocinjem sa zaoravanjem djubriva u jesen jer iscrpi dosta zemlju. Psenicu prosle godine samo sam u cvetu prskao nije bilo potrebe za prvu zastitu. Ja najvise volim psenicu, i na pola povrsina je uvek sejem, da mogu samo nju da sejem samo bi nju sejao i malo kukuruza,ali prinudjen sam na suncokret.
 
Meni se po prinosu bolje pokazala setva u prvoj dekadi aprila. A probao i u trecoj dekadi. Brze i jednako nicanje je svakako na strani kasnije setve, ali opet bolje curi u ranijoj. Ako ne bude uslova za setvu pre 10 aprila mozda posejem jedan deo kukuruza pa onda suncokret pa ostatak kukuruza i soju. Ako se krene ranije u setvu prvo suncokret pa kukuruz.
Narucio sam za ovu godinu Sy Diamantis, Le99 i za probu neki novi Pionir koji se po recima promotera dobro pokazao u ogledima u lokalu. Hteo sam da probam neki LG ali sam odustao.
 
Kolege jel imao jos neko problema sa visinom Pioneer-ovih hibrida,konkretno Le 25?Kada sam ga imao pre koju godinu bio je na nekim mestima toliko visok da zmaj sa suncokretnim hederom nije mogao da vrse,a da ne uvlaci metar stabljike sa glavom,a gusio je na svakih 50 m kada sve to zagusi na hederu.I pored toga imao je veci prinos nego Syngenta Sumiko.
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh