Šljiva

Ljudi koja je cena stenli šljive(poslednjih par godina) kada ide u industriju? Ja se nešto razmišljam da je posadim ali samo za branje(trešenje) u plastične gajbe... Kolko uopšte ona rodi po stablu tamo 5-6 godine odprilike?
 
Moj kraj cena varira od 10 do nekih 20 din. Poslednjih 10ak godina u mom kraju je niko ne otkupljuje kap stonu ili konzumnu. Vec ono klasicno u plasticne gajbice (15kg). Mada većinom je niza cena i tuzna.
 
Какво мишљење имате о Гросе Фелицији?
Imam 100 komada u šestoj godini. Dobra šljiva, mana joj je monilija ploda, tako da se mora u dva navrata štititi od monilije ploda. Mada su moje na 500 m.n.v i kada nema ni jedne šljive na tržištu onda je ja prodajem. Ove godine sam je prodao na 50 din. a berba je bila oko 1 oktobra.
f0e1323cbcef77830daeacb038786784.jpg


Послато са Redmi Note 5 уз помоћ Тапатока
 
Da li se meni cini ili su ramene grane malo prazne pri stablu? Najbolje se vidi na srednjoj slici,prva sljiva u desnom redu.Rekao bi da nisu starije od 5-6 godina pa me zanima da li ste rezidbom namerno uklanjali sekundarne grane u ovom delu?
 
Rezidbom je rađena redukcija svih grana koje smetaju pri prohodu traktora, nešto gušća sadnja je to zahtevala...Ali i ovako ja sam prezadovoljan rodom koji izbaci svake godine (nema prerađanja), nekih 15 do 18 kg po stablu
 
Ljudi, da li neko ima iskustva sa ovim novim sortama sljive, stvorene u Cacanskom institutu?
Zlatka, mildora, valerija, boranka?
Isplati li se rizikovati, ima li ga tu neki naslednik stenleja?

Sent from my Redmi 7 using Tapatalk
 
Čemu naslednik Stenleja kad on još funkcioniše, ne znam dali si gledao sajt Čačanskog instituta... npr Boranka po meni stiže dosta rano tj kad šljivi vreme nije, Mildoru navodno preporučuju za sušenje, Valerija zri kad i Lepotica onda čemu kad je Lepotica već dokazana, Zlatka je belica... teško je naći i sadnice a još teže zasade sa ovim sortama, uglavnom možda probati po sadnicu dve a opet imaju i Top sorte koje mogu biti zanimljive. Mada jedini bum u šljivarstvu bi bio Požegača otporna na šarku a dok se to ne desi ja se držim nekog standarda.
 
Valerija. To je takav promasaj od sljive. Krupna, ni za sta nije. Za nju bas treba konzumnl trziste. Komsija ima, niko je ne kupuje.
 
Hvala.
Znaci, to su u prevodu neki klonovi, pri cemu nema nekog plusa u odnosu na postojece vodece sorte.
Gledao sam ali nigde nisam nasao na TOP sorte.
Sta bi ste mi od njih preporucili, sta se kako pokazalo?
Sadim na jesen parcelu od 30 ari, pa sam iskalemio nekih 35 stenleja i 5 ruskih, pa razmisljam da li da dopunim sa necim novim, ili da se ne igram uopste? Mozda da ubacim cisto neku lepoticu zbog oprasivanja- mada ima dosta sljivaka oko mene.
Sta predlazete, nemam nekog iskustva, imam jedan zasad 50 stabla stenleja i po 2-3 rane + lepotica, druga godina.
f6098f8357743a0b01f97cf897c9ae5a.jpg


Sent from my Redmi 7 using Tapatalk
 
Nazad
Vrh